Părinții au, așadar, o influență puternică asupra dezvoltării creierului copilului și asupra abilităților de învățare ulterioare.
Creierul copilului se dezvoltă cel mai rapid în primele douăsprezece luni de viață, iar aceasta este o perioadă critică în procesul de învățare. Studiile au arătat că o stimulare corectă a bebelușilor poate influența modul în care aceștia se comportă, citesc și învață atunci când ajung la școală. Mai mult decât atât, abilitățile de comunicare și încrederea în propriile forțe pot fi mult îmbunătățite.
În primul an de viață, creierul se dezvoltă semnificativ, producând miliarde de celule și sute de trilioane de conexiuni între acestea.
Sunt multe aspecte din viața copilului de care este important ca părinții să țină cont în primii ani de viață.
Mișcarea
Mișcarea este unul dintre elementele cheie care influențează procesul de învățare în cazul bebelușilor. Creierul acestora se dezvoltă cu ajutorul mișcării. Introducerea în rutina zilnică a unor experiențe de mișcare adecvate influențează dezvoltarea creierului și organizarea neurologică. Activitățile distractive și pline de iubire vor stimula creșterea intelectuală, fizică și emoțională și vor crea o fundație solidă pentru procesul de învățare, pentru sănătatea și starea de fericire a copilului.
Hrana
Un alt aspect important din viața copiilor îl reprezintă alimentația. Laptele matern, laptele formulă și diversificarea la bebeluși sunt puncte cheie când vine vorba despre alimentația celor mici. Până la vârsta de șase luni, copilul are nevoie doar de lapte. În această perioadă este recomandată alăptarea. Dacă laptele matern nu este suficient sau dacă alăptarea nu se poate realiza, acesta poate fi înlocuit sau suplimentat cu o formulă de lapte praf. Bebelușii învață să înghită mâncare solidă începând cu vârsta de 5-6 luni, când laptele matern sau laptele praf nu mai satisfac toate nevoile nutriționale ale lor. Detalii aici!
Siguranța
A-l menține pe cel mic sănătos și în siguranță este una dintre prioritățile părinților și se numără printre cele mai dificile lucruri de făcut când vine vorba despre creșterea unui copil. Părinții trebuie să fie bine informați în legătură cu modul în care să reacționeze atunci când bebelușul răcește, tușește sau vomită. De asemenea, este important să știe când trebuie vaccinat și cum se va comporta după. Reacțiile rapide și consultarea unor specialiști sunt esențiale în primii ani de viață ai copilului.
Somnul
Nevoia de odihnă a copiilor variază. Bebelușii care n-au împlinit încă trei luni au nevoie de 14-17 ore de somn, iar sugarii de până la 12 luni dorm, de regulă, între 12 și 16 ore. Calitatea somnului contează foarte mult în dezvoltarea creierului acestora. De asemenea, felul în care bebelușii dorm reprezintă nu doar o chestiune de confort, ci și de siguranță. Experții consideră că cei mici trebuie culcați pe spate, pentru a preveni astfel sufocarea și pentru a reduce riscul sindromului morții subite.
Părinții sunt primii și cei mai importanți profesori ai copilului, iar primul an din viață este o perioadă în care cel mic trebuie să aibă parte de cât mai multă atenție din partea acestora. Fotografiile și videoclipurile realizate în momentele importante sunt dovada schimbărilor care apar în viața bebelușilor de la o zi la alta și le arată părinților că trebuie să profite de fiecare clipă petrecută alături de copilul lor.
Surse foto: Olesia Bilkei/ Shutterstock