Top 7 bauturi pe care le crezi inofensive, dar sunt foarte periculoase!

Top 7 bauturi pe care le crezi inofensive, dar sunt foarte periculoase!

Louise Tanase - Contributor

Atunci cand te gandesti la modul in care poti sa iti modifici dieta in incercarea de a mai pierde in greutate sau de a avea o alimentatie mai sanatoasa, este foarte usor sa ignori bauturile pe care le consumi. Totusi, trebuie sa stii ca anumite bauturi pe care le crezi inofensive sau chiar sanatoase sunt atat de periculoase pentru sanatatea ta incat ar trebui sa uiti ca exista! Qbebe iti dezvaluie care sunt aceste bauturi periculoase!

Atunci cand dorim sa incepem o cura de slabire sau sa adoptam o alimentatie mai sanatoasa, majoritatea dintre noi luam in considerare numai alimentele, uitand cu desavarsire ca in dieta noastra zilnica sunt incluse si multe bauturi. Fie ca sunt bauturi racoritoare, energizante, alcoolice sau deserturi lichide, majoritatea bauturilor care par inofensive pentru sanatatea noastra sunt mai nocive decat ne putem imagina. Qbebe iti dezvaluie care sunt cele 7 bauturi de care nu ar trebui nici macar sa te mai apropii.

1. Ice tea

Fara indoiala, ice tea este una dintre bauturile racoritoare preferate atat de catre persoanele care incearca sa respecte principiile alimentatiei sanatoase, dar si de catre persoanele care urmeaza o dieta in incercarea de a pierde cateva kilograme. La prima vedere ceaiul rece poate parea o alternativa mai sanatoasa la bauturile racoritoare pline de zahar, mai ales pe timpul verii. In plus, variantele de ceai rece care contin ceai verde sunt consumate cu mare incredere de femei, mai ales de catre cele care au auzit de beneficiile ceaiului verde in ceea ce priveste silueta. Din pacate, trebuie sa stii ca ceaiul rece nu este o alegere atat de buna precum ai crede. Majoritatea marcilor de ice tea contin in jur de 250 de calorii la o portie si mult mai mult zahar decat ai putea crede (si mult mai mult decat in majoritatea bauturilor racoritoare): 60 de grame de zahar per portie. Prin urmare, daca vei bea numai cateva pahare de ceai rece pe saptamana, nu numai ca nu vei slabi, dar risti sa acumulezi chiar mai multe kilograme decat crezi.

Varianta sanatoasa: In loc sa cumperi ceai rece imbuteliat, mai bine prepara chiar tu ceaiul preferat si bea cat poftesti fara grija.

2. Ciocolata calda

Desi stii deja ca aceasta bautura calda atat de delicioasa nu este deloc sanatoasa, probabil ca nu stii cat de periculoasa este cu adevarat ciocolata calda si cat de ridicol este continutul ei, mai ales atunci cand vorbim despre ciocolata calda pe care o servesti in cafenele si baruri. De exemplu, ciocolata calda sarata comercializata de unul dintre cele mai renumite lanturi de cafenele din lume contine 760 de calorii per portie, adica mai mult decat consumi, in general, la o masa. In plus, minunata ciocolata calda contine 22 grame de grasimi saturate (mai multe decat ai nevoie intr-o zi intreaga) si 85 de grame de zahar. In cazul in care alegi un sortiment care se numeste "ciocolata calda sarata" trebuie sa stii ca o portie din aceasta delicatesa contine 380 miligrame de sodiu, ceea ce o face absolut periculoasa mai ales pentru persoanele care incearca sa aiba grija de sanatatea inimii lor sau sa isi mentina tensiunea arteriala scazuta. Desi sortimentele despre care vorbim constituie cazuri aproape extreme, le prezentam pentru a servi drept semnal de alarma asupra adevaratei naturi a acestor bauturi populare.

Varianta sanatoasa: In cazul in care iti este foarte pofta de o bautura calda cu aroma de ciocolata, incearca varianta clasica: lapte cu cacao! Atentie: cacao, nu alte prafuri ambalate cu gust de ciocolata sau cacao. Daca vrei ca bautura ta calda preferata sa fie si sanatoasa si mai dietetica, incearca sa reduci pe cat posibil cantitatea de zahar adaugat.

3. Apa aromata

 

Apa aromata, care a inceput sa fie din ce in ce mai populara si in tara noastra, din pacate mai ales in randul copiilor, incearca sa para sanatoasa mai ales prin ceea ce afiseaza pe eticheta: adaosuri de vitamine si alte substante nutritive, insa nu trebuie sa te lasi amagita. Din pacate, chiar acele produse care promit pe eticheta ca iti ofera vitamine si minerale ar putea fi mai daunatoare decat crezi, mai ales din cauza cantitatii mari de zahar adaugat. In general, apa aromata contine 150 de calorii per portie, ceea ce este absurd de mult pentru orice tip de apa si in plus, contine 30 de grame de zahar, ceea ce o face o concurenta directa (in sens negativ, desigur) cu orice bautura racoritoare. De asemenea, trebuie sa stii ca in majoritatea cazurilor, vitaminele prezente in apele aromate sunt liposolubile si cum apa nu contine grasimi, este discutabil faptul ca organismul tau poate prelua din minunata apa aromata vitamine (precum A si E care sunt inscrise pe etichete). Daca esti tentata, totusi, sa cumperi o apa aromata, citeste cu atentie eticheta inainte de a o plati: in 9 cazuri din 10, cantitatea de zahar te va convinge sa nu o bei.

Varianta sanatoasa: Cel mai simplu este sa bei apa plata, iar daca tii neaparat sa aiba o aroma oarecare, adauga in pahar o felie de fruct (lamaie, piersica, etc). Va fi mult mai sanatos

4. Bauturi energizante

Trebuie sa recunoastem ca exista anumite situatii (cand facem drumuri lungi, in sesiune sau cand avem mult de lucru) cand bauturile energizante par cea mai minunata inventie, insa daca a-ti pastra sanatatea este important pentru tine, atunci este necesar sa afli mai multe amanunte despre aceste bauturi minune, adevarate surse de energie. In primul rand, trebuie sa stii ca o doza de bautura energizanta contine, in general, in jur de 280 de calorii si 62 de grame de zahar, ceea ce o face din start mai nesanatoasa decat majoritatea bauturilor racoritoare. Deoarece doza de bautura energizanta nu va fi niciodata singurul lucru pe care il ingerezi intr-o zi, poti fi sigura ca te ajuta sa depasesti cu usurinta doza maxima de zahar recomandata pentru o zi. Specialistii sustin ca, in afara de faptul ca bauturile energizante contribuie la cresterea in greutate si cresterea glicemiei la un nivel periculos pentru sanatatea ta, consumul excesiv de bauturi energizantde ar putea fi chiar fatal. La sfarsitul anului 2012 s-a estimat ca una dintre marcile cunoscute de bautura energizanta a fost responsabile de aparitia a 40 de cazuri de imbolnavire grava si 5 decese. Din pacate, consumul bauturilor energizante a fost asociat cu aparitia infarctului miocardic, a lesinului, a aritmiilor (batai neregulate ale inimii), a episoadelor psihotice si a accidentelor vasculare cerebrale. In cazul in care asociezi bauturile energizante cu alcool, riscurile cresc, la cele prezentate adaugandu-se si deshidratarea severa, diareea, ameteala si confuzia.

Varianta sanatoasa: In cazul in care simti ca ai nevoie de un plus de energie, ar trebui sa alegi cafeaua in locul bauturilor energizante.

5. Cocktailuri imbuteliate

Probabil ca, daca nu iti place vinul sau berea si doresti o bautura alcoolica racoritoare, in general alegi cocktailurile. Si pentru ca pofta nu apare doar atunci cand iesi in oras, cocktailurile imbuteliate pe care le poti gasi cu usurinta pe rafturile supermarketurilor la preturi destul de accesibile reprezinta o alegere frecventa, mai ales pe timpul verii. Totusi, inainte de a cumpara o sticla de cocktail trebuie sa stii ce efecte are si ce contine. Din pacate, majoritatea cocktailurilor imbuteliate contin mai multe calorii decat o cina. De exemplu, o sticla de pina colada poate contine, in medie, 880 de calorii. Margarita si daiquiri sunt aproape la fel de incarcate de calorii, iar in plus, in ciuda a ceea ce ai putea crede, acestea nu contin fructe nici pe departe. Gustul fructat provine, evident, dintr-un amalgam de arome artificiale si o doza impresionanta de fructoza din sirop de porumb, un indulcitor foarte controversat.

Varianta sanatoasa: Fie ca esti acasa ori in oras, poti intotdeauna sa alegi un cocktail facut din suc natural de fructe si un alcool clasic (cum ar fi vodka). Nu uita sa te hidratezi suplimentar, deoarece si cocktailurile, la fel ca toate bauturile alcoolice, te deshidrateaza.

6. Milkshake

Chiar daca denumirea te poate pacali facandu-te sa crezi ca, daca aceasta bautura contine lapte este sanatoasa, nu trebuie sa uiti ca este un fel de desert lichid, prin urmare trebuie sa o tratezi la fel ca pe o felie de tort de ciocolata. Desi este promovat ca o bautura sanatoasa datorita continutului ridicat de calciu, trebuie sa stii ca un milkshake contine atat de multe grasimi si zaharuri incat este recomandat sa nu te bazezi pe el atunci cand vine vorba despre aportul de calciu necesar organismului tau. Un milkshake comandat la orice cafenea sau fast-food contine intre 500 si 700 calorii si o cantitate uriasa de grasimi saturate. In ceea ce priveste milkshake-ul imbuteliat care poate fi gasit in orice supermarket, trebuie sa stii ca este chiar mai nesanatos decat cel pe care il consumi la un fast-food, deoarece contine, in medie, 2010 calorii si 131 grame de grasimi (dintre care 68 grame grasimi saturate) per portie. In plus, avand un continut de zahar de aproximativ 153 de grame per portie, din pacate, un milkshake dauneaza cu siguranta dietei tale si nu are valoare nutritiva.

