Probleme in somnul copilului: cauze si rezolvari

Probleme in somnul copilului: cauze si rezolvari

Louise Tanase - Contributor

Unul dintre cele mai importante si influente aspecte ale dezvoltarii sanatoase a unui copil este, fara indoiala, somnul. Prin urmare, este firesc ca parintii sa supravegheze indeaproape toate modificarile, problemele sau simptomele neobisnuite aparute in ceea ce priveste somnul copilului si sa faca tot posibilul pentru a le remedia in cel mai scurt timp. Qbebe iti dezvaluie cateva probleme posibile in somnul copilului.

Problemele aparute in ceea ce priveste somnul copilului pot reprezenta fie simptome ale unei afectiuni, fie pot fi provocate de factori de mediu, insa oricare ar fi cauza aparitiei acestor probleme, aceasta trebuie inlaturata pentru ca somnul are o importanta covarsitoare in dezvoltarea fizica si psihiva a copilului. Iata care sunt cele mai frecvente probleme ale somnului si cum pot fi rezolvate acestea.

Copilul doarme prea mult

In cazul in care ti se pare ca micutul tau doarme prea mult, ar trebui sa consulti medicul pediatru. Trebuie sa stii insa ca, somnul in exces este o problema ce apare cu precadere la adolescenti si adulti, insa poate fi observata si la copii. Somnul in exces poate avea mai multe cauze, cum ar fi medicatia pe care copilul o ia pentru afectiuni cronice sau chiar acute (atentie, medicamentele pentru raceala si gripa, de exemplu, provoaca somnolenta), probleme cu respiratia in timpul somnului (apnee, dispnee) asociata cu obstructii ale aparatului respirator superior, obezitate, anxietate si depresie. Desi majoritatea parintilor au tendinta de a interpreta somnul in exces ca pe un semn de plictiseala sau lene, trebuie sa fii foarte atenta sa diferentiezi cauzele aparitiei acestuia si sa nu il consideri un semnal alarmant atunci cand apare datorita oboselii cronice sau extenuarii. La varste fragede, in loc sa ii reduca nivelul de activitate si sa il faca somnolent, moale, nevoia de mult somn a copilului il poate face pe acesta sa fie hiperactiv sau sa aiba un comportament neobisnuit.
Solutia: In primul rand, trebuie identificate si corectate cauzele care fac copilul sa doarma prea mult. Daca este o problema de rutina zilnica, aceasta trebuie corectata. Daca una dintre cauze pare a fi de natura medicala, trebuie sa ceri ajutorul medicului pediatru.

Copilul doarme prea putin

Ca orice parinte, probabil ca ai studiat si tu recomandarile medicilor pediatri si studiile de specialitate in ceea ce priveste numarul de ore de somn necesar copilului tau, in functie de varsta. In cazul in care copilul tau doarme prea putin in raport cu recomandarile expertilor, trebuie sa stii ca aceasta este cea mai comuna problema a somnului copiilor si pot exista multiple cauze care determina aparitia acesteia. Modul in care poti rezolva aceasta problema depinde, evident, de cauza aparitiei ei, de aceea trebuie, in primul rand, sa incerci sa identifici cauza. In primul rand, asigura-te ca micutul este sanatos solicitand medicului pediatru care il urmareste sa il consulte si sa efectueze o serie de teste sau analize pentru a incerca sa depisteze cauza. In al doilea rand, fii atenta la obiceiurile zilnice ale copilului si incearca sa elimini factorii stresanti sau simulii dinainte de culcare. Insa, este important de retinut ca cel mai simplu este sa previi aparitia acestei probleme prin crearea unei rutine de somn chiar din primele saptamani de viata a copilului. Copiii trebuie incurajati inca de la o varsta frageda sa adoarma in propriul pat fara ca vreun parinte sa fie prezent. Desi trezirile de scurta durata pot fi normale la orice varsta, problema apare daca micutul nu poate adormi la loc fara ca unul dintre parinti sa ii fie alaturi. Copiii care adorm in prezenta parintilor sunt cei care vor avea cea mai mare nevoie de prezenta parintilor pentru a adormi iarasi. De asemenea, trebuie sa fii atenta la activitatile pe care copilul le are inainte de a merge la culcare, mai ales daca observi ca numarul de ore de somn scade treptat. Inlatura din camera copilului televizorul, calculatorul si telefonul mobil pentru a evita ca cel mic sa fie tentat sa le foloseasca inainte de a adormi. Evita pe cat posibil ca cel mic sa manance prea mult inainte de culcare, sa bea sucuri acidulate sau sa faca sport.

