Copilul tău nevaccinat este ca o bunică vaccinată

Copilul tău nevaccinat este ca o bunică vaccinată

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În contextul în care marile companii producătoare de vaccinuri împotriva noului coronavirus au început în ultimele luni să realizeze studii prin care să se analizeze eficiența acestora și asupra copiilor, oamenii de știință atrag atenția asupra acordării unei atenții speciale acestui demers. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla ce companii au început deja studiile asupra vaccinurilor anti-COVID-19 pentru copii, precum și care este punctul de vedere al medicilor.

Vaccinurile împotriva noului coronavirus au început să fie testate la copii și adolescenți

Încă de anul trecut, compania Pfizer anunțase că până în ianuarie 2021 se urmărește includerea, într-un studiu, a peste 46.000 de participanți, astfel încât să fie studiată siguranța și eficacitatea vaccinului anti-Covid și pe grupa de vârstă sub 16 ani (mai exact 12-15 ani). Potrivit publicației „Healio”, un purtător de cuvânt pentru Pfizer declarase, la un moment dat, că intenția companiei este să extindă studiul și pentru grupa de vârstă sub 12 ani: „Să orientăm cercetarea spre vârste mai mici de 12 ani presupune un nou studiu și probabil o modificare a formulei sau a dozării. Vom fi capabili să lucrăm la toate acestea și având rezultate din studiul pentru grupa de vârstă 12-15 ani.”

Recent, compania Moderna a precizat că primii copii din penultima fază a studiului pediatric ce vizează copiii sub vârsta de 11 ani au fost vaccinați. Studiul Moderna a fost conceput în două etape: pentru copiii între 6 luni și 1 an (care primesc 2 doze de vaccin, la distanță de 28 de zile, de 25 sau de 50 micrograme fiecare) și pentru copiii între 2 și 11 ani (care primesc două doze de vaccin, la distanță de 28 de zile, de 50 sau de 100 micrograme).

cadru-medical-cu-viziera-si-masca-care-vaccineaza-un-baietel

Citește și: Vaccinul anti-COVID urmează să fie testat și în rândul copiilor

Opinia specialiștilor cu privire la studiile pentru vaccinul anti-Covid la populația pediatrică

Oamenii de știință vin cu următoarea precizare: studiile realizate prin implicarea adulților și cele realizate cu implicarea copiilor sunt similare, dar între ele există și diferențe importante. Asemănarea este că atât pentru copii, cât și pentru adulți, se realizează o comparație între cei care au primit vaccinul împotriva noului coronavirus și cei care fac parte dintr-un grup placebo (care au făcut o injecție cu soluție salină). Spre deosebire de testele pentru adulți, nu sunt implicați mii de adolescenți sau copii care sunt monitorizați apoi în viața de zi cu zi pentru a se observa cum reacționează la vaccin. În cazul copiilor/adolescenților sunt prelevate probe de sânge pentru a se vedea modul în care organismul și-a format un răspuns imun după vaccin.

Un specialist american a precizat că este esențial ca vaccinurile pentru copii să fie analizate mai ales pentru siguranță și pentru răspunsurile imune pe care le generează. Acesta a adăugat, potrivit ABC News, că vaccinarea copiilor nu este fundamentală pentru a-i proteja pe ei de boală, ci pentru a se contribui la reducerea răspândirii acesteia, în condițiile în care aceștia tind să aibă forme mai ușoare de infecție cu SARS-CoV-2, dar o pot transmite celor din jur. Din acest ultim punct de vedere, din datele avute la dispoziție prin CDC, în privința riscurilor generate de o infecție cu noul coronavirus, pentru grupa de vârstă 5-17 ani, situația se prezintă după cum urmează: prin comparație cu grupa de vârstă 5-17 ani, rata de mortalitate este de 45 ori mai mare la grupa de vârstă 30-39 de ani și de 7900 ori mai mare pentru grupa de vârstă de peste 85 de ani.

În publicația „The Atlantic” a fost formulat un punct de vedere menit să redea situația copiilor care nu ar fi vaccinați împotriva noului coronavirus: situația lor este similară celei ale unei persoane vârstice vaccinate. Explicația a fost următoare: un copil nevaccinat are un risc redus de a trece printr-o formă severă de boală, așa cum ar fi și în cazul unei persoane vârstice vaccinate. De pildă, din studiile de până acum, vaccinul de la Pfizer, poate reduce, după cea de-a doua doză, riscul de boală severă, cu până la 95%. Practic, oamenii de știință consideră că un copil nevaccinat poate fi protejat de forme grave de boală, la fel cum sunt și buncii lui ce au fost vaccinați.

Anthony Fauci (medic și director al Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA) a avut recent o intervenție prin care a ținut să precizeze că vaccinul împotriva noului coronavirus pe baza mRNA nu are efecte nocive asupra profilului genetic al unui copil: „Nu este niciun motiv biologic menit să indice sau să prezică faptul că se poate observa orice modificare a profilului genetic când este vorba de utilizarea mRNA, care nu se va integra sub nicio formă în genom.”

Dr. Mihai Craiu: "este bine să întelegem că un copil cu maladie COVID19 are cam același risc de complicații ca un senior vaccinat."

Medicul pediatru Mihai Craiu a pornit de la punctele de vedere exprimate anterior și, în cadrul unei postări de pe o rețea de socializare, a explicat care sunt demersurile necesare pentru ca unitățile de învățământ să nu se închidă din nou: „Dr. Antony Fauci spune că nu este descris nici un mecanism care să facă plauzibil un astfel de efect de modificare a genelor la copil prin vaccinuri cu ARN-mesager. Până la vară, când vor fi publicate rezultatele pentru vaccinarea copiilor mai mari de 12 ani, este bine să întelegem că un copil cu maladie COVID19 are cam același risc de complicații ca un senior vaccinat. Soluția nu o reprezintă închiderea școlilor ci vaccinarea adulților și respectarea regulilor de prevenție și testare. Acolo unde sunt mulți "pricepuți" și unde testarea e insuficientă se vor închide, din păcate, și școlile. Din nou...”

Surse: abcnews.go.com, aappublications.org, cdc.gov, edition.cnn.com, healio.com, pfizer.com, theatlantic.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?
Cum găsești un terapeut potrivit pentru copilul tău?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce ador faptul că mama mea este o bunică atipică
    De ce ador faptul că mama mea este o bunică atipică

    Nu toate femeile sunt încântate de la început că vor deveni bunici, dar lucrurile se pot schimba pe măsură ce nepoții cresc. Un exemplu în acest sens este și o...

    Anca Țurcasiu este cea mai mândră bunică. Ce imagine adorabilă a postat cu nepoțica ei
    Anca Țurcasiu este cea mai mândră bunică. Ce imagine adorabilă a postat cu nepoțica ei

    În vara acestui an, Anca Țurcașiu a anunțat, plină de entuziasm, că a devenit bunica unei fetițe: Zoe. De altfel, artista mărturisise la un moment că își dorea mult o...

    La 93 de ani, aceasta bunică sparge lemne și ține gospodăria. Care este secretul ei?
    La 93 de ani, aceasta bunică sparge lemne și ține gospodăria. Care este secretul ei?

    La venerabila vârstă de 93 de ani, Maria Cocolan din ținutul Momârlanilor se poate lăuda cu o sănătate de fier. Ține singură o gospodărie, taie lemne și trăiește curat...

    Anca Țurcașiu, cea mai cool bunică. Ce frumoasă este nepoțica ei
    Anca Țurcașiu, cea mai cool bunică. Ce frumoasă este nepoțica ei

    Ce bunică frumoasă și fericită este Anca Țurcașiu! Artista a postat poze frumoase cu nepoțica ei, drăgălașă ca o păpușică!

    DA sau NU - este în regulă să plătești un membru al familiei pentru a sta cu copilul tău?
    DA sau NU - este în regulă să plătești un membru al familiei pentru a sta cu copilul tău?

    Cum pot recompensa părinții rudele în grija cărora își lasă copiii? Cât de dispusă este bunica să primească, în afară de pupicii nepoților, și bani sau un...

    Este OK să nu îți placă să te joci cu copilul tău
    Este OK să nu îți placă să te joci cu copilul tău

    Joaca este o activitate importantă pentru dezvoltarea socială, mentală și fizică a copiilor. Când se joacă alături de părinții lor, cei mici dobândesc noi abilități,...

    Ce fel de prieten este copilul tău în funcție de zodie
    Ce fel de prieten este copilul tău în funcție de zodie

    Prieteniile construite încă din copilărie sunt printre cele mai trainice și pot dura toată viața, creând amintiri cu totul speciale. Datorită prietenilor săi, un copil...

    „Serios, ești mama ei? Chiar este copilul tău?” Prin ce situații stânjenitoare trec cuplurile interrasiale
    „Serios, ești mama ei? Chiar este copilul tău?” Prin ce situații stânjenitoare trec cuplurile interrasiale

    Un cuplu interrasial ne povestește despre viața lor de părinți cu 4 copii, dintre care unul adoptat, care nu seamănă neapărat nici cu mama, nici cu tata.

    © 2025 Qbebe