Dimensiuni
Pijamalele copilului nu trebuie sa fie nici prea mari, dar nici sa-l stranga. Desi copilul creste rapid, evita sa-i cumperi pijamale prea mari gandindu-te ca vor fi bune intr-o zi. Este foarte posibil ca pijamalele de iarna sa-i vina copilului abia la vara, asa ca ai aruncat banii pe fereastra. Alege mai bine niste pijamale care sa i se potriveasca perfect, luand in calcul si scutecul (daca il mai foloseste), dar si posibilitatea de a-i pune un body pe dedesubt, in cazul in care in dormitorul copilului este mai racoare. In niciun caz nu incercam sa ne "inghesuim" copilul in pijamale prea mici, stranse pe corp, care-i pot opri circulatia sanguina.De asemenea, ar fi bine ca pijamalele sa fie spalate inainte de folosire, nu doar pentru ca pot contine microbi, dar si pentru ca pot "intra la apa" - ne putem trezi ca sunt mult mai mici decat inainte de spalare. Pentru a preveni o astfel de situatie poti sa cumperi o pijama cu un numar mai mare decat trebuie (nu mai mult).
Cele mai multe pijamale sunt dimensionate in functie de greutatea si de varsta copilului, dar inainte sa le cumperi ar fi bine sa le scoti din ambalaj si sa le masori din ochi. Tu stii cel mai bine daca bebelusul tau este mai inalt decat ceilalti copii de varsta lui, mai plinut sau mai scund. In general, pijamalele, ca si celelalte haine pentru copii, respecta graficul de crestere a copilului (media de varsta).
Material
Este foarte important ca materialul din care sunt facute pijamalele copilului sa fie de calitate. Bumbacul este cel mai recomandat si folosit material pentru confectionarea hainutelor pentru copii si implicit a pijamalelor. Si asta pentru ca bumbacul pastreaza caldura, nu irita pielea sensibila a copilului si permite circulatia aerului. In plus, bebelusul se supraincalzeste si transpira mai mult daca este imbracat in haine care contin plastic.
Importanta este si grosimea materialului, mai ales daca vorbim despre pijamalele de iarna. Daca temperatura din camera bebelusului este mai scazuta de 20 de grade, ar fi bine sa-i pui o pijama mai grosuta.
Specilistii spun ca ar trebui sa cauti articole din lana merinos si sa eviti fleece-ul (nu iti inchipui ca vorbim de lana din care ne facea noua bunica puloverele acelea insuportabile din cauza carora ne manca pielea 2 ore dupa ce le dadeam jos de pe noi).
Pijamalele din lana ajuta la reglarea temperaturii corpului in timpul somnului. De asemenea, acest material are o mai mare absorbtie a vaporilor de umiditate, ceea ce inseamna ca este mai putin probabil ca piciul sa transpire sau sa simta senzatia de rece. In plus, lana merinos este o fibra naturala si regenerabila si este preferabil fata de un material sintetic cum este fleece-ul.
Pijamale dintr-o singura bucata sau din doua piese?
Pijamalele dintr-o singura bucata au mari avantaje, cum ar fi ca se pot imbraca usor, ai acces rapid la scutecul copilului, nu trebuie sa mai verifici daca piciul mai are sosetele in picioare sau daca bluzita de la pijama a iesit din pantalon si a ramas cu mijlocelul descoperit. Dezavantajul ar fi ca, daca bebe a crescut putin, pijamaua nu mai este buna, fie il trage de umeri, fie il incurca la picioruse. In plus, este mai greu sa gasesti astfel de pijamale pentru copiii mai mari.Pijamalele in doua piese sunt dedicate copiiilor ceva mai mari care pot fi inveliti noaptea sau care stiu sa se inveleasca singuri atunci cand se face mai racoare in camera. Acestea sunt mult mai "la moda" decat cele cu totul, pentru ca modelele sunt mai variate.
Oricare ar fi alegerea ta, ar fi bine sa eviti pijamalele cu nasturi, cu capse sau fermoare care l-ar putea incomoda pe copil in timpul somnului, sau mai mult, ar putea sa provoace vreun accident (sugarii sunt mai predispusi la astfel de accidente pentru ca tind sa bage orice in gura, nas sau urechi).
Pijamale de iarna si pijamale de vara
Chiar daca acum este cald in casa si iarna, specialistii spun ca nu ar trebui sa supraincalzim incaperile in care doarme copilul. Nu toata lumea este de acord ca in casa sa fie iarna doar 21 de grade (temperatura recomandata de medici pentru camera copilului). Cu toate acestea, daca temperatura interioara depaseste 24 de grade, se poate ca bebe sa nu doarma bine, mai ales daca nu se poate pastra si peste noapte aceeasi temperatura - daca bebe este imbracat subtire, ca pentru 25-26 de grade si peste noapte temperatura din camera scade cu cateva grade, este posibil ca bebelusului sa-i fi frig.
Daca bebe este imbracat intr-o pijama prea groasa si temperatura din camera depaseste 24 de grade, atunci copilul va transpira din cauza caldurii.
In concluzie, copilul va purta iarna o pijama usoara, cu maneca lunga, cu pantaloni lungi si sosete din bumbac sau o pijama dintr-o singura bucata. Daca in casa avem mai putin de 20 de grade, putem sa punem sub cearceaf o patura mai groasa sau sa-l bagam pe copil intr-un sac de dormit. Daca vorbim despre copiii mai mari, acestia pot fi inveliti cu o patura sau o pilota usoara.
Vara un bebe poate dormi doar intr-un body, iar pentru copiii ceva mai mari putem alege o pijama din bumbac fin, formata din pantaloni scurti si tricou.
Specialistii spun ca nu ar trebui sa ne culcam copiii in hainele de strada si sa ne asiguram ca avem in dulapior 2-3 pijamale de schimb. Hainutele de strada pot fi din material sintetic sau pot contine nasturi si alte obiecte periculoase. In plus, pijamalele pentru copii sunt special concepute pentru somn.
Intra pe shopping.qbebe.ro si cumpara pijamale pentru copii de calitate, la cele mai bune preturi. Foloseste comparatorul online de preturi si alege cele mai bune pijamale pentru copii, fara sa faci un compromis la calitate sau frumusete.