Cum previi alergiile severe și moderate de sezon

Cum previi alergiile severe și moderate de sezon

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre provocările ce intervin odată cu trecerea de la un anotimp la altul se află și alergiile sezoniere. Acestea ne pot afecta la orice vârstă și ne pot crea foarte mult disconfort. Pentru a gestiona cât mai eficient această problemă, astfel încât să interfereze cât mai puțin cu activitățile de zi cu zi ale noastre sau ale copiilor noștri, nu uita nici de îndemnurile pe care le vei regăsi în articolul de mai jos,menite să te ghideze astfel încât să știi cum să procedezi pentru a continua să vă bucurați de activitățile îndrăgite din aer liber.

Ce factori contribuie la declanșarea alergiilor de sezon?

Vulnerabilitatea față de o alergie de sezon este cu atât mai mare cu cât este vorba despre:

  • Copii
  • Un „istoric” în familie al alergiilor
  • Prezența astmului

În același timp, ia în calcul faptul că alergiile sezoniere pot fi agravate și de alți factori, cei mai cunoscuți dintre aceștia fiind poluarea aerului (noxele în special), dar și fumul de țigară sau expunerea la alți alergeni (praf, părul de animale, mucegaiuri etc.).

Cum poate fi recunoscută o alergie de sezon?

Fie că este vorba despre noi, cei mari, fie că este vorba despre cei mici, primul aspect care te ajută să îți dai seama că este vorba despre o alergie sezonieră este manifestarea ei temporară, pe o perioadă bine determinată, legată de anotimpuri, cum ar fi cele care țin de sezonul cald (de primăvară și de vară).

De exemplu, pentru alergiile de primăvară, principalul motiv ce duce la apariția lor este expunerea la particulele de polen, în condițiile în care arborii și ierburile le trimit în aer în vederea fertilizării altor plante. Odată ce aceste particule de polen ajung în nasul unei persoane alergice, vor transmite un semnal de alarmă sistemului imunitar. În aceste condiții, polenul va fi identificat drept invadator și se vor produce anticorpi pentru apărare. Aceștia eliberează în fluxul sanguin substanțe numite histamine. Ele vor duce la declanșarea de reacții specifice.

Printre arborii care duc la declanșarea unei alergii la polen primăvara sunt: mesteacănul, fagul roșu, alunul sau arinul. Alături de ei, unele graminee pot favoriza o asemenea alergie.

Pe parcursul verii, alergiile pot fi favorizate de graminee, de cereale, de buruieni.Referitor la acestea din urmă, vestite pentru provocarea de reacții alegice sunt Ambrozia (perioada ei de vârf sunt lunile august și septembrie), ce produce mult polen și Artemisia (periculoasă și ea în perioada cuprinsă între lunile iulie și octombrie).

Citește și: 9 semne că ai un copil alergic la polen

Prin ce se manifestă o alergie sezonieră?

Simptomele acestui tip de alergie variază de la moderate sau severe și sunt următoarele:

  • Strănut
  • Nas înfundat
  • Nas care curge
  • Senzația de mâncărime în nas
  • Diminuarea mirosului
  • Ochi înroșiți și inflamați, ce curg
  • Mâncărimi în cerul gurii
  • Mâncărimi și senzația de urechi înfundate
  • Apariția unor eczeme pe piele, însoțite de mâncărimi
  • Tusea (mai ales cea uscată)
  • Dificultăți de respirație
  • Uneori poate interveni respirația șuierătoare
  • Dureri de cap

Când să soliciți ajutorul medicului în caz de o alergie sezonieră?

Nu mai sta pe gânduri și adresează-te unui medic specialist dacă tu sau copilul tău sunteți în oricare dintre situațiile de mai jos:

  • Simptomele se agravează pe zi ce trece și interferează serios cu activitățile voastre de zi cu zi
  • Tu sau copilul tău ați fost deja diagnosticați cu astm sau vă confruntați adesea cu infecții sinusale sau cu cele de la nivelul urechilor
  • Intervin secreții nazale în nuanțe de gălbui sau de verde
  • Tu sau copilul suferiți de boli cronice (cum ar fi diabet, boli cardiace, afecțiuni tiroidiene, maladii renale etc.)
  • Apar durerile sinusale
  • Tu sau copilul aveți dificultăți de respirație sau aveți o stare generală alterată și vă treziți greu

Vizita la medic se impune pentru ca acesta să confirme într-adevăr că este vorba despre o alergie de sezon, să poată identifica exact factorii ce au dus la declanșarea alergiei tale sau a copilului tău, dacă va considera necesar să prescrie un tratament și să vă învețe cum să acționați ca să vă simțiți din ce în ce mai bine.

