Informații despre insolație
Anotimpul cald, deși este extrem de plăcut pentru activitățile în aer liber, aduce cu sine și o mulțime de probleme de sănătate, precum insolația, care dispune de potențial grav, mai ales în rândul bebelușilor și al copiilor de vârstă mică. Ea nu apare doar în urma unei expuneri excesive la soare, ci și în urma unei activități fizice intense sau a unor temperaturi ambientale crescute.
Copiii se supraîncălzesc mult mai ușor decât adulții. Academia Americană a Pediatrilor susține că cei mici generează cu 20-25% mai multă căldură pentru greutatea lor în timpul efortului fizic decât adulții. Efectiv ea apare atunci când prea mult lichid se pierde din corpul copilului și temperatura internă depășește 40.5 grade Celsius; mecanismul de termoreglare se destabilizează, iar sistemele interne încep să se închidă. Insolația constituie o urgență medicală. În cazul în care o suspectezi, trebuie să suni la 112 sau să îți transporți copilul la cea mai apropiată unitate de primiri urgențe.
Înainte ca la copil să se instaleze insolația, vei observa câteva semne care de obicei sunt mai ușoare; cel mic va fi însetat sau obosit, va avea transpirație abundentă, deși pielea sa este rece și lipicioasă la atingere. Reține însă un aspect important: atunci când copilul simte nevoia de a bea, este deja deshidratat; setea nu se instalează în cazul unui copil decât după ce acesta pierdut 2% din greutatea corporală prin transpirație. Copilul se mai poate simți amețit sau poate avea o stare de greață și crampe musculare sau un puls rapid. Cei de vârstă mai mare pot acuza crampe la nivelul picioarelor sau al stomacului. Dacă temperatura sa (de preferat măsurată intrarectal - este cea mai precisă măsurătoare) este de 39.5 grade Celsius, înseamnă că se instalează insolația.
Semne de insolație la copil
În cazul în care organismul copilului nu se răcește, afecțiunea sa va evolua către accident vascular cerebral, ceea ce poate să afecteze organele și să devină chiar fatală.1. Temperatură corporală peste 40 grade Celsius
2. Lipsa transpirației sau dimpotrivă transpirații abundente
3. Durere de cap puternică
4. Amețeală
5. Piele îmbujorată sau de culoare roșie, uscată, încinsă la atingere
6. Limbă uscată și umflată
7. Urină de culoare închisă cu un miros puternic, eliminare mai rară de urină
8. Slăbiciune musculară sau crampe
9. Dezorientare sau confuzie
10. Stare de agitație/irascibilitate
11. Greață și/sau vărsături
12. Pierderea apetitului
13. Senzație de sete puternică
14. Respirație rapidă, superficială
15. Oboseală, letargie (se poate să nu răspundă la fel de puternic precum ești obișnuit când îi strigi numele sau îi atingi pielea, de exemplu)
16. Crampe în brațe, picioare și stomac
17. Puls rapid
18. Scăderea tensiunii arteriale
19. Convulsii
20. Stare de leșin, pierderea stării de conștiență
Ce trebuie să faci dacă copilul tău suferă de insolație
Dacă suspectezi că al tău copil are insolație, este important să îl îndepărtezi rapid de razele soarelui (eventual la umbră) și să îi răcești corpul în timp ce suni la ambulanță. Transportă-l într-o încăpere cu aer condiționat sau cu ventilator. Ajută-l să se întindă și ridică-i ușor picioarele. Susține-l să bea puțină apă, suc de fructe sau băuturi de rehidratare dacă este conștient.
Dacă este posibil, îndepărtează-i hainele și introdu-l într-o baie cu apă rece (dau nu înghețată) sau udă-l cu un furtun, înfășoară-l într-un prosop umed, aplică pachete reci pe gât, zona inghinală, la încheieturi și la subraț, dar nu îl lăsa să bea dacă are starea de conștiență modificată (poate inhala lichidul în plămâni); în această situație asigură-te că sunt libere căile respiratorii. Dacă are o convulsie îndepărtează obiectele din jur pentru a preveni eventuale accieentări. Este esențial să îi scazi temperatura corpului. Ar trebui să înceapă să se răcorească și să se simtă mai bine în decurs de 30 de minute.
Trebuie să suni la salvare dacă: nu își revine după 30 de minute, corpul este fierbinte și uscat, nu transpiră suficient deși este fierbinte, are o temperatură corporală de peste 40 grade Celsius, are respirație rapidă sau scurtată, este confuz, are o convulsie, și-a pierdut starea de conștiență, nu răspunde.
Prevenire
Asigură-te că al tău copil bea apă înainte de a ieși afară. Trimite-l la joacă hidratat, iar apoi trebuie să ia pauze regulate pentru a consuma lichide, chiar dacă nu simte sete. Conform Academiei Americane a Pediatrilor, o porție potrivită de băut pentru un copil este 150 ml de apă pentru un copil cu greutate de 40 kg și 250 ml pentru un adolescent cu greutate de 60 kg. Dacă are antrenament sportiv, este important să se obișnuiască cu temperatura în prealabil, efectuând mișcare și cu câteva săptămâni înainte (corpul copiilor se obișnuiește cu căldura și cu transpirația).
Este important de subliniat că deshidratarea se cumulează. Dacă copilul este 1% deshidratat în ziua de luni și nu consumă destule lichide în acea noapte, ajunge la 1-2% deshidratarea în ziua de marți, chiar la 3-4% la final de zi. Prin urmare problema se instalează, dar nu se va manifesta efectiv decât după câteva zile. Dacă urina sa este închisă la culoare, și nu transparent sau deschisă la culoare, poate deveni deshidratat. Există și câțiva factori de risc: un episod anterior de deshidratare sau probleme cu temperaturile crescute, obezitate, îmbolnăvire recentă (în special vomă sau diaree), folosirea antihistaminicelor sau a diureticelor, îmbrăcatul excesiv și activitatea fizică extremă în vreme caniculară alături de un aport inadecvat de lichide.
Surse: www.babycenter.com; www.manchestereveningnews.co.uk; https://www.nhs.uk; www.livestrong.com