Miercuri, la conferința de presă de după ședința de Guvern, premierul Florin Cîțu, a anunțat că se ia în calcul introducerea testului rapid de salivă în școli, în localitățile care trec peste rata de infectare cu coronavirus de 6 la mia de locuitori.
„A fost o întâlnire paralelă între Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Interne și INSP, cred că au participat mai multe instituții. Da, este o idee de a avea chiar peste pragul de 6 la mie, instituțiile care nu au cazuri să nu fie închise, vom vedea care este opinia după aceste întâlniri. Vrem într-adevăr să menținem activitatea în școli. Ministerul Educației a anunțat ieri că 99% dintre părinți nu vor să-și testeze copiii ceea ce este trist, dar vom vedea cum facem, poate introducem testele pe bază de salivă. Dar intenția va rămâne ca școlile să rămână fizic deschise pentru că școlile online nu au avut rezultate bune anul trecut. Vrem să introducem acest test non invaziv, cel pe bază de salivă”, a declarat Florin Cîțu, potrivit edupedu.ro.
Ce presupune testul rapid de salivă, care va fi folosit în școli
Un test rapid de salivă, antigen, permite depistarea virusului SARS-CoV-2 în sputa din cavitatea bucală este o alternativă convenabilă și mai rapidă la testele moleculare convenționale pe bază de tampon nazofaringian și depistează virusul SARS CoV-2 fără a provoca disconfort în timpul recoltării. Se bazează tot pe tehnologia PCR, care amplifică mici cantități de ADN viral, favorizând astfel diagnosticul pentru COVID-19.
Citește și: #ȘcoalaînRomânia. Două treimi din școli nu au acces la personal medical pentru testare COVID
Sputa (saliva) s-a dovedit a fi un specimen clinic valoros pentru diagnosticarea COVID-19, astfel că utilizarea a astfel de probe este o alternativă convenabilă și rapidă la testele moleculare convenționale pe bază de tampon nazofaringian. Testul rapid antigen are o acuratețe de 99.68%, iar specificitatea clinică este de 100%.
Ceea ce trebuie să rețină părinții este că, deși pot fi cumpărate și folosite la domiciliu, testele non-invazive de salivă sunt de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă că prelevarea probelor și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medico-sanitar calificat.
Citește și: Teste COVID sub formă de acadea in gradinite. Cum funcționează
- Surse: edupedu.ro, okmedical.ro
Surse foto: istockphoto.com