Frisoane fără febră la copii: când să ne îngrijorăm

Frisoane fără febră la copii: când să ne îngrijorăm

Mirela Floricescu - Redactor

Frisoanele sunt o serie incontrolabilă de tremurături, în timpul cărora senzația este una de frig la nivelul întregului corp. Deși aceste serii de tremurături sunt asociate febrei, există și frisoane fără febră care pot fi o reacție a corpului apărută din mai multe motive. Nu ignora dacă tu sau cel mic se confruntă cu frisoane fără febră frecvent. Găsești mai jos totul despre ce înseamnă când ai frisoane fără febră, dar și ce trebuie să faci pentru a scăpa de ele.

Frisonul psihic – provocat de frică

De multe ori sunt asociate cu răceala comună sau gripa, dar poate de curând s-a întâmplat ca micuțul tău să aibă o senzație de frisoane fără febră. Frisoanele sunt foarte comune în cazul atacurilor de panică. În timpul unui atac de panică, tremuratul se află printre primele simptome. Dacă cel mic are un atac de panică poate experimenta stări de greață și frisoane alternate cu valuri de căldură. Tot anxietatea și frica provocate de niște traume emoționale sau stres posttraumatic se află în capul listei de cauze pentru frisoane fără febră la copii. Este recomandat să ceri ajutor de specialitate dacă pruncul tău a trecut recent prin atacuri de panică sau dacă este irascibil, îi este teamă să stea în preajma oamenilor sau are un apetit scăzut. Netratate, atacurile de panică duc la agravarea episoadelor de frisoane fără febră și au efecte negative pe termen lung, în ceea ce privește pierderea concentrării, incapacitatea de a duce sarcinile zilnice la capăt, izolarea socială sau apariția depresiei.

fetita-blonda-care-sta-pe-canapea-invelita-cu-o-patura-si-care-tine-o-cana-alba-in-maini-si-pare-trista

Frisoanele fără febră sunt puse și pe seama fondului emoțional. O creștere bruscă a nivelului de adrenalină din corp poate duce la senzația de frisoane fără febră. Adesea ele apar în cazul unei persoane căreia îi este frică de ceva. Frisoane fără febră se mai întâlnesc și la oamenii care au trecut recent printr-o experiență care i-a marcat în sens pozitiv sau negativ. În termeni populari, aceste frisoane fără febră produse de experiențele recente se numesc „piele de găină” și ele pot să apară ori în cazul pierderii unui părinte, a unei mutări într-o locuință nouă sau în situația primirii unui lucru de mult visat.

Un alt tip de situație cu adevărat emoționantă este legată și de frisoane fără febră după naștere, atunci când proaspăta mămică își cunoaște, în sfârșit, puiul.

Cauze frisoane fără febră

Frisoanele sunt cauzate de succesiunea rapidă între contracțiile musculare și relaxare. Este foarte important să depistezi care este cauza frisoanelor la copil, pentru a știi dacă este vorba despre o urgență medicală.

copil-blond-care-sta-invelita-cu-o-plapuma-roz-si-i-se-vad-doar-nasul-si-ochii

Cele mai frecvente cauze pentru frisoane fără febră la copii sunt:

