Lipsa de fier la copii: ce trebuie sa stii

Lipsa de fier la copii: ce trebuie sa stii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Lipsa de fier este considerata drept cea mai des intalnita carenta in randul copiilor din intreaga lume. De obicei rezultat al unei diete deficitare, lipsa de fier poate fi combatuta insa prin cateva metode simple. Cum se manifesta lipsa de fier la copii si ce putem face in privinta ei vom afla in continuare.

Categoria cea mai predispusa la aceasta afectiune este cea reprezentata de bebelusi, prescolari si adolescenti deoarece nevoile acestora de fier nu pot fi intrunite daca nu respecta o alimentatie echilibrata.

Ce este anemia?

Anemia este cunoscuta drept denumirea medicala pentru lipsa de fier si presupune faptul ca organismul nu are suficienta hemoglobina in globulele rosii (celule care transporta oxigenul din plamani la tesuturile corpului). Desi termenul de anemie este folosit in mod uzual pentru a denumi lipsa de fier la copii, exista multe tipuri de anemie, aceasta despre care vorbim are de fapt denumirea de anemie feriptiva.

Simptome ale lipsei de fier la copii

-probleme comportamentale
-infectii repetate
-pierderea apetitului si letargie
-scurtarea respiratiei
-transpiratie excesiva
-pofte ciudate cum este mancarea noroiului (pica)
-intarzieri in crestere si dezvoltare
-dureri de cap
-paloare a pielii
Aceste simptome de obicei se instaleaza intr-o perioada mai lunga de timp, prin urmare nu sunt observabile imediat. De aceea, pentru a preintampina aparitia acestei carente, este recomandata efectuarea unor analize anual care se realizeaza pe baza sangelui.

Cantitatea de fier necesara la copii

Nou-nascutii au depozite de fier inca din perioada in care au stat in uter (daca dieta mamei a fost una corespunzatoare). Apoi, intre 7 si 12 luni medicii recomanda un aport zilnic de 11 mg, intre 1 si 3 ani de 7mg, intre 4 si 8 ani de 10 mg, intre 9 si 13 ani de 8 mg, intre 14 si 18 ani de 15 mg si intre 14-18 ani de 11 mg. Trebuie sa retinem ca un aport prea mare de fier se poate dovedi nociv, chiar fatal in cazul copiilor, prin urmare este bine sa pastram suplimentele pe baza de fier la loc adapostit de acestia.

Cauze ale lipsei de fier la copii

Desi pot exista si alte cauze ale lipsei de fier din organism (boli ereditare, sangerari gastro-intestinale, boala celiaca), in general lipsa de fier este cauzata de o alimentatie inadecvata varstei. Astfel, la copiii care consuma lapte de vaca exista o preponderenta in acest sens, deoarece, contrar parerii generale, acesta nu poate fi absorbit de intestinele copilului, putand conduce chiar la mici sangerari. Laptele matern este cel mai potrivit, insa nu pe o durata prea mare de timp si nu daca se amana diversificarea in favoarea alaptarii prelungite.

De asemenea, copiii nascuti prematur prezinta un risc mai mare de a dezvolta carenta de fier, copiii care nu au in dieta alimente bogate in fier (carne prea putina, alimentatie exclusiv vegetariana), copiii care nu primesc lapte praf fortifiat cu fier, dar si copiii care au anumite probleme de sanatate (se pare ca si in cazul infectiilor, organismul prezinta un anumit grad de anemie). Si adolescentii prezinta un risc crescut de a suferi de deficienta de fier, in special adolescentele (pe perioada menstruatiei) datorita pubertatii si dietelor drastice pentru mentinerea siluetei.

Tratamentul lipsei de fier la copii

Tratamentul constand in suplimente de fier este in general asociat cu administrarea de vitamina C (portocale, lamai, mandarine, kiwi, rosii, varza, spanac si broccoli), care ajuta la o absorbtie mai buna a fierului. Aceste suplimente se gasesc in mai multe forme farmaceutice: picaturi, sirop, iar pentru copiii mai mari chiar tablete.

