Tot ce trebuie să știi despre înscrierea la grădiniță a copilului, în 2020

Tot ce trebuie să știi despre înscrierea la grădiniță a copilului, în 2020

Irina Olteanu - Redactor Senior

Înscrierea la grădiniță a copilului reprezintă un subiect de interes pentru toți părinții de copii preșcolari. Află aici care este calendarul și metodologia aferentă anului școlari 2020-2021, precum și alte informații necesare pentru a-ți pregăti copilul.

Înscrierea la grădiniță a copilului în 2020

În perioada 25 februarie-9 martie va avea loc Ziua porților deschise în cadrul școlilor, în vreme ce în grădinițe se organizează întâlniri pentru informarea și consilierea părinților. De asemenea, în perioada 25 februarie-20 martie se realizează evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor care împlinesc 6 ani după începerea anului școlar și nu sunt obligați conform legii să se înscrie în clasa pregătitoare. Părinţii copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul şcolar 2020-2021, sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliaţi în vederea înscrierii copiilor la grădiniţă, în grupa mare.

Conform Ordinului nr. 3277/2020 privind aprobarea calendarului și a metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2020-2021, înscrierea la grădiniță pentru anul școlar 2020-2021 începe în mod oficial pe 24 februarie, când vor fi afișate circumscripțiile școlare și planul de școlarizare propus, respectiv numărul de clare pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia dacă există și pe site-ul inspectoratului școlar. Apoi, în perioada 25 februarie-9 martie 2020 are loc organizarea în unitățile de învățământ preșcolar a întâlnirilor pentru informarea și consilierea părinților copiilor din grădiniță care vor fi cuprinși, în anul școlar 2020-2021, în învățământul primar.

Orarul înscrierilor, respectiv al reînscrierilor, se stabilește de conducerea unității de învățământ, urmând să fie afișat în fiecare grădiniță într-un loc vizibil pentru informarea părinților și a publicului interesat. După încheierea procesului de reînscrierea ocuparea locurilor libere are loc de obicei în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv grupa mare, grupa mijlocie și grupa mică. Dacă pentru o unitate de învățământ există mai multe cereri decât locuri libere, se aplică criterii de departajare generale și specifice.

inscrierea la gradinita a copilului in 2020

Astfel, criteriile generale de departajare sunt: existența unui document care dovedește că un copil este orfan de un părinte sau de ambii părinți (pentru copiii care provin de la o casă de copii/centru de plasament se ia în considerare situația că este orfan de ambii părinți), existența unui frate/soră înmatriculat în unitatea respectivă de învățământ, existența unui certificat medical de încadrarea în grad de handicap pentru copilul respectiv. Criteriile specifice de departajare sunt elaborare de fiecare unitate de învățământ preșcolar, aprobate de Consiliul său de administrație și avizate de Inspectoratul Școlar Județean/al Municipiului București; nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri. În cazul criteriilor specifice stabilite unitatea de învățământ precizează documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună când completează /validează cererea tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare se aplică numai după epuizarea celor generale.

În scopul asigurării transparenței procesului de înscriere/reînscriere, conducerile unităților de învățământ preșcolar sunt obligate să afișeze la vedere, pentru toți cei interesați, aceste informații: capacitatea instituției de învățământ (număr de copii pentru care a fost proiectată), număr de locuri aprobat prin planul de școlarizare pentru anul școlar curent (pe grupe de vârstă), criterii generale și specifice de înscriere, număr de copii înscriși/reînscriși în perioada stabilită din totalul disponibil. Cifra de școlarizare pentru învățământul preșcolar trebuie să cuprindă toți copiii în grădinițe, conform Ministerului Educației. În cazul unităților de învățământ preșcolar privat există obligația afișării la loc vizibil a informațiilor privind statutul lor: autorizate să funcționeze provizoriu sau acreditate de Agenția pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar.

