Glicemia la copii: ce trebuie sa stii

Glicemia la copii: ce trebuie sa stii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Glicemia la copii tinde sa devina o problema tot mai des intalnita din cauza abundentei de mancaruri dulci, in general nesanatoase. Problema principala care este direct asociata unei valori crescute a glicemiei este reprezentata de diabet. Ce se intampla insa si in cazul unei valori scazute a nivelului glicemiei si ce putem face pentru a pastra glicemia in limite normale vom afla in continuare.

Care este valoarea normala a glicemiei la copii?

Valoarea normala oscileaza intre 70 sin 150 mg/dL. Fluctuatiile glicemiei sunt considerate normale la copii, de fapt, nivelul indecelui glicemic este mai ridicat imediat dupa masa si mai scazut dupa o activitate fizica intensa sau prelungita.

Ce este glicemia?

Nivelul de zahar existent in sange (glucoza) este masurat prin intermediul glicemiei. Glucoza provine din alimente cu continut de carbohidrati (atat zahar, cat si paine sau cereale), fiind principala sursa de energie utilizata de organism (in special de creier). Insulina este hormonul care ajuta corpul sa proceseze glucoza, fiind produsa in pancreas si eliberata in sange cand nivelul de glucoza creste. In mod normal, dupa masa glicemia este marita, determinand pancreasul sa elibereze insulina pentru ca nivelul primei sa nu creasca prea mult.

Testul glicemic masoara nivelul efectiv al glicemiei. Poate fi realizat fie prin recoltare (din deget, mana) sau cu ajutorul unor benzi introduse in urina (test de glucoza in urina). Un rezultat rapid (imediat) se obtine cu ajutorul glucometrului, un aparat dotat cu benzi speciale. In cazul acestuia, se inteapa un deget cu ajutorul unui ac, iar o picatura de sange este pusa pe banda speciala introdusa apoi in aparat (care afiseaza in aproximativ 30 secunde rezultatul). Acest tip de aparat este oferit gratuit persoanelor afectate de diabet (cei insulino-dependenti), pentru a putea monitoriza constant boala.

Cum pregatim copilul pentru testarea glicemiei?

Testele utilizate de laboratoarele medicale presupun recoltarea cat mai devreme, dupa trezire, inainte ca cel mic sa manance sau sa bea ceva. Este de preferat sa evitam administrarea prealabila a anumitor medicamente (dupa consultarea prealabila a medicului) care pot afecta rezultatele testului, inclusiv suplimente pe baza de plante.

Cum se interpreteaza rezultatele testului de glicemie?

Nivelul in care se incadreaza glicemia in mod normal la copii este 70-99 mg/dL, dar poate varia de la un laborator la altul. Un nivel al glicemiei intre 100-125 mg/dL este cunoscuta drept toleranta alterata la glucoza sau prediabet, in timp ce un nivel de 126 mg/dL sau mai mare poate insemna ca copilul sufera de diabet.

Exista insa situatii cand nivelul glucozei poate fi mai mare decat in mod normal cand: copilul are prediabet, are diabet, are diabet si nu l-a controlat adecvat cu ajutorul medicamentatiei, are o afectiune a rinichilor sau a ficatului, pancreasul este inflamat, organismul copilului a fost traumatizat in urma unei infectii sau raniri, a mancat prea mult, nu a efectuat suficienta activitate fizica, este stresat emotional si chiar cand are gripa sau o infectie.

Nivelul ridicat al glicemiei la copii

Nivelul ridicat al glicemiei se numeste hiperglicemie si in acest caz organismul copilului nu poate produce sau nu utilizeaza corespunzator insulina. In acest caz, copiii cu hiperglicemie pot urina mai des deoarece rinichii incearca sa elimine astfel excesul de zahar din corp si, in consecinta, pot experimenta o sete intensa. De asemenea, faptul ca celulele din organism nu pot beneficia corespunzator de zaharul din sange conduce la o stare de oboseala si scadere in greutate, chiar daca apetitul ramane normal (corpul va utiliza energia din grasimea stocata si din muschi pentru a functiona in parametri normali). Deoarece metabolismul tinde sa se adapteze constant la nivelul glicemiei, exista posibilitatea ca simptomele hiperglicemiei sa apara in decurs de cateva ore, chiar zile, fara a fi extrem de evidente. Daca indicele glicemic este peste 240 mg/dL, copilul poate experimenta vedere incetoseaza, pierderea apetitului, greata, varsaturi si respiratie accelerata. In cazul in care glicemia creste brusc poate induce starea de coma. Pentru o perioada lunga de timp, un nivel crescut al glicemiei poate afecta grav ochii, inima, rinichii, vasele de sange si nervii.

Nivelul scazut al glicemiei la copii

Cand nivelul glicemiei este sub valoarea minima, este vorba despre hipoglicemie. Aceasta poate aparea cand copilul este diabetic si doza de insulina sau alt medicament utilizat este prea mare/puternic, copilul si-a luat medicamentul pentru diabet dar nu a mancat, glanda tiroida, pituitara sau cea suprarenala nu functioneaza glicemia la copiicorespunzator, copilul sufera de o afectiune a ficatului, are probleme cu absorbtia alimentelor, copilul nu primeste suficienti nutrienti din alimentatie.

In cazul hipoglicemiei, deoarece este vorba despre o absenta a depozitelor necesare de glucoza, creierul nu mai functioneaza normal. Din acest motiv, copilul poate experimenta ameteli, dureri de cap, confuzie, iritabilitate, tremur, proasta dispozitie si foame. Copiii cu hipoglicemie trebuie sa mentina un program de mese strict si sa incerce sa limiteze alimentele bogate in carbohidrati cum sunt pastele sau painea. Carbohidratii conduc la cresterea si scaderea rapida a glicemiei si pot agrava simptomele hipoglicemiei.

Daca glicemia scade sub 40 mg/dL, creireul copilului primeste prea putina glucoza pentru a functiona si, pe langa judecata, va fi afectata si coordonarea musculara. Sub 20 mg/dL este vorba despre o urgenta medicala si copilul isi poate pierde constienta si chiar muri.

Tratamentul problemelor legate de glicemie la copii

Un regim alimentar echilibrat, bogat in legume si fructe proaspete reprezinta solutia la indemana tuturor care, de altfel este si cea mai sanatoasa. Insa, daca observam vreunul din simptomele mentionate anterior, este bine sa apelam la un consult medical si eventual la un set de analize. In cazul in care copilul sufera de diabet sau de vreo alta afectiune care conduce la hiperglicemie sau hipoglicemie, alimentatia este principalul mijloc prin care o putem controla eficient, un program regulat al meselor, alaturi de o rutina de exercitii fizice moderate in intensitate.

Alimentele bogate in zahar nu afecteaza doar glicemia ci, de multe ori conduc si la o hiperactivitate in cazul copiilor cu o stare de sanatate normala si este bine sa le evitam. Medicamentatia trebuie administrata doar la sfatul medicului, insa este bine sa urmarim ambalajul alimentelor achizitionate din comert deoarece in majoritatea cazurilor contin in compozitie inlocuitori ai zaharului care pot afecta glicemia (sucroza, fructoza, sorbitol, manitol, xylitol) chiar daca se specifica ca sunt fara zahar. Medicii recomanda cel putin o data pe an teste ale sangelui care pot preintampina afectiuni de durata.

Surse:
http://www.parenting.com; http://www.childrenshealthnetwork.org
http://diabetes.webmd.com; http://www.livestrong.com

Articolul urmator
3 simptome la copii pentru care trebuie să chemi doctorul imediat
3 simptome la copii pentru care trebuie să chemi doctorul imediat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi
    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi

    Recent, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că mai multe farmacii din țara noastră sunt incluse într-un program pilot. Scopul acestui program este ca vaccinarea...

    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor
    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor

    Te gandesti sa devii mamica? Atunci probabil ca mintea iti zumzaie de preocupari legate de vitamine prenatale si teste de ovulatie. Exista insa multe alte lucruri pe care e bine sa le stii...

    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi
    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi

    Fierea este cunoscută și sub denumirile de vezică biliară sau colecist, având rolul de a stoca bila, o substanță care ajută corpul să digere grăsimile. În cazul în...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi
    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi

    Lactoza reprezintă zahărul natural din laptele matern, din produsele lactate și din laptele praf. Când organismul nu reușește să absoarbă lactoza, intervin diverse manifestări...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    © 2024 Qbebe