Feroglobin capsule de la Vavian Pharma este un supliment alimentar cu fier, zinc acid folic, vitamina B12, vitamina B6, care contribuie la formarea hemoglobinei si a celulelor rosii din sange.
Produsul nu irita stomacul, poate fi administrat intregii familii si nu prezinta contraindicatii sau reactii adverse.

                                                              Feroglobin capsule

Metoda cea mai simpla de tratament este reprezentata insa de o alimentatie corespunzatoare. In cazul bebelusilor alimentatia solida trebuie introdusa la momentul potrivit, in functie de recomandarea medicului si sa retinem ca doar dupa varsta de 1 an, chiar 2 ani, putem introduce laptele de vaca si/sau lapte praf imbogatit cu fier (cand se termina alaptarea sau administrarea laptelui praf).

Pentru copiii mai mari este bine sa folosim in cadrul meselor carne rosie de 3-4 ori pe saptamana si sa limitam consumul de chips-uri si sucuri care nu aduc de altfel niciun beneficiu (conduc in schimb la obezitate si multe alte probleme). Sunt benefice si fasolea, lintea, puiul, ouale, ficatul, ovazul, prunele, pestele (ton) si nucile ca importante surse de fier, dar si cerealele integrale (care sunt in general fortifiate cu fier). In cazul adolescentilor, este bine sa incurajam un consum moderat de ceai si/sau cafea, deoarece acestea pot interfera cu absorbtia fierului.

WellKid tablete masticabile de la Vavian Pharma contine un complex de vitamine, minerale, fier si Omega-3 pentru copii puternici si sanatosi  cu o  aroma naturala de lamaie, zmeura, capsuni si mar .

Wellkid  ofera prin acest aport de substante nutritive suportul nutritional necesar pentru o crestere normala fizica, motorie si intelectuala a copilului tau.

                                             Wellkid Tablete masticabile de la Vavian Pharma

Sa nu uitam si de faptul ca nu este utila asocierea cu suplimente de calciu pentru ca unul dintre ele nu se va absorbi bine.
Desi sunt extrem de rare, cazurile de anemie severa pot necesita spitalizare si chiar transfuzie de sange. De aceea, este de preferat sa urmarim evolutia copiilor si sa nu uitam zicala ca "mai bine sa previi decat sa tratezi".

Surse:
www.clinicalkey.com; www.mayoclinic.com; www.betterhealth.vic.gov.au; www.nlm.nih.gov; http://kidshealth.org

 

www.vavianpharma.ro

Articolul urmator
Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi
Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nu mai fac copii niciodată. Nu știam cât de multă durere provoacă lipsa lor...
    Nu mai fac copii niciodată. Nu știam cât de multă durere provoacă lipsa lor...

    Când îți iei pentru prima dată copilul în brațe, te gândești că ai la dispoziție mulți ani pentru a te bucura de prezența sa zi de zi. Prinsă în...

    Condiții inumane în patru centre pentru copii cu dizabilități din Mureș. Medicamente expirate, lipsa personalului și uși încuiate cu zăvorul - imagini greu de privit
    Condiții inumane în patru centre pentru copii cu dizabilități din Mureș. Medicamente expirate, lipsa personalului și uși încuiate cu zăvorul - imagini greu de privit

    Centrele din Târgu Mureș în care erau ținuți copiii cu dizabilități, încuiați în camere cu zăvoare, în condiții inumane, au ajuns în atenția...

    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi
    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi

    Fierea este cunoscută și sub denumirile de vezică biliară sau colecist, având rolul de a stoca bila, o substanță care ajută corpul să digere grăsimile. În cazul în...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi
    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi

    Recent, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că mai multe farmacii din țara noastră sunt incluse într-un program pilot. Scopul acestui program este ca vaccinarea...

    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor
    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor

    Te gandesti sa devii mamica? Atunci probabil ca mintea iti zumzaie de preocupari legate de vitamine prenatale si teste de ovulatie. Exista insa multe alte lucruri pe care e bine sa le stii...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    © 2025 Qbebe