Pijamale copii: tot ce trebuie sa stii

Pijamale copii: tot ce trebuie sa stii

Roxana Cristea

Pijamalele pentru copii trebuie alese in functie de temperatura din dormitor si de confortul pe care il ofera. In general, bebe trebuie sa doarma noaptea imbracat in hainute comode, uscate, curate si adaptate sezonului in care ne aflam. Iata tot ce trebuie sa stii despre pijamale copii.

Copiii mici nu stiu sa spuna cand le este frig sau cand le este cald si nici sa se inveleasca daca peste noapte se face racoare in camera, asa ca ar trebui sa gasim cele mai bune pijamale pentru pici. Poate nu-ti vine a crede, dar pijamalele sunt printre cele mai importante obiecte vestimentare din garderoba unui copilas. Si asta pentru ca temperatura corpului scade usor in timpul somnului si, daca bebe simte senzatia de frig, somnul sau poate fi perturbat. Copilul nu va dormi bine nici in cazul in care ii este prea cald si transpira excesiv. Ca sa dormi si tu linistita, ar fi bine sa alegi cu grija pijamalele copilului si sa verifici temperatura din dormitor inainte de a-ti costuma copilul pentru somnul de noapte.

Dimensiuni

Pijamalele copilului nu trebuie sa fie nici prea mari, dar nici sa-l stranga. Desi copilul creste rapid, evita sa-i cumperi pijamale prea mari gandindu-te ca vor fi bune intr-o zi. Este foarte posibil ca pijamalele de iarna sa-i vina copilului abia la vara, asa ca ai aruncat banii pe fereastra. Alege mai bine niste pijamale care sa i se copil in pijamalepotriveasca perfect, luand in calcul si scutecul (daca il mai foloseste), dar si posibilitatea de a-i pune un body pe dedesubt, in cazul in care in dormitorul copilului este mai racoare. In niciun caz nu incercam sa ne "inghesuim" copilul in pijamale prea mici, stranse pe corp, care-i pot opri circulatia sanguina.
De asemenea, ar fi bine ca pijamalele sa fie spalate inainte de folosire, nu doar pentru ca pot contine microbi, dar si pentru ca pot "intra la apa" - ne putem trezi ca sunt mult mai mici decat inainte de spalare. Pentru a preveni o astfel de situatie poti sa cumperi o pijama cu un numar mai mare decat trebuie (nu mai mult).
Cele mai multe pijamale sunt dimensionate in functie de greutatea si de varsta copilului, dar inainte sa le cumperi ar fi bine sa le scoti din ambalaj si sa le masori din ochi. Tu stii cel mai bine daca bebelusul tau este mai inalt decat ceilalti copii de varsta lui, mai plinut sau mai scund. In general, pijamalele, ca si celelalte haine pentru copii, respecta graficul de crestere a copilului (media de varsta).

Material

Este foarte important ca materialul din care sunt facute pijamalele copilului sa fie de calitate. Bumbacul este cel mai recomandat si folosit material pentru confectionarea hainutelor pentru copii si implicit a pijamalelor. Si asta pentru ca bumbacul pastreaza caldura, nu irita pielea sensibila a copilului si permite circulatia aerului. In plus, bebelusul se supraincalzeste si transpira mai mult daca este imbracat in haine care contin plastic.
Importanta este si grosimea materialului, mai ales daca vorbim despre pijamalele de iarna. Daca temperatura din camera bebelusului este mai scazuta de 20 de grade, ar fi bine sa-i pui o pijama mai grosuta.

Specilistii spun ca ar trebui sa cauti articole din lana merinos si sa eviti fleece-ul (nu iti inchipui ca vorbim de lana din care ne facea noua bunica puloverele acelea insuportabile din cauza carora ne manca pielea 2 ore dupa ce le dadeam jos de pe noi).
Pijamalele din lana ajuta la reglarea temperaturii corpului in timpul somnului. De asemenea, acest material are o mai mare absorbtie a vaporilor de umiditate, ceea ce inseamna ca este mai putin probabil ca piciul sa transpire sau sa simta senzatia de rece. In plus, lana merinos este o fibra naturala si regenerabila si este preferabil fata de un material sintetic cum este fleece-ul.

