Experții de la kidshealth.com ne spun că de obicei febră nu indică o maladie gravă. Deși te cam sperii când temperatură copilului crește, febră în șine nu îi face rău și poate fi chiar un semn bun pentru că indică faptul că organismul luptă cu infecția. Mai mult, nu toate febrele au nevoie de tratament, însă temperatură foarte ridicată poate da copilului o stare de discomfort și poate accentua probleme cum ar fi deshidratarea.
Îți oferim câteva informații despre febră, cum să o măsori, cum să o tratezi și când să chemi doctorul.
Informații despre febră
Febra apare când “termostatul” intern al organismului ridica temperatura corpului pete nivelul normal. Acest termostat se găsește într-o parte a creierului numită hipotalamus. Acesta știe care e temperatura normală a corpului (aproximativ 37 de grade Celsius) și va trimite mesaje organismului să mențină această temperatură.
De fapt, temperatură majorității oamenilor oscilează puțin pe parcursul zilei: dimineață e, de obicei, un pic mai scăzută, iar seară un pic mai ridicată, iar la copii fluctuează și când aleargă, se joacă sau fac sport.
Însă, uneori, hipotalamusul va fixa organismul la o temperatură mai ridicată ca reacție la o infecție, o boală sau din alte cauze. De ce ia hipotalamusul această măsură? Cercetătorii cred că ridicarea temperaturii este calea prin care organismul luptă cu microorganismele care cauzează infecția – un corp cu temperatura prea ridicată nu e un loc propice pentru germeni.
Citește continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO .