Ce este saltul mental, cum se manifestă și care sunt vârstele la care are loc

Ce este saltul mental, cum se manifestă și care sunt vârstele la care are loc

Gabriela Paladi - Redactor

Saltul mental este evoluția psihică a bebelușului, pasul pe care îl face pentru a trece de la stadiul de nou-născut la cel de bebeluș în toată regula. Practic, bebe trece prin 8 stadii diferite prin care descoperă lumea, începând cu săptămâna 5 de viață și terminând cu săptămâna 55. Să vedem ce presupun aceste stadii și cum se manifestă copilul când trece de la un stadiu la altul.

Ce este saltul mental

Așa cum un copil trece prin puseuri de creștere fizică, așa va trece și prin salturi mentale. Un salt mental este, de fapt, intrarea într-o lume nouă, când acesta descoperă simțuri noi, de la emoții la mișcări, sunete, culori pe care le descoperă și pe care nu le-a putut face înainte. Neurologii au descoperit că astfel de salturi se produc în același timp cu schimbările fizice din creier și că un bebeluș trece prin 8 astfel de salturi mentale, care descoperă și mai mult din lumea noastră pentru bebeluș.

Astfel, toți bebelușii și invariabil, părinții, se vor confrunta cu aceste salturi mentale, care vor determina și un comportament mai irascibil al copilului, în jurul acelorași vârste. Asta deoarece descoperirea lumii nu este un lucru ușor pentru un bebeluș. Acesta se poate simți copleșit de noile senzații.

Iată cum recunoaștem că un copil trece printr-un salt mental:

  • este irascibil și plângăcios
  • este mai dependent de mamă
  • nu doarme bine noaptea
  • adoarme foarte greu
  • mănâncă mai puțin decât de obicei

În 1992 doi cercetători olandezi, Dr. Frans X. Plooij și soția sa, Dr. Hetty van de Rijt, au publicat o carte intitulată - Wonder Weeks - Săptămânile Minune, prin care au descris cum se dezvoltă bebelușii psihic și ce pot face părinții să îi susțină. Termenul a devenit foarte popular iar cartea lor ajută în continuare milioane de părinți să știe la ce să se aștepte în fiecare salt de dezvoltare psihică a copilului.

Să facem diferența între salt mental și puseu de creștere

Este important să difierențiem acești doi termeni care țin de dezvoltarea bebelușului. Așa cum indicam mai sus, saltul mental face referire la pașii în dezvoltarea psihică a bebelușului. Acesta descoperă lumea și capătă noi abilități psihice, de la cele cognitive (când apucă ceva cu mâna sau aplaudă), la cele emoționale (descoperă ce este durerea, teama, fericirea). Puseele de creștere la bebeluși se referă la creșterea fizică a bebelușului și reprezintă, de fapt, o creștere bruscă a copilului, care durează de cele mai multe ori cel mult 3 zile. Vei recunoaște că bebe a intrat într-un puseu de creștere pentru că va mânca mai mult și va cere sân sau biberon mult mai des, trezindu-se și noaptea pentru a cere de mâncare. Deși fiecare bebelus este usor diferit de ceilalți, majoritatea bebelușilor trec prin pusee de creștere cam în aceeasi perioadă:

  • în primele zile când ajungeți acasă de la maternitate;
  • între a șaptea și a zecea zi de viață;
  • între 2 și 3 săptămâni;
  • între 4 si 6 săptămâni;
  • la 3 luni;
  • la 4 luni;
  • la 6 luni;
  • la 9 luni.

Același lucru se întâmplă și cu salturile mentale. Acestea, chiar dacă bebelușii sunt diferiți, se petrec în aceeași perioadă la toți.