Pijamale dintr-o singura bucata sau din doua piese?

Pijamalele dintr-o singura bucata au mari avantaje, cum ar fi ca se pot imbraca usor, ai acces rapid la scutecul copilului, nu trebuie sa mai verifici daca piciul mai are sosetele in picioare sau daca bluzita de la pijama a iesit dinbebe in pijamale pantalon si a ramas cu mijlocelul descoperit. Dezavantajul ar fi ca, daca bebe a crescut putin, pijamaua nu mai este buna, fie il trage de umeri, fie il incurca la picioruse. In plus, este mai greu sa gasesti astfel de pijamale pentru copiii mai mari.
Pijamalele in doua piese sunt dedicate copiiilor ceva mai mari care pot fi inveliti noaptea sau care stiu sa se inveleasca singuri atunci cand se face mai racoare in camera. Acestea sunt mult mai "la moda" decat cele cu totul, pentru ca modelele sunt mai variate.
Oricare ar fi alegerea ta, ar fi bine sa eviti pijamalele cu nasturi, cu capse sau fermoare care l-ar putea incomoda pe copil in timpul somnului, sau mai mult, ar putea sa provoace vreun accident (sugarii sunt mai predispusi la astfel de accidente pentru ca tind sa bage orice in gura, nas sau urechi).

Pijamale de iarna si pijamale de vara

Chiar daca acum este cald in casa si iarna, specialistii spun ca nu ar trebui sa supraincalzim incaperile in care doarme copilul. Nu toata lumea este de acord ca in casa sa fie iarna doar 21 de grade (temperatura recomandata de medici pentru camera copilului). Cu toate acestea, daca temperatura interioara depaseste 24 de grade, se poate ca bebe sa nu doarma bine, mai ales daca nu se poate pastra si peste noapte aceeasi temperatura - daca bebe este imbracat subtire, ca pentru 25-26 de grade si peste noapte temperatura din camera scade cu cateva grade, este posibil ca bebelusului sa-i fi frig.
Daca bebe este imbracat intr-o pijama prea groasa si temperatura din camera depaseste 24 de grade, atunci copilul va transpira din cauza caldurii.
In concluzie, copilul va purta iarna o pijama usoara, cu maneca lunga, cu pantaloni lungi si sosete din bumbac sau o pijama dintr-o singura bucata. Daca in casa avem mai putin de 20 de grade, putem sa punem sub cearceaf o patura mai groasa sau sa-l bagam pe copil intr-un sac de dormit. Daca vorbim despre copiii mai mari, acestia pot fi inveliti cu o patura sau o pilota usoara.
Vara un bebe poate dormi doar intr-un body, iar pentru copiii ceva mai mari putem alege o pijama din bumbac fin, formata din pantaloni scurti si tricou.
Specialistii spun ca nu ar trebui sa ne culcam copiii in hainele de strada si sa ne asiguram ca avem in dulapior 2-3 pijamale de schimb. Hainutele de strada pot fi din material sintetic sau pot contine nasturi si alte obiecte periculoase. In plus, pijamalele pentru copii sunt special concepute pentru somn.

Intra pe shopping.qbebe.ro si cumpara pijamale pentru copii de calitate, la cele mai bune preturi. Foloseste comparatorul online de preturi si alege cele mai bune pijamale pentru copii, fara sa faci un compromis la calitate sau frumusete.

pijamale copii

 

Articolul urmator
Ce trebuie să știi despre metalele grele în alimentele pentru copii
Ce trebuie să știi despre metalele grele în alimentele pentru copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

    Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

    © 2025 Qbebe