Consiliul de Monitorizare și reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au făcut verificări în patru centre din Târgu Mureș, în care au fost găsiți copii ținuți în condiții inumane, care ar fi fost tratați cu medicamente expirate. Reprezentanții organizației au găsit în timpul vizitei efectuate mai multe ilegalități.
Copii închiși cu zăvorul în cameră, în condiții insalubre, tratați cu medicamente expirate și spălați cu bureți murdari
Unii copii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani nu se aflau în grija asistenților maternali profesioniști, așa cum ar fi trebuit și prevede legea, ci au fost închiși în centre. „În fişele copiilor de prezentare la camera de urgenţă a Spitalului judeţean / Spitalului de urgenţă Tg. Mureş apar menţiuni referitoare la internarea fără aparţinător a copiilor sau prezentarea doar în regim de urgenţă şi nu pentru consult de specialitate. Pentru mai mulţi copii, medicii de urgenţă au consemnat la internare, malnutriţie şi deshidratare severă”, a comunicat organizația.
De asemenea, într-unul dintre centrele verificate, opt copii erau închiși în dormitoare cu zăvoare amplasate în exterior, pentru că aceștia să nu poată ieși din camere. Personalul de serviciu a comunicat reprezentanților organizației că au apelat la această modalitate din cauza lipsei de personal.
În alte două din cele patru centre, medicamentele care erau acordate copiilor erau expirate. Iar personalul de serviciu chiar a confirmat faptul că administrat aceste tratamente de curând. În toate centrele, condițiile de viață și îngrijire sunt inadecvate conform standardelor legale.
Reprezentanții organizației au găsit chiar și nouă copii într-un dormitor care dormeau în condiții insalubre, pe saltele îmblăcate în plastic, în paturi inadecvate pentru vârsta lor. Toate acestea reprezintă un pericol pentru viața și integritatea minorilor.
Mai mult decât atât, într-unul dintre centre există și un focar de varicelă, cinci dintre copii fiind diagnosticați, însă nu erau izolați de ceilalți copii instituționalizați.
„De ce m-ai făcut și de ce m-ai lăsat?”. Durerea sutelor de copii abandonați din România
„Aceşti copii sunt neîngrijiţi, uneori lăsaţi singuri şi nesupravegheaţi, lipsiţi de activităţi de recuperare şi reabilitare specifice”
Minorii cu dizabilități nu beneficiau de servicii de kinetoterapie, deși lipsa recuperării, din spusele medicilor, le poate pune viața în pericol.
Totodată, organizația a anunțat că din martie 2024, centrele au fost verificate în repetate rânduri, reprezentanții acesteia susținând că toate vizitele în centrul Trebely „au demonstrat că aceşti copii sunt neîngrijiţi, uneori lăsaţi singuri şi nesupravegheaţi, lipsiţi de activităţi de recuperare şi reabilitare specifice – care au constituit principalul temei pentru instituţionalizarea lor în acel centru, lipsiţi de îngrijire medicală adecvată, lipsiţi de alimentaţie corectă şi evaluată din punct de vedere nutriţional”.
De asemenea, în vizitele inopinate făcute de reprezentanții organizației s-a putut constata lipsa personalului de specialitate sau a unui program concret afișat sau cunoscut. Lipsa de supraveghere a copiilor a reprezentat, conform CRJ, „o atitudine neglijentă și un risc ridicat pentru sănătatea și integritatea corporală a copiilor”.
Ceea ce este mai grav atât, standardele minime de cazare nu au fost respectate. Lenjeriile nu au fost schimbate săptămânal, hainele nu erau igienizate periodic, copiii erau spălați rar, folosindu-se bureți murdari, iar scutecele lor nu erau schimbate regulat.
„În teren nu au putut fi identificate investiţii la nivelul sumelor de care a beneficiat DGASPC Mureş”
Conform planului de acțiune anual al Consiliului Județean Mureș pentru 2024, s-a alocat un buget de 4,7 milioane de RON adică aproximativ 1 milion de euro pentru toate cele patru centre rezidențiale destinate copiilor cu deficiențe neuropsihiatrice.
Bugetul s-a dovedit a fi excesiv în raport cu condițiile pe care le ofereau beneficiarilor. „Aceste bugete sunt excesive nu numai în raport cu condiţiile oferite beneficiarilor, neexistând implicarea conducerii Consiliului Judeţean Mureş în verificarea modului în care au fost cheltuite aceste sume dar şi cu standardele de cost stabilite prin lege pentru serviciile sociale şi cu bugetele unor centre similare din alte judeţe.
În teren nu au putut fi identificate investiţii la nivelul sumelor de care a beneficiat DGASPC Mureş, respectiv suma de aprox. 1 milion de euro, infrastructura şi condiţiile de viaţă precare ale copiilor putând fi asimilate anilor 90”, s-a mai arătat în raportul organizației.
Acum, în baza informațiilor apărute în spațiul public, Serviciul de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș s-a sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „rele tratamente aplicate minorului”.
„Luând în considerare interesul superior al copilului şi faptul că deja viaţa copiilor din aceste centre este pusă în pericol iminent, Centrul de Resurse Juridice solicită intervenţia de îndată a tuturor instituţiilor publice responsabile pe acest segment de lucru, respectiv, Parchetul General, DIICOT, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mureş, Consiliul Judeţean Mureş, ANPDCA, Ministerul Muncii, Direcţia de Sănătate Publică Mureş, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, şi Ministerul Sănătăţii”, a mai transmis organizaţia.
Condițiile în care au fost ținuți minorii cu deficiențe neuropsihice se aseamănă izbitor de mult cu cele din „orfelinatele groazei” în epoca ceaușistă.
Surse foto: istockphoto.com, libertatea.ro
Surse articol: libertatea.ro, adevarul.ro