Varianta sanatoasa: In cazul in care ti se face pofta de un milkshake, poti prepara unul acasa: este o varianta mult mai santoasa decat cele prezente pe piata. Foloseste lapte semidegresat, inghetata (preparata in casa) si cacao sau fructe proaspete pasate.

7. Smoothie

Desi un smoothie poate parea un beneficiu pentru dieta si sanatatea ta, trebuie sa stii ca, din pacate, cele pe care le poti gasi in comert nu sunt nici pe departe ceea ce ar trebui sa fie. Un smoothie adevarat este echivalentul unei portii generoase de fructe sau legume si este asociat cu scaderea riscului aparitiei cancerului, a bolilor inimii si aduce un aport important de vitamine si minerale necesare si benefice organismului tau. Totusi, un smoothie comercializat in supermarket sau in cafenele este, din nefericire, un inamic al siluetei tale, deoarece, in general, contine in jur de 350 de calorii si o cantitate uriasa de zahar. In plus, majoritatea acestor bauturi comercializate sunt facute din inghetata si lapte cu continut mare de grasimi.

Varianta sanatoasa: Evident ca nu esti nevoita sa renunti la deliciosul smoothie, ci trebuie sa il prepari chiar tu, folosind ingrediente proaspete si sanatoase. Poti folosi un blender pentru a pasa fructe si legume proaspete, apoi poti adauga iaurt grecesc degresat, evitand, desigur, sa mai adaugi zahar.

Tu stiai cat de nocive sunt aceste bauturi? Vei incerca sa le eviti?

Articolul urmator
„Crezi că acum e greu? Lasă că vezi tu!”. De ce acest „avertisment” nu este benefic pentru proaspeții părinți
„Crezi că acum e greu? Lasă că vezi tu!”. De ce acest „avertisment” nu este benefic pentru proaspeții părinți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești
    Crezi că prietenii copilului tău sunt toxici? Semne pe care trebuie să le urmărești

    Prietenia este o experiență minunată, un sentiment înălțător, dar poate fi și toxică. Încă de la vârsta de trei ani, copilul începe să conștientizeze...

    Crezi că ai crescut un copil extrem de răsfățat? Specialiștii indică semnele clare, dar și ce ai de făcut pentru a remedia situația
    Crezi că ai crescut un copil extrem de răsfățat? Specialiștii indică semnele clare, dar și ce ai de făcut pentru a remedia situația

    Cu toții am văzut copii răsfățați, nu-i așa? Acesta e un comportament prin care cel mic a descoperit că poate obține ceea ce vrea. Uite care sunt semnele care îți spun că ai...

    Crezi că sunt o mamă rea pentru faptul că mi-am lăsat fiica de 15 ani să-și facă un tatuaj?
    Crezi că sunt o mamă rea pentru faptul că mi-am lăsat fiica de 15 ani să-și facă un tatuaj?

    Mama unei fetițe de doar 15 ani a fost de acord cu decizia acesteia de a-și face un tatuaj pe picior fără a șovăi. Ba mai mult decât atât, însăși mama și-a făcut...

    Povestea celor cinci fete care își trăiesc cei mai frumoși ani ai copilăriei într-un container, alături de mama lor. „E foarte greu, dar n-avem altă soluție!”
    Povestea celor cinci fete care își trăiesc cei mai frumoși ani ai copilăriei într-un container, alături de mama lor. „E foarte greu, dar n-avem altă soluție!”

    Cinci fete frumoase ca niște prințese trăiesc alături de mama lor într-un container, după ce au fugit de violențele tatălui lor. Containerul unde căldura este prea puțină...

    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu
    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu

    Nikki Jurcutz este din Australia, este mamă, paramedic și CEO la Tiny Hearts Education, o organizație de parenting. Aceasta a postat pe TikTok un video în care explică cele 5...

    „Am 6 copii, dar 4 dintre ei nu sunt reali”. Declarația unei mame care a scandalizat internetul
    „Am 6 copii, dar 4 dintre ei nu sunt reali”. Declarația unei mame care a scandalizat internetul

    O mămică de peste granițe a devenit populară pe rețelele de socializare după ce a dezvăluit că are 6 copii, dintre care 4 nu sunt reali. Pe lângă cele două fetițe ale sale,...

    „Crezi că credința în Dumnezeu te ajută să depășești necazurile?” - întrebarea de la simularea Evaluării Naționale din Bacău care a scandalizat internetul
    „Crezi că credința în Dumnezeu te ajută să depășești necazurile?” - întrebarea de la simularea Evaluării Naționale din Bacău care a scandalizat internetul

    Elevii din județul Bacău au susținut săptămâna trecută simularea probelor la Limba Română și Matematică pentru Evaluarea Națională. La prima probă, elevii au primit o...

    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi
    Patru lucruri și situații care îți pot afecta copilul mai mult decât crezi

    Cu toții vrem să facem ceea ce este mai bine pentru copiii noștri. De multe ori, însă, din dorința de a-i ține cât mai departe de orice i-ar outea răni emoțional sau...

    © 2024 Qbebe