Inotul la copii - tot ce trebuie sa stii

Inotul la copii - tot ce trebuie sa stii

Alexandra Negreanu

Inotul la copii este printre cele mai recomandate sporturi, care joaca un rol important pentu o dezvoltare armonioasa a copilului tau. Esti proaspata mamica si dornica sa iti implici nou-nascutul in activitati de invatare specific varstei?  Cu cat iti duci copilul mai devreme la sport va creste increzator si sanatos. Stim ca atunci cand te uiti la cat de mic si fragil este puiutul tau, inotul pare un sport dur si greoi. Insa inotul este o experienta naturala pentru copii si, de asemenea este o parte vitala a procesului de invatare.

Echipa Qbebe iti pune la dispozitie informatii legate de efectuarea acestui sport, pentru a te ajuta, draga mamica, sa treci peste temeri si sa-ti ajuti bebelusul sa creasca sanatos si fericit.

Conditiile optime pentru desfasurarea lectiilor de inot pentru copii

In mod normal o lectie de inot pentru bebelusi nu tine mai mult de 30 de minute si ar trebui sa se desfasoare intr-un bazin special pentru bebelusi, in care apa nu a fost tratata cu clor sau pastile de cloramin. De asemenea un instructor poate lucra in conditii bune cu cel mult opt perechi ( mama - copil) intr-o piscina la o temperatura medie a apei de 30°C. Numai in aceste conditii copilul va invata sa inoate, sa se joace si sa prinda dragoste de inot si apa.

Inscrie copilul la o grupa de varsta potrivita

Sesiunile de inot nu sunt numai pentru practicarea sportului, sunt de asemenea pentru socializarea cu bebelusi sau copii de aceasi varsta. In acelasi timp atat copilul mic cat si nou-nascutul prind curaj, incredere in el si cei din jur dar se si adapteaza mai usor la mediul inconjurator. Nou-nascutul si copilul mic se afla la etape de dezvoltare diferite, iar tipurile de exercitii si metoda de predare sunt diferite.
De aceea aceste cursuri se desfasoara pe etape de varsta si module

3-12 luni
1-2 ani
2-3 ani

Progresul intre aceste etape nu va depinde doar de varsta copilului ci si de dezvoltarea acestuia. De asemenea, daca bebelusul sau copilul este mai lenes vorbeste cu instructorul cu privire la aplicarea efectiva a unor modulele speciale care prevad utilizarea unor practici progresive. Instructorul te va sfatui cand bebelusul sau copilul este gata sa treaca la urmatoarea etapa.

Beneficiile inotului in dezvoltarea fizica si mentala a copilului

Un copil fericit ....

Fiind in apa calda este foarte distractiv iar copiilor le place. Pentru multi dintre parinti, lectiile de inot alaturi de copiii lor raman una dintre cele mai pretioase amintiri- o experienþã unica in care increderea si fericirea joaca un rol decisiv. Cu toate acestea, exista, de asemenea, multe beneficii pe termen lung pe care un nou-nascut si un copil le castiga in urma unui program de inot.

 ... sanatos...

Primul an de viata a unui copil este crucial in ceea ce priveste dezvoltarea lui - fiind momentul in care creierul creste cel mai rapid. Exercitiile fizice regulate joaca un rol vital in acest sens, fiecare miscare contribuie la consolidarea reflexelor motorii si functionarea organelor vitale.

Un antrenament in apa este un exercitiu perfect pentru micuti fiindca apa permite ca muschii lui sa de deplaseze liber, fara constrangere de greutate. Acesta este unul din motivele pentru care inotul este sportul ce ofera programe concepute special pentru bebelusi incepand de la varsta de 3 luni.

...si organizat

Instructorii vor preda folosindu-se de flotabilitate naturala pentru a imbunatati coordonarea si echilibrul bebelusului. Se efectueaza exercitii special pentru dezvoltarea si consolidarea controlului asupra muschilor inimii si plamanilor.Cu cat bebelusul sau copilul va merge saptamanal la cursuri de inot va fi incurajat sa se miste independent. In prima faza va fi tinut lateral de insotitor, urmand ca la sfarsitul celei de a doua etape sa inoate singur langa mamica.

Comenzile instructorilor sunt alcatuite de asemenea din cuvinte simple, simboluri, sunete si gesturi - care in timp vor fi asimilate de bebelus si acesta va ajunge sa raspunda singur la comenzi. Totodata acestea il pot ajuta sa-si imbunatateasca nivelul de intelegere. Orice program pentru copii este bazat pe activitati distractive, deoarece acestea le stimuleaza memoria, ceea ce ii ajuta la dezvoltarea gandirii abstracte, necesare pentru rezolvarea de probleme mai tarziu, la scoala.

In cat timp va invata un copil sa inoate?

Cat de repede se va acomoda micutul la program si cat de repede va invata sa inoate depinde foarte mult de consecventa si rabdarea parintilor. Introducerea bebelusilor in piscine si implicarea intr-un program de exercitii necesitã un proces foarte bland si gradat. Repetarea saptamanala si treptata face ca micutii sa fie fericiti si sa se familiarizeze mai repede cu sesiunile de exercitii. Cu cat mamica il va aduce mai des va fi capabil sa anticipeze si sa inteleaga ce se va intampla in continuare, recunoscand comenzile pe care le da instructorul. Bebelusul tau isi va dezvolta treptat abilitatile si in jurul varstei de doi ani, ar trebui sa poata sa inoate trasee scurte alaturi de parinte sau la marginea piscine.

Ce spun specialistii?

Studiile pe copii au demonstrat ca efectul stimulativ al unui program de inot are influenta mare asupra imunitatii, inteligentei (capacitatea de perceptie), dezvoltarea deprinderilor psihomotorii si abilitatilor atletice. Exista de asemenea ipoteze cum ca micutii care a urmat cursuri de inot la o varsta frageda nu sufera de timiditate si sunt mai sociabili, comparativ cu copiii care nu au mers la inot de mici.

De ce este important pentru un copil sa invete sa inoate?

In primul rand pentru ca va deveni treptat relaxat si linistit in apa si vei scapa de sesiunile de tipete cand vine vorba de dusulet sau baie. In al doilea rand, te poti lauda ca ai un copil care stie sa inoate inainte de a invata sa mearga. Si nu in ultimul rand vei fi un parinte norocos cu un copil cu o sanatate de tun. Pe parcurs, cu cat copilul va creste vei observa ca isi coordoneaza foarte bine membrele, apuca jucariile foarte bine, isi dozeaza puterea corect si si-a imbunatit capacitatea pulmonara.

Forta este un criteriu necesar pentru o viata sanatoasa si va avea nevoie de ea pentru a trece peste etapele dificile. Dar sa nu uitam cat de obosit va fi micutul dupa lectiile de inot si de aceea va avea un somn profund, de asemenea necesar pentru o dezvoltare optima. Si nici nu va avea nevoie sa se uite la desene prea mult caci va avea la bazin cu cine sa se joace.

Tu ti-ai dat sau iti vei da copilul la inot?

 

Articolul urmator
Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

    Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

    © 2024 Qbebe