Încurajează-l să meargă la ora de sport
În multe școli din România, ora de educație fizică este adeseori neglijată în favoarea altor materii sau prin prisma faptului că cei mici sunt lăsați să se joace în voie, fără să le fie supravegheată activitatea efectivă. Pe de altă parte, profesorii de sport care sunt dedicați și au pus la cale un program de antrenament pentru copii se lovesc adeseori de situații în care elevii sunt scutiți de la ora de sport sub un fals pretext.
De fapt, atât părinții, cât și copiii ar trebui să conștientizeze importanța orelor de sport de la școală, întrucât în acest timp ei pot învăța nu numai tactici legate de sporturile de echipă, dar și cum să execute corect anumite exerciții, în deplină siguranță, fără a se răni. Atunci când un părinte își încurajează copilul să meargă la ora de sport, să se implice și să fie activ, s-ar putea să aibă surpriza ca cel mic să își descopere o nouă pasiune, care poate fi apoi cultivată mai departe.
Alege activități care sunt distractive pentru cel mic
De multe ori, copiii resping din start ideea de efort fizic întrucât au senzația că sportul este plictisitor sau prea dificil pentru ei. Cât timp această percepție nu se schimbă, copilul va fi mereu reticent față de practicarea oricărui sport sau activitate fizică. Pentru părinți, este important să înceapă încă de când copiii sunt mici să îi încurajeze să facă mișcare, alegând o activitate care este suficient de solicitantă fizic, dar și distractivă pentru cei mici.
De exemplu, mersul pe bicicletă este una dintre cele mai bune activități fizice pentru copii. Nu numai că pedalatul le pune sângele în mișcare și le antrenează grupele mari de mușchi, dar crește și rezistența la efort și capacitatea pulmonară. Cât timp ții cont și de preferințele celui mic și îi iei o bicicleta pentru copii care să i se potrivească și pe care să o poată manevra cu ușurință, acesta va fi mult mai deschis spre a îmbrățișa sportul cu mai mult entuziasm. Aici găsești detalii.
Impune-i niște limite clare
Principalele motive pentru care copiii nu mai sunt la fel de interesați să alerge, să se joace și să rămână activi sunt legate și de pasiunea lor pentru calculatoare și gadgeturi. Un studiu citat de CBS arată că, în medie, copiii cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani petrec mai mult de 7 ore zilnic cu ochii în ecrane. American Heart Association le recomandă părinților să reducă timpul pe care copiii lor îl petrec pe telefon, tabletă, calculator sau în fața televizorului la cel mult două ore pe zi sau cel mult o oră, în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani. În restul timpului lor liber, copiii ar trebui încurajați să se joace afară, să practice un sport sau să desfășoare orice activitate care îi solicită din punct de vedere fizic, le pune sângele în mișcare și îi ajută să se dezvolte armonios.
Disciplinează prin puterea exemplului
Copiii imită adeseori comportamentul părinților, așa că dacă cel mic observă că nici părinții săi nu sunt interesați să facă mișcare și că își petrec majoritatea timpului în fața televizorului, a calculatorului sau sunt mereu cu telefonul în mână, va prelua și el obiceiurile învățate acasă. Chiar și o scurtă plimbare cu toată familia, pe înserat, timp de jumătate de oră poate fi benefică atât pentru copil, cât și pentru părinți. De asemenea, în cazul copiilor introvertiți, timizi, care nu se simt în largul lor în grupuri mari sau cărora le ia mai mult timp să se acomodeze când merg la un antrenament, de exemplu, părinții ar trebui să îi însoțească la început, să îi încurajeze și să îi susțină până când cei mici se vor simți suficient de siguri pe ei pentru a desfășura activități și pe cont propriu.
Sursă foto: alteredego de la Pixabay