Ai grija, insa, nu-l forta pe micut sa faca un lucru de care nu este capabil inca, deoarece i-ar putea face mai mult rau decat bine.
Este sau nu copilul tau pregatit sa faca la olita?
Ai o frumoasa fetita? Atunci, cu siguranta, va incepe mai devreme sa faca la olita decat daca ai fi avut un baietel. In general, poti obtine rezultate imbucuratoare in jurul varstei de 18 luni in cazul fetitelor si dupa 22 de luni pentru baietei.
Exista o serie de semne care te vor ajuta sa identifici momentul potrivit pentru a-i face cunostinta micutului tau cu olita:
- cand incep sa spuna daca fac pipi sau caca |
- cand observi ca face ordine dupa ce se joaca
- cand face diferenta intre starea pe care o are atunci cand este ud sau atunci cand este uscat
- cand incepe sa dea semne de independenta, semne raportate la varsta lui. Un exemplu ar putea fi momentul in care refuza sa te mai tina de mana atunci cand coboara sau urca treptele.-cand are scaun regulat
- cand face diferenta intre starile pe care le are atunci cand face pipi si atunci cand fac caca
- cand muschii s-au dezvoltat suficient pentru a tine urina. Iti dai seama de acest lucru atunci cand el face pipi sau caca timp la un interval aproximativ de 3-4 ore.
Gata, este momentul sa il inveti pe cel mic sa foloseasca olita. Totusi, de unde sa incepi?
Pentru inceput, iti propun o idee eficienta prin care poti tine o evidenta a momentelor in care cel mic face pipi sau caca, mai exact un tabel. Este ideal ca in tabel sa notezi ora, ziua, numarul de scutece ude, numarul de scutece murdare, dar si cateva observatii ale evolutiei, stagnarii sau involutiei incercarii tale de a-l invata pe cel mic sa foloseasca olita.
Etapa a doua consta intr-o serie de pasi care iti vor garanta reusita:
1. Asigura-te ca ai ales cea mai buna olita: aceasta trebuie sa fie, in primul rand confortabila, insa, este necesar sa ii si atraga atentia intr-un mod cat mai placut. Gaseste o olita desenata sau in diverse forme de animale ori o olita muzicala.
2. Familiarizeaza-l pe copil cu olita: lasa-l pe el sa exploreze, sa observe, sa se aseze pe ea si sa isi gaseasca o pozitie confortabila.
3. Locul in care asezi olita este si el important: tine-o intr-un loc unde cel mic sa ajunga usor la ea, daca este necesar. O poti aseza in camera lui, in bucatarie, pe hol sau chiar in gradina, in functie de activitatile pe care le are de-a lungul zilei. 4. Joaca-te cu cel mic: Cum? Aseaza-l, pentru inceput, o data pe zi, pe olita, insa imbracat. Ii vei forma, astfel, un obicei. Important este sa il lasi pe el singur sa se acomodeze cu olita, sa se aseze si sa se ridice cand doreste. 5. Dezbracarea: atunci cand vezi ca cel mic se duce singur si se aseaza din proprie initiativa pe olita, este momentul ideal pentru a-l face sa renunte si la pantalonasi. |
7. Cu rabdarea, treci marea: este foarte important ca tu, ca si parinte, sa ai mare rabdare cu aceste operatii deoarece va dura pana ce copilul le va accepta si le va invata.
Mici trucuri pentru reusite mari
- imbraca-l in lucruri cat mai lejere, astfel incat sa-l dezbraci cat mai usor;
- mergi impreuna cu cel mic in baie si aseaza-te pe WC. Indeamna-l, in acelasi timp, si pe el sa va imite si sa se aseze pe olita;
- chiar daca piticul tau e baietel, invata-l sa faca pipi sezand. Daca ii explici ca trebuie sa faca pipi din picioare, il vei deruta si iti va fi mai greu sa il readuci in pozitia sezut;
- propune-i de mai multe ori pe zi sa ii scoti pantalonasii;
- urmareste atenta comportamentul celui mic, mai exact grimasele pe care le face ori cererea de a merge la WC si intreaba-l imediat daca face pipi sau caca. In cazul in care refuza, nu este bine sa il fortezi; - incearca sa il intrebi din ora in ora daca trebuie sa mearga la olita. Ii vei aduce astfel aminte si ii va fi mai usor sa faca acest lucru; - daca cel mic cere la olita fara sa ii propui tu, arata-te bucuroasa si da-i de inteles ca ce face el este un lucru de laudat; - sterge-l bine pe cel mic pentru a preveni orice fel de iritatie; |
- in momentul in care copilul foloseste olita deja de mai multe ori pe zi, poti sa faci treptat si trecerea de la pampers la chilotei.
Ce faci atunci cand copilul refuza pur si simplu sa stea pe olita?
In primul rand, in aceasta situatie, atitudinea ta este foarte importanta, ai nevoie de multa rabdare si intelegere fata de pitic. Un mic truc ar fi sa incerci sa il recompensezi cu atentie si veselie, dar si cu ceva palpabil care stii ca ii face placere.
Mic sfat!
Nu lua aminte atunci cand o mama iti vorbeste despre cat de usor a invatat copilul ei sa faca la olita pentru ca, de obicei, odata ce aceasta etapa s-a incheiat, mamica tinde sa uite momentele de frustrare si regres si pastreaza vie in amintire doar succesul dobandit.
Asa ca nu te lasa descurajata, succesul va veni poate chiar mai repede decat te astepti!