  • Hipotermia: copilului îi poate scădea rapid temperatura corporală dacă este expus pentru un timp îndelungat la frig. Și aerul condiționat din locuință este dăunător pentru copii. În perioada verii, trebuie să nu-l lași să meargă multe ore. În timpul hipotermiei copilul are frisoane fără febră, dar și alte simptome precum vorbire neclară, modificări ale culorii pielii și somnolență.
  • Infecțiile: adesea frisoanele sunt un simptom asociat gripei, pneumoniei, infecției urinare și malariei. Atunci când puiul tău are o infecție, organismul răspunde la început prin frisoane, care treptat cresc temperatura internă. De aceea, după câteva ore copilul tău va avea pe lângă frisoane și alte simptome precum febră, tuse, durere în gât, dificultăți în respirație, diaree sau dureri abdominale. Este posibil să apară frisoane fără febră și noaptea, acestea fiind un semn că starea micuțului tău se înrăutățește și că trebuie să mergi de urgență cu el la medic.
  • Activitatea fizică intensă: orele de sport sau alergatul timp de mai multe ore sunt lucruri care aduc modificări ale temperaturii corporale. În multe situații, copii sunt epuizați și deshidratați, iar frisoanele vin ca o reacție normală a corpului. Pentru a evita frisoanele provocate de activitatea fizică intensă trebuie să te asiguri că micuțul tău primește suficiente lichide și este îmbrăcat corespunzător.
  • Hipotiroidismul: este o afecțiune care apare în momentul în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni care ajută la reglarea metabolismului. La multe persoane, hipotiroidismul vine însoțit de sensibilitatea la frig, de aici și frisoanele ce pot să apară frecvent. Pe lângă frisoane fără febră, copilul mai poate avea constipație, piele uscată, creștere bruscă în greutate, dureri musculare sau păr subțire.
  • Hipoglicemia: apare atunci când nivelul de zahăr din sânge este foarte scăzut. Frisoanele sunt un prim semn al hipoglicemiei și treptat pot să mai observi transpirație, palpitații, convulsii sau confuzie.
  • Malnutriția: este un semnal de alarmă asupra regimului alimentar. Este foarte important ca micuțul tău să primească toții nutrienții de care are nevoie. În lipsa lor, organismul nu poate funcționa normal. Anorexia este un efect grav al malnutriției. Regimul alimentar al unui copil trebuie să cuprindă multe fructe, legume și lactate. Malnutriția are ca simptome senzația de frisoane fără febră, pielea uscată, slăbiciunea musculară și pierdea concentrării.
  • Efect advers la medicamente: dacă se administrează combinații de medicamente sau dozele sunt incorecte. NU administra copilului tău medicamente fără prescripție medicală. În funcție de vârsta copilului sunt recomandate sau interzise anumite medicamente, de aceea este important să nu te informezi despre frisaone fără febră de pe forum sau din alte surse neavizate, ci direct de la pediatru.
  • Anemia: este atunci când o persoană nu are suficient fier în organism. Fierul are rol în formarea hemoglobinei, adică pigmentul roșu care transportă oxigenul la plămâni. Aportul necesar de fier poate fi obținut din alimentație sau din suplimente. Legumele verzi precum spanacul și broccoli, ficatul, pieptul de pui sau gălbenușul de ou sunt alimente bogate în fier. Suplimentele se dau numai la recomandarea medicului.

Frisoane fără febră Covid

Frisoanele fără febră sunt un simptom comun al infecțiilor virale și bacteriene, printre care aminitim Covid-19, gripă, malarie, infecție urinară sau infecție a sinusurilor. Episoade de frisoane fără febră apar frecvent în cazul unei infecții, deoarece bacteriile și virușii se înmulțesc la o temperatură normală a corpului (la copii se încadrează între 36,6℃  și 37,2℃). În acest timp, contracțiile și relaxările rapide ale mușchilor au rolul de a crește temperatura, tocmai pentru a încetini rata de reproducere a bacteriilor.

La unele persoane putem vorbi de frisoane fără febră în Covid, deoarece tiparul este același ca la orice boală infecțioasă. Pe lângă frisoane, bolnavii de Covid-19 mai au dureri de cap, dureri musculare, congestie nazală, durere în gât sau diaree. Deși virusul SARS-CoV-2 este întâlnit mai rar în cazul micuților, nu este exclus ca un copil să se infecteze. Dacă tu sau copilul tău prezentați simptome de Covid-19, NU te deplasa la medic, deoarece este o boală contagioasă. Stai acasă alături de copilul tău și contactează medicul pentru mai multe indicații.

Medicație pentru frisoane

În primul rând, NU îi da copilului medicamente fără recomandare din partea specialistului. Dacă frisoanele nu sunt însoțite de simptome severe, atunci ele pot fi calmate cu ajutorul remediilor naturiste. Pe de altă parte, în situația în care vorbim de frisoane fără febră care nu se opresc după maxim 48 de ore, iar starea generală a copilului este afectată, atunci trebuie să mergi cu el la un control. În urma unor teste de sânge, ecografii, radiografii, teste de spută sau teste de urină, medicul va determina cauza declanșării frisoanelor. Pe baza unui diagnostic se stabilește și un tratament pentru frisoane fără febră.

