Bauturi reci pentru copii: Ce se intampla de fapt in organism
Intrebarea de baza pe care trebuie sa ne-o adresam este daca consumul unor bauturi calde vara poate racori? Acesta este de fapt un mit urban si, conform cercetatorilor, transpiratia ajuta la racirea corpului intr-o zi torida. Ce se intampla de fapt? Conform profesorului Peter McNaughton, neurocercetator la Universitatea din Cambridge, consumul de bauturi fierbinti cum sunt apa sau ceaiul vor determina cresterea temperaturii interne a organismului si in consecinta transpiratia va fi mai abundenta. Nervii din gura si din tractul digestiv superior raspund la caldura bauturii, stimuland creierul sa produca si mai multa transpiratie. Pe masura ce aceasta se evaporeaza, transpiratia racoreste efectiv corpul (de fapt procesul de evaporare al apei este cel care ajuta). Conform doctorului Cristopher Gordon, expert in termoreglarea umana de la Universitatea din Sydney, desi temperatura corpului creste initial, ulterior va scadea odata ce transpira. Glandele sudoripare sunt distribuite pe suprafata pielii, fiind mai abundente in regiuni cum sunt capul, mainile si zona inferioara a picioarelor; se modifica odata cu transpiratia temperatura de la nivelul fetei.
Transpiratia este de altfel vitala pentru functionarea corpului, caci daca nu am transpira intr-un mediu fierbinte, temperatura interna ar creste si doar cateva grade in plus sunt suficiente sa cauzeze leziuni cerebrale si deces, conform profesorului McNaughton.
Prin urmare, varianta recomandata de specialsiti pentru racorire eficienta consta intr-un ceai (un efect similar il au si alimentele picante prin vasodilatatia pe care o determina in organism). Dimpotriva, consumul excesiv de bauturi reci poate determina vasele de sange sa se ingusteze, conducand la o senzatie generala de incalzire, si nu de racorire. Conform profesorului McNaughton, bauturile reci au efect temporar deoarece volumul consumat este relativ mic comparativ cu dimensiunea corpului, prin urmare efectul de racire se disipeaza destul de rapid. In plus, apa calda, conform studiilor, ajuta tranzitul intestinal, amelioreaza constipatia si durerea abdominala (cauzata de crampe musculare).
Trebuie subliniat faptul ca bauturile de orice fel trebuie limitate deoarece se pot supraincarca rinichii (in special in cazul copiilor care pot suferi intoxicatie cu apa).
Citeste si: Intoxicatia cu apa la bebelusi
Bauturi reci pentru copii: contraindicatii
Specialistii considera ca lichidele reci diminueaza capacitatea de aparare a regiunii cervicale, iar laringele va cobori si se va ridica mai incet in timpul deglutitiei (un mecanism natural de protectie la inghitirea alimentelor). Profesor dr. Viorel Zainea, sef sectie ORL, declara pentru CSID ca mecanismul favorizeaza actiunea factorului toxic la nivelul laringelui (din tigari si poluanti atmosferici). De fapt, bauturile reci scad capacitatea de aparare a mucoaselor de la nivelul gatului.
De asemenea, in cazul bauturilor reci, temperatura scazuta ajunge in sistem si solidifica grasimile din alimentele care tocmai au fost consumate; prin urmare, corpul va munci suplimentar sa le digere si sa le elimine. In plus, bauturile reci pot afecta corzile vocale.
Singura situatie in care acestea pot fi intr-adevar de ajutor in racirea organismului sunt fie in urma unei activitati fizice intense sau a supraincalzirii (prin supra-imbracare sau cand este foarte cald/umiditate crescuta). Psihologul expert in termoreglare Ollie Jay a intreprins un experiment in acest sens si a constatat ca apa rece are efect mai puternic in timpul activitatii fizice intense, din cauza ca temperatura interna creste foarte mult, iar o bautura calda/fierbinte va determina, dupa cum ati aflat, o transpiratie care se evapora mult prea rapid (nu este indicat sa se ajunga in aceasta situatie). Lichidele reci sunt asimilate mai rapid de stomac si pot combate deshidratarea. In general, specialistul recomanda consumul bauturilor la temperatura palatabila specifica fiecaruia (desi cea a camerei e de preferat).
Citeste si:
- Top 7 bauturi pe care le crezi inofensive, dar sunt foarte periculoase!
- Bauturi de casa racoritoare si sanatoase pentru copii
Situatii speciale
Cand cei mici sunt raciti, tusesc sau ii doare gatul, lichidele devin vitale. Acestea ajuta la fluidifierea flegmei si copilul va tusi mai usor. Conform medicului Michele Peterson, pediatru in Clinica de Pediatrie Woodbuty din Minnesota, apa trebuie oferita celor mici in primul rand, apoi sucuri de fructe, diluate, cu moderatie (din cauza aciditatii pot irita suplimentar gatul). Pentru durerile de gat, fie lichide calde sau foarte reci sunt potrivite: ceai cald, ciocolata calda si suc rece (cu exceptia celui de portocale care poate irita din cauza aciditatii). Supa de pui, bineinteles, constituie un remediu deja clasic pentru viroze respiratorii si s-a demonstrat, de altfel stiintific, faptul ca dispune de proprietati antiinflamatorii, reducand miscarea neutrofilelor (celule imunitare care stimuleaza eliberarea de mucus).
