Cum trebuie sa fie un patut pentru copii?
Calitatea este cel mai important criteriu de selectie atunci cand vine vorba despre achizitionarea unui patut pentru copii. Toti producatorii de patuturi pentru copii sunt nevoiti sa respecte anumite reguli si norme cu privire la calitatea materialelor folosite si a sigurantei. Cu toate acestea, unele produse raman la standardele minime impuse, in timp ce altele au protectii suplimentare, materiale de inalta calitate si mai multe accesorii.
Pentru ca piciul tau sa aiba un somn odihnitor, alege un pat stabil, care nu scartaie la fiecare miscare a copilului.
Daca vrei ca patutul sa fie folosit cat mai multa vreme, materialele din care acesta este confectionat trebuie sa fie de calitate - te va costa mai mult un patut din lemn decat unul din pal sau alte materiale prefabricate, dar cu siguranta va rezista mai mult in timp.
Aspectul patutului pentru copii trebuie luat in consierare, avand in vedere ca acesta trebuie sa se incadreze perfect in camera colorata a piciului. Un patut in forma de masina, vapor, nava spatiala, caleasca pentru printese... ar fi de preferat pentru camera unui copil, in locul patului clasic si neatractiv.
Dimensiunile patutului pentru copii trebuie alese in functie de spatiul disponibil. Cele mai multe patuturi pentru bebelusi sunt special concepute pentru a incadra perfect o saltea standard. Cu toate acestea, unele pot varia usor in dimensiune, asa ca ar fi bine sa fii foarte atenta ca salteaua sa se potriveasca perfect, in caz contrar este posibil ca somnul bebelusului sa fie perturbat si siguranta sa fie discutabila.
Asamblarea unui patut pentru copii poate fi o sarcina uriasa. Daca-l asamblezi gresit, poti pune in pericol siguranta copilului. Unii comercianti iti ofera montajul gratuit sau percep o taxa pentru asamblarea patutului - daca nu ai pe cineva foarte priceput la asamblarea mobilei, ar fi bine sa accepti o astfel de varianta. Dupa asamblare verifica de mai multe ori rezistenta patutului.
Un patut pentru copii trebuie sa aiba:
- marginile rotunjite;
- o saltea care sa se incadreze perfect in ramele patului si sa-i ofere copilului o pozitie sanatoasa in timpul somnului; confortabila; rezistenta la sarituri; cu husa lavabila;
- aparatoare in lateralele patului care sa impiedice caderea;
Tipuri de patuturi pentru copii
Patutul din lemn este stabil, rezistent, durabil si se poate incadra perfect in decorul camerei. Patutul din lemn este si foarte confortabil, nu scartaie si nu se misca din loc.Pretul patutului din lemn variaza in functie de lemnul din care este facut. Cele mai apreciate sunt patuturile din stejar, artar, fag, frasin.
In cazul in care iti doresti un patut din lemn, ar fi bine ca acesta sa nu fie foarte inalt, pentru ca piciul sa poata sa coboare si sa se urce in el cu usurinta.
Chiar daca piticul tau s-a facut "mare" si poate dormi intr-un pat "adevarat", in continuare exista pericolul sa cada din pat, asa ca ar fi bine sa-i pui niste aparatoare suficient de inalte incat piciul sa nu se poata rostogoli peste ele in timpul somnului. Aceste aparatoare se gasesc in magazinele de profil sau pot fi facute de un tamplar priceput. Unele patuturi pentru copii au "din fabrica" astfel de aparatoare pozitionate in lateralele patului.
Patutul transformabil se poate utiliza inca de la nasterea copilului - in varianta patut pentru bebelusi - dupa care se poate transforma intr-un pat adevarat, birou si comoda multifunctionala. Aceste patuturi pentru copii sunt ceva mai scumpe, dar merita investitia avand in vedere ca puiutul tau poate dormi in el si cand va merge la scoala. De obicei, aceste patuturi au si saltelele incluse in pret. Cele mai multe patuturi transformabile sunt confectionate din lemn.
Patuturile suprapuse reprezinta solutia ideala pentru a economisi spatiu, atunci cand 2 copii impart aceeasi camera. Cu siguranta, toti copiii isi doresc un astfel de patut, avand in vedere ca sunt intr-adevar spectaculoase si vin la pachet cu multe accesorii, cum ar fi tobogane, scari pe care sa se tot catare, aparatoare laterale pentru protectie in timpul somnului si o groaza de jucarii amuzante.
Chiar daca ai un singur copilas, dar ai prea putin spatiu in camera lui, ai putea sa optezi pentru un pat "la etaj" pentru a face dedesubt un spatiu generos pentru depozitarea jucariilor si a hainutelor. Piciul se va bucura sa doarma "sus". Patuturile suprapuse sunt confectionate, de obicei, din lemn.
Patutul din metal este rezistent la sarituri, lovituri si alte "accidente" provocate de copil. Sunt usor de curatat si au un design modern. Cu toate acestea trebuie sa te asiguri ca toate suruburile sunt bine infiletate, iar in cazul in care are roti... nu uita sa-i pui piedicile.
Cum alegi un patut pentru copilul tau
• Cauta un patut care sa fie cat mai jos pentru ca bebe sa nu se loveasca prea rau in cazul in care aluneca din pat, sau cumpara si niste aparatoare laterale pentru patutul copilului.
• Alege un pat solid si verifica-i rezistenta inainte de a-l cumpara (poti merge intr-un showroom si il poti lasa pe cel mic sa se joace putin in patul respectiv).
• Cadrul patutului pentru copii trebuie sa fie simplu, cu ramele rotunjite, finisaj neted, fara colturi ascutite sau ornamente care ar putea sa puna in pericol siguranta copilului.
• Verifica daca patul a fost vopsit cu produse de calitate, non-toxice. Unele vopseluri si lacuri pentru lemn contin substante toxice care pot provoca reactii alergice si chiar chimice. Verifica eticheta produsului si cauta mentiunea cu privire la vopseaua folosita - ideal ar fi ca patutul sa fie vopsit sau lacuit cu un produs natural cu putini (sau deloc) compusi chimici volatili.
• Balustradele sau aparatoarele pentru patut ar trebui sa fie usor de montat pe cadrul patului, asta daca nu sunt deja pre-asamblate in rama patutului.
• Verifica daca produsul este aprobat de organizatiile nationale si internationale care stabilesc standardele de calitate si siguranta.
• Alege un patut care sa se potrivesca perfect cu celelalte obiecte de mobilier din camera copilului.
• Uita-te si la pret - multe produse pot fi asemanatoare din toate punctele de vedere si pretul poate sa difere.
• Verifica ce garantie ai la produsul pe care vrei sa-l cumperi, ca sa-l poti returna daca nu esti multumita de alegerea patutului.
• Oricare ar fi alegerea ta, aseaza patutul departe de ferestre, usi, cabluri, surse de incalzire, perdele si alte obiecte care pot fi periculoase pentru sanatatea copilului tau.
Daca vrei sa vezi ce oferte au producatorii si comerciantii de patuturi pentru copii, intra pe shopping.qbebe.ro.