A început școala! Care sunt precizările autorităților și medicilor pentru părinți

A început școala! Care sunt precizările autorităților și medicilor pentru părinți

Andrada Popa

Școala a început fizic pentru a doua oară în pandemie, iar autoritățile au numeroase precizări pentru părinți. Și medicii vin cu completări care să țină sub control rata de îmbolnăvire a copiilor, mai ales că incidența crește de la o zi la alta în ritm accelerat. 

UPDATE: Este oficial! Pentru școli nu se va mai ține cont de pragul de 6 la mie. Vor rămâne deschise indiferent de rata de incidență!

În urma întâlnirii de azi, Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis că școlile nu vor mai ține cont de rata de infectare din localitate, iar pragul de 6 la mie de la care treceau în online a fost eliminat. Conform unei declarații de presă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că mpsura se va aplica din 4 octombrie 2021. 

„Referitor la scenariile de funcționare a școlilor, astăzi, 29.09.2021, Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a adoptat în unanimitate (exclusiv membri cu drept de vot, având competențe medicale/epidemiologice):

  1. Decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităților competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecție sanitară în scoli.
  2. Adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării in scoli, prin formularea unei solicitări către Agenția Nationala a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening”

După această primă etapă, urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern si modificarea ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, „în concordanță cu hotărârile adoptate”. Procesul se va finaliza până vineri, 1 octombrie, și va fi pus în aplicare de luni, 4 octombrie, potrivit declarației de presă transmisă miercuri de ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației vrea să elimine pragul de 6 la mie și să mențină școlile deschise fizic

În București s-a atins pragul de 6 la mie pe 29 septembrie, la numai 17 zile de la începerea școlilor în format fizic. În aceste condiții, conform reglementărilor în vigoare, de săptămâna viitoare, școlile trebuie să treacă în online. Ministrul Educației însă se împotrivește acestei reglementări, justificând prin faptul că nu se aștepta ca rata de infectare să crească atât de repede. În cursul zilei de 29 septembrie, reprezentanții INSP și CNSU vor discuta această situație și vor decide dacă se va elimina sau nu pragul de 6 la mie și dacă școlile vor continua să funcționeze fizic  chiar și după pragul de 6 la mie, precum creșele și grădinițele. 

Am primit la minister 183 de petiții – părinți, profesori – pentru trecerea școlii în online și 175 de petiții pentru păstrarea școlilor deschise cu prezență fizică. Nu vom decide în funcție de diferența asta, sunt foarte multe propuneri antagonice. Unii vor să se închidă odată cu atingerea pragului de 6 la mie, sunt foarte speriați. Îmi cer scuze... sunt speriați de mersul la școală, dar nu au niciun fel de problemă să meargă în mall-uri sau în alte locuri. Iar alții vor să rămână deschise și după 6 la mie. Interesul copiilor este să nu se întrerupă școala. Riscul nu poate fi eliminat, riscul poate fi gestionat. Dacă oprim școlile, acei copii vor sta în alte locuri, pentru că au posibilitatea să meargă, sunt permise tot felul de alte activități, mult mai puțin securizate din perspectivă sanitară.

După regulile de astăzi, dacă vineri se va depăși pragul de 6 la mia de locuitori, în București spre exemplu, unde azi avem 5,57, în Cluj avem 5,59, deci azi, marți, sunt aproape de 6 la mie. Ziua de referință este vineri. Dacă vineri se depășește 6 la mie, după regulile din seara asta, când vorbim, se intră în online cu excepția școlilor speciale. Creșele și grădinițele rămân deschise. Dacă cei cu competență medicală se vor pronunța în acest sens, vom vedea. Deocamdată, regula este clară – se atinge pragul de 6 la mie, toată săptămâna viitoare școlile intră în online și se revine când se coboară sub acest prag.”, a declarat marți seara, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu la Digi24.

”Părinții trebuie să știe că șansele ca școala să treacă în online în săptămâna care vine sunt de 100%”. Ce spune Dr. Octavian Jurma

Dr. Octavian Jurma este cercetător specializat în neuroștiințe, cu studii postuniversitare în SUA și a devenit extrem de activ pe pagina sa de facebook în ultima lună, încercând să informeze corect publicul cu privire la evoluția pandemiei din România. Astfel, acesta susține că școlile din București ar putea intra în online începând cu săptămâna viitoare, rata de incidență depășind sigur 6 la mie „nu mai departe de marți”, conform spuselor lui Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății. În București incidența a ajuns deja la 4,35 la mie, față de 1,52 cât era la debutul anului școlar.

Daca s-ar fi alocat săptămâna asta cele 5.554 nealocate la cele 8.986 deja alocate în ultimele 14 zile, București ar fi depășit incidența de 6 la mie (ar fi fost 6,76 în formula standard). București va trece deci de 6 la mie cu siguranta saptămâna viitoare, chiar mai repede decat anticipam. Însă când va ajunge acolo poate să varieze cu câteva zile în funcție de felul în care se face alocarea cazurilor. Acestea nu sunt cazuri ascunse, sunt doar cazuri care nu se numără până nu se înscriu în alt formular decât cel național”., spune medicul pe pagina sa de facebook. 

Fostul ministru al Sănătății vine cu precizări care susțin declarațiile lui Jurma: „În ciuda parangheliilor care sunt încă permise în București, toate culminând cu congresul PNL cu 5000 de oameni de ieri, părinții de copii de școală din București trebuie să știe că șansele ca școala să treacă în online în săptămâna care vine sunt de 100%. De fapt, dacă procedura birocratică de alocare* a testelor pozitive pentru Municipiul București ar fi respectată și nu întârziată, incidența pe ultimele 14 zile ar fi deja peste 6 la mie nu mai departe de marți. Aveți grijă de sănătatea voastră și a copiilor voștri, indiferent de ce măsuri introduce sau amână din nou, în mod iresponsabil, guvernul! Toate spitalele – inclusiv cele pentru copii – sunt pline”.

Săptămâna 27 septembrie – 1 octombrie începe cu 54 de localități care au trecut de pragul de 6 la mie, conform incidenței din ziua de vineri, cu școli care au cursuri online, adică un total de 35 de mii de elevi. Trecerea în online se face în momentul în care localitatea depășește pragul de 6 la mie, și vor rămâne în format fizic numai creșele și grădinițele, până ce se declară carantina localității în cauză. 

De ce nu pot fi vaccinați încă elevii în școli? Ce spune Ministrul Educației

Vaccinarea în școli este în continuare blocată din cauza regulilor GDPR, iar pericolul trecerii acesteia de la cursuri fizice la online este iminent. DIn păcate, abia acum autoritățile stabilesc cine va prelucra datele cu caracter medical personal prevăzute în formularul prin care părinții îşi exprimă intenţia de vaccinare. 200.000 de elevi sunt vaccinați până acum, iar cei mai mulţi au vârste între 18 şi 19 ani. Directorii şcolilor aşteaptă baza legală prin care pot solicita echipe mobile de vaccinare.

„Părintele se prezintă cu actul de identitate, certificatul de naștere, avem documente pe care le procesăm. Noi prelucrăm date ale copiilor, avem acces la informație, însă din punct de vedere al actului medical, cadrul legislativ trebuie sa fie mai bine pus la punct. Așteptăm și noi să se finalizeze această bază legală”, spune directorul unei școli.

 „Am transmis o solicitare către Ministerul Sănătății pentru a elabora acel formular de exprimare a intenției de vot. În scurt timp vom avea răspuns și vom putea distribui în școli aceste formulare care nu sunt obligatorii. Părinții pot să completeze aceste formulare cu DA, NU, SUNT INDECIS. Ne interesează răspunsurile cu DA pentru a putea organiza echipe mobile împreuna cu CNCAV și DSP”, transmite Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

„Vaccinarea nu trebuie să fie blocată din cauza că nu există încă un aviz. Una e acel formular și alta e procesul de vaccinare, care se desfășoară respectând aceleasi reguli de vaccinare ca în celelalte centre care au funcționat inclusiv în anumite săli de sport.”, spune și Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.

Peste 69 de mii de copii în izolare în a zecea zi de școală. Ce spune Ministerul Educației

La nicio o săptămână de la începerea cursurilor fizic, erauînregistrate peste 1000 de cazuri de copii și 600 de profesori confirmați pozitiv cu Covid-19 și 795 de clase care aveau activitatea fizică suspendată ca urmare a cazurilor confirmate, astfel că peste 17.000 de elevi făceau ore online. Și elevii din 13 localități din țară aveau cursuri online, pentru că rata de infectare din acestea depășea 6 cazuri la mia de locuitori. Pe 22 septembrie Ministerul Educației a venit cu o actualizare a cifrelor, astfel că în a 10-a zi de la începerea școlilor în format fizic, centralizarea datelor venite de la inspectoratele școlare a raportat următoarele:

  • Preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 3.362 (peste 1/1.000 în rândul elevilor);
  • Angajați din învățământ confirmați Covid-19: 1.192 de persoane (peste 4/1.000 în rândul personalului din învățământ);
  • Clase/grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 2.749;
  • Copii/elevi din clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 69.301 (2,36%).

