Nu mai ai dezinfectant? Nu te panica, iată cu ce poți să îl înlocuiești

Nu mai ai dezinfectant? Nu te panica, iată cu ce poți să îl înlocuiești

Alexandra Irimiea

În situații extreme găsim soluții extreme. Dacă ai rămas fără dezinfectant în casă, atât de util pe vreme de coronavirus, iată cu ce poți să îl înlocuiești.

Poate nu te-ai gândit la asta, dar o băutură spirtoasă puternică ar putea fi folosit ca dezinfectant de urgență pentru suprafețe și mâini

Noul coronavirus este mai sensibil la alcool decât Sars și poate fi omorât aproape complet prin concentrații de etanol de până la 30%, potrivit unui studiu comun realizat de oameni de știință din Germania și Elveția, scrie South China Morning Post. Deși multe băuturi spirtoase, cum ar fi whisky sau gin au un conținut de alcool mai mare, oamenii de știință nu recomandă utilizarea lor ca dezinfectant decât în situații disperate. Iar important de reținut este faptul că aceste băuturi se folosesc ca dezinfectant extern și nu sunt eficiente împotriva COVID-19 dacă sunt băute.

Stephanie Pfaender, omul de știință care a condus studiul, a declarat că experimentul lor a fost realizat într-un cadru de laborator, prin urmare, „nu se poate traduce în mod direct aceste constatări către utilizarea personală la aplicarea whisky-ului, rom-ului etc.”.

Pfaender, de la departamentul pentru virologie moleculară și medicală din Bochum, Universitatea Ruhr, și colaboratorii ei au folosit o tulpină virală de la un pacient din Munchen și apoi au infectat celule animale cu acesta. Aceste celule au fost apoi plasate în diferite soluții de alcool. Aceștia au încercat mai întâi o soluție de 85% din etanol cu apă, o formulă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății pentru a dezinfecta mâinile la domiciliu atunci când produsele comerciale nu sunt disponibile. Cu toate acestea, formula OMS nu s-a bazat pe dovezi, ci presupunerea că alcoolul ar avea un efect nociv asupra coronavirusului care provoacă Covid-19 în același mod în care se întâmplă și pentru alte virusuri și bacterii.

alcoolul ca dezinfectant

Echipa europeană a descoperit că formula ar putea elimina activitățile virale după 30 de secunde de contact și o examinare a celulelor tratate nu a arătat alte daune cauzate de virus. Apoi au repetat testele la concentrații mai mici. La 10 și 20 la sută, majoritatea tulpinilor virale (80, respectiv 70 la sută) au rămas intacte. Dar, deoarece conținutul de alcool a ajuns la 30 la sută, au fost surprinși să găsească o rată de dezinfectare la egalitate cu formula OMS. Cercetătorii au declarat că noul coronavirus pare mai vulnerabil la alcool decât alte două coronavirusuri mortale - sindromul respirator acut sever (Sars) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers). Pfaender a efectuat experimente similare cu tulpinile Mers și Sars înainte și a descoperit că acestea pot rezista la concentrații de etanol de peste 35%.

Mecanismul exact de funcționare a alcoolului pe noul coronavirus necesită investigații suplimentare, dar o posibilă explicație poate fi găsită în structura sa, potrivit Pfaender. Coronavirusul, cunoscut sub numele de SARS-Cov-2, are o structură similară cu alte coronavirusuri cu membrană spinoasă în jurul miezului său. Această membrană nu numai că protejează miezul, dar permite virusului să se lege cu celulele umane. Cu toate acestea, alcoolul poate iniția o reacție chimică cu materiale biologice, cum ar fi acizii grași, pe membrană. Deși acest lucru nu-și distruge genele la fel de eficient ca și alte metode dezinfectante, cum ar fi radiația termică și ultravioletă, poate provoca dezintegrarea plicului și înlăturarea capacității sale de a se infecta și reproduce.

