Confesiunea unei mame despre copilul ei care s-a infectat cu COVID-19 la câteva zile de la începutul noului an școlar
Mama și-a început confesiunea precizând faptul că fiul ei, în vârstă de 6 ani, s-a infectat cu COVID după a patra zi de școala, insistând asupra faptului că în familie s-au respectat regulile care țin de prevenția îmbolnăvirii: „Patru zile de școală față în față și copilul meu a venit acasă infectat cu COVID. Am urmat toate regulile- a purtat mască, s-a spălat pe mâini, au fost respectate regulile privind distanțarea socială- și tot s-a îmbolnăvit. ”
A povestit că anul trecut copilul a mers la grădiniță în sistem online, că rata de vaccinare din zona în care locuiește cu familia este ridicată și că specialiștii au asigurat mereu că este sigur ca școlile să-și desfășoare cursurile față în față: „Și-a petrecut online tot anul școlar trecut, în care a mers la grădiniță, așa că a fost primul său contact cu școala. Era atât de mândru că s-a făcut băiat mare și că în sfârșit merge la școală...Rata de vaccinare din zona noastră este ridicată și am citit toate articolele scrise de epidemiologi, în care aceștia se întrebau dacă să își ducă și ei copiii la cursurile față în față (și așa au și făcut). Am primit mesaje liniștitoare de la autoritățile din district, legate de faptul că s-au luat toate măsurile de siguranță și că este foarte important pentru sănătatea mentală a copiilor să meargă la școală. Se presupune că este sigur să se învețe la școală...”
Cea care s-a confesat nu s-a ferit să menționeze că învățarea în sistem online a fost potrivită pentru copii pe tot parcursul anului trecut și că familia ei s-a străduit, încă de la începutul pandemiei, să ia toate măsurile necesare pentru a evita infectarea cu noul coronavirus: „Așa că l-am trimis în acel vas Petri. Oare ce a fost în capul meu?...Nu am călătorit cu avionul, nu am avut reuniuni cu prietenii, nu am fost la restaurante, nu a fost vorba de tabere, încă de la începutul pandemiei. Au trecut aproape trei ani până când mi-am revăzut familia, aflată pe Coasta de Est...”.
Și-a dat seama că s-a întâmplat ceva cu băiețelul ei după ce acesta a venit acasă, după cea de-a patra zi de școală, cu febră 38,8. A urmat imediat testarea pentru COVID-19, rezultatul testului fiind pozitiv: „După cea de-a patra zi de școală, fiul meu s-a dus direct în pat întrucât nu se simțea bine. În acea noapte s-a trezit și avea febră 38,8. Inițial am crezut că totul era din cauza expunerii la germenii cu care nu venise în contact anul școlar trecut. A urmat prima sa călătorie în universul testării COVID. A fost un mic șoc când probele luate din nas au venit pozitive.”
Mama al cărei copil s-a infectat cu COVID după a patra zi de școală nu s-a ferit să-și exprime nemulțumirea față de măsurile luate la școală, față de atitudinea asistentei medicale de acolo: „Școala nu a solicitat ca toată clasa să intre în carantină. Școala nu a cerut nici testarea tuturor. Acolo este tărâmul libertății, al celor curajoși. După aceea, asistenta de la școală a avut curajul să spună că probabil copilul meu s-a îmbolnăvit din altă parte...Mi-a recomandat carantinarea pacientului meu cu COVID. Nu este clar dacă asistenta lucrează într-adevăr cu copii. El are doar 6 ani. Nu pot să-l închid pur și simplu într-o cameră timp de 10 zile...Totul se răspândește când ai pus laolaltă o grămadă de copii, chiar dacă toți poartă mască și le dai o mulțime de dezinfectanți. Când școala îți spune că a făcut tot ce este posibil, este o mare, mare minciună.”
După îmbolnăvirea fiului ei, a adus în atenție câteva posibile măsuri pe care le consideră binevenite pentru a-i proteja mai bine în fața infectării cu noul coronavirus pe copiii sub vârsta de 12 ani, care nu pot fi vaccinați: „Se poate veni cu o soluție de desfășurare a cursurilor la distanță. Să îi lăsăm pe copii să învețe așa până când vaccinul va fi disponibil. Se poate merge pe varianta hibrid pentru a nu mai fi în aceeași încăpere prea multe persoane. Cursurile s-ar putea face și în aer liber...Este nevoie de transparență, toți părinții dintr-o școală ar trebui să știe când cineva este depistat ca fiind pozitiv. Nu trebuie să mai existe acea presiune politică de a ține școlile deschise și de a pune în pericol siguranța copiilor noștri. Alături de copiii noștri, avem încredere în voi. Aveți nevoie de un plan mai bun pentru elevii sub vârsta de 12 ani. Ce se va întâmpla dacă nu îl veți avea? Copiii se vor infecta cu COVID.”
Care pot fi simptomele unei infectări cu tulpina Delta la copii
În prezent, tulpina Delta a noului coronavirus se răspândește tot mai mult în întreaga lume. Cunoscută sub numele de B.1.617.2, aceasta a fost detectată prima dată în toamna anul trecut, în Maharashtra, India.
Chiar dacă în momentul de față oamenii de știință nu pot afirma dacă manifestările ce caracterizează o infectare cu tulpina Delta sunt diferite semnificativ de cele ale altor variante ale noului coronavirus, ceea ce se știe până în prezent este că există anumite particularități ale unei infecții cu Delta. De pildă, experții de la „Yale Medicine” au atras atenția asupra următorului aspect: tusea și pierderea mirosului sunt mai puțin comune în cazul variantei Delta dar, în schimb, sunt sesizate adesea manifestări precum febră, dureri de cap, nas care curge, dureri în gât. În același timp, medicii vorbesc, pentru copii și adolescenți, că, în cazul unei infectări cu această variantă, nu este exclus să apară și tulburări gastrointestinale și, în unele cazuri, chiar erupții pe piele.
Alt detaliu pe care specialiștii l-au adus în discuție în ultimele luni este că, spre deosebire de celelalte variante ale noului coronavirus, care nu generau mereu simptome, în cazul infectării cu Delta este mai probabil ca un copil să se confrunte cu:
- Dureri de cap
- Stări de oboseală, de slăbiciune
- Febră
- Nas care curge
- Crampe abdominale
- Grețuri, vărsături
- Dureri articulare
- Pierderea apetitului
Surse: health.clevelandclinic.org, healthline.com, today.com, yalemedicine.org
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com