Noul calendar de înscrieri pentru grădiniță 2020

Ministerul Educației și Cercetării a stabilit la începutul lunii mai 2020 derularea succesivă a următoarelor etape de înscriere (la nivelul fiecărei unități de învățământ) pentru cuprinderea în învățământul preșcolar a copiilor cu vârste între 3-6 ani. Acesta implică după cum urmează:

Prima etapă de înscriere

1. Colectare cereri de înscriere 08.06.2020-26.06.2020
2. Procesare cereri de înscriere 29.06.2020-03.07.2020

  •  Procesare cereri – Faza 1 – în această fază se evaluează cererile de înscriere de la unitățile de învățământ, exprimate ca prima opțiune (30.06.2020, ora 14.00)
  • Procesare cereri – Faza 2 – în această fază se evaluează cererile de înscriere de la unitățile de învățământ, exprimate ca a doua opțiune (02.07.2020, ora 14.00)
  • Procesare cereri – Faza 3- în această fază se evaluează cererile de înscriere de la unitățile de învățământ, exprimate ca a treia opțiune (03.07.2020, ora 14.00)

Copiii respinși după cele 3 faze ale etapei întâi au posibilitatea de a se înscrie pe locurile rămase libere pentru etapa a doua.

A doua etapă de înscriere

1. Colectare cereri de înscriere 20.07.2020-31.07.2020
2. Procesare cereri de înscriere 03.08.2020-10.08.2020

  • Procesare cereri- Faza 1 – în această fază se evaluează cererile de înscriere
    de la unitățile de învățământ, exprimate ca prima opțiune (05.08.2020, ora 14.00)
    • Procesare cereri- Faza 2 – în această fază se evaluează cererile de înscriere de
    la unitățile de învățământ, exprimate ca a doua opțiune (07.08.2020, ora 14.00)
    • Procesare cereri- Faza 3- în această fază se evaluează cererile de înscriere de
    la unitățile de învățământ, exprimate ca a treia opțiune (10.08.2020, ora 14.00)

Copiii respinși în etapa a doua faza 3 au posibilitatea de a se înscrie pe locurile rămase libere pentru etapa de ajustări.

Etapa de ajustări (11.08.2020 – 31.08.2020) - aceasta presupune introducerea cererilor de înscriere și admiterea lor pe locurile rămase libere.

În vederea soluționării diverselor situații cauzate de înscriere/reînscriere în învățământul preșcolar, ISJ/ISMB vor consilia și sprijini părinții, ținând cont în special de interesul educațional al copilului. Inspectoratele școlare au obligația să se asigure că sunt îndeplinite în fiecare unitate de învățământ preșcolar sau cu grupe de preșcolari condițiile organizatorice și logistice necesare.

inscriere gradinita 2020

Actele necesare pentru înscriere grădiniță 2020

Pentru înscriere părinții pot să comunice unității de învățământ prin poștă electronică, telefonic sau fax datele necesare pentru a fi introduse în aplicația specifică din Modulul SIIIR-Înscriere la grădiniță 2020-2021. Legea prevede că reînscrierile se pot efectua și prin poștă electronică, telefonic sau fax.

Actele necesare pentru înscrierea la grădiniță sunt: copie după certificate de naștere copil, copie carte identitate părinte/tutore, hotărâri judecătorești (de divorț, dacă este cazul), fișă medicală, adeverințe cu veniturile părinților sau alte acte doveditoare ale venitului familial (în cazul grădinițelor cu program prelungit și săptămânal) și cererea tip de înscriere. Părinții vor complete la momentul înscrierii maxim 3 opţiuni pentru unităţile de învăţământ în funcţie de preferinţe, iar copiii care nu sunt cuprinşi într-o grădiniţă vor completa o nouă cerere pentru a doua perioadă de înscrieri.

Cum arată o cerere tip pentru grădiniță

Cererea tip pentru grădiniță poate fi accesată și descărcată online pe site-ul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, iar pentru restul țării la inspectoratele școlare județene sau unitățile de învățământ autorizate. O poți descarca de aici.

O astfel de cerere conține mai multe secțiuni, respectiv: date privind solicitantul, date privind copilul, date privind înscrierea la grădiniță, date despre frații/surorile copilului, criterii de departajare generale și declarații de consimțământ. În partea a doua a documentului disponibil online sunt prevăzute și instrucțiuni pentru completarea sa corectă.


Surse: http://sparknews.ro,www.digi24.ro,www.antenasatelor.ro,www.oradesibiu.ro,www.edu.ro,
http://ismb.edu.ro/

Articolul urmator
Vizitele la dentist cu un copil cu autism. Ce trebuie să știi?
Vizitele la dentist cu un copil cu autism. Ce trebuie să știi?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

    Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

    © 2024 Qbebe