Cele 8 salturi mentale la bebeluși

wonder weeks

  1. 5 săptămâni: Lumea senzațiilor - Metabolismul bebelușului se maturizează acum foarte repede, de la intestine la organele simțurilor. Bebe devine mai interesat de lumea ce îl înconjoară, începe să vadă mult mai bine la o distanță mai mare, de 20-30 cm. Vei observa că începe să răspundă mult mai ușor la stimuli fizici, de la sunete la atingeri. Tot acum va începe să plângă cu lacrimi. Este o etapă destul de copleșitoare pentru bebeluși, când va apărea o fază a agitației între orele 5 și 10 seara.
  2. 8 săptămâni: Lumea modelelor - Este momentul când lumea bebelușului se transformă dintr-o supă cremă într-o salată. Mai precis, începe să descopere modele și structuri, să le definească mai bine contururile. Și crema devine un castron cu texturi, gusturi și culori. Își descoperă mâinile, picioarele, degetele, le studiază cu multă curiozitate. Scapă ușor de reflezele automate și începe să se miște conștient, chiar dacă încă puțin mecanic. Acum va începe să adoarmă greu, copleșit de ceea ce descoperă. Este timpul să menții o rutină de somn clară, care să îl ajute să adoarmă mai ușor.
  3. 12 săptămâni: Lumea tranzițiilor ușoare - Acum bebe începe să învețe să facă și să simtă lucruri pe care noi le facem fără să le gândim. Pentru el, însă, sunt adevărate minuni pe măsură ce le descoperă. Mișcările bebelușului nu mai sunt atât de robotice și încep să se joace cu corzile vocale. Este momentul când sunetele, mișcările, culorile devin principalele puncte de interes și începe joaca de-a avionul, când sunt extaziați când îi facem să zboare în brațele noastre prin cameră ca un avion. Acum începe să se miște mai mult și să se întoracă de pe o parte pe alta.
  4. 19 săptămâni: Lumea evenimentelor - Acum bebelușul are toate simțurile la capacitate maximă: poate să vadă, să audă, să guste, să miroasă și să își creeze el propriile evenimente. Începe să aplaude, să apuce lucrurile cu mâna, să țipe pentru a-ți vedea reacția.
  5. 26 de săptămâni: Lumea relațiilor - Acum bebelușul tău descoperă oamenii și obiectele, începe să perceapă distanța dintre lucruri și poziția lor în relație cu alte obiecte: un cub este pe, în sau lângă o cutie. Tot acum începe să plângă când te îndepărtezi de el.
  6. 37 de săptămâni: Lumea categoriilor - Acum bebelușul începe să definească lucrurile. Acum află și înțelege că un cal nu este o oaie, că o pisică pătată cu alb și negru nu este totuna cu o vacă. Acum începe să compare lucrurile, să afle ce este fiecare obiect pe care îl vede și plimbările afară vor fi preferatele lui.
  7. 46 de săptămâni: Lumea secvențelor - Bebe este acum la 44-46 de săptămâni de viață. Acum este momentul când el descoperă cauza și efectul. Află că o minge cade când o aruncă din cărucior, că piureul zboară dacă îl aruncă cu lingurița, că dacă pune lingurița cu piure în gură e delicios, iar dacă o pune în ochi e dureros. Încă nu va putea să finalizeze de la cap la coadă procesul mâncatului de unul singur, dar sigur va fi un eveniment distractiv de fiecare dată. Bine, mai mult pentru el, mai puțin pentru mami.
  8. 55 de săptămâni: Lumea programelor - Acum bebelușul poate să vadă o serie întreagă de acțiuni ca un tot unitar, ca un program complet. Va știi că o farfurie murdară se spală cu apă și săpun și va fi mai mult decât dornic să asiste la proces. Va știi că atunci când se murdărește pe mânuțe trebuie să se spele sau că atunci când vine tati de la birou se va juca cu el.

Saltul mental la 1 an

saltul mental la bebelusi

Începând cu 55 de săptămâni bebelușul a depășit vârsta de 1 an și cele 8 salturi mentale ale bebelușilor, numite The Wonder Weeks, se încheie. De acum dezvoltarea cognitivă are alte valențe, iar bebe se îndreaptă cu pași repezi, și la propriu și la figurat, către perioada preșcolară.

Până la 12-14 luni mama poate ascunde un obiect, iar copilul va crede că a dispărut. După vârsta de 1 an și jumătate copilul își dă seama că există și când nu îl vede și începe să îl caute. La această vârstă apar reprezentările, care îl ajută să anticipeze. Copilul învață ce îi face plăcere și repetă. Iar astfel apar și acțiunile voluntare. Își dă seama că se poate deplasa prin lumea înconjurătoare spre obiectele care reprezintă interes pentru el. Aparița limbajului se întâmplă prin imitație. Părintele trebuie să aibă răbdare pentru ca acesta să ajungă să imite.”, spune psiholog Ancuța Coman.

Acum bebelușul tău va perfecționa și specula:

  • mersul și alergatul
  • limbajul gestual
  • cuvintele de bază
  • afecțiunea față de părinți
  • teama față de necunoscut
  • folosirea lingurii să mănânce singur
  • băutul cu paiul sau din pahar
  • apucarea obiectelor mici, precum alune sau stafide
  • desenatul cu carioci mai groase
  • râsul, plânsul, crizele de furie și curiozitatea
  • recunoașterea obiectelor, animalelor, membrilor familiei, părțile propriului corp

Saltul mental la 2 ani

Acum este momentul când apare gândirea simbolică și cea egocentrică și se dezvoltă limbajul. ”Începând cu jumătatea perioadei copilul dezvoltă jocul simbolic, de rol, care îl ajută să acumuleze informații. Sunt benefice și pentru integrarea în colectivitate. Le este dificil să înțeleagă logica în care funcționează lumea înconjurătoare și crede că lucrurile se conservă. Apare și prietenul imaginar pentru că cel mic crede că totul din jurul său are viață (se numește animism). Egocentrismul - copilul crede că vede lumea la fel ca ceilalți. Le este dificil să se țină de reguli și nu există competitivitate”, adaugă psiholog Ancuța Coman. Limbajul este punctul de referință al acestui salt mental. Copilul începe să utilizeze literele și cifrele, să aibă o gândire numerică, începe să facă distincția între trecut și viitor. Cu toate acestea, gândirea abstractă nu îi este încă accesibilă. Dacă îi arăți aceeași cantitate de apă într-un pahar înalt și într-unul scund, dar mai larg, vor spune că este mai multă apă în cel înalt.

