Cum îți dai seama dacă micuțul tău e pregătit pentru grădiniță
Ca să îți fie mai ușor să decizi dacă a venit sau nu timpul pentru a-ți da copilul la grădiniță, răspunde cu sinceritate și întrebărilor de mai jos:
• Poate să asculte și să țină cont de instrucțiuni simple?
• Reușește să-și gestioneze adesea anxietatea de separare?
• Își controlează, de cele mai multe ori, impulsurile?
• Ține cont de regulile impuse de diferiți adulți din spațiul public?
• Reușește să-și facă prieteni?
• Este capabil să lucreze în echipă?
• Poate să se joace alături de mai mulți copii?
• Știe să-și comunice nevoile unui adult din preajma sa?
• Știe să-și aștepte rândul?
• Este capabil să împartă?
• Se implică în diferite activități fără prea mare dificultate, chiar dacă activitățile respective nu sunt 100% pe placul său?
În ciuda faptului că ai răspuns afirmativ la majoritatea acestor întrebări și ești conștientă de faptul că micuțul tău ar fi gata să intre într-o nouă etapă a vieții sale, mersul la grădiniță, ia totuși în calcul și anumite beneficii rezultate dintr-o amânare a acestei schimbări.
Amânarea momentului de începere a grădiniței- posibile beneficii
De exemplu, sunt voci care susțin că o amânare a mersului la grădiniță îl poate ajuta pe copil să se deprindă mai mult cu concentrarea, cu răbdarea de a duce la bun sfârșit o activitate. De asemenea, în cazul în care copilul nu excelează în anumite domenii (cum ar fi comunicarea de exemplu), o amânare ar putea să-l ajute să-și perfecționeze anumite abilități.
Alte beneficii care ar putea rezulta din răgazul acordat copilului cu privire la momentul în care va începe să frecventeze grădinița se leagă de:
• Va deveni mai matur
• Va avea timp suplimentar pentru a-și îmbunătăți abilitățile sociale, atât de importante pentru o adaptare mai ușoară la grădiniță
• Copilul va dobândi mai multă încredere în sine și se va deprinde mai bine cu autocontrolul
Nu în ultimul rând, așa cum vei descoperi și din confesiunea unei mame, amânarea mersului la grădiniță îi poate dărui copilului tău o șansă în plus de a se bucura de cei mai frumoși ani ai copilăriei.
Confesiune de mamă
O mamă a dezvăluit principalele motive care au determinat-o să mai amâne cu un an mersul la grădiniță al fiului ei, deși acesta era pregătit pentru așa ceva din toate punctele de vedere.
Mama își motivează alegerea explicând că a luat această decizie atât pentru prezentul, cât și pentru viitorul copilului ei.
Astfel, ea a precizat că în prezent grădinița este total diferită de aceea din vremurile mai vechi, standardele actuale fiind mult mai înalte și pretențiile de la copii la fel. Practic, a afirmat aceasta, copiilor li se impun și cerințe care nu le respectă întotdeauna ritmul dezvoltării.
Mama care s-a confesat a ținut să menționeze că ea nu își dorește pentru fiul ei așa ceva, ci consideră că este mult mai important să-și dobândească abilități cognitive în ritmul său natural, când este cu adevărat gata pentru noi achiziții: „Vreau să onorez ritmul dezvoltării creierului său și să-l ajut să-și descopere cea mai bună modalitate de a învăța. Nu îmi doresc să apuc pe o cale plină de grabă care să-l forțeze să deprindă abilități înainte să fie gata pentru ele”.
Mai important decât să facă față „pregătirii academice cu granițe rigide” este să câștige timp suplimentar pentru a-și dezvolta gândirea critică și creativitatea, atât prin activități de învățare, cât și prin joc. Practic, tot ceea ce-și dorește este ca băiețelul ei să evolueze în ritmul său natural, considerând că așa va deveni de fapt pregătit pentru grădiniță.
În privința viitorului copilului său, mama consideră că amânarea începerii grădiniței nu este decât un timp suplimentar făcut cadou, un an în plus pentru a-și trăi copilăria, pentru a nu crește într-un ritm prea alert: „Va avea șansa de a mai fi copil pentru încă un an, în loc să alerge de colo-colo și să-și lase în urmă copilăria”.
Ceea ce dorește să transmită mama care s-a confesat este că tot ce face este să-i dăruiască fiului ei un cadou neprețuit, Timpul, plecând de la premisa că indiferent dacă va ajunge sau nu la grădiniță cu un an mai devreme, viața își va urma cursul și îl va pune față în față cu provocări specifice fiecărei etape. De aceea, își încheie confesiunea în felul următor: „Nu există un premiu pentru cei care-și termină primii copilăria. Ne-am retras fiul pentru a-i face Darul Timpului. Recunoaștem că educația și copilăria nu mai sunt cele de acum 30 de ani și de aceea îndrăznim să spunem cu voce tare: Respectăm copilăria. Îți respectăm Copilăria”.
Surse: busytoddler.com, leapfrog.com, understood.org
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com