Nu trebuie sa uitam de cazurile in care cel mic sufera de diaree sau are temperatura crescuta. Si in aceste situatii hidratarea este importanta, chiar vitala (deshidratarea debuteaza cu senzatie de sete, pierderea elasticitatii pielii, hipotensiune si ritm cardiac crescut; complicatiile includ inflamatia creierului, convulsii, insuficienta renala si chiar pierderea constientei si decesul). Apa este intotdeauna de preferat, iar in cazul sugarilor laptele matern sau formula de lapte praf. In cazurile in care deshidratarea este pronuntata sunt indicate sarurile de hidratare (se prepara cu apa si solutie pudra) sau bauturile speciale pentru rehidratare (de obicei din morcovi).
Bauturi reci: Sfatul specialistilor
Doamna doctor Ruxandra Plesea, medic specialist diabet zaharat, nutritie- in cadrul spitalului Ponderas, medic specialist medicina de familie ne ofera urmatoarele informatii:
"Cel mai bine sunt tolerate de catre organism bauturile la temperatura camerei. Sunt multe cercetari care atesta ca si bauturile mai calde sunt de ales pe timp de vara, insa in niciun caz nu trebuie sa le oferim copiilor bauturi foarte reci; acestea pot duce la afectiuni ORL, sunt frecvente laringitele si amigdalitele in urma consumului de apa sau sucuri foarte reci.
Organismul supraincalzit vara nu va suporta bine o bautura scosa direct din frigider, diferenta de temperatura fiind foarte mare. In cel mai rau caz se poate adauga un cub de gheata intr-o bautura la temperatura camerei. Uneori bauturile reci duc la dureri de dinti, mai ales in cazul copiilor cu afectiuni dentare netratate si smalt dentar sensibil.
Bauturile foarte fierbinti sunt si ele destul de dure pentru mucoasa tractului digestiv superior, duc imediat dupa consum la o stare de supraincalzire pe care nu o dorim atunci cand temperaturile sunt crescute, deci si acestea sunt de evitat. Parintii ar trebui sa fie la curent cu bauturile pe care le cumpara copiii mai mari de la scoala deoarece tentatia bauturilor reci este foarte mare vara.
Evitati bauturile din pet-urile de plastic ce au stat depozitate in conditii improprii, in caldura sau au fost uitate in masini supraincalzite. Acele bauturi contin si material nociv scurs din pet in butura (dioxina- disruptor endocrin)."
Doamna Alina Stoica, Terapeut Nutritionist, calificata si specializata in Nutritie si Stil de viata http://nutribalance.ro/ pe care o puteti gasi la tel:+40 728 227 629, Str Londra, nr 33, sector 1, Bucuresti ne ofera urmatoarele informatii:
"Cu mic, cu mare, trebuie sa bem cateva pahare de apa, de la trezire si pana la culcare. Important este ce bem, dar mai ales cum bem. Pentru a beneficia de proprietatile terapeutice ale apei, copilul trebuie sa o bea cu inghitituri mici, in ritmul propriei respiratii, si nu in timpul mesei.
Recomand consumul bauturilor la temperatura camerei: apa plata, limonada, socata, ceai de plante (adaptat varstei copilului dumneavoastra), compot din fructe, suc de fructe sau legume proaspete, apa aromata (adaugati 2-3 felii din fructele sau legumele preferate in 300 ml apa).
Bautura rece in timpul verii declanseaza un dezechilibru al temperaturii centrale a organismului, ceea ce presupune producerea unei cantitati mai mari de caldura decat in mod obisnuit. De asemenea, lichidele reci diminueaza capacitatea de aparare a regiunii cervicale.
Incurajez tabieturile de familie, obiceiurile sanatoase, in care sunt savurate bauturi delicioase (socata de exemplu sau sucul de pepene, lime si menta). Copiii sunt oglinda parintilor si daca ne dorim ca micutii sa ne urmeze sfaturile, atunci trebuie sa le vada puse in practica de noi in primul rand. Implicati copiii in pregatirea unei bauturi savuroase si cu proprietati terapeutice, pentru dezvoltarea armonioasa minte - trup - suflet."
Doamna Lorena Somesan, Nutritionist-Dietetician care@nutritionistlorena.ro, www.nutritionistlorena.ro, https://www.facebook.com/lorena.nutritionist, http://www.linkedin.com/in/lorenanutritionist completeaza:
"Sunt indicate bauturile la temperatura camerei sau calde in locul celor reci. Cea mai buna bautura pentru hidratare in sezonul cald, pentru un copil care face miscare moderat, este apa.
Aportul de lichide este esential in sezonul cald. Datorita temperaturii crescute, intervine procesul de transpiratie sau sudoratie, proces prin care corpul se raceste si incearca sa reechilibreze nivelul optim de temperatura corporala. Bauturile calde intensifica procesul de transpiratie, in acest fel corpul transpira mai mult si se racoreste mai repede.
Parintii ar trebui sa ii indrume pe copii sa consume apa plata sau minerala in locul sucurilor carbogazoase sau al sucurilor "naturale". O varianta ar mai putea fi limonadele - apa, suc de citrice, menta, miere sau ceaiurile de fructe consumate la temperatura camerei. Parintii ai caror copii fac sport de performanta sau au o activitate fizica mai intensa ar trebui sa se preocupe mai mult de hidratarea corecta, prin adaugarea de electroliti si/sau glucoza."
Multumim doamnelor Ruxandra Plesea, Oana Stoica si Lorena Somesan pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Surse:
www.dw.de; www.parenting.com; http://goaskalice.columbia.edu; www.runnersworld.com; www.livestrong.com; www.medicaldaily.com