Li Zhong, profesor la școala de sănătate publică din Nanjing Medical University, a declarat că lichiorul puternic ar putea fi folosit ca dezinfectant în situații de urgență atunci când alte produse nu sunt disponibile. Multe mărci de whisky conțin mai mult de 40 la sută etanol, în timp ce alte băuturi precum vodka pot avea o concentrație și mai mare. Deși nu sunt în conformitate cu standardele medicale, spiritoasele pot încă incapacita coronavirusul pe mâini, dar o frecare cu whisky poate să nu fie mai eficientă decât spălarea mâinilor cu apă și săpun. „Îndepărtarea fizică poate fi mai sigură și mult mai ieftină”, consideră expertul. El avertizează că băuturile alcoolice nu dezinfectează pe interior, consumul lor putând dăuna sistemului imunitar și ficatului.

Alte alternative pentru dezinfectant

Un alt dezinfectant care poate fi folosit ca alternativă la clor este oțetul.  Cercetările arată că poate fi eficient împotriva unor bacterii și virusuri, inclusiv a gripei. De asemenea, este biodegradabil. Dar rețineți că oțetul nu este un dezinfectant înregistrat și nu ucide bacteriile periculoase precum stafilococul.

Apa oxigenată este un alt dezinfectant ce este eficient împotriva unui spectru larg de bacterii, ciuperci, virusuri și spori. Este disponibil pe scară largă și este considerat un bun antiseptic cu proprietăți dezinfectante. Este de obicei utilizat pentru curățarea rănilor pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor sau a infecțiilor.

Dr. Mihail Pautov spune că diferența dintre a curăța și a dezinfecta este mare. Prin dezinfectare trebuie să omorâm patogenii de pe suprafețe. El spune că mai întâi trebuie să curățăm cu apă și săpun suprafețele și, apoi, pentru dezinfectare, să folosim clor. Nu uitați, clorul este folosit numai pentru dezinfectarea suprafețelor, nu și a mâinilor. El recomandă să folosim clorul activ, sau hipocloritul de sodiu, care este un biocid cu funcție virucidă. Dacă avem înălbitor în casă, acesta are la bază acest biocid. Într-o sticlă putem pune 20 de ml de înălbitor la 1 l de apă. Și să folosim acest amestec pentru a dezinfecta suprafețele.

Surse: South China Morning Post, Mother Nature Network, MSN

Articolul urmator
N-am să mă mai căsătoresc niciodată și iată de ce
N-am să mă mai căsătoresc niciodată și iată de ce

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 vitamine și minerale pentru atacuri de panică, pe care să le iei în perioade stresante
    7 vitamine și minerale pentru atacuri de panică, pe care să le iei în perioade stresante

    Atacurile de panică sunt episoade bruște și intense de frică sau disconfort extrem, care ating apogeul în câteva minute și sunt adesea însoțite de simptome fizice și...

    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta
    Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta

    Ce părinte nu-și dorește să crească un copil fericit și bine adaptat societății în care trăiește? Facem tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe micuții noștri...

    Am născut singură, deși eram la spital. A trecut o lună de atunci și încă am atacuri de panică
    Am născut singură, deși eram la spital. A trecut o lună de atunci și încă am atacuri de panică

    Povestea incredibilă a unei mămici de peste hotare care, deși se afla pe patul de spital înconjurată de asistente, a născut singură. Mai multe detalii în articol.

    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile
    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile

    Intoleranțele alimentare sunt destul de răspândite atât la copii, cât și la populația adultă. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 5% din copii și...

    Panică la metrou la Romană: am văzut cum o mamă a fost separată de copilul ei de ușile închise brusc
    Panică la metrou la Romană: am văzut cum o mamă a fost separată de copilul ei de ușile închise brusc

    Aseară eram relaxată, dar obosită. După o zi întreagă de muncă mă întorceam cu metroul acasă și ședeam liniștită, fericită că am găsit loc, cu căștile în...

    Nu mai arunca pulpa de migdale. 3 moduri în care o poți folosi
    Nu mai arunca pulpa de migdale. 3 moduri în care o poți folosi

    Pulpa de migdale reprezintă masa care rămâne după ce ai obținut lapte de migdale prin înmuiere și stoarcere. De multe ori, nu știi ce să faci cu aceasta sau poate chiar nu...

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    Cele mai responsabile zodii. Te poți baza pe ele oricând
    Cele mai responsabile zodii. Te poți baza pe ele oricând

    Există persoane pe care știi că te poți baza în orice moment. La care știi că poți apela oricând pentru un sfat sincer sau o vorba bună. Persoane care, indiferent de...

    © 2025 Qbebe