Febra la copii: tot ce trebuie sa stii

Febra la copii: tot ce trebuie sa stii

Alexandra Irimiea

Febra la copii este intotdeauna un semnal de alarma pentru parinti. Chiar daca nu este o boala in sine, ne spune ca ceva nu este in regula cu organismul copilului. De aceea, mai important ca aducerea temperaturii la normal, este cunoasterea cauzei pentru care s-a produs.

Febra la copii este intotdeauna un semnal de alarma pentru parinti. Chiar daca nu este o boala in sine, ne spune ca ceva nu este in regula cu organismul copilului. De aceea, mai important ca aducerea temperaturii la normal, este cunoasterea cauzei pentru care s-a produs.

Febra reprezinta modalitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor, fie ca sunt virale, bacteriene sau de alta natura. Ea nu este o boala, ci un simptom. De multe ori apar semne evidente care sugereaza febra la copii, insa alteori acestea trec neobservate. Febra la copii

Medicul pediatru Mirela Laslo ofera, pe site-ul personal, www.medicpediatrie.ro, sfaturi pretioase despre masurarea corecta a temperaturii si scaderea ei, indicand totodata cand este cazul ca parintii sa se ingrijoreze si sa apeleze de urgenta la medic.

Simptomele febrei la copii

In general, simptomele febrei sunt iritabilitate, agitatie, copilul plange mult sau dimpotriva - apatie, somnolenta sau refuzul alimentatiei. De asemenea, exista o senzatia de fierbinteala la nivelul tegumentelor - copilul "arde", insa temperatura trebuie masurata cu un termometru pentru a stabili daca este vorba despre febra sau nu.

Atentie! In special in cazul bebelusilor, pot aparea convulsii febrile!

Simptome de febra pentru copilul mai mare:
- senzatie de frig sau de caldura in incaperi in care alte persoane se simt confortabil si in care temperatura mediului ambiant este optima;
- dureri de cap;
- dureri musculare;
- dificultati de somn sau, din contra, doarme mai mult decat de obicei;
- scaderea apetitului.

Alte simptome care pot aparea cand copilul are febra:
- tahicardie (cresterea frecventei cardiace);
- polipnee (cresterea numarului de respiratii pe minut);
- transpiratii;
- roseata obrajilor;
- frisoane.

De la cate grade se considera febra la copiiCand are copilul febra?
Putem stabili cu exactitate ca un copil are febra atunci cand temperatura corpului creste peste 38°C, masurata intrarectal.

De ce creste temperatura corpului?
Febra apare atunci cand "termostatul" organismului ridica temperatura corpului peste nivelul sau normal. Acest "termostat" se afla in creier, mai exact la nivelul hipotalamusului, si da semnale corpului sa pastreze, in conditii de sanatate, temperatura in jurul valorii de 37°C.

Atunci cand copilul se imbolnaveste, hipotalamusul transmite semnale corpului pentru a "seta" temperatura la valori mai mari, organismul incepand astfel lupta de aparare. 

Este normal ca temperatura corpului sa varieze putin pe parcursul unei zile. Astfel, are valori mai mici dimineata si usor mai crescute dupa-amiaza (de obicei, valoarea maxima fiind in jurul orei 18:00, cand poate fi si cu un grad mai mare fata de dimineata). De asemenea, temperatura la copii creste si in conditii de efort fizic, alergat, joaca.

Cauzele febrei

1. Infectiile - reprezinta cauza principala a cresterii temperaturii la copii. Acestea sunt infectii de cai respiratorii superioare sau inferioare, infectii digestive, infectii de tract urinar sau cu alte localizari.

2. Supraincalzirea din cauza imbracamintei sau a asternuturilor prea groase - este intalnita in special in cazul sugarilor, deoarece organismul lor nu poate sa-si regleze temperatura la fel de bine ca si la copiii mari.
Atentie! Orice febra la nou-nascut trebuie imediat anuntata medicului pediatru si copilul sa fie consultat si evaluat, intrucat febra la nou-nascut poate indica o infectie foarte grava.

3. Vaccinarile - reprezinta o alta cauza pentru care sugarii si copiii pot prezenta o usoara crestere a temperaturii.

Cauzele febrei la copii4. Eruptia dintilor - poate determina o febra usoara, dar nu mai mare de 38,5°C.

5. Insolatia - un mediu ambiant foarte calduros sau statul in soare, fara protectie, poate duce la cresterea temperaturii.

6. Reactie adversa la administrarea unor medicamente - in acest caz, medicul care le-a dar in aceste cazuri medicul specialist care a indicat aceste tratamente mai mult ca sigur v-a avertizat in ceea ce priveste aceste efecte secundare. (ex: Interferonul, febra de antibiotice).

Termometru copii

Sa iei temperatura copilului, poate fi o misiune dificila, mai ales cu cat copilul este mai mic si nu vrea sa coopereze.

Cum se masoara temperatura la copii:
• Intrarectal
• Oral - in gura
• Axilar
• La frunte
• Timpanic - in ureche

Metoda corecta se alege in functie de varsta copilului:

Nou-nascut-2 ani
intrarectal de prima alegere, axilar a doua alegere.
2-5 ani
intrarectal prima alegere; timpanic sau axilar - a doua alegere.
Peste 5 ani
oral, timpanic sau axilar, in functie de colaborarea cu copilul

Chiar daca cel mic plange si este destul de agitat cand folositi termometrul, este important sa respectati instructiunile de folosire ca sa luati corect temperatura.

Tipuri de termometre pentru copii

Termometre digitale - de regula asigura cea mai rapida si precisa citire. Ele pot fi utilizate pentru masurarea temperaturii intrarectal, axilar sau oral. De obicei au o sonda de plastic, flexibila, cu un senzor de temperatura la varf si in capatul opus ecranul pe care se afiseaza temperatura. Termometrul se curata dupa fiecare utilizare conform instructiunilor producatorului.

Termometre electronice de urechi - masoara temperatura timpanica, adica temperatura din interiorul canalului urechii. Acestea sunt rapid si usor de utilizat la copii mai mari, dar nu sunt la fel de exacte ca termometrele digitale, in special pentru sugarii mici, sub 3 luni.

Termometre sub forma de benzi de plastic - aceste benzi se pun pe frunte, dar nu masoara exact temperatura copilului, ci doar ofera informatii orientative. Pentru a afla o valoare preciza, este recomandat sa alegeti alta metoda de masurare.

Termometru de frunte pentru copii Termometre de frunte - asemeni benzilor, pot spune daca cel mic are febra sau nu, dar nu au aceeasi acuratete ca cele digitale.

Termometre tip suzeta - sunt tentante pentru ca par usor de folosit, mai ales in cazul bebelusilor, dar valoarea indicata nu este la fel de fiabila ca temperatura masurata intrarectal. Aceste termometre nu ar trebui utilizate la copiii mai mici de 3 luni, intrucat masurarea temperaturii presupune ca acestia sa tina suzeta nemiscata in gura pentru cateva minute, lucru destul de dificil de realizat.

Termometre cu mercur traditionale din sticla - acestea au fost retrase de pe piata din cauza posibilitatii expunerii la mercur, substanta foarte toxica, in cazul spargerii lui.

Cum se citeste termometrul: 

  Temperatura normala
Subfebrilitate
 Febra
Intrarectal
36,6°C - 38°C 37°C - 38°C
peste  38°C
Oral
35,5°C - 37,5°C se monitorizeaza temperatura pentru a actiona daca febra creste in continuare
peste 37,5°C
Axilar
35°C - 37,3°C 
peste 37,2°C
Timpanic (in ureche)
35,8°C - 38°C 
peste 37,2°C

Sfaturi si instructiuni pentru masurarea corecta a temperaturii:

Masurarea temperaturii copilului nu trebuie sa devina un moment traumatic pentru el. Daca este agitat, incercati sa-l linistiti si sa-i distrageti atentia cu o jucarie sau ceva ce ii place.

