Întrebări psihologice despre copilul tău, la care trebuie să-ți răspunzi

Întrebări psihologice despre copilul tău, la care trebuie să-ți răspunzi

Bianca Onofrei

Linia dintre a fi un părinte în permanență îngrijorat și unul relaxat este foarte fină. Nu există o rețetă care să garanteze succesul ca și părinte și nimeni nu îți poate spune exact ceea ce trebuie să faci pentru copilul tău. Primul semn că ești un părinte bun este faptul că te preocupi să te informezi, că ceri păreri de la specialiști și că te gândești, în fiecare zi, cum să faci să îi oferi copilului tău cea mai bună educație. Uită ideea de „copil perfect". Nu există copii răi, ci doar copii care nu știu să își gestioneze sentimentele, și părinți care întâmpină dificultăți în gestionarea situațiilor dificile. Chiar dacă este foarte important temperamentul unui copil, educația este decisivă, și îi poate contura personalitatea.

După spusele lui Sigmund Freud, „copiii sunt inițial conduși de porniri instinctuale și egoiste, dar se adaptează treptat la o abordare mai realistă, prin îmbibarea cu valorile și regulile părinților lor. Acestea joacă un rol în dezvoltarea conștiinței copilului".

Iată care sunt întrebările pe care este bine să ți le adresezi, despre copilul tău:

# Ce îi place copilului meu să facă cel mai mult?

Urmărește evoluția copilului tău, nu doar de la un an la altul, ci în fiecare zi. Observă ceea ce îi place să facă, câtă atenție acordă diverselor activități și în ce situații se plictisește. Asta îți poate da indicii importante despre dezvoltarea sa psihică și emoțională. În cazul în care consideri că activitățile de care este atras copilul tău nu sunt constructive, poți schimba asta, prin a-i da alte variante mai bune. Nu toți copiii au inițiativă, prin urmare încearcă să fii un părinte activ.
 
 copil care se joaca

# Cum reacționează copilul meu, atunci când trebuie să facă ceva ce nu îi place?

Atunci când vine vorba de teme, mâncat legume sau mers la culcare devreme, cum reactionează copilul tău? Este agresiv, irascibil, atunci când trebuie să facă ceva ce nu îi place, sau acceptă situația? Reacțiile lui în aceste momente sunt efectele temperamentului său și al procesului de comunicare dintre părinte și copil. Cel mai util, mai ales după varsta de 2 ani, este să îi fie explicat copilului motivul pentru care părintele trasează niște reguli. „Treci la culcare", „mănânci toate legumele cum ți-am zis", „îți faci lecțiile acum, sau..." nu ajută. Poți încerca în schimb să-i explici că toate sunt în beneficiul lui, și că nu este o ambiție nejustificată a ta. 

# Cum se comportă copilul meu în prezența altor copii?

Socializarea la copii are loc, chiar și înainte de vârsta de 1 an. Este bine să fii foarte atentă la cum reacționează atunci când i se alătură alți copii, dacă interacționează cu ei, dacă râde, se împrietenește, se joacă și foarte important, dacă împarte jucăriile. Chiar dacă cel mic nici nu vorbește, el poate fi învățat să fie prietenos, să nu fie egoist și să nu fie agresiv. 
 
copil care socializeaza
 

# Cum se comportă copilul meu, atunci când schimbă mediul?

Dacă ești o mamă foarte grijulie, este posibil să ai tendința de a nu merge prea des cu cel mic în vizită, sau la plimbări care presupun să lipsești mai mult timp de acasa. Pe viitor însă, acest lucru îl poate influența negativ. Sentimentul de cămin, în care să se simtă în siguranță, este foarte important, dar nu trebuie dus la extrema cealaltă. Copilul este bine să învețe să fie ușor adaptabil, să trăiască și în alte medii, chiar dacă la început este reticent, până se familiarizează cu spațiul. Analizează dacă îi ia mult timp copilului să se obișnuiască cu locuri noi, și dacă da, poți pune mai mult accent pe plimbări, vizite și călătorii. În cazul în care nu există o contraindicație din partea medicului, copilul poate să călătorească, de la vârste foarte fragede. 
 
copil care nu se adapteaza
 

# Cum aș fi reacționat, dacă eram în locul copilului meu?

Uneori uiti că ai fost copil, că poate și tu ai avut aceleași trăiri pe care le are copilul tău acum. Înainte de a reacționa, întreabă-te ce simte el în acele momente și de ce reacționează într-un anume mod. Acest truc te ajută în relațiile de orice natură, nu doar în cea cu copilul. 

