Boli ale copiilor
Următoarele boli din copilărie sunt inevitabile. Majoritatea copiilor ajung să se confrunte cu ele, iar simptome precum febră, diaree și urticarie pot să se manifeste sever, iar în alte cazuri mai ușor. Este posibil ca părinții să nici nu știe faptul că al lor copil a fost expus, deoarece poate fi asimptomatic și totuși infecțios. Vaccinările pot ajuta în reducerea gravității simptomelor și limitarea frecvenței infecțiilor, alături de obiceiuri sănătoase de igienă.
Infecțiile virale sunt destul de frecvente în copilărie, dar există și infecții virale care apar o dată în viață. Infecțiile bacteriene pot necesita tratament anbiotic. Părinții trebuie să rețină întotdeauna că îmbolnăvirea reprezintă un aspect normal al copilăriei. Încearcă să păstrezi un istoric medical al îmbolnăvirilor copilului pentru a urmări când se confruntă cu următoarele boli și discută întotdeauna cu medicul când vine vorba de nelămuriri cu privire la starea sa de sănătate.
1. Răceala
Răcelile reprezintă infecții virale caracterizate de rinoree și o tuse ușoară. Un adult se confruntă în medie cu 2-4 episoade pe an, însă copiii de vârstă mică pot ajunge la un număr mult mai mare. Pe măsură ce cresc, organismul lor va dezvolta imunitatea necesară, iar frecvența și gravitatea virozelor respiratorii vor scădea semnificativ. În prezent sunt cunoscute peste 100 tulpini virale care pot cauza răceala; din acest motiv este dificil de prevenit și extrem de des întâlnită această boală. Simptomele comune implică rinoree, tuse ușoară, absența febrei.
Citește și: Raceala la copii: Ghid pe varste
2. Gripa
Copiii și adulții ajung să dezvolte gripă de mai multe ori în viață. Majoritatea medicilor pediatri recomandă un vaccin antigripal anual pentru a preveni complicațiile grave asociate. Există trei tulpini virale principale care pot conduce la gripă: tipul A, tipul B și tipul C. Simptomele sunt similare cu cele ale răcelii, însă mai severe, după cum urmează: rinoree, tuse, debut subit al febrei, de obicei peste 38.3 grade Celsius, frisoane, oboseală excesivă, dureri la nivelul corpului, tuse seacă. Simptomele sunt în general mai ușoare în cazul copiilor vaccinați.3. Crupul
Crupul este o infecție care determină corzile vocale și traheea să se inflameze, apărând o tuse distinctă, lătrătoare. Majoritatea cazurilor de crup sunt cauzate de virusul paragripal (aproximativ 75%), deși există multe alte virusuri și chiar unele bacterii care pot să se afle la baza afecțiunii. Aproape toți copiii vor experimenta crupul, deși mulți prezintă simptome mai ușoare care îl fac să semene cu o banală răceală. Crupul însoțit de stridor (dificultate în respirație) afectează aproximativ 15% dintre copii și apare de obicei între 6 luni și 6 ani, dar este posibil și mai târziu. Copiii astmatici sunt deosebit de susceptibili pentru episoade grave de crup. Din punctul de vedere al simptomelor, debutează ca o răceală, dar apare apoi o tuse similară lătratului în timpul nopții, precum și stridor (respirație dificilă, ascuțită, wheezing, febră ușoară).4. Eritemul infecțios sau boala a cincea
Eritemul infecțios este o boală ușoară cauzată de un virus denumit parvovirus, care se răspândește în aceeași modalitate ca și răceala sau gripa. Pot apărea următoarele simptome: febră ușoară, iritație care apare la 5 zile după ce febra dispare, obrajii au un aspect roșu, îmbujorat când apare iritația. Este dificil de prevenit deoarece copiii sunt cei mai contagioși înainte de apariția simptomelor.5. Rozeola (boala a șasea)
Copiii se confruntă de obicei cu rozeolă o singură dată în viață, între perioada de nou-născut și vârsta de 2 ani, dezvoltând imunitate la expunere ulterioară. Febra ridicată reprezintă cel mai dificil aspect al rozeolei, deoarece iritația nu este în general deranjantă. Pentru mulți părinți poate fi primul episod de febră ridicată din viața copilului; debutează cu temperatură ridicată (38.9-40.5 grade Celsius) care persistă 3-7 zile. După ce temperatura corpului scade, apare iritația pe corp care durează aproximativ 24 ore.
Citește și: Rozeola infantilă
6. Boala gură-mână-picior (virusul coxsackie)
Este cauzată de virusul coxsackie și afectează de obicei copiii mai mici de 5 ani. Apar vezicule dureroase în gură și o iritație pe piele. Copiii dezvoltă imunitate după prima expunere și nu se vor confrunta din nou cu boala. Adulții care dezvoltă boala gură-mână-picior ajung să sufere complicații grave. Poate fi diferențiată prin următoarele simptome: febră ușoară, ulcerații în gură, pe mâini și picioare care apar la 1-2 zile după febră, urticarie care apare în următoarele 1-2 zile, pierderea unghiilor la interval de câteva săptămâni de la apariție.7. Streptococul în gât
Este o infecție bacteriană cauzată de bacteriile cunoscute drept streptococ cu grup A. Există multe motive pentru apariția acestei afecțiuni, însă majoritatea durerilor în gât nu se datorează acestuia. Toți copiii sunt expuși la streptococ și este bine să se cunoască simptomele: durere în gât, febră, greață și/sau vărsături, puroi gălbui pe amigdale - un exudat faringian este singurul test de laborator care confirmă infecția. Poate apărea și în zona anală, nu doar în gât.
8. Otită
După răceli, otitele reprezintă cele mai comune boli ale copilăriei. 75% dintre copii vor prezenta prima infecție a urechii înainte de vârsta de 3 ani, iar mulți copii se confruntă anual cu multiple infecții. Otita este cauzată de bacterii sau virusuri în urechea medie; infecția urmează de obicei o altă îmbolnăvire (răceală, gripă sau alergie) care cauzează congestia și inflamarea pasajelor nazale, a gâtului și trompei lui Eustachio. Lichidul rămâne blocat în ureche și apare durerea. Otita urmează de obicei după rinoree și congestie nazală; simptomele sunt durere de ureche (chiar dacă copilul nu o recunoaște sau nu o indică), simptome de răceală, dificultate în somn, posibil febră și/sau vărsături. Mulți copii au 2-3 infecții de ureche pe an, însă este normal; dacă apar prea des trebuie investigate de un specialist deoarece pot apărea probleme cu auzul și întârziere în vorbire.
Citește și: Otita si copiii: cauze, simptome, tratament
9. Rotavirus
Aproape toți copiii se confruntă cu rotavirus înainte de vârsta de 5 ani, fiind principala cauză pentru diaree. Este o afecțiune gravă; aproximativ 500 000 de copii din întreaga lume decedează din cauza sa. Este caracterizat de următoarele simptome: diaree frecventă și apoasă, febră, greață, vărsături, crampe la nivelul stomacului.
Surse: http://www.famlii.com; https://pediatricinsider.wordpress.com; kidshealth.org