Copiii pot intra în comă alcoolică din cauza dezinfectantului? Ce spune specialistul
Radu Țincu, medic primar toxicologie în cadrul Spitalului Floreasca, a declarat în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 faptul că produsele dezinfectante conțin o concentrație ridicată de alcool, mai exact 70%, care are un impact puternic asupra pielii sensibile a copiilor, mai ales dacă îl folosesc în exces. Pot să apară leziuni cutanate sau iritații chiar și la nivelul palmelor, spune specialistul. În plus, pe lângă alcool, gelurile dezinfectante conțin și parfum, care poate crea reacții alergice (în special în cazul copiilor care suferă de anumite atopii și alergii). Medicul recomandă părinților ca primă soluție pentru dezinfectarea tegumentelor să fie apa și săpunul, nu dezinfectantele, acestea putând fi utilizate doar când nu avem acces la apă și săpun. Pe de altă parte, părinții trebuie să știe că dezinfectantul se poate folosi doar la nivelul palmelor, în cazul în care ajunge aplicat pe o suprafață largă a corpului apărând un risc de absorbție cutanată a alcoolului din dezinfectant și existând posibilitatea de a apărea reacții și simptome asociate intoxicației alcoolice.
Medicul susține că cei mici "pot să folosească dezinfectantele doar de câteva ori pe zi. Iar dacă apar reacții alergice la nivelul pielii sau apar anumite leziuni din acel moment dezinfectantul respectiv nu mai poate fi folosit. Putem folosi un alt dezinfectant pentru a schimba compoziția lui. Iar dacă continuă să persiste leziunile cutanate folosirea dezinfectantului trebuie oprită. Dacă leziunile nu dispar în timp de câteva zile, copilul trebuie evaluat și de medic."
Este important, conform specialistului, ca dispenserele din școli să fie supravegheate deoarece copiii pot înghiți aceste substanțe și pot să apară leziuni la nivelul căilor digestive. În cazul în care înghite o cantitate mare, copilul poate ajunge în comă alcoolică, din cauza concentrației mare de alcool.
Nu în ultimul rând, medicul subliniază că acest dezinfectant nu trebuie să fie mirosit pentru că vaporii de alcool împreună cu celelalte substanțe, în special cele parfumate, pot să determine reacții de bronhospasm, în special la cei cu alergii respiratorii sau astm bronșic.
Sursa: www.antena3.ro