Comunicatul oficial al Ministerului Educației precizează și faptul că ”perioada de incubație este de maximum 14 zile, precizăm că cea mai mare parte a acestor infectări confirmate a fost determinată de activitățile din ultimele zile ale vacanței de vară, anterior începerii școlii cu prezență fizică, dar și de orice alte activități în care regulile de protecție sanitară nu se respectă la fel de riguros precum în școli.

Potrivit ministrului Educației, dacă tendința de creștere nu se schimbă și elevii din București ar putea face cursuri online din a doua parte a lunii octombrie.

De la 1 la 31 august, a crescut de de 6 ori, trendul ascendent. Matematic vorbind, din păcate, nu a fost încetinit. Se păstrează trendul ascendent care, dacă nu înțelegem să respectăm regulile sanitare și importanța vaccinării, se va confirma matematic și este posibil ca în București, la jumătatea lunii octombrie, să ajungem la pragul de 6 la mie, prag de la care, din păcate, școlile vor trece în online până când rata de infectare va coborî. Eu am cifrele în față și mi-aș fi dorit să se micșoreze viteza de avans a ratei de infectare dar, din păcate, cifrele nu au confirmat acestă dorință,” a explicat Sorin Cîmpeanu.

Cazurile Covid din prima săptămână de școală nu au legătură cu școala

"În primul rând este rezultatul infectărilor din ultima pare a vacanței de vară, de la evenimentele speciale, din mall-uri, nu au nicio legătură cu școala. Infectările generate de școală vor fi vizibile abia la finalul lunii septembrie. Este vorba de peste o mie de infectări în rândul elevilor și de peste 600 în rândul profesorilor și al personalului auxiliar. Însă ce trebuie să reținem este că peste 93% dintre elevi pot merge la școală cu prezență fizică. Este din păcate o situație care confirmă că această nouă tulpină este mult mai contagioasă și afectează și tinerii. Este un motiv în plus pentru respectarea și mai riguroasă a regulilor sanitare în școli, un motiv în plus pentru vaccinarea în școli, atât pentru elevi, cât și pentru profesori", a precizat, la Digi24, ministrul educației.

Citește și: 

Cum facem diferența dintre Covid și răceala? Ce trebuie să faci dacă tu sau copilul tău aveți simptome de Covid? 

"Un părinte cu un copil absolut sănătos, care a frecventat și înainte grădinița, trebuie să aibă grijă la semnele unei boli acute febrile și să nu se sperie de orice fel de muc în nas și simptome minore respiratorii. Părinții să vorbească între ei. Dacă încep să aibă semne mai mult de 2-3 copii într-o clasă, da, trebuie să ne gândim la coronavirus. Dacă e un caz singular, e absolut improbabil. Dacă apar semne de gravitate la boală febrilă respectivă, adică copil deshidratat, care nu mai bea, nu mai urinează sau copil care respiră dificil, peste 50 pe minut respirație, sau copil cu alterarea stării generale, categoric trebuie să meargă la spital. Părinții trebuie să facă și ce făceau înainte de pandemie: pare o viroză severă, merg la doctor, pare o boală obișnuită, vorbesc cu medicul de familie și iau măsurile obișnuite", a precizat Dr. Mihai Craiu, medic pediatru, la Digi24. Medicul recomandă vaccinarea antigripală în special la copiii cu vârstă mai mică de 5 ani, deoarece ei au un risc maxim de complicații ale gripei, iar în anii precedenți au existat copii din această categorie de vârstă care au ajuns la terapie intensivă sau au decedat.

