Ce sunt ghiozdanele antiglonț
Aceste ghiozdane sunt create pentru a oferi o protecție similară unei veste antiglonț sau unei armuri de corp antiglonț. Din acest motiv, sunt dotate cu o inserție specială, realizată dintr-un material flexibil, capabilă să oprească gloanțele și alte tipuri de proiectile.
Un ghiozdan antiglonț se poate realiza și prin adăugarea inserției de protecție la un ghiozdan sau la un rucsac utilizate zi de zi.
În SUA, asemenea ghiozdane trebuie să îndeplinească anumite criterii solicitate de „Institutul Național de Justiție” (NIJ). Această instituție nu le-a testat însă și nici le-a certificat, așa cum reiese din informațiile disponibile încă din anul 2019 pentru „CNBC”: „Institutul Național de Justiție nu a testat și nici nu a certificat obiecte cu protecție antiglonț, precum sunt ghiozdanele, servietele sau păturile. Singurele produse cu certificare sunt armurile de corp antiglonț...”
Prețurile ghiozdanelor antiglonț variază, în medie, între 99 și 569 dolari. În general, prețul mediu al inserției de protecție specială se ridică la aprox. 129 dolari.
În cazul unui atac cu gloanțe, experții spun că un astfel de ghiozdan poate fi utilizat în diferite poziții pentru a proteja. Spre exemplu, poate fi ținut din poziția în picioare pentru a ocroti fața, poate fi lăsat în spate sau ridicat deasupra capului, poate fi ținut în brațe stând la pământ, ghemuit etc.
Cât de eficiente sunt ghiozdanele antiglonț
Conform „Institutului Național de Justiție” SUA, în prezent există puține produse antiglonț care să ofere o protecție ridicată în calea gloanțelor provenite de la puștile semi-automate, folosite în cadrul atacurilor armate din ultimii ani. Astfel, nivelurile de protecție antiglonț, valabile pentru armurile de corp antiglonț, sunt următoarele: IIA, II, IIIA, III, IV. Cu cât acest nivel de protecție este mai ridicat, cu atât eficiența împotriva gloanțelor de calibru mare este mai bună.
În privința ghiozdanelor antiglonț, majoritatea celor de pe piața americană au inserții cu protecție IIIA, singurele într-adevăr eficiente în caz de folosire a puștilor semi-automate fiind cu nivelul de protecție III și IV. În aceste condiții, specialiștii în domeniu avertizează asupra următorului fapt: ghiozdanele nu protejează în fața muniției performante la care se apelează în ultima vreme în atacuri. De asemenea, chiar dacă recurg la ele, copiii nu își pot apăra tot corpul în fața gloanțelor.
Un inconvenient al ghiozdanelor antiglonț a fost adus în discuție în 2019, într-o intervenție pentru „TODAY”, de către mai mulți părinți. Iată ce au declarat aceștia: „Nu cred că vreo persoană, fie că este vorba despre un adult, fie că este vorba de un copil, are timpul și prezența de spirit necesară pentru a înhăța un ghiozdan antiglonț și pentru a-l folosi drept scut de protecție...De asemenea, aceste ghiozdane sunt și foarte grele, îngreunând mișcările când vrei să alergi, să te aperi.”
Stând de vorbă cu „Scary Mommy”, Kevin Eberle, fost director de școală și polițist, consideră că fiecare părinte are libertatea de a alege cât de „echipat” antiglonț își trimite copilul la școală. Esențial este, pentru protejarea copiilor, ca școlile să aibă dotările necesare pentru a fi un spațiu sigur: „Cred că fiecare părinte trebuie să hotărască în ce mod poate crește nivelul de protecție al copilului la școală. Dar când este vorba despre siguranța în interiorul școlii, consider că este responsabilitatea conducerii și a personalului administrativ să creeze un mediu sigur și astfel să se diminueze din teama elevilor și a cadrelor didactice în fața unor acte de violență cum ar fi un atac armat...”
Pentru „TODAY”, David Schonfeld (pediatru și director al „National Center for Crisis and Bereavement”), a precizat că un ghiozdan antiglonț nu este atât de eficient pe cât speră părinții, dar că utilizarea lui le dă sentimentul că există ceva în plus pentru protejarea copiilor: „Un aspect pe care l-am sesizat când am colaborat cu școlile, mai ales cu cele în care a avut loc un atac armat, este că în special părinții ajung să fie foarte îngrijorați în legătură cu siguranța copiilor. De aceea, au nevoie măcar de iluzia că dețin cumva un control...Ei trebuie să creadă că realizează un demers care ar putea să dea rezultate.”
Surse foto:
- istockphoto.com;
- youtube.com
Surse articol: bulletproofzone.com, cnbc.com, nij.ojp.gov, scarymommy.com, stirileprotv.ro, today.com