Nu folositi un termometru clasic, cu mercur, chiar daca aveti unul pe acasa. In cazul in care se sparge, copilul va fi expus la aceasta substanta toxica.

Daca aveti un termometru digital pe care il utilizati intrarectal, nu-l folositi apoi pentru determinarea temperaturii orale. Este valabila si reciproca.

Este bine sa aflati o valoare exacta a temperaturii copilului, pe care sa i-o comunicati apoi medicului. Retineti faptul ca benzile de plastic sau termometrele tip suzeta nu ofera citiri precise.

Cum se masoara temperatura intrarectal:
• Este metoda cea mai indicata, in special pentru bebelusi si copiii sub 5 ani.
• Curatati termometrul cu alcool sau apa rece si sapun, iar apoi clatiti.
• Puteti pune pe varful termometrului putina crema.
Cum se ia temperatura intrarectal• Asezati copilul pe spate cu genunchii indoiti sau pe burta pe genunchii dumneavoastra sau pe un plan tare.
• Porniti termometrul.
• Introduceti cu grija termometrul in rect, aproximativ 1-1,5 cm (pana nu se mai vede partea argintie) tinandu-l fixat cu degetele.
• Incercati sa linistiti copilul in timp ce ii luati temperatura vorbind cu el, mangaindu-l, explicandu-i ce se intampla. Dupa aproximativ un minut, veti auzi un semnal sonor.
• Scoateti termometrul si cititi temperatura.
• Curatati termometrul.

Cum se masoara temperatura oral (in gura):
• Aceasta metoda nu este recomandata pentru copiii mai mici de 5 ani, intrucat este dificil sa tina termometrul sub limba lor suficient timp pentru ca masuratoarea sa fie corecta.
• Trebuie sa asteptati 20-30 de minute dupa ce copilul a terminat de mancat sau de baut pentru a lua temperatura orala.
• Inainte de a incepe, asigurati-va ca cel mic nu are in gura guma sau bomboane.
• Curatati termometrul cu alcool sau apa rece si sapun si clatiti.
• Porniti termometrul.
• Asezati cu grija varful termometrului sub limba copilului dumneavoastra.
• Cu gura copilului inchisa, lasati termometrul pentru aproximativ 1 minut, pana cand auziti un semnal sonor.
• Scoateti termometrul si cititi temperatura.
• Curatati termometrul.

Cum se masoara temperatura axilar:
• Metoda este folosita in cazul copiilor peste 5 ani, dar nu este la fel de precisa ca temperatura masurata intrarectal. Daca o temperatura masurata axilar nu arata febra, dar copilul se simte cald si starea lui nu este buna, este necesar se masoare si temperatura intrarectal.
• Folositi un termometru rectal sau oral.
• Curatati termometrul cu alcool sau apa rece si sapun si clatiti.
Cum se ia temperatura axilar la copii• Dezbracati copilul si asezati termometrul sub un brat (acesta trebuie sa fie direct pe piele, sa nu se atinga de haine).
• Plasati varful termometrului in centrul axilei.
• Asigurati-va ca bratul copilului dumneavoastra acopera varful termometrului.
• Indoiti bratul copilului pe piept pentru a tine fixat termometrul.
• Lasati termometrul in loc pentru aproximativ un minut, pana cand auziti un semnal sonor.
• Scoateti termometrul si cititi temperatura.
• Curatati termometrul.