Aș restrânge la 3 sfaturi practice:

  1. Primul lucru pe care l-aș lua în seamă, aș vedea în contextul familiei. Dacă există și alții cu guturai, răceală, în familie, atunci mai degrabă ne gândim la ceva care a fost luat, nu neapărat la o reacție alergică.
  2. Al doilea lucru, contează foarte mult rata de transmitere comunitară, a zonei. Aici, în Ilfov, sunt zone unde se apropie de roșu sau a intrat în roșu, deja foarte clar. Adică acolo părinții trebuie să fie mai îngrijorați decât în nu știu ce sat sau școală de regiune de deal unde sunt în verde și n-a fost nimeni în comună bolnav.
  3. Și, în fine, strict din punct de vedere clinic, dacă boala aia este cu febră care nu scade la antitermicele obișnuite, la o doză, la două doze, dacă are și a doua zi febră, trebuie văzut. Nu există alergie cu febră mai multe zile la rând. Deci o boală febrilă care înfundă nasul și face tuse și strănut, dacă vine în context, dacă e în zonă de transmitere comunitară mare și dacă persistă temperatura, trebuie mers la doctor,” explică medicul Mihai Craiu.

Andreea este mama unui băiețel, elev în clasa aIV-a la școală din sectorul 6 din București. Clasa copilului ei a intrat în carantină în a doua săptămână de școală, ca urmare a faptului că ea și copilul ei au fost confirmați cu Covid. 

Am avut simptome eu și soțul meu la început, amândoi vaccinați. Am sunat miercuri seara la 112 să anunțăm că avem simptome. Așa că joi și vineri nu i-am mai dus pe Victor și pe sora lui la școală. Vineri seara am fost testați toți. Duminică seara am primit rezultatele pozitive și a început să aibă și Victor simptome. Am anunțat la școală și DSP-ul a dispus să intre în carantină contacții direcți ai lui Victor, adică acei copii care au stat față, spate, stânga, dreapta și care, din câte știu eu, stau obligatoriu în carantină 14 zile

Prin urmare, dacă ai suspiciunea că vreunul dintre membrii familiei tale au Covid, primul lucru este să suni la 112 și să soliciți testarea PCR. Apoi să vă izolați la domiciliu și să nu duceți copilul la școală. Să anunțați educatoarea/ învățătoarea/diriginta de această suspiciune, apoi oficial toți părinții și școala când testul PCR de la DSP iese pozitiv. Ca urmare a testului, DSP va dispune carantina pentru contacții direcți ai copilului confirmat cu Covid, care au stat lângă copil în față, în spate, la stânga sau la dreapta. Iar toată clasa va face cursuri online pentru două săptămâni. Conform ordinului de ministru din 13 septembrie, copiii care nu au fost contacți direcți, vor putea reveni la cursuri fizic dacă în a 8 a zi de la confirmarea cazului pozitiv vor fi testați cu rezultat negativ cu test rapid antigen la școală. Testarea nu este obligatorie și se face numai cu acordul părinților. Cei netestați pot continua cursurile online până la încheierea celor 14 zile. De asemenea, conform DSP, frații copiilor intrați în carantină pot continua să se ducă la cursuri. 

Ce se întâmplă dacă se îmbolnăvește un profesor

Dacă există un caz de cadru didactic sau nedidactic confirmat cu Covid-19, persoana în cauză are obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa Direcția de Sănătate Publică. DSP va realiza o anchetă epidemiologică care va stabili cins și cât va intra în carantină și va decide dacă se vor suspenda cursurile fizic. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la propunerea conducerii unității de învățământ cu avizul Inspectoratului școlar și al DSP.

Ce se întâmplă dacă școala trece în online? Mai primesc părinții 75% din salariu dacă stau acasă cu copiii? Ce răspunde premierul

Premierul Florin Cîțu a confirmat că va aplica și în anul școlar 2021-2022 măsura acordării a 75% din salariul brut pentru părinții care trebuie să stea acasă cu copiii, în cazul în care școlile se închid fizic și se trece la cursuri online, conform Hotnews. De altfel, la 22 septembrie deja 17.600 de elevi sunt în online după ce în clasele sau grupele lor au fost confirmate cazuri de Covid și școlile din 13 localități sunt în online din cauza unei rate de incidență de peste 6 la mie. 

Eu am spus că ne dorim prezență fizică și voi face totul pentru a avea prezența fizică în anul 2021-2022.
Bineînțeles că dacă mergem în această direcție și vor fi școli sau clase închise, iar părinții vor trebui să stea acasă, aveam o măsură pe care am aplicat-o anul trecut, aceea de a susține financiar – era o parte din salariul mediu brut, 75% parcă era. Vom reintrodcue această măsură pe perioada în care părinții trebuie să stea acasă cu copiii, dacă se închide scoala pe motiv de COVID. Vorbim de părinții care nu sunt în telemuncă și așa mai departe”, a explicat premierul.

