- Iată care sunt întrebările pe care este bine să ți le adresezi, despre copilul tău:
- # Ce îi place copilului meu să facă cel mai mult?
- # Cum reacționează copilul meu, atunci când trebuie să facă ceva ce nu îi place?
- # Cum se comportă copilul meu în prezența altor copii?
- # Cum se comportă copilul meu, atunci când schimbă mediul?
- # Cum aș fi reacționat, dacă eram în locul copilului meu?
- # Cum se poartă copilul meu cu alte persoane adulte?
După spusele lui Sigmund Freud, „copiii sunt inițial conduși de porniri instinctuale și egoiste, dar se adaptează treptat la o abordare mai realistă, prin îmbibarea cu valorile și regulile părinților lor. Acestea joacă un rol în dezvoltarea conștiinței copilului".
Iată care sunt întrebările pe care este bine să ți le adresezi, despre copilul tău:
# Ce îi place copilului meu să facă cel mai mult?
# Cum reacționează copilul meu, atunci când trebuie să facă ceva ce nu îi place?
# Cum se comportă copilul meu în prezența altor copii?
# Cum se comportă copilul meu, atunci când schimbă mediul?
# Cum aș fi reacționat, dacă eram în locul copilului meu?
# Cum se poartă copilul meu cu alte persoane adulte?
Comunicarea este cheia unei vieți de familie fericite, prin urmare pune accent pe acest aspect. Nu este nevoie de tehnici complicate, ci de mici trucuri, care în timp, vor face diferența:
# Pune-i întrebări la care copilul este nevoit să dea un răspuns mai detaliat, nu doar prin ‚da" sau „nu". În loc de „cum a fost azi la grădiniță?" întreabă-l „cum te-ai jucat astăzi la grădiniță?", „cum ți se pare colegul X?", „ce ți-ar plăcea să faci mai des la grădiniță?", „ce nu îți place să faci atunci când ajungi acasă?", „cum ai vrea să ne petrecem timpul liber?" etc.
# Nu îi da raspunsuri în grabă, pe care să le regreți ulterior. Dacă îți este adresată o întrebare la care nu ai răspuns, spune-i copilului că îi răspunzi mai târziu, pentru a avea ocazia să îi explici foarte bine. Mai ales când sunt întrebări despre lucruri educative, nu trebuie să îl informezi greșit. Dacă îți cere ceva, și nu știi dacă este în regulă să îi oferi, dacă ai posibilitatea sau trebuie să te consulți cu partenerul, spune-i că trebuie să te gândești. Faptul că te răzgândești și copilul vede asta, nu îl afectează doar pentru că va fi debusolat, dar în timp, nu va mai respecta deciziile pe care le iei și îți va scădea credibilitatea. În cazul în care ai greșit, și este nevoie să te răzgândești, fii sinceră cu copilul tău. Explică-i ce ai gândit și astfel îl încurajezi să aibă simțul corectitudinii și al sincerității.
Oamenii au tendința să se complice, iar creșterea unui copil cu siguranță nu este ușoară. Experiența de părinte este plină de satisfacții, dar și de provocări. Fii blândă, implicată și îmbină armonios rațiunea, cu pornirea de a-ți răsfăța copilul. Tratează-l cu seriozitate și respect, iar el va acționa în consecință, mai devreme sau mai târziu. Nu îți trata copilul cu superioritate, ci ca pe cel mai bun prieten al tău.