Alimentatia
In primul rand, trebuie sa fii atenta cu alimentatia copilului tau. Incearca sa ii intaresti imunitatea printr-o alimentatie bogata in vitamine si antioxidanti. Poti sa introduci in mesele micutului fructe si legume precum: mere, struguri, lamai, morcovi, sfecla rosie, portocale, capsuni, nuci si rosii. Acestea sunt bogate in vitamina C, care este importanta pentru sinteza de colagen, ce se gaseste in tesutul osos si dentar. Este bine sa inlocuiesti vitaminele artificiale, cu cele naturale deoarece acestea din urma nu sufera nicio prelucrare si nu contin substante chimice.
Igiena
Un alt lucru care te va ajuta sa iti tii copilul departe de boli este igiena. Aceasta este primordiala pentru intretinerea sanatatii micutului tau. Spalatul mainilor are o deosebita importanta pentru intarirea sistemului imunitar. Este necesar sa iti speli copilul ori de cate ori se murdareste pe maini. Totusi, spalatul excesiv al mainilor poate duce la scaderea sistemului imunitar. Copilul tau este in curs de dezvoltare, iar organismul trebuie sa invete sa lupte.
Odihna
O alta conditie pentru a avea un sistem imunitar puternic este odihna. Somnul este foarte important in cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului, dar si pentru intarirea sistemului imunitar, pentru ca organismul se reface in timpul somnului. Un nou-nascut are nevoie de pana la 18 ore de somn pe noapte, un copil de peste un an are nevoie de 12-13 ore, iar unui prescolar ii sunt necesare in jur de 10 ore de somn. Este benefic pentru copil sa adoarma pana la ora 23. Cel mai odihnitor este insa, somnul de la ora 22 pana la 24. Nu trebuie sa uiti ca asta este una dintre regulile de aur ale bunei cresteri a copilului tau.
Miscarea
Miscarea ajuta copilul sa-si intareasca sistemul imunitar prin energizare si stimulare, prin oxigenarea organismului. Astfel, copilul facand miscare, gripa si alte virusuri vor sta cat mai departe de el. Prin sport, copiii isi mai intaresc si sistemul muscular. Sunt recomandate ocupatiile distractive cu familia, unde parintii isi invata copiii sa faca miscare, obisnuindu-se astfel cu activitatile fizice: drumetii, baschet, tenis, fotbal, mersul pe bicicleta, sporturi de iarna, etc.
Evitarea fumului de tigara
Fumul de tigara este un alt factor care slabeste sistemul imunitar al copilului. Daca parintii fumeaza in preajma copilului, ii pun in pericol sanatatea. Fumul de tigara contine peste 4000 de toxine care vor afecta organismul copilului. Nu uita ca fumatul pasiv este extrem de nociv si pentru adulti!
Medicamente homeopate
Nu trebuie sa uiti ca organismul se educa, asa cum iti educi si tu copilul. Indoparea copilului cu antibiotice va duce la scaderea puterii organismului de a lupta cu virusurile de orice fel. Asadar, evita pe cat posibil ca micutul tau sa ajunga in stadiul in care sa fie nevoie sa apelezi la antibiotice si mai bine intareste-i organismul cu medicamente homeopate care sa il ajute sa lupte cu virozele.
Oscillococcinum este un medicament homeopatic, folosit pentru imunizare, atat in prevenirea, cat si in tratamentul starilor gripale, manifestate prin: febra, dureri de cap, frisoane si dureri musculare. Poate fi administrat atat la sugari, copii, gravide, cat si la adulti si varstnici. O doza pe saptamana previne imbolnavirea.