Beneficii naturiste ale ceaiului de tei

Beneficii naturiste ale ceaiului de tei

Irina Olteanu - Redactor Senior

Florile de tei dispun de o serie de proprietati unice care pot inlatura simptomele multor afectiuni si pot oferi multe beneficii intregului organism. Care sunt beneficiile ceaiului de tei pentru sanatate, precum si alte informatii inedite, dar deopotriva importante legate de acesta le puteti descoperi in randurile urmatoare.

Aspecte importante

Florile de tei constituie de mult timp sursa studiilor specifice menite sa identifice proprietatile exacte ce actioneaza in beneficiul organismului. Teiul este un arbore din familia Tiliaceae (exista insa o multime de subspecii) ce creste cu preponderenta in America de Nord, Asia si Europa, avand o inaltime intre 18-38 m, un diametru al trunchiului de pana la 1,5m si poate fi identificat cu usurinta cu ajutorul frunzele tari cu aspect de inima la baza; florile apar in abundenta in perioada mai-iunie in grupuri de 6-20 si sunt de culoare galbena, cu miros puternic (pot avea o aroma puternica si dulce sau bogata), care de altfel contin uleiuri volatile ce confera ceaiului gustul atat de agreabil. Fructele sunt mici, de culoare gri-verzui uscate si lemnoase si contin 1-2 seminte.

Printre componentele florilor de tei se regasesc o serie de compusi naturali denumiti fitochimicale, responsabile de proprietatile vindecatoare/protectoare. Alti compusi ce actioneaza in aceeasi directie sunt antioxidantii denumiti flavonoide, teiinclusiv quercetina (antioxidantii protejeaza/elimina radicalii liberi - chimicale instabile ce se formeza in piele sau organe care pot degrada membranele celulare si ADN-ul); aceasta alaturi de kaempferol si acid p-cumaric intra in categoria diaforeticelor - determina
transpiratia, in timp ce alte uleiuri volatile din compozitie dispun de proprietati sedative/calmante. Multe persoane cunosc florile de tei drept benefice in ameliorarea congestiei in cazul nasului infundat si a mucusului din gat in cazul unei viroze - datorita taninurilor ce actioneaza ca astringent si dispun de proprietati mucilaginoase (captusesc gatul si intestinele ameliorand si reducand inflamatia din corp).

Iata si o enumerare (nu limitativa) a componentelor identificate de cercetatori ale florilor de tei: alfa-pinena, acid ascorbic, astragalin, beta-amirin, beta-sitosterol, acid cafeic, acid clorogenic, cisteina, eugenol, geraniol, hesperidina, izoquercitina, limonen, acetat de linalil, mucilagiu, nerolidol, acid p-cumaric, fenilalanina, quercetina, tanin, terpineol, tocoferol, vanilina.

Efecte asupra organismulu

Calmare - in medicina naturista, ceaiul de tei este recomandat pentru a combate anxietatea (calmeaza nervii si confera un somn odihnitor - in cazul in care suferiti de insomnie) si a sustine relaxarea. In cadrul unui studiu (pe animale) publicat in iulie 2008 in "Jurnalul de etnofarmacologie" s-a descoperit ca un extract de flori de tei a redus comportamentul anxios al subiectilor cand au fost introdusi in labirint. Un alt studiu publicat in martie 2008 in aceeasi publicatie a demonstrat faptul ca extractul de tei a prelungit durata de sedare la animalele care au primit medicamente de inducere a somnului; de asemenea, le-a si calmat cand a fost administrat de sine statator, insa studiile necesita confirmare cu subiecti uman. Trebuie sa stiti ca florile de tei de la doua specii sunt atestate pentru calmarea nervilor si problemele asociate cu anxietate, respectiv Tilia cordata si Tilia platyphyllos.