Leacuri bătrânești pentru frisoane

Primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a opri frisoanele copilului tău este să-l învelești cu o pătură. În timpul frisoanelor, corpul resimte o senzație acută de frig, de aceea este foarte important să fie restabilită temperatura normală a corpului. Dacă este îmbrăcat prea subțire, schimbă-l în haine mai groase. De asemenea, poți apela cu încredere și la compresele cu apă călduță puse pe picioare. Aceste comprese sunt indicate pentru frisoane fără febră, deoarece la nivelul extremităților se resimt furnicături.

mama-care-ii-da-fetitei-ei-in-tricou-rosu-sirop-cu-o-lingurita

Totodată, acum zeci de ani oamenii nu avea acces la toate medicamentele din prezent, de aceea foloseau de ingrediente pe care le aveau în gospodărie, iar pentru frisoane fără febră sunt eficiente următoarele leacuri băbești:

  • Felii de cartof pe frunte: pentru restabilirea echilibrului termic. Cartofii au proprietăți antiinflamatorii și acționează în calmarea frisoanelor la distanță de 15 – 20 de minute după ce sunt așezați pe frunte.
  • Siropul de ridichi: stimulează circulația sanguină. Bine de știut este că siropul de ridichi poate fi consumat mai mult timp. Rezistă în frigider chiar și pentru 10 – 12 zile. Pentru a-l prepara tot ce trebuie să faci este să tai partea de sus a unei ridichi. Apoi scobește interiorul cu o linguriță și adaugă în gaură câteva lingurițe cu zahăr sau miere. Pune capacul la loc și lasă ridichea peste noapte în frigider. A doua zi vei observa că în interiorul ei s-a format un sirop mai gros.
  • Tinctura de arnică: frisoanele sunt însoțite și de crampe musculare, iar pentru a reduce acest disconfort trebuie acționat rapid. Arnica este cunsocută pentru efectele sale antiinflamatorii și pentru că reduce spasmele musculare. Pentru că necesită un timp îndelungat de pregătire, tinctura de arnică se găsește în majoritatea farmaciilor. La copii se pun comprese cu arnică pe picioare și brațe.
  • Infuzia de gălbenele: are efect anxiolitic, adică ameliorează frisoanele produse pe fond emoțional. Pentru infuzia de gălbenele trebuie să adaugi o linguriță de plantă în 250 ml de apă fierbinte și să o lași la infuzat (acoperă cana) pentru 10 – 15 minute. Pentru frisoane fără febră la copii sunt suficiente 3 căni pe zi cu infuzie de gălbenele.

Ceai pentru frisoane

Frisoanele pot fi calmate ușor dacă se iau măsuri imediat. În primul rând, oferă-i copilului tău suficiente lichide, de preferat calde, pentru a diminua senzația de frig. Ceaiurile sunt cele mai bune variante pentru cel mic. Datorită efectelor sale calmante, este recomandat să adaugi puțină lămâie și miere în ceai.

baiat-cu-caciula-galbena-ochelari-si-patura-pe-umeri-bea-dintr-o-cana-alba

Cele mai bune ceaiuri pentru calmarea frisoanelor sunt:

  • Ceaiul de mentă: este eficient dacă frisoanele sunt un efect al răcelii sau gripei. Ceaiul de mentă are proprietăți antibacteriene și antivirale. Pe de altă parte, dacă ne referim la adulți, ceaiul de mentă este recomandat și pentru frisoane fără febră în sarcină, având efect imediat în relaxarea mușchilor.
  • Ceaiul de ghimbir: băut dacă frisoanele sunt cauzate de o infecție, datorită capacității sale de a distruge bacteriile și viusurile, ceea ce îl face bun și pentru frisoane fără febră în răceală. De asemenea, are efect calmant pentru copii. Poate gustul nu ar fi inițial pe placul copilului tău, de aceea este indicat să adaugi la fiecare cană puțină miere și lămâie.
  • Ceaiul de soc: are efect benefic asupra stresului și durerilor de cap. Pentru un copil sunt suficiente 2 căni pe zi. Datorită gustului său, ceaiul de soc va fi cu siguranță pe placul copilului tău.
  • Ceaiul de tei: este un excelent anxiolitic, adică ajută la ameliorarea insomniilor și a anxietății. De asemenea, ceaiul de tei poate avea și efecte anticonvulsive. Copiilor nu le este indicat doar pentru frisoane fără febră, ci și în sezonul virozelor, deoarece ceaiul de tei ajută la întărirea sistemului imunitar.

Frisoanele sunt o serie incontrolabilă de tremurături, prin care organismul încearcă să crească temperatura corporală. Episoadele de frisoane fără febră sunt un simptom comun pentru infecțiile virale și bacteriene, hipotermie, hipotiroidism sau hipoglicemie. Dacă frisoanele nu sunt însoțite și de alte simptome precum durere de cap, congestie nazală sau slăbiciune, pot fi calmate cu ajutorul remediilor naturiste, adică ceaiuri, comprese sau siropuri. Pe de altă parte, dacă micuțul tău are frisoane care nu se opresc după maxim 48 de ore, trebuie să mergi rapid cu el la medic pentru un consult.

Surse: healthline.com, smartliving.ro, despresanatateata.ro, doc.ro, insider.com, webmd.com, medicalnewstoday.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
O fetiță a fost diagnosticată cu „febră de iepure”. Ce semnal de alarmă trage mama acesteia
O fetiță a fost diagnosticată cu „febră de iepure”. Ce semnal de alarmă trage mama acesteia

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?
    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?

    Durerile de spate la copii sunt oarecum normale în societatea modernă actuală în care ghiozdanele școlarilor cântăresc mai mult decât ar trebui. Când...

    Cum vorbim cu copiii despre schimbările climatice fără să-i îngrijorăm
    Cum vorbim cu copiii despre schimbările climatice fără să-i îngrijorăm

    „Schimbările climatice mă sperie pentru că mă tem că lumea se va sfârși”, spune Maya, 14 ani, elevă în clasa a 9-a în Toronto, Canada. În cealaltă...

    Pete albe pe penis: de ce apar și când să ne îngrijorăm?
    Pete albe pe penis: de ce apar și când să ne îngrijorăm?

    Indiferent de partea corpului pe care apar, petele stârnesc adesea îngrijorare. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o zonă sensibilă, precum este cea intimă,...

    Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?
    Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?

    Ți s-a întâmplat și ție. Copilul e letargic, nu are poftă de mâncare și nici chef să se joace, ba mai e și aprins la față sau are frisoane. E limpede ca lumina...

    E bine să dormi când ai febră ? Ce spun specialiștii
    E bine să dormi când ai febră ? Ce spun specialiștii

    Febra este o creștere temporară a temperaturii corpului, reprezentând un răspuns al organismului la infecții, inflamații sau leziuni. La fel ca în alte situații în...

    Soția mea nu se mai epilează și nu știu cum să îi spun fără să se supere că îmi place când e fără păr
    Soția mea nu se mai epilează și nu știu cum să îi spun fără să se supere că îmi place când e fără păr

    Știu că problema mea nu are legătură directă cu parentingul, dar indirect, fericirea mea afectează fericirea familiei. Și în ultima vreme am o nefericire pe care nu mi-e greu...

    M-am săturat să-mi fie rușine de privirile oamenilor când merg la un restaurant cu copilul! Doar voi, fără copii, aveți voie să mâncați?
    M-am săturat să-mi fie rușine de privirile oamenilor când merg la un restaurant cu copilul! Doar voi, fără copii, aveți voie să mâncați?

    Prânzul sau cina în familie cu copiii mici la restaurant este o reală provocare pentru părinții care se simt adesea umiliți de privirile celor din jur și judecați pentru...

    Durere fără margini! O femeie a rămas fără copii și soț în mai puțin de câteva luni
    Durere fără margini! O femeie a rămas fără copii și soț în mai puțin de câteva luni

    O tânără femeie își împărtășește povestea de viață întregii lumi în speranța că mai multe persoane aflate în depresie vor căuta ajutor...

    © 2024 Qbebe