Această măsură a fost valabilă până la 30 iunie 2021 și oferea părinților dreptul de a beneficia de zile libere plătite pentru supravegherea copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice cu prezență efectivă a copiilor în școli, grădinițe și creșe, ca urmare a răspândirii noului coronavirus, era stabilit prin OUG 147/2020, modificată prin OUG 182/2020. Poate beneficia de zile libere plătite un singur părinte și ordonanța se aplică și în cazul familiior monoparentale, în cazul părinților care au copii până în 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau dacă au dizabilități și au vârsta până în 26 de ani, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat. Valoarea indemnizației era de 75 la sută din salariul brut, dar fără a depăși 75 la sută din salariul mediu utilizat în economie.

Surse: edu.ro, edupedu.ro, Digi24, Realitatea, Adevărul

Articolul urmator
Vești bune: 100 de lei în plus pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă. Iată care sunt condițiile
Vești bune: 100 de lei în plus pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă. Iată care sunt condițiile

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cristina Bălan și-a retras gemenii de la școală. „A început să devină un mediu nociv pentru ei.”
    Cristina Bălan și-a retras gemenii de la școală. „A început să devină un mediu nociv pentru ei.”

    Cristina Bălan a vorbit de fiecare dată deschis despre problemele cu care se confruntă în creşterea gemenilor ei, Matei și Toma, care s-au născut cu sindromul Down....

    O mamă și-a retras fiicele de la școală. „Sunt ca la închisoare la școală. E mai important timpul liber și vacanțele”
    O mamă și-a retras fiicele de la școală. „Sunt ca la închisoare la școală. E mai important timpul liber și vacanțele”

    O mamă a mărturisit pe rețelele sociale că și-a retras fiicele de la școală, nemulțumită de materiile care se predau, de numărul de ore pe care îl petrec în bănci și...

    A început școala și cel mic nu se odihnește suficient? Află cauzele tulburărilor de somn la copii
    A început școala și cel mic nu se odihnește suficient? Află cauzele tulburărilor de somn la copii

    Școala a început deja de câteva săptămâni bune, iar prichindelului tău îi este încă destul de greu să se culce la ore rezonabile și să se trezească...

    Sunt căsătoriți, urmează să devină părinți și au descoperit că sunt frați vitregi
    Sunt căsătoriți, urmează să devină părinți și au descoperit că sunt frați vitregi

    Imaginează-ți următoarea situație: îți găsești sufletul pereche, faci și un copil cu el, apoi descoperi întâmplător că sunteți frați. Pare un caz desprins...

    „Școala distruge creativitatea”, spune un tată care a decis că nu-și va lăsa copiii să meargă la școală
    „Școala distruge creativitatea”, spune un tată care a decis că nu-și va lăsa copiii să meargă la școală

    Dacă anumiți părinți consideră școala esențială pentru educația copiilor, pentru alți părinți sunt mai importante abilitățile dobândite prin implicarea în...

    Mama mea a început să iasă cu fostul meu iubit din liceu. Acum sunt logodiți
    Mama mea a început să iasă cu fostul meu iubit din liceu. Acum sunt logodiți

    Când te logodești încă din primii ani de liceu, pe măsură ce te maturizezi îți poți da seama că, de fapt, nu îți dorești într-adevăr așa ceva. De...

    Am început să am grijă la alimentația mea de când aveam șase ani. Atunci a început relația mea nesănătoasă cu mâncarea
    Am început să am grijă la alimentația mea de când aveam șase ani. Atunci a început relația mea nesănătoasă cu mâncarea

    Am început să controlez toate aspectele legate de alimentație încă de la vârsta de șase ani. Îmi amintesc foarte bine cum prietenii mei se uitau ciudat la mine la...

    La 35 de ani mi-am dat seama că sunt lesbiană. Mi-am părăsit soțul și am început să călătoresc prin lume cu câinele meu
    La 35 de ani mi-am dat seama că sunt lesbiană. Mi-am părăsit soțul și am început să călătoresc prin lume cu câinele meu

    Lauren Burgess, acum în vârstă de 37 de ani, din California, era deprimată și nefericită, dar și-a dat seama, în timp ce se afla într-o excursie, că este gay....

    © 2024 Qbebe