Spray-urile nazale- o soluție la îndemână pentru ameliorarea alergiilor sezoniere

În privința alergiilor sezoniere, trebuie să ai mereu în vedere acest aspect: ele nu se pot vindeca, dar pot fi ținute sub control prin soluții care nu sunt deloc dificil de pus în practică. Una dintre cele mai la îndemână este să se apeleze și la spray-uri nazale care să poată fi utilizate pe termen lung, fără a da dependență și efecte adverse și care să acționeze cât mai blând asupra mucoasei nazale iritate.

Un astfel de spray este și Nisita, conceput special pentru a vă ajuta, atât pe tine, cât și pe copil, în caz de rinită alergică însoțită de uscăciunea mucoasei nazale. Spray-ul constă într-o soluție izotonică, menită să acționeze pe următoarele direcții:

  • Prevenirea uscării mucoasei nazale (inclusiv a formării crustelor), asigurând un plus de hidratare și accelerând vindecarea în caz de iritații
  • Curățarea nasului și a sinusurilor (este indicat pentru adulți, bebeluși și copii)
  • Fluidizarea secrețiilor nazale
  • Reducerea riscului de infecții întrucât menține un pH ușor alcalin

Pentru ca tu și copilul tău să vă recuperați cât mai rapid starea de bine afectată de o rinită alergică sezonieră, va fi ideal dacă vei avea grijă ca Nisita Spray să fie administrat după cum urmează:

  • Bebelușii și copiii de peste 2 ani vor primi câte 1 pulverizare de 2-3 ori pe zi
  • Copiii de peste 2 ani și adulții vor primi câte 2 pulverizări de 4-5 ori pe zi

Un alt aliat de nădejde pentru disconfortul nazal provocat de alergiile sezoniere și nu numai (poate fi utilizat și pentru obstrucția nazală, post-operator, după intervenții ce au impact asupra mucoasei nazale sau pentru situații de dependență creată de utilizarea excesivă a spray-urilor nazale decongestionante) este și Nisita Unguent. Acesta are tot rolul de a îmbunătăți starea mucoasei nazale, de a preveni apariția crustelor care pot duce și la predispoziția spre sângerările nazale.

Asemenea spray-ului Nisita, unguentul poate fi folosit fără niciun fel de risc și pentru bebeluși, copii sau chiar de către viitoarele mămici sau de către mamele ce alăptează, având o acțiune delicată și eficientă datorită uleiului de lămâie, care se remarcă pentru că:

  • Are proprietăți antiinflamatorii (diminuează inflamația locală)
  • Are rol antimicrobian
  • Are efect hemostatic (oprește sângerările nazale ușoare sau de intensitate medie)
  • Cicatrizează foarte bine întrucât poate să refacă și capilarele (acestea devin mai elastice și astfel se poate preveni recurența sângerărilor nazale)

Profitați de beneficiile uimitoare ale Nisita Unguent și pentru că acesta se poate aplica ușor și rapid, cât ai clipi de ochi. Tot ce vei avea de făcut va fi să: introduci maxim 1 cm de unguent în fiecare nară, pentru copiii de peste 2 ani și pentru adulți fiind necesare 2 aplicări pe zi, iar pentru copiii mai mici de 2 ani și pentru mamele aflate în perioada de alăptare fiind suficientă 1 aplicare pe zi.

Alergiile sezoniere- metode de prevenție

Ca să te asiguri că nici tu, dar nici altcineva dintre cei dragi, nu veți avea de suferit de pe urma alergiilor sezoniere, ține cont și de sfaturile de mai jos:

  • Limitează, pe cât posibil, expunerea la polen- Din acest punct de vedere, încercați să stați cât mai mult în casă când concentrațiile de polen din aer sunt mari (de exemplu, dimineața). Ferestrele și ușile ar trebui ținute cât mai mult închise în aceste perioade, mai indicat fiind să se utilizeze în casă un umidificator. Toate filtrele de aer din casă ar trebui spălate periodic, iar locurile în care polenul se poate depozita fără să-ți dai seama (cum ar fi rafturile cu cărți, jaluzelele etc.) ar trebui curățate frecvent. De asemenea, este cel mai bine ca atât copiii, cât și cei mari, să se spele cât de repede după ce vin de afară pentru ca polenul să nu rămână pe piele. Este binevenit și spălatul zilnic pe cap! O altă măsură care ajută la evitarea particulelor de polen este să nu lași rufele să se usuce afară, întrucât polenul se poate atașa de ele. Dacă sunteți obligați să stați în locuri în care este mult polen, purtați ceva pe cap și haine care să vă acopere cât mai mult corpul pentru ca particulele să nu poată ajunge cu ușurință pe piele
  • Folosește un aspirator cu filtru HEPA (acesta absoarbe mai bine particulele din aer), la care să apelezi de cel puțin 2 ori pe săptămână
  • Încearcă să faci o curățenie de primăvară cât mai temeinică (nu uita și de locurile mai greu accesibile sau de obiectele care atrag foarte ușor factorii alergeni- de exemplu filtrul aerului condiționat, pernele, jucăriile de pluș, perdelele, draperiile, coverturile etc.)
  • Atât hainele, cât și lenjeriile de pat vor fi spălate cât mai des, la temperaturi înalte, asigurându-te că alergenii vor fi bine îndepărtați
  • Dacă aveți animale de companie, blana acestora ar trebui curățată mai des întrucât poate fi o sursă de cantități mari de particule de polen și de alți alergeni (praf, mucegaiuri etc.)
  • Copilul va fi ținut cât mai departe de fumul de țigară- Același lucru este valabil și pentru cei mari, în cazul în care sunt în general alergici
  • Când fumul de țigară nu poate fi evitat, copiii și adulții pot purta o mască de protecție

Surse: acaai.org, educatie-alergii.ro, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?
Comoția cerebrală la copii. În ce condiții apare, cât de periculoasă este și cum trebuie să acționeze părinții?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Riduri între sprâncene: cum le previi și cum le ascunzi
    Riduri între sprâncene: cum le previi și cum le ascunzi

    Ridurile apar în zonele în care mușchii se mișcă mai mult, adică în preajma gurii, a ochilor sau la nivelul frunții. În ceea ce privește fruntea, trebuie să...

    Păianjeni de casă: cum să scapi de arahnide și cum poți să previi apariția acestora
    Păianjeni de casă: cum să scapi de arahnide și cum poți să previi apariția acestora

    Când nici nu te aștepți, îi vei descoperi în cele mai ascunse unghere ale casei tale. În colțurile pereților, în cămară, la marginea ferestrelor sau...

    S-a dat startul sezonului de viroze. „Pot dezvolta forme severe în special copiii sub vârsta de 2 ani”, avertizează medicii
    S-a dat startul sezonului de viroze. „Pot dezvolta forme severe în special copiii sub vârsta de 2 ani”, avertizează medicii

    Un medic din cadrul unuia dintre cele mai cunoscute spitale din țara noastră a anunțat că din ce în ce mai mulți copii ajung la camerele de gardă din pricina virozelor...

    "Grețurile din sarcină m-au făcut să-mi fie teamă să mai mănânc". Cât de severe pot fi grețurile pentru anumite gravide
    "Grețurile din sarcină m-au făcut să-mi fie teamă să mai mănânc". Cât de severe pot fi grețurile pentru anumite gravide

    O mămică de peste hotare povestește cum nu a putut să mănânce aproape nimic pe tot parcursul sarcinii, din cauza grețurilor puternice, dar și a diabetului gestațional.

    A trebuit să-mi dau afară soacra de la nuntă, pentru că parfumul ei mi-a declanșat alergiile
    A trebuit să-mi dau afară soacra de la nuntă, pentru că parfumul ei mi-a declanșat alergiile

    Un bărbat care s-a căsătorit recent povestește, pe Reddit, că a avut parte de un eveniment nefericit la nunta sa. Acesta a suferit o reacție alergică la parfumul pe care îl...

    O mamă este considerată egoistă pentru că și-a lăsat fiica să-și aleagă tortul aniversar, fără să țină cont de alergiile altor copii
    O mamă este considerată egoistă pentru că și-a lăsat fiica să-și aleagă tortul aniversar, fără să țină cont de alergiile altor copii

    O mamă de peste hotare a pus internetul pe jar atunci când a anunțat că o va lăsa pe fiica ei să-și aleagă tortul de ziua ei. Micuța a ales un tort cu ciocolată și unt de...

    Ce să mănânci la menopauză, ca să previi simptomele neplăcute
    Ce să mănânci la menopauză, ca să previi simptomele neplăcute

    Menopauza marchează sfârșitul perioadei fertile și se instalează la aproximativ 12 luni de la încheierea ultimei menstruații. În condițiile în care menopauza...

    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"
    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"

    Cazurile de gripă sunt în creștere, iar părinții încearcă să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja copiii. Printre aceștia se numără și Anca Serea și...

    © 2024 Qbebe