Cum se masoara temperatura in ureche:
• Este o metoda rapida de aflare a temperaturii copilului, insa nu poate fi folosita la sugarii sub 3 luni (dimensiunile mici ale canalului auditiv nu permit folosirea acestui tip de termometru).
• Atasati peste varful termometrului conurile protectoare.
• Tineti capul copilului, astfel incat sa nu se miste.
• Trageti usor urechea copilului spre spate - acest lucru ajuta la indreptarea canalului auditiv.
• Puneti varful termometrului in deschiderea urechii. Atentie! Nu trebuie sa impingeti tare - termometrul nu trebuie sa produca durere si, in nici un caz, nu trebuie sa atinga timpanul.
• Apasati butonul pentru a porni termometrul.
• Tineti termometrul fixat pana emite bipuri sau urmati instructiunile producatorului.
• Temperatura va aparea pe ecranul digital.
• Scoateti conul protector si aruncati-l.
• Puneti la loc termometrul in suportul sau.

Aceste metode diferite de masurare a temperaturii dau rezultate diferite, dar in general bine corelate.

Temperatura masurata oral poate fi influentata de consumul de alimente si bauturi inainte de termometrizare, de respiratia cu gura deschisa. Alti factorii externi care pot influenta temperatura sunt imbracamintea sau temperatura aerului. Cum se ia temperatura in ureche

Nu luati temperatura unui copil imediat dupa ce i-ati facut baie, dupa ce a depus efort fizic, chiar si usor, cum ar fi joaca sau plansul, sau daca a fost imbracat gros sau invelit cu o patura groasa - acestea pot influenta valoarea temperaturii, dand valori neconforme cu realitatea. va speriati daca noaptea temperatura copilului este mai mica decat ziua, ca nu este din cauza ca ii este frig, ci doar variatia normala a temperaturii corpului in diferite momente ale zilei.

Febra 39 la copii

Majoritatea parintilor se alarmeaza atunci cand termometrul indica o temperatura crescuta, dar este important sa va pastrati calmul. De asemenea, luati de acasa masuri pentru scaderea febrei, inainte de a porni spre camera de garda a spitalului sau spre cabinetul medicului pediatru.

Trebuie sa-i masurati corect temperatura copilului pentru a-i comunica medicului valoarea acesteia. Nu este suficient sa-i spuneti doar ca se simte ca este fierbinte! Astfel, in functie de valoarea acesteia, medicul trebuie sa ia anumite decizii.

Un aspect de luat in considerare in cazul unei febre de 39 si peste, sunt convulsiile febrile. Ele apar in 74% din cazuri la o astfel de febra, dar pot sa apara si la o febra sub 39, in functie de maturitatea creierului copilului (acesta avand un prag convulsionant mai scazut). Ele apar, in general, la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 4 ani.

Febra 40 la copii

Febra mare poate agrava starea generala a copilului, dar tineti minte faptul ca, in genera, ea nu este periculoasa.Masuri de scadere a febrei la copii

Complicatiile unei temperaturi ridicate:
• convulsiile febrile
• deshidratarea

Aceste complicatii reprezinta urgente medicale!

Scaderea unei febre de 40°C la un copil mic este insa o prioritate! Oferiti medicamente antipiretice, dar adecvate varstei copilului. Atunci cand faceti dozajul acestora, primul criteriu de luat in considerare este greutatea si abia apoi varsta.

Doar pentru ca un copil a facut febra mare, de 40°C si peste, nu inseamna ca trebuie tratat cu antibiotice. In urma unui consult medical amanuntit de catre pediatru, se va stabili tratamentul, luand in considerare si alte simptome.

Febra la copiii de 1 an

Cauza cea mai frecventa a aparitiei febrei la un copil mic este infectia virala a cailor respiratorii. Pentru scaderea ei, oferiti la indicatia medicului, alternativ, la 4 ore, medicamente antipiretice: ibuprofen si paracetamol.

In general, pentru un copil mai mare de un an ce prezinta febra, nu este necesar un consult medical imediat, cu exceptia cazului in care starea generala este modificata, fiind insotita si de varsaturi, diaree sau dificultati de respiratie.

Febra la copiii de 2 ani

Scaderea temperaturii copilului este importanta pentru ca, in general, ea produce o stare generala proasta. Dar mai important ca valoarea indicata de termometru este cum mananca, cum se simte si cum se comporta.

