AWALE
Este un joc de societate strategic potrivit pentru 2 persoane, adresându-se inclusiv copiilor mai mari de 8 ani.
Ca origini, jocul a apărut pentru prima dată în Africa, pe Coasta de Fildeș, în secolul al VII-lea. Se încadrează în familia jocurilor Mancala, ce au un rol similar șahului, fiind mai răspândite în Africa și în unele regiuni din Asia.
Jocul „Awale" are reguli simple, dar oferă posibilități infinite de strategie. Acesta va oferi ore întregi de distracție inteligentă pentru toți cei pasionați de jocurile de strategie, având următoarele beneficii: generează atitudini pozitive, dezvoltă simțul tactic, dar și gândirea logică și aptitudinile matematice.
Varianta de joc propusă de D-Toys reprezintă nu numai „Awale" propriu-zis, ci și două variante ale acestuia: Kale și Kadar. Deși aceste variante au reguli foarte asemănătoare cu jocul AWALE, totuși necesită tactici de joc total diferite.
„Capcana"
Constă într-un joc de societate strategic în care pot fi implicați și copiii de peste 8 ani.
Scopul jocului „Capcana" este de a prinde cât mai multe muște cu păianjenii tăi în pânza de păianjen aflată pe tabla de joc.
„Bătălie navală"
Jocul „Bătălie navală" este un joc de strategie, original românesc. În plus, va dezvolta gândirea strategică, logica, puterea de analiză și atenția participanților (mai mari de 8 ani).
Datorită acestui joc veți avea ocazia de a participa la o întrecere navală fascinantă. Ceea ce trebuie să faceți este să acționați deștept, să vă apărați, să atacați navele adversarului și să ocupați ținta. Aveți însă la dispoziție numeroase posibilități de manevrare!
„Jocul Umbrelor"
Reprezintă un joc de societate strategic, plin de suspans, potrivit atât pentru 2-4 jucători (cu vârsta mai mare de 9 ani), cât și pentru echipe.
„Jocul Umbrelor" conține: o tablă de joc specială cu o piesă rotativă, 4 cărți de joc cu personaje (primar, polițist, hoț și gangster), 28 cărți de joc cu umbrele accesoriilor acestora, 40 jetoane și regulamentul de joc.
Joc de șah
Jocul de Șah propus de D-Toys se remarcă prin faptul că are piese de dimensiuni oficiale, precum pentru concurs.
Șahul este un joc de societate strategic, numai bun pentru a fi jucat în familie și pentru a-i implica și pe copii. Iată de ce:
• Șahul ajută la creșterea coeficientului de inteligență
• Șahul ajută la îmbunătățirea următoarelor abilități: citire, memorie, limbaj, abilități matematice
• Șahul încurajează gândirea critică, creativă și originală.
• Prin șah se exersează luarea de decizii rapide și exacte sub presiunea unei limite de timp, fapt care ajută copiii să obțină rezultate mai bune la examene
• Datorita șahului, copiii învață să gândească logic și eficient, obișnuindu-se să facă alegerea cea mai bună dintr-un număr de opțiuni
• Șahul demonstrează importanța elaborării unui plan, arătând consecințele deciziilor luate.
• Șahul este distractiv și este o foarte bună formă de dezvoltare socială.
Citește și: Jocuri cu piese de sah
Jocul Go
Jocul Go este un joc de societate strategic, potrivit pentru copiii mai mari de 14 ani. Prin practicarea sa, participanții își vor dezvolta intuiția, creativitatea, vor învăța să conceapă un plan amplu și solid, dar și să ia decizii rapide.
Are origini foarte vechi, fiind inventat în China în urmă cu aproximativ 4000 de ani. A ajuns în Occident la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Și în prezent jocul se bucură de multă popularitate, oferind posibilități strategice și tactice variate. „Go" reflectă abilitatea combatanților de a menține un echilibru între atac și apărare, flexibilitatea răspunsurilor în diferite situații, acuratetea analizei ș recunoașterea punctelor tari și a slăbiciunilor adversarului.
„Go-ul" este un joc teritorial. Tabla marcată cu 19 linii orizontale și 19 verticale poate fi văzută ca un tertoriu ce urmează a fi cucerit de către cei doi combatanți.
Regulile de bază sunt acestea:
• Un jucător are un set de piese negre, numite pietre, iar celălalt are piesele albe.
• Jocul începe cu tabla goală, iar jucătorii mută pe rând, plasând o piatră pe intersecțiile dintre liniile tablei.
• După ce au fost plasate pe tablă pietrele, acestea nu mai pot fi mutate. Totuși, ele pot fi încercuite și capturate, caz în care sunt ridicate de pe tablă și păstrate ca prizonieri.
Voi mai puteți da și alte exemple de jocuri de societate strategice, ideale pentru a fi jucate în familie?
Citește și: O oră pe zi cu copilul: jocuri interactive de familie
Surse:
www.frgo.ro; www.strategygames.biz; www.scoaladesah.ro