Saltul mental la 30 de luni

Pe la doi ani și jumătate se va vedea cel mai clar salt mental și cel care, de obicei, încântă părinții cel mai mult: cel al limbajului. Vorbitul devine mai clar, chiar dacă uneori se mai alintă; îl ajută să se exprime și să-și îmbogățească curiozitățile. Nu îi este teamă să le manifeste. Acum apar și faimoasele tantrumuri - crize de furie, care au ca explicație nu numai acest salt mental, ci și folosirea lui. Practic, copilul acum poate să își exprime mult mai bine dorințele, și când vede că nu toate i se împlinesc, apar frustrările și automat crizele. Acestea nu sunt un mod de a obține ceea ce își dorește, ci mai degrabă un mod prin care el gestionează amalgamul de emoții și de informații care îi parvin într-un timp scurt. De aceea noi, ca părinți, trebuie să înțelegem că, indiferent de vârsta copilului, plânsul lui și crizele de furie când mai crește nu este un mod prin care el ne face viața mai dificilă, este, de fapt un salt al acestuia în dezvoltare, fie ea cognitivă, fizică sau emoțională.

Regresia somnului la bebeluși

Atunci când bebelușul trece prin salturi mentale, a activa printr-o zi poate să pară un adevărat maraton pentru părinți. Simple activități precum spălatul vaselor, un duș sau strânsul rufelor poate să pară adevărate probe de olimpiadă sportivă. Trebuie să te oprești regulat să liniștești un bebeluș supărat și frustrat, care descoperă lumea și are nevoie de siguranța brațelor mamei. Cel mai dificil simptom al salturilor mentale este regresia somnului, un aspect natural și temporar. Bebelușul tău care obișnuia să doarmă bine (sau destul de bine) nu se mai odihnește corespunzător, aspect care are un impact direct și asupra odihnei tale. Regresia somnului poate avea ca și cauză salturile mentale, dar poate fi cauzată și de:

  • erupții dentare
  • puseuri de creștere
  • schimbări în rutina zilnică (mersul la creșă/grădiniță)
  • călătoriile (implică dormitul într-un mediu nou)
  • o îmbolnăvire (răceală, infecție a urechii etc.)

Ce poți face pentru a ajuta copilul să treacă mai ușor peste salturile mentale

saltul mental la copii

  • Folosește un marsupiu. Nu există un ”calmant” mai bun pentru un bebeluș decât brațele și bătăile inimii mamei sale. Prin urmare, un marsupiu ergonomic, care îți permite să ții copilul lângă tine nu numai că îl va liniști, dar îți va permite și să îți faci treburile prin casă.
  • Ia o pauză. Pentru că dacă te ajuți pe tine, ajuți și copilul. Un studiu din 2014 a demonstrat că bebelușii pot să simtă starea părinților. Dacă ești stresată, obosită, nervoasă, și bebe va fi la fel. Așa că ia o pauză, atunci când poți. Chiar și 5 minute de liniște te vor ajuta. Poți pune copilul într-un legănuș electric sau poți ca în fiecare seară, când tati vine acasă, să faceți o regulă în care jumătate de oră, o oră, să te ocupi numai de tine: o baie fierbinte, un serial, o carte, o conversație telefonică cu o prietenă.
  • Fă-i bebelușului o baie. Baia poate fi un element relaxant pentru bebe, la orice vârstă. Apa caldă, inerția, brațele mamei, 1 picătură de ulei esențial de mușețel german sau de lavandă poate să fie formula de calmare perfectă. Apoi, dacă urmează și un masaj care să îl alinte și mai mult, sigur vei avea rezultatul dorit.
  • Ieșiți la o plimbare. Orice schimbare de peisaj îl va deturna pe cel mic de la lucrurile care îl supără. Nu uita că ela cum descoperă lumea și că, de fapt, supărarea lui vine tocmai de la această curiozitate. Așa că dacă i-o satisfaci, el se va liniști.
  • Experimentează cu jocuri, sunete, texturi noi. Cărțile senzoriale, muzica, culorile, toate pot să îi atragă atenția bebelușului de la disconfortul pe care îl are. Orice lucru nou te va ajuta să îl ajuți să se liniștească.
  • Coboară-ți așteptările. Bebelușii pot să fie adevărate uragane, care îți solicită atenția în mod constant într-o zi normală, darămite când trec printr-o etapă de dezvoltare. Trebuie să nu mai îcerci să le faci pe toate și să accepți că treburile casnice nu vor fi făcute așa cum ai vrea tu. Mai important este să acorzi atenție nevoilor copilului tău.
  • Plănuiește înainte. Când știi că urmează să se apropie o etapă în dezvoltarea bebelușului, fie ea mentală sau fizică, pregătește-te pentru zilele ocupate care vor urma. Gătește înainte piureuri pe care le congelezi și spală toate rufele, calcă, fă curățenie.

