Când școala nu este pregătită să își întâmpine elevii așa cum se cuvine, se iau măsuri de urgență și se face totul „altfel”. Mai precis, se apelează la programul „Școala altfel”. Elevii de la Școala Gimnazială numărul 190 din București au fost întâmpinați într-un mod deosebit la acest început de an școlar.
Din cauza lipsei de mobilier în sălile de curs, anul a început cu „Școala altfel”. Profesorii au fost înștiințați luni pe 9 septembrie de această măsură.
Diana Niculescu, directoarea unității de învățământ a refuzat să dea mai multe detalii despre întregul incident, îndemnând reporterii Edupedu se ia legătura cu Inspectoratul Școlar al municipiului București. Nici de la domnii inspectori nu s-a primit un răspuns clar și concret cu privire la această situație.
Multe săli de curs nu sunt pregătite să primească elevi!
Cu puțin timp înainte de începerea anului școlar, Ministerul Educației Ligia Deca făcea anunțul important pentru toți elevii profesorii și părinții. Aceasta menționa faptul că se va începe școala în format fizic și că există peste 800 de unități de învățământ care nu sunt încă pregătite să primească elevi.
Mai mult decât atât, mai mulți părinți ar fi semnalat grupul redacțional Edupedu cu privire la aceeași situație de la început de an școlar în alte unități de învățământ din țară. În cele mai multe cazuri, cei din conducerea școlilor au decis să înceapă noul an școlar 2024-2025 fie cu programul „Școala altfel” sau cu „Săptămâna Verde” pentru a masca faptul că sălile de curs nu erau pregătite să primească elevi.
„Clasele 1-8 vor desfășura activitățile planificate în sistem online”
Revenind la situația anterior menționată, părinții și elevii de la Școala Gimnazială numărul 190 din București au fost anunțați că de marți, 10 septembrie anul curent, vor întreprinde activități specifice programului „Școala altfel” pentru că sălile de curs nu pot fi folosite deocamdată.
„Lucrările de asamblare mobilier școlar nu au fost încă finalizate, motiv pentru care nu vom putea începe fizic orele conform programului planificat. Echipa de montaj face tot posibilul pentru a finaliza cât mai curând”, se menționa mesajul primit de către părinții de la unitatea școlară respectivă.
Clasele pregătitoare „vor derula activități specifice pe baza sportivă, atât în interior, cât și în exterior” iar „clasele 1-8 vor desfășura activitățile planificate în sistem online”, scria în mesaj.
Dar șirul informațiilor primite de către părinți, derutante de altfel, a continuat. Pentru o mai bună gestionare a situației prezentate anterior, s-a decis ca în perioada 10-13.09.2024 să se desfășoare programul Școala Altfel“.
Profesorii au fost rugați să informeze părinții și să aibă „în vedere că orice deplasare se face cu respectarea procedurii, iar pentru data de 10 septembrie, adică a doua zi, marți se pot organiza activități pe baza sportivă”, se arăta în al doilea mesaj cu precizarea că activitățile pentru „Școala altfel” și „Săptămâna Verde” se planifică cu mult timp înainte.
Cele două programe au ca principal scop ca elevii să învețe într-un cadru informal, să întreprindă activități practice, doar că acum ajung să fie folosite pentru a umple golurile din sistemul de învățământ la început de an.
Când ar trebui să se desfășoare programul „Școala altfel” și „Săptămâna verde”?
Conform ordinului de ministru, Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Planificarea acestora rămâne la decizia unităților de învățământ.
Din păcate, elevii din 900 de unități de învățământ nu vor putea începe școala în condiții bune la data de 9 septembrie, iar ministrul educației chiar a sfătuit reprezentanții unităților de învățământ să trateze de cu mult tact și diplomație eventualele nemulțumiri care ar putea veni din partea părinților.
Pe data de 3 septembrie, Ligia Deca prezenta o stație îngrijorătoare și anume că există un număr record de școli aflate în șantier, deloc pregătite pentru a întâmpina elevii.
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: edupedu.ro