Durerile de cap ale copilului: 7 cauze pe care nu le stiai

Durerile de cap ale copilului: 7 cauze pe care nu le stiai

Psiholog Eva Pirosca

Durerile de cap la copii au o frecventa destul de redusa in primii ani de viata.  Studiile arata ca pana la 8 copii din 100 sufera de dureri de cap. La pubertate, deja proportia creste pana la 80%. Alte statistici arata ca 40 din 100 de copii pana in 7 ani s-au plans, cel putin o data, ca ii doare capul. Prin urmare, nu esti singura mamica ingrijorata... Uneori este de vina raceala, alteori a stat prea mult in soare si, cu alte ocazii, durerea se datoreaza lipsei de somn. Alteori, insa, disconfortul copilului nu pare sa aiba cauze evidente. Atunci, de ce ar putea sa il doara capul?


Durerile de cap ale copilului: joaca sau lectiile

Cum sa fie joaca si lectiile cauze ale durerilor de cap? Ei bine, se poate. La gradinita si in fata blocului, atunci cand se joaca impreuna, copiii intra in tot felul de roluri. Daca micutul tau s-a prefacut ca pandeste extraterestrii toata dupa-amiaza, tinand capul pe spate si gatul incordat... tocmai ai descoperit de unde vine durerea! Daca muschii gatului stau intr-o pozitie nefireasca prea mult timp, rezultatul este durerea la nivelul capului, nu doar a gatului. Iar aceasta apare cu intarziere, uneori chiar a doua zi, pacalindu-te...

poza copii se joaca la gradinita 

Un fenomen asemanator se petrece daca micutul sta multa vreme pe scaun, la birou sau la scoala, intr-o pozitie inadecvata. Pozitiile aplecate, cocosate, exercita o presiune inutila asupra muschilor gatului, iar volumul de sange ce ajunge la creier si il iriga, se reduce. De aici, durerea de cap. Copilul nu isi poate da seama de asta. Ai nevoie sa il inveti cum sa stea corect pe scaun. Sa tina coloana dreapta, cu partea de jos a spatelui lipita de spatarul scaunului, cu umerii relaxati si capul drept.

Durerile de cap ale copilului: furia si supararea

Copilului ii vine foarte usor sa somatizeze. Adica sa isi comunice trairile emotionale prin semnale fizice. Atunci cand emotiile negative ale unui copil sunt puternice si mai ales daca nu sunt dezirabile, el le va manifesta la nivel corporal. Multi copii se plang de dureri de cap (care sunt reale) pentru ca sunt foarte furiosi pe doamna educatoare, pe tata sau pe colegul de la gradi care i-a lovit si a ramas nepedepsit. Mai ales cand simte ca nu i se face dreptate, un copil poate simti ca il doare, fizic, ceva. In acest fel, el gaseste o metoda de a atrage asupra lui atentia de care a fost privat.

Ce sa faci, ca mamica? Ramai receptiva la cel mic sau imprieteneste-te cu el, daca nu ai facut-o inca. Vrei sa aiba incredere sa iti povesteasca universul sau, nu sa ii fie teama de tine. Permite-i si incurajeaza-l sa isi exprime emotiile negative. Nu il lasa sa se consume interior. Si copiii au voie sa fie furiosi! Si intelesi - fie ca au dreptate sau nu!

Durerile de cap ale copilului: ciocolata, Cola si mancarea nesanatoasa

Sa revenim la lucruri concrete. Organismul nostru se dovedeste foarte inteligent si ne anunta atunci cand nu ii convine cum il tratam. O durere de cap, la copil, poate anunta ca cel mic face exces de stimulente alimentare. Fie ca ii faci tu pe plac, fie ca exagereaza el la scoala. Cola, alte substante continand cofeina, ciocolata, dulciurile, suprasolicita creierul si provoaca dureri de cap.

poza fetita adormita cu capul pe masa 

La fel, lipsa de mancare consistenta. In acest caz, o durere de cap este mai fericita decat un inceput de ulcer... Prea multi conservanti, aditivi, zaharurile si caloriile goale biciuiesc sistemul nervos al copilului. Pus in fata lectiilor si a sarcinilor intelectuale, acest lucru devine evident cu mai multa usurinta. Copilul se concentreaza greu, devine irascibil, are o stare generala proasta si il doare capul. Tu stii ce isi cumpara copilul tau de la chiosc, in fiecare zi?

Durerile de cap ale copilului: frica

La fel ca furia si supararea, frica unui copil ii poate provoca dureri de cap. Diferenta este ca, acum, imaginatia joaca un rol preponderent. Frica celor mici are, de multe ori, doua caracteristici: este greu de localizat si este amplificata de imaginatia lor. Copiii nu stiu sa puna punctul pe i, nu constientizeaza exact de ce le este teama, asa ca frica lor este mai degraba o anxietate, un sentiment difuz. Aici contribuie imaginatia, care o hraneste.

poza fetita adorabila de gradinita  

Un copil poate sa resimta o frica tot mai mare, inca de la inceputul saptamanii, alaturi de simptome fizice: dureri de cap, lipsa poftei de mancare, pipi in pat. Si tu, mamica, sa nu intelegi de ce. Pe masura ce se apropie ziua de sambata - cand aveti programarea la dentist - frica lui devine panica si nervozitate continua. Dar pana atunci, el nu stie sa spuna „Mi-e frica sa merg la dentist". Si nici acum nu stie sa iti spuna de ce ii este frica sa mearga la dentist!

Ce sa faci? Sa ii explici fiecare situatie noua si sa alungi necunoscutul din capusorul copilului. Acolo unde ii lipsesc informatii sau nu gaseste explicatii, copilul isi foloseste imaginatia. In plus, copilul mic este predispus la frica. Si, adeseori, imaginatia ii hraneste frica.

Durerile de cap ale copilului: lipsa de apa si mesele neregulate

Apa este cea care transporta toate substantele nutritive din organismul nostru, asa ca hidratarea insuficienta nu ramane fara consecinte. De obicei, copilasii sunt mai atenti la propriile nevoi fiziologice decat noi. Ei isi asculta corpul. De aceea, ii auzim adesea ca cer apa, chiar si numai cateva guri.

Insa daca adultul care ii are in grija nu le acorda suficienta atentie, nevoia lor poate trece neindeplinita. Daca cineva nu se asigura ca micutul a mancat la timp si a baut apa atunci cand i-a semnalat organismul, acesta din urma isi cere drepturile. Devine constipat, irascibil, oboseste si incepe sa il doara capul.

Durerile de cap ale copilului: sinuzita

Daca cel mic are sinusurile afectate, el va acuza dureri de cap, nasul infundat, oboseala si va avea episoade febrile. Durerea de cap insa este printre cele mai clare si mai inconfortabile senzatii, careia copilul ii poate spune pe nume mai usor. In cazul sinuzitei, el va localiza durerea la radacina nasului si in zona fruntii, deasupra sprancenelor, in spatele ochilor.

Durerile de cap ale copilului: ereditatea

Ei bine, atunci cand durerile de cap ale copiilor sunt catalogate de doctori drept migrene, un rol important aici il joaca ereditatea. Migrenele se deosebesc prin calitatea durerii: puternica, ascutita, pulsatila. Adeseori, este insotita de greata, de varsaturi si cuprinde o parte a capului. Migrenele dureaza multa vreme, dar la copii se pare ca, de cele ma multe ori, durerea se reduce intr-un interval de patru ore. Migrenele apar mai ales la copiii la care unul din parinti sau amandoi sufera de asa ceva.

poza fetita mica in pat 

Declansatorii trebuie identificati, cu atentie din partea parintilor. Ei pot cuprinde anumite alimente (branza, nuci, ciocolata, bauturi cu cafeina), somnul insuficient sau lumina puternica. De aceea, este indicat sa descoperi ce anume provoaca migrena la copilul tau si sa eviti stimulii. Daca durerea a izbucnit, dintre remedii fac parte odihna, somnul intr-o camera linistita si intunecata si mangaierea calda a mamei, pe frunte.

Te-ai confruntat cu durerea de cap a copilului tau? Ce cauze si remedii ai gasit? Impartaseste cu noi experienta ta si a micutului tau!

Articolul urmator
Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul
    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul

    Un tată din Dublin a subliniat importanța controalelor oftalmologice, după ce a aflat că fiica sa se lupta cu o tumoră cerebrală care îi pune punea viața în pericol.

    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
    Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

    Durerile de cap pot interveni la orice vârstă și, în anumite cazuri, sunt însoțite și de alte manifestări neplăcute. Printre astfel de manifestări se regăsește și...

    Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt
    Am crezut că durerile mele de cap sunt migrene de sarcină, dar adevarul a fost mult mai crunt

    Multe viitoare mămici se confruntă cu migrene în sarcină, care sunt mai complicate decât durerile de cap obișnuite fiindcă nu pot fi tratate cu inflamatoare, iar uneori pot...

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap
    Cele 4 reguli de parenting ale unei mame care au dat internetul peste cap

    Ce înseamnă, de fapt, parentingul? În cultura noastră, cel puțin, este un termen nou, care cuprinde setul de reguli și de directive pe care părinții le urmează pentru...

    Regulile bizare de parenting ale unei mame au dat internetul peste cap
    Regulile bizare de parenting ale unei mame au dat internetul peste cap

    A avea grijă de șase copii nu este o treabă ușoară. Așa că este de înțeles de ce părinții care au un număr mare de copii sunt foarte riguroși: atâția copii și lipsa...

    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect
    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect

    Pe cât sunt de neplăcute crizele de furie ale celor mici, pe atât sunt de normale. Aceste accese de furie încep, de obicei, în jurul vârstei de 18 luni și pot...

    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți
    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți

    O mamă a devenit populară pe TikTok după ce a postat un videoclip în care dezvăluie regulile de parenting după care se ghidează când vine vorba de copilul său. Ea spune...

    © 2025 Qbebe