# Cum se poartă copilul meu cu alte persoane adulte?

Dacă ți se pare că ai un copil capricios sau irascibil, analizează felul în care se poartă atunci când este în compania altor adulți sau întreabă-i pe aceștia care este comportamentul copilului, în absența ta. Astfel, îți dai seama ce anume din comportamentul tău, îți determină copilul să fie maleabil, dar cu alte persoane. 
 
copil linistit
 

Comunicarea este cheia unei vieți de familie fericite, prin urmare pune accent pe acest aspect. Nu este nevoie de tehnici complicate, ci de mici trucuri, care în timp, vor face diferența:

# Pune-i întrebări la care copilul este nevoit să dea un răspuns mai detaliat, nu doar prin ‚da" sau „nu". În loc de „cum a fost azi la grădiniță?" întreabă-l „cum te-ai jucat astăzi la grădiniță?", „cum ți se pare colegul X?", „ce ți-ar plăcea să faci mai des la grădiniță?", „ce nu îți place să faci atunci când ajungi acasă?", „cum ai vrea să ne petrecem timpul liber?" etc. 

# Nu întrerupe copilul, atunci când vrea să povestească ceva. Nu trebuie să îi dai senzația că te plictisește ceea ce spune sau că nu ai timp să-l asculți. Dacă ai ceva urgent de făcut, explică-i și ai grijă să reiei conversația cât mai repede. 

# Nu îi da raspunsuri în grabă, pe care să le regreți ulterior. Dacă îți este adresată o întrebare la care nu ai răspuns, spune-i copilului că îi răspunzi mai târziu, pentru a avea ocazia să îi explici foarte bine. Mai ales când sunt întrebări despre lucruri educative, nu trebuie să îl informezi greșit. Dacă îți cere ceva, și nu știi dacă este în regulă să îi oferi, dacă ai posibilitatea sau trebuie să te consulți cu partenerul, spune-i că trebuie să te gândești. Faptul că te răzgândești și copilul vede asta, nu îl afectează doar pentru că va fi debusolat, dar în timp, nu va mai respecta deciziile pe care le iei și îți va scădea credibilitatea. În cazul în care ai greșit, și este nevoie să te răzgândești, fii sinceră cu copilul tău. Explică-i ce ai gândit și astfel îl încurajezi să aibă simțul corectitudinii și al sincerității. 

Oamenii au tendința să se complice, iar creșterea unui copil cu siguranță nu este ușoară. Experiența de părinte este plină de satisfacții, dar și de provocări. Fii blândă, implicată și îmbină armonios rațiunea, cu pornirea de a-ți răsfăța copilul. Tratează-l cu seriozitate și respect, iar el va acționa în consecință, mai devreme sau mai târziu. Nu îți trata copilul cu superioritate, ci ca pe cel mai bun prieten al tău.

Articolul urmator
8 întrebări esențiale pentru interviul cu o viitoare bonă, conform experților
8 întrebări esențiale pentru interviul cu o viitoare bonă, conform experților

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum răspunzi când copilul îți spune NU
    Cum răspunzi când copilul îți spune NU

    Un „NU” clar și răspicat din partea copilului poate reprezenta o adevărată frustrare pentru părintele care nu știe cum să gestioneze situația. Pedeapsa nu este cea mai...

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    Cum trebuie să-i răspunzi copilului atunci când îți spune că nu-i place corpul lui
    Cum trebuie să-i răspunzi copilului atunci când îți spune că nu-i place corpul lui

    Atunci când copiii cresc și nu își mai iubesc corpul, este rolul tău ca și părinte să îi oferi tot sprijinul de care are nevoie. Pentru a schimba felul negativ...

    Respectul se învață și se câștigă. Copilul tău trebuie să știe că îl respecți pentru a te respecta, la rândul lui
    Respectul se învață și se câștigă. Copilul tău trebuie să știe că îl respecți pentru a te respecta, la rândul lui

    Respectul copilului față de părinte nu vine de la sine, așa cum ar avea tendința majoritatea părinților să creadă. Respectul se câștigă numai arătând respect, oferind...

    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu
    Copilul tău trebuie să știe cum să se spele pe cap! E obligatoriu

    Încă o zi, încă un duș, încă 20 de minute pe care le petrec luptând cu părul frumos - dar extrem de diferit - al celor două fiice ale mele. Una are părul cu...

    Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”
    Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”

    Pe măsură ce un copil înaintează în vârstă și își face tot mai mulți prieteni, este de așteptat să-și dorească petreceri aniversare cu numeroși invitați....

    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația
    30 de întrebări de cunoaștere care te vor ajuta să îți întărești relația

    Indiferent de durata relației în care te afli, nu poți niciodată să îl cunoști pe celălalt în totalitate. Oamenii se schimbă și evoluează constant, așa că...

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    © 2024 Qbebe