Raceli si congestie - abilitatea unor compusi ai florilor de tei de a cauza transpiratie poate fi benefica in cazul in care va confruntati cu raceala, tuse sau febra, conform Centrului Medical al Universitatii Maryland. In plus, unele dureri capcomponente pot ajuta la ameliorarea membranelor iritate din gura/gat care apar in timpul bolii. Un studiu publicat in februarie 2000 in "Planta medica" a identificat faptul ca unele polizaharide (zaharuri complexe) continute adera la tipul de membrane ce imbraca tractul respirator si gura, autorii concluzionand ca acestea le pot ameliora cand sunt iritate (necesita confirmare prin studii clinice).

Pentru corp - deoarece dispun de un efect de calmare, florile de tei au fost adaugate in mai multe produse pentru piele, cum sunt sapunuri, creme si lotiuni. Unele persoane il aplica direct pe piele pentru senzatie de mancarime, dureri articulare (reumatism) si anumite leziuni ale picioarelor (ulcus cruris) cauzate de proasta circulatie. Ceaiul proapsat preparat poate ajuta si la regenerarea pielii, dar poate si reduce inflamatia (in cazul cearcanelor) - inmuiati dischete de bumbac in el si amplasati-l pe pleoape timp de 20 minute. Retineti insa ca poate cauza reactii locale epidermice, de tip mancarime la persoanele sensibile la acesta (dermatita de contact). Tilia cordata/platyphyllos este folosita si pentru tulburari hepatice, dar si celulita (inflamatie a pielii si a tesutului inconjurator).

Pentru stomac si rinichi - florile de tei pot ajuta la prevenirea problemelor stomacale (diarea si indigestia, dar si varsaturile) si elimina gazele (flatulenta excesiva). Dispun in plus de proprietati antispasmodice (previn contractile musculare) si diuretice (elimina lichidele in exces din organism), dar si antiinflamatorii - pot trata sindromul de colon iritabil; o cana de ceai de tei inainte de culcare poate imbunatati procesul de digestie, conform studiilor. Sunt folosite pentru a preveni incontinenta urinara, dar si problemele usoare cu vezica urinara (este vorba de specia de tei Tilia cordata/platyphyllos).

Sistemul imunitar - proprietatile diaforetice mentionate anterior (dar si cantitatea mare de antioxidanti si vitamine) sustin sistemul imunitar, care va actiona mai eficient in combaterea virozelor (temperatura corpului creste usor, promovand transpiratia - astfel sunt distruse microorganismele nocive care nu pot supravietui in acest mediu), dar si protejeaza impotriva infectiilor; se pare ca stimuleaza si apetitul. Ceaiul de tei este folosit in tratarea racelii, durerilor de gat si de cap, bronsitei, febrei, dar si pentru tuse datoria continutului de mucilagiu (favorizeaza expectoratia) si a uleiului esential farnesol. Retineti ca in general bauturile calde ofera un efect linistitor pentru un gat dureros si ca specia atestata drept eficace in acest sens este Tilia cordata/platyphyllos.

Inima - prezinta eficacitate si in tratamentul urmatoarelor probleme: tahicardie, aritmie, hipertensiune, hemoragie si spasme musculare (aceeasi specie de mai sus, respectiv Tilia cordata/platyphyllos).

Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca nu exista insa dovezi suficiente (studiile nu sunt concludente) pentru eficacitatea in tratarea urmatoarelor: insomnie, dureri de cap (migrene), incontinenta, hemoragie, eczema, reumatism, bronsita, tuse, spasme, balonare, transpiratie sporita.

Mod de preparare

Florile de tei uscate ca atare sau sub forma de pliculete se gasesc in general la magazine de tip plafar, dar si in farmacii sau supermarketuri; exista si variante de extract sau tinctura din flori de tei. Pentru a prepara corect ceaiul, adaugati o punguta de ceai sau 1 lingurita de flori uscate in apa fierbinte timp de 15-20 minute si consumati de 3 ori pe zi (cand sunteti raciti/cu gripa), iar apoi stai in pat cel putin 30 minute; in alte situatii il puteti consuma teioricand. Avei posibilitatea de a pregati o baie cu flori de tei pentru calmarea nervilor si a insomniei; adaugati 2-3 pumni de flori intr-un ibric de apa si strecurati in apa de baie; poate ajuta si bebelusii/copiii mici sa intre intr-o rutina linistitoare de somn.

Florile de tei sunt considerate sigure, insa nu s-a stabilit o doza minima pentru eficacitate, iar in plus unele persoane pot fi alergice la acestea, dupa cum ati aflat mai sus. Ceaiul nu este recomandat persoanelor gravide sau care alapteaza sau celor care sufera de boli de inima (se pare ca un consum frecvent este asociat cu probleme cardiace); din pacate nu exista studii care sa ateste siguranta administrarii ceaiului de tei la copii. Se pare ca litiul interactioneaza cu teiul (creste concentratia de litu din sange), dar si diureticele (deoarece ceaiul are deja un efect diuretic - creste riscul de deshidratare).

Pentru siguranta sporita, consultati medicul in prealabil (deoarece poate declansa efecte adverse sau poate interactiona cu alte plante/suplimente/medicamente pe care le folositi) si retineti ca un produs natural nu este neaparat si sigur pentru voi.

Citeste si:

Ce ceaiuri sunt bune pentru copii? 

Ceaiurile in sarcina: Ghid de la fitoterapeut 

Ceaiul in sarcina 

Remedii naturale pentru raceala si gripa  

Surse:

http://umm.edu; www.natural-healing-guide.com; www.lindentea.net; www.whyfoods.com; www.livestrong.com; www.webmd.com; www.anniesremedy.com 

 

 

 

Articolul urmator
Masala chai: beneficii și recomandări
Masala chai: beneficii și recomandări

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ceai de siminoc: beneficii și proprietăți
    Ceai de siminoc: beneficii și proprietăți

    În Europa, siminocul este o plantă cunoscută din cele mai vechi timpuri, pentru că stimulează producția secreției biliare și eliminarea acesteia în duoden. De cele mai...

    Ceai din frunze de zmeură: beneficii și proprietăți
    Ceai din frunze de zmeură: beneficii și proprietăți

    Chiar dacă nu are gustul inconfundabil al zmeurei coapte, ceaiul din frunze de zmeură se distinge prin aroma similară unui ceai negru, ușor fructat. Mai mult decât atât,...

    Ceai de chimen: beneficii și mod de preparare
    Ceai de chimen: beneficii și mod de preparare

    Semințele de chimen fac parte dintre cele mai apreciate mirodenii, fiind utilizate cu precădere în tradițiile culinare din India, Mexic, Orientul Mijlociu și din regiunea...

    Ceai de salvie: beneficii și utilizare
    Ceai de salvie: beneficii și utilizare

    Vestită pentru virtuțile ei tămăduitoare încă din Antichitate, din perioada civilizațiilor romană și greacă, salvia este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale. De...

    Centella asiatica: beneficii pentru piele
    Centella asiatica: beneficii pentru piele

    Recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sinteza colagenului și de a îmbunătăți circulația sângelui, această plantă miraculoasă accelerează procesul natural de...

    Masaj capilar: beneficii și mod de realizare
    Masaj capilar: beneficii și mod de realizare

    Masajul capilar este o practică terapeutică veche ce are multiple beneficii pentru sănătatea scalpului și a părului. Descoperă, mai jos, care sunt beneficiile acestui tip de masaj și...

    Hamei: beneficii și utilizări
    Hamei: beneficii și utilizări

    Originar din China, hameiul se regăsește printre cele mai cunoscute și mai cultivate plante. Chiar dacă în zilele noastre este asociat mai ales cu producerea berii, de fapt hameiul...

    Must: beneficii și idei de consum
    Must: beneficii și idei de consum

    Obținându-se prin presarea strugurilor roșii, negri sau albi, mustul este asociat cu tradițiile de toamnă. Gustul său depinde de mai mulți factori, printre care tipul de struguri...

    © 2025 Qbebe