Bebelușii sunt ca o plastilină pufoasă și drăgălașă, care își schimbă forma constant și pe care noi, părinții trebuie să știm cum să o modelăm cu delicatețe și răbdare. Pentru ei lumea este ca o minune care îi surprinde în fiecare zi, care îi și sperie în același timp. Trebuie să avem răbdarea să le înțelegem reacțiile, emoțiile și nevoile și să știm că cel mai bun pansament pentru orice supărare și durere este iubirea părinților.

Rolul părinților în toate stadiile a ajuns să fie covârșitor și copleșitor, mai ales prin prisma presiunii pe care o pune societatea pe umerii lor. Este important ca în acest traseu, pe acest drum, să fiți alături de el pentru a cunoaște. Și să știți că copiii sunt diferiți, iar stadiile sunt categorisiri care pot să nu fie potrivite. Să le înțelegeți lumea și complexitatea și să nu le transmiteți presiunea primită de la societate. Este mult mai important să îi ajutați să își exploreze lumea înconjurătoare și să aleagă ceea ce lor le face plăcere. Să aibă o pasiune, dar nu 10 activități care să le răpească copilăria.”, spune psiholog Ancuța Coman.

Surse: Healthline.com, Parents.com, TheWonderWeeks.com

Articolul urmator
Sindromul Patau: ce este, care sunt cauzele și ce tratament există pentru trisomia 13
Sindromul Patau: ce este, care sunt cauzele și ce tratament există pentru trisomia 13

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alopecie la femei? Cum se manifestă boala de care suferă soția lui Will Smith
    Alopecie la femei? Cum se manifestă boala de care suferă soția lui Will Smith

    Să vezi cum îți pierzi treptat podoaba capilară reprezintă un adevărat șoc, mai ales când nu ai idee de ce ai ajuns într-o asemenea situație. Căderea părului este...

    Horoscopul familiilor în 2024! Ce evenimente vor avea loc în familie, cât de armonioase sunt relațiile și care sunt momentele de cotitură
    Horoscopul familiilor în 2024! Ce evenimente vor avea loc în familie, cât de armonioase sunt relațiile și care sunt momentele de cotitură

    În 2024 astrologii prevăd pentru fiecare zodie în parte, în care nativii formează o familie, atât evenimente foarte benefice, cât și puncte de cotitură și...

    Cele 3 zodii care pot manifesta orice își doresc în viețile lor
    Cele 3 zodii care pot manifesta orice își doresc în viețile lor

    Manifestarea înseamnă să vezi cum devine realitate ceea ce dorești să simți sau să experimentezi. Ca să reușești, ai nevoie să te bazezi pe emoții, pe credințe, pe...

    Zodiile care mută munții din loc pentru persoana iubită. Nimic nu este imposibil când iubești sincer
    Zodiile care mută munții din loc pentru persoana iubită. Nimic nu este imposibil când iubești sincer

    Care sunt nativii care iubesc atât de pasional, încât ar muta munții din loc pentru persoana iubită? Cine face ca imposibilul să devină posibil exprimându-și...

    Cifre îngrijorătoare: copiii petrec 8 ore pe zi în fața ecranului, iar vârstele lor sunt din ce în ce mai mici
    Cifre îngrijorătoare: copiii petrec 8 ore pe zi în fața ecranului, iar vârstele lor sunt din ce în ce mai mici

    Copiii petrec tot mai mult timp online, iar pericolele din spatele ecranelor sunt tot mai mari. Statisticile sunt îngrijorătoare, deoarece vârsta de folosire a internetului a...

    Cum îți poți manifesta sufletul pereche în funcție de semnul zodiacal
    Cum îți poți manifesta sufletul pereche în funcție de semnul zodiacal

    Manifestarea înseamnă să-ți folosești gândurile, sentimentele și credințele pentru a-ți transforma dorințele, aspirațiile, în realitate. În ceea ce privește...

    Femeia care se îndrăgostește pe loc de orice persoană pe care o întâlnește. De ce boală extrem de rară suferă de fapt
    Femeia care se îndrăgostește pe loc de orice persoