Laringita la copii și bebeluși. Află cele mai comune simptome și ce poți face pentru micuțul tău

Laringita la copii și bebeluși. Află cele mai comune simptome și ce poți face pentru micuțul tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Laringita survine când laringele sau corzile vocale se inflamează din cauza unei infecții, a unei iritații sau ca urmare a suprasolicitării. În cazul copiilor, laringita este provocată în special de virusuri. Parcurgând articolul de mai jos poți descoperi care sunt manifestările specifice acestei afecțiuni, cum se poate trata și cum o poți preveni acasă pentru a-ți ajuta copilul să treacă mai ușor peste simptomele dezagreabile. 

Din ce cauze apare laringita la copii?

Întrucât căile lor respiratorii au dimensiuni mai reduse decât cele ale copiilor mai mari și ale adulților, cu precădere copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani sunt mai expuși riscului de a se confrunta cu laringita. Această afecțiune poate fi provocată de:

  • Infecții virale;
  • Infecții bacteriene;
  • Infecții sinusale cronice;
  • Alergii;
  • Reflux gastroesofagian;
  • Expunere la chimicale și/ sau la alergeni;
  • Vorbitul prea tare;
  • Țipat;
  • Cântat.

Laringita poate fi:

  • Acută: survine din pricina unei boli sau a forțării vocii și durează mai puțin de 3 săptămâni;
  • Cronică: durează mai mult de 3 săptămâni și este generată de expunerea prelungită la o infecție sau la un factor iritant (praf, fum etc.).

Care sunt simptomele laringitei?

Poți recunoaște laringita prezentă la bebeluși și la copii după manifestări precum:

  • Dureri în gât;
  • Roșu în gât;
  • Răgușeala sau incapacitatea de a vorbi;
  • Dificultăți la înghițire;
  • Febră: de obicei moderată, sub 39 de grade Celsius;
  • Tuse lătrătoare: mai ales noaptea sau când copilul stă întins;
  • Stări de oboseală și/sau de agitație;
  • Diminuarea apetitului;
  • Dureri musculare: în general, acestea sunt la nivelul mușchilor implicați în respirație, cum ar fi cei dintre coaste, din zona claviculei sau din cea abdominală;
  • Stridor: zgomot strident, șuierător, care se produce în timpul respirației în situația unei obstrucții sau a unui spasm la nivelul laringelui;
  • Nas care curge. 

În general, o laringită durează între 3 și 7 zile. 

mama care vrea sa îi ia temperatura baietelului ei care sta in pat

Cum se tratează laringita la copii?

Tratamentul acestei afecțiuni depinde de cauzele care au provocat-o, astfel:

Tratamentul laringitelor virale și bacteriene

În caz de laringite virale, nu se prescriu antibiotice. În schimb, pentru cele bacteriene medicul pediatru recomandă un antibiotic. Este esențial să i-l administrezi copilului în funcție de indicațiile primite, să nu întrerupi tratamentul când vezi că se simte mai bine. 

În același timp, atât pentru laringitele virale, cât și pentru cele bacteriene, pediatrul poate să recomande medicamente pe bază de paracetamol sau de ibuprofen pentru inflamație și dureri. Totodată, în caz de tuse persistentă și uscată, pentru un copil de peste 6 ani se poate prescrie un medicament destinat suprimării tusei sau un decongestionant. 

Tratamentul laringitei provocate de refluxul gastroesofagian

Într-o asemenea situație, copilul primește un tratament destinat ameliorării refluxului gastroesofagian. În plus, trebuie să eviți să-i dai să mănânce înainte de culcare și să ocolești, pentru o anumită perioadă, alimentele picante, roșiile sau ciocolata. 

Tratamentul laringitei apărute după forțarea vocii

Pentru ca micuțul tău să scape de răgușeală și să-și poată folosi iar vocea, medicul te poate sfătui:

  • Să-l convingi să nu vorbească mult, să-și odihnească vocea;
  • Să îl obișnuiești să nu vorbească tare în timpul unei conversații, inclusiv la telefon;
  • Să îl înveți să vorbească încet, dar nu în șoaptă: șoptitul poate fi mai dăunător pentru laringe decât vorbitul încet;
  • Să ai grijă să nu-și forțeze corzile vocale țipând. 

Cum îți ajuți copilul să treacă mai ușor peste laringită

În afară de punerea în aplicare a măsurilor ce țin de familiarizarea copilului cu obiceiuri care să nu îi forțeze laringele și corzile vocale, îl poți ajuta să-și redobândească starea de bine și ținând seama de următoarele sfaturi:

Oferă-i cât mai multe lichide

Consumul de lichide nu este util doar pentru că ajută la menținerea umidității gâtului. Astfel, copilul tău trebuie să aibă un aport suficient de fluide și ca să nu se deshidrateze din cauza febrei și pentru fluidizarea mucusului. În afară de apă, cel mai bine este să-i pui la dispoziție lichide călduțe, precum supe, ceaiuri, compot, sucuri naturale etc. Nu îi oferi deloc băuturi cu cafeină, cum sunt băuturile carbogazoase răcoritoare de exemplu, în condițiile în care această substanță deshidratează și favorizează uscarea gâtului.

femeie care incearca sa-i prinda parul unei fetite care bea ceva dintr-o cana bleu

Mizează pe un spray oral cu propolis și extracte din plante

spray oral cu extracte din plante LARIDEPPropolisul este vestit pentru proprietățile sale antivirale, antibacteriene și antiinflamatorii, fiind considerat un „antibiotic” natural. Potrivit unui studiu apărut în anul 2016 în „International Journal of General Medicine”, administrarea de propolis poate contribui la diminuarea severității faringitelor bacteriene sau virale. Oamenii de știință au constatat că datorită consumului de propolis se poate reduce utilizarea medicamentelor antitermice și antiinflamatoare și pot fi prevenite traheobronșitele, bronșitele sau rinosinuzitele inclusiv în rândul copiilor. 

Dacă ești în căutarea unui spray oral cu extracte din plante și îndulcitori naturali, orientează-te și către LARIDEP de la Dr. Phyto. Pe lângă propolis, produsul conține și alte ingrediente binevenite pentru ameliorarea și prevenirea inflamațiilor de la nivelul tractului orofaringian, precum: laringite, faringite, amigdalite, afte, herpangine, stomatite. Iată despre ce ingrediente este vorba:

  • Acerola: reprezintă una dintre cele mai importante surse naturale de vitamina C, iar flavonoidele și carotenoidele îi conferă o biodisponibilitate crescută, susținând buna funcționare a sistemului imunitar;
  • Cimbrul de cultură: conține unul dintre cei mai cunoscuți antioxidanți, flavonoidele, având acțiune antiinflamatoare și spasmolitică. În plus, datorită uleiurilor esențiale are proprietăți antibacteriene;
  • Echinacea: are proprietăți antibacteriene și antivirale și susține funcționarea normală a sistemului imunitar;
  • Hialuronatul de sodiu: întrucât este un polizaharid, hidratează mucoasele și ameliorează senzația de uscăciune ce însoțește adesea inflamațiile tractului orofaringian. În același timp, hialuronatul de sodiu formează un strat protector la nivelul mucoaselor, împiedicând pătrunderea microorganismelor patogene;
  • Lemnul-dulce: se remarcă prin compusul glicirizină, cu proprietăți antiinflamatorii și imunomodulatoare (susține sistemul imunitar). Totodată, planta are acțiune spasmolitică și emolientă, ajutând la calmarea mucoaselor iritate.

Încă de la primele semne de laringită, îi poți administra copilului tău LARIDEP spray oral din oră în oră. Spray-ul este potrivit și în caz de laringită la bebeluși, fiind recomandat începând cu vârsta de 3 luni. De altfel, un copil între 3 luni și 3 ani trebuie să aibă parte de 1 pulverizare de trei ori pe zi, la o oră distanță de mese. Pentru copiii mai mari și pentru adulți, spray-ul se administrează în felul următor:

  • Copiii de la 3 ani în sus: 2 pulverizări de trei ori pe zi, la o oră distanță de mese;
  • Adulți: 4 pulverizări de trei ori pe zi, la o oră distanță de mese;
  • În faza acută, în primele 2 zile, produsul se poate administra din oră în oră.

Dă-i băuturi calde cu miere

Mierea are proprietăți antibacteriene, antivirale și emoliente, reducând iritația și inflamația gâtului. Ca să o incluzi în băuturile pe care i le dai copilului tău când are laringită, oferă:

  • Ceaiuri calde: în ceaiurile de plante se găsesc și antioxidanți care susține activitatea sistemului imunitar, astfel încât infecțiile să fie combătute mai repede;
  • Un amestec dintre oțet de mere organic și miere: oțetul de mere are proprietăți antibacteriene, contribuind la diminuarea infecției.

Dacă ești mama unui copil mai mic de 1 an, nu îi da deloc miere, întrucât există riscul ca aceasta să fie infectată cu sporii bacteriei „Clostridium botulinum”, responsabilă de botulismul infantil, ce poate fi fatal. 

Folosește un umidificator

Acesta trebuie să stea în camera din casă în care copilul petrece mult timp. Aerul umed este benefic nu doar pentru că accelerează procesul de vindecare a corzilor vocale, ci și pentru că reduce iritația și fluidizează mucusul. Ai grijă să cureți săptămânal dispozitivul pentru a evita acumularea de bacterii și formarea mucegaiului. 

În caz de congestie nazală, apelează la apa sărată

Copiii mai măricei, care știu să-și sufle singuri nasul, pot primi un spray nazal cu apă de mare, pe care să îl folosească de mai multe ori pe zi. În schimb, pentru un copil mic folosește-te de o pompiță de nas, după ce în prealabil i-ai administrat picături cu sare de mare. Iată cum trebuie să procedezi: 

  • Inserează pompița într-o nară, apasând cu degetul pe cealaltă;
  • Apasă ușor pe pompiță pentru ca aceasta să extragă mucusul;
  • Golește pompița pe o bucată de prosop de hâtie;
  • Procedează la fel și cu cealaltă nară.

Roagă-l pe copil să facă o gargară cu apă călduță și sare

Gargara de acest tip este unul dintre remediile naturale cele mai cunoscute pentru laringita la copii. Apa cu sare calmează iritația, dezinfectează, reduce durerea și inflamația. 

Obișnuiește-l să doarmă cu capul mai ridicat decât restul corpului

Această poziție de somn este utilă, pe de o parte, pentru că previne „atacurile” de tuse din timpul nopții. Pe de altă parte, dormitul cu capul mai ridicat decât restul corpului este folositor și pentru laringita provocată de refluxul gastroesofagian. În aceste condiții, acidul din stomac nu mai ajunge la nivelul laringelui când copilul doarme. 
Pentru copiii mai mari, poți adăuga pur și simplu o pernă suplimentară. În cazul celor mai mici, este cel mai simplu să introduci un prosop rulat pe sub saltea, la capătul patului unde stau cu capul. În schimb, un copil sub vârsta de 1 an trebuie să doarmă pe spate, pe o suprafață plană, fără perne în preajmă. 

Când trebuie să soliciți imediat ajutor medical în caz de laringită la copii

Nu mai sta pe gânduri și consultă cât mai rapid un medic în oricare dintre situațiile enumerate mai jos: 
  • Bebelușul are sub vârsta de 3 luni și are febră;
  • Bebelușul are între 3 și 6 luni și febră de 38,9 grade Celsius sau mai mare;
  • Copilul tău are între 6 și 24 de luni și febră mai mare de 38,9 grade Celsius, care durează de o zi;
  • Copilul are febră de 38,5 grade sau mai mare, care durează deja de 72 de ore;
  • Stridorul persistă în ciuda unei expuneri la aer rece de aprox. 15 minute;
  • Are dureri musculare în stare de repaus;
  • Are dificultăți la înghițire sau salivație abundentă;
  • Copilul este letargic și refuză să mănânce;
  • Copilul urinează mai puțin ca de obicei și are pielea uscată: în această situație, se poate spune că prezintă semne ale deshidratării. 
cadru medical care asculta cu stetoscopul o fetita cu codite in camera ei 

Surse foto:

  • dr.phyto.ro, pexels.com;
  • youtube.com

Surse articol: childrens.com, dovepress.com, mayoclinic.org,my-doc.com, myhealth.alberta.ca, santemonteregie.qc.ca, seattlechildrens.org

Articolul urmator
Epilepsia, una dintre cele mai frecvente boli neurologice la copii. Care sunt semnele
Epilepsia, una dintre cele mai frecvente boli neurologice la copii. Care sunt semnele

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    Cele mai mari 5 frici ale proaspeților părinți. Ce poți face să le depășești
    Cele mai mari 5 frici ale proaspeților părinți. Ce poți face să le depășești

    Atunci când urmează să devii părinte, treci prin tot felul de stări și emoții. Printre extaz, uimire și bucurie, apare și teama de a nu fi un părinte suficient de bun....

    Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău
    Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău

    Aproape că nu există părinte care să treacă prin sezonul rece fără să audă „Mami, mă doare în gât!”. Majoritatea părinților se îngrijorează atunci...

    Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare
    Pleoape umflate la bebelusi: cauze, simptome și motive de îngrijorare

    Pleoapele umflate la bebeluși pot fi cauzate de diverși factori, de la iritații minore până la afecțiuni de bază mai grave. Înțelegerea simptomelor și posibilelor cauze...

    Cele mai responsabile zodii. Te poți baza pe ele oricând
    Cele mai responsabile zodii. Te poți baza pe ele oricând

    Există persoane pe care știi că te poți baza în orice moment. La care știi că poți apela oricând pentru un sfat sincer sau o vorba bună. Persoane care, indiferent de...

    Cele mai puternice zodii. Ele conduc lumea și nu poți sta în calea lor
    Cele mai puternice zodii. Ele conduc lumea și nu poți sta în calea lor

    Fiecare zodie are calitățile sale, însă există anumiți nativi care sunt adevărate forțe ale naturii. Sunt puternici, siguri pe ei și nu se tem să își asume riscuri....

    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
    Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

    Copilul tău suferă de oboseală sau lipsă de energie de când s-a schimbat anotimpul? S-ar putea să fie vorba despre astenia de toamnă. Află mai multe despre această afecțiune,...

    10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău
    10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău

    Cum se apropie perioada Crăciunului, cum începem să ne agităm în legătură cu darurile pentru cei dragi. Ce ar fi ca anul acesta, în loc să alergi prin magazine după...

    © 2025 Qbebe