Intoxicatia cu apa la bebelusi - regula
Ca regula generala, trebuie sa retineti faptul ca bebelusii (sub varsta de 6 luni in special) nu trebuie sa primeasca apa sub nicio forma deoarece hidratarea acestora este complet asigurata de laptele matern sau de cel praf (laptele matern contine 88% apa, chiar si colostrul). Cand un bebelus bea apa in loc de lapte, scade abililitatea organismului de a absorbi nutrimentele in mod corespunzator din alimentatie, dar si apetitul, copilul resimtind o nevoie mai redusa de hrana.
Chiar si dupa varsta de 6 luni, este bine sa oferiti apa doar in cantitati reduse si sa mentineti acest obicei chiar pana la varsta de 1 an cand veti introduce alimente solide (apa poate ajuta in acest caz la prevenirea constipatiei).
Aceeasi regula se aplica si in cazul sucului de fructe, care contine de asemenea o cantitate considerabila de apa, dar si in zile cu vreme caniculara (studii stiintifice au demonstrat ca in special copiii exclusiv alimentati natural nu au nevoie de un surplus de apa). Daca apar diaree sau varsaturi la cel mic, trebuie se respectati cu strictete instructiunile medicului in ce priveste prepararea si administrarea solutiilor de rehidratare orala (care presupun apa).
Intoxicatia cu apa la bebelusi - cauze
Desi pare greu de crezut ca apa poate dauna corpului, iata ca in cazul bebelusilor acest lucru este posibil. Chiar si diluarea formulei de lapte (care se prepara tot cu apa) mai mult decat este necesar are acelasi efect.Ce se intampla exact? Apare un dezechilibru electrolitic la nivel metabolic in cadrul caruia este afectat nivelul de sodiu din sange (cantitatea de sodiu se dilueaza si este eliminata scazand in mod substantial si fiind greu de refacut). De asemenea, rinichii imaturi ai unui bebelus nu pot elimina excesul de apa suficient de rapid conducand la o acumulare periculoasa de lichid in corp.
Pentru a intelege exact ce se intampla, de fiecare data cand un bebelus urineaza acesta nu pierde doar apa ci si sodiu si alti electroliti. Dar, spre deosebire de adulti care au tendinta de a include prea mult sodiu in dieta lor, cei mici isi primesc aceste substante din lapte. Prin urmare prea multa apa (polidipsie) conduce la prea mult sodiu pierdut. Riscul de intoxicatie cu apa este si mai mare daca bebelusul pierde atat apa cat si electroliti prin diaree, in acest caz fluidele pierdute trebuie inlocuite cu lapte si eventual solutii de rehidratare si nu de apa simpla.
Intoxicatia cu apa la bebelusi - simptome
In cazul in care bebelusul prezinta vreunul din urmatoarele simptome, trebuie sa apelati de urgenta la medic: fata umflata, temperatura scazuta (sub cea normala), irascibilitate sau ameteala neobisnuita. Din cauza dezechilibrului mentionat anterior, activitatea cerebrala poate fi afectata si bebelusul poate experimenta chiar convulsii, conducand in cazuri rare chiar la coma. Si inima poate fi afectata indirect prin supraincarcarea sistemului circulator.Daca bebelusul prezinta icter fiziologic , apa administrata acestuia poate conduce la cresterea nivelului de bilirubina. De asemenea, pot aparea si scaderi in greutate deoarece apa nu contine calorii si substituie (in mod nenatural) hrana obisnuita sau chiar o reducere a frecventei alaptarii, sugarii nefiind la fel de interesati de lapte ca inainte.
In termeni medicali, intoxicatia cu apa se numeste hiponatremie si, in mod specific implica un hormon anti-diuretic (ADH) care este secretat in mod inadecvat de catre glanda pituitara. Se pare ca uneori aceasta problema este asociata cu pneumonia, cancerul pulmonar, hemoragia cerebrala sau chiar boala lui Addison, insuficienta adrenala si hipertiroidism. Retineti si faptul ca este extrem de des intalnita in cazul copiilor spitalizati, fiind vorba de acelasi hormon mentionat anterior care este destabilizat prin tratamentul specific.
Intoxicatia cu apa la bebelusi - tratament
Primele semne ale hiponatremiei apar la un nivel al sodiului de sub 110 mEq/L intr-un timp scurt (24 de ore) Doza letala de apa ce produce moartea la 50% dintre animalele testate (in cadrul studiilor de laborator) este de 100g/kg. In cazurile mai putin grave, pentru a trata intoxicatia se limiteaza accesul la lichide, dar daca starea este grava se administreaza diuretice pentru a creste cantitatea de urina eliminata si a scadea volumul de sange circulant, concomitent cu refacerea concentratiei electrolitilor (prin solutii perfuzabile cu NaCl de 3% calculate in functie de greutatea corporala). Pot fi necesari antagonisti de receptori ai vasopresinei (un hormon care apare cand se consuma prea multa apa si cand diureticele administrate nu sunt suficiente pentru a-l combate).
Stastisticile indica faptul ca in cazul copiilor simptomele apar cand nivelul de sodiu scade sub 125 mEq/L, un nivel relativ mare in comparatie cu cel al adultilor. Iata si modul in care este calculata hiponatremia:
NaP = NaE/ATC (NaP este natremia, NaE este Na extracelular si ATC este apa totala a corpului).
Sursa imagine principala: fitlifestyle.blogspot.com
Surse: http://www.ehow.com; http://medicaacademica.ro; http://baby.lovetoknow.com; http://kellymom.com; www.hopkinschildrens.org; http://consults.blogs.nytimes.com; http://emedicine.medscape.com