Tratamentul febrei la copiiEste indicat sa oferi lichide unui copil cu febra, intrucat in aceasta stare deshidratarea este mai accelerata.

Nu oferi medicamente imediat cum vezi ca are temperatura crescuta putin.

De asemenea, du-te cu copilul pentru un consult la medicul pediatru daca febra persista mai mult de 24 de ore.

Febra la copiii de 3 ani

Retine faptul ca si o temperatura mare (40°C si peste) este des intalnita la raceli si nu este periculoasa pentru copil. Desigur, copilul cu febra nu se simte bine, dar ai in vedere ca acesta este un semn ca organismul copilului este ocupat sa lupte cu o infectie. Iar acesta este un lucru bun.

Nu intra in panica! Usor de zis, greu de facut, este adevarat. Ideea este sa tratezi copilul, sa-l observi pe el, nu valoarea din termometru.

Du-te cu copilul la medicul pediatru pentru orice febra de 38°C si peste, care persista mai mult de 3 zile.

Febra la copiii de 4 ani

Pentru scaderea febrei, sunt recomandate medicamentele clasice antitermice - fie siropuri cu paracetamol (acetaminofen) sau ibuprofen, fie supozitoare.

Atentie! Nu oferi copilului deloc aspirina! Chiar daca il cunoastem ca fiind un tratament clasic in raceala, daca este administrat copiilor sub 12 ani, acestia risca sa dezvolte sindromul Reye, o boala rara, dar grava. Febra la copii pe parcursul noptii

Nu administra niciodata medicamente copilului fara sa citesti cu atentie prospectul inainte!

De asemenea, nu trezi copilul noaptea doar pentru a-i masura temperatura sau a-i da medicamente. Pediatrii considera ca un somn linistit este important pentru refacerea sanatatii a unui copil cu febra. Pe de alta parte, monitorizarea pe parcursul noptii este esentiala, la fel ca si contactul cu medicul copilului.

Febra la copiii de 5 ani

Este important sa fii atent si la alte simptome pentru a afla care este boala si pentru a o trata.

Nu oferiti copiilor medicamente de adulti. In urma unor sondaje efectuate in randul parintilor, citate de Parents.com, un sfert dintre parinti fac acest lucru. Dar este periculos. Copiii nu sunt adulti in miniatura!

O alta recomandare este sa asteptati 24 de ore inainte de a duce copilul inapoi la gradinita. Contrar recomandarii pediatrilor, mai mult de jumatate din parinti trimit copilul in colectivitate chiar a doua zi dupa ce a avut un episod febril.

Febra prelungita la copii

Febra prelungita apare in cazul in care aceasta persista mai mult de 3 saptamani.

Cauze posibile:
Scaderea temperaturii copilului• infectiile: bacteriene cu diverse localizari, virale (mononucleoza infectioasa, infectie cu citomegalovirus, infectia cu HIV, etc), parazitare, tuberculoza;
• boli de colagen: artrita juvenila, lupusul eritematos sistemic, boala Kawasaki, alte boli cu mecanism autoimun;
• boli inflamatorii intestinale: colita ulcerativa, boala Crohn;
• neoplazii: leucemii acute si cronice, limfoame, tumori cu diferite localizari;
• boli metabolice si endocrine;
• febra de origine centrala: boli care afecteaza centrul termoreglarii;
• febra de deshidratare.

In final, retineti ca febra este o metoda de aparare a organismului impotriva microbilor si a virusurilor din mediul extern. Febra la copii nu este un simptom pentru o afectiune grava, atat timp cat nu produce complicatii. Totusi, daca febra persista timp de mai multe zile, este recomandata vizita la un medic pediatru, care va indica tratamentul corespunzator.

Articolul urmator
Amprenta anală: tot ce trebuie să știi despre rolul și etapele acestei proceduri
Amprenta anală: tot ce trebuie să știi despre rolul și etapele acestei proceduri

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

    Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

    © 2025 Qbebe