Copilul doarme cu ochii intredeschisi

Dormitul cu ochii intredeschisi este o problema care apare, in general, in cazul bebelusilor. Desi ti se pare ciudata ideea ca doarme cu ochii intredeschisi, trebuie sa stii ca multi bebelusi dorm in acest fel, iar specialistii spun ca acest lucru este perfect normal si nu ii face niciun rau bebelusului. Desi nu se cunoaste motivul pentru care se intampla acest lucru, dormitul cu ochii intredeschisi nu indica faptul ca micutul tau are o problema cu somnul. Specialistii in somnologie cred ca dormitul cu ochii intredeschisi are o legatura cu faptul ca bebelusii isi petrec mai mult timp in etapa Rem (rapid eye movement) a somnului, care este un ciclu de somn mai activ, stiut fiind faptul ca somnul Rem al copiiilor este mult mai lung decat cel al adultilor, astfel, aceasta etapa reprezentand aproximativ 50% din durata de somn la bebelusi. In cazul in care dormitul cu ochii intredeschisi al bebelusului tau te ingrijoreaza, incearca sa ii inchizi usor pleoapele. Trebuie sa ii mentionezi acest aspect pediatrului care urmareste bebelusul doar in cazul in care copilul tau doarme cu ochii intredeschisi mai multe ore sau daca ochii par uscati sau iritati. Sigur ca exista si motive medicale pentru care copiii dorm cu ochii intredeschisi, acestea fiind legate de malformatii ale pleoapelor ochilor care impiedica inchiderea totala a ochilor. In plus, cercetatorii au ajuns la concluzia ca dormitul cu ochii intredeschisi are si o latura ereditara. In cazul in care observi ca micutul tau doarme cu ochii intredeschisi si dupa ce depaseste faza de bebelus, trebuie sa ii ceri pediatrului un consult amanuntit si o serie de analize medicale, deoarece poate fi unul dintre simptomele unei afectiuni a glandei tiroide, a leziunilor nervilor faciali sau a anumitor tipuri de tumori.

Copilul doarme cu gura deschisa

Desi in cazul bebelusilor dormitul cu gurita deschisa poate fi intamplatoare si provocata doar de pozitia de somn sau relaxarea musculaturii fetei, caz in care ii poti ridica usor barbia pana se inchide gurita si bebelusul nu reactioneaza in niciun fel, in majoritatea cazurilor copiii dorm cu gura deschisa atunci cand respiratia normala pe nas este deficitara. In cazul in care observi ca micutul tau doarme cu gura deschisa incearca sa te asiguri ca nu sunt obstructionate caile aeriene superioare, mai exact ca nasucul nu este infundat. Dormitul cu gura deschisa este un simptom al nasului infundat, fie din cauza unei raceli, fie din cauza altor afectiuni, cum ar fi polipii sau deviatia de sept. Indiferent de situatie, in cazul in care dupa ce desfunzi nasul copilului observi ca acesta doarme in continuare cu gura deschisa, solicita un consult medicului pediatru sau o recomandare pentru o consultatie a unui medic ORL-ist.

Copilul are cosmaruri

La fel ca si adultii si copiii viseaza, iar uneori au si cosmaruri. Cosmarurile pot fi provocate fie de intamplari petrecute in cursul zilei ce tocmai se incheie, fie de ceva ce au vazut la televizor, au auzit sau au interpretat gresit intr-o anumita situatie la care au fost prezenti. In cazul in care copilul este suficient de mare incat sa poata povesti cosmarul, trebuie sa stii ca visele urate pot fi clasificate in functie de continutul acestora. De exemplu, cosmarurile cu monstri pot fi provocate fie de ceea ce au vazut intr-un desen animat, fie monstrul este asociat cu o persoana pe care copilul o considera malefica (de exemplu, o persoana pe care copilul o percepe ca fiind negativa pentru ca a tipat la el, i-a interzis ceva sau l-a agresat in vreun fel). Daca asemenea vise se repeta, trebuie sa fii atenta care sunt persoanele cu care copilul a interactionat in zilele ce preced asemenea vise sau ce anume urmareste la televizor pentru a incerca sa eviti pe viitor situatiile respective. Daca micutul are cosmaruri in care cade in gol, fie are probleme cu increderea in sine (atunci cand este marisor), fie poate constitui un simptom al unei infectii a urechii sau a unei afectiuni a timpanului. In cazul in care cauzele fizice ale acestui cosmar pot fi excluse, trebuie sa cauti o cauza psihologica a aparitiei acestui tip de cosmar care indica o scadere a sentimentului de siguranta sau a celui de apreciere primita de la cei din jurul sau. Indiferent de tipul de cosmar pe care copilul il are, trebuie sa discuti cu el si sa ii explici ca ceea ce visam nu exista in realitate si ca nu i se poate intampla nimic rau atunci cand doarme, ca voi, parintii, sunteti aproape de el si il veti linisti sau apara oricand.

Copilul nu adoarme repede

Faptul ca micutul tau adoarme greu este, desigur, o problema interpretabila si subiectiva. Ce inseamna "repede" atunci cand este vorba despre adormitul copilului? Evident, ca atunci cand copilul adoarme greu, exista anumite cauze responsabile pentru aceasta: stimulii exteriori (televizor, tableta, telefon, zgomote, lumini), faptul ca micutul nu este suficient de obosit sau, dimpotriva, este prea obosit. Problema poate fi rezolvata in timp prin crearea unei rutine zilnice si a unui ritual de culcare, ceea ce va ii va oferi copilului o stare potrivita si un mediu propice somnului. Incearca sa reduci nivelul de agitatie al copilului inainte de culcare cu ajutorul unei bai si a unui masaj relaxant, diminuarea nivelului de lumina din camera si a zgomotelor ambientale. Stabilirea unei ore de culcare fixa care sa nu se schimbe nici macar in timpul vacantelor sau in weekend este de ajutor, la fel ca stabilirea unei ore de trezire; ambele se aplica atat in ceea ce priveste somnul de noapte, cat si pe cel din timpul zilei.

Voi cu ce probleme va confruntati in ceea ce priveste somnul copilului si cum le rezolvati?

Articolul urmator
Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului
Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    Cum te vindecă somnul?
    Cum te vindecă somnul?

    Știai că, atunci când dormi, corpul tău, de fapt, lucrează intens la propria recuperare și reparare, pentru ca tu să te trezești odihnită și gata de o nouă zi de muncă?...

    Un tată cu dizabilități a decis să scrie o carte, din perspectiva copilului cu probleme, pentru a răspunde tuturor întrebărilor primite de-a lungul anilor
    Un tată cu dizabilități a decis să scrie o carte, din perspectiva copilului cu probleme, pentru a răspunde tuturor întrebărilor primite de-a lungul anilor

    Viața cu dizabilități este o provocare? Cum trăiesc acești oameni? Pot avea o viață normală? Ca să nu mai fie nevoie să ne dăm cu presupusul, haideți să citim mărturia acestui...

    Cât de important este somnul? Cum ne asigurăm că ne odihnim corect
    Cât de important este somnul? Cum ne asigurăm că ne odihnim corect

    Potrivit celor mai recente statistici, nu mai puțin de 62% din populația lumii are probleme cu somnul, cele mai frecvente tulburări de somn fiind insomnia și apneea obstructivă. Nici...

    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut
    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut

    Somnul bebelușului este unul dintre cele mai importante aspecte care îi preocupă pe părinți. Uite 7 greșeli care pot afecta somnul nou născutului, din care poți să...

    BienDormir – pentru nopțile în care somnul vine greu și durează puțin
    BienDormir – pentru nopțile în care somnul vine greu și durează puțin

    Pui capul pe pernă, aștepți să vină somnul, te foiești, deschizi telefonul, îl închizi repede, te cuprinde iritarea când te gândești că în curând...

    Studiu: somnul de prânz în sesiuni scurte te face un părinte mai bun
    Studiu: somnul de prânz în sesiuni scurte te face un părinte mai bun

    Una dintre cele mai importante provocări cu care te confrunți mai ales în primii ani de viață ai copilului tău este aceasta: să îți învingi oboseala acumulată...

    Îmi pun soția gravidă să doarmă în altă cameră. Și somnul meu este important
    Îmi pun soția gravidă să doarmă în altă cameră. Și somnul meu este important

    Un bărbat a dezvăluit că își obligă soția însărcinată să doarmă în altă cameră pentru că agitația ei îi întrerupe somnul, iar el s-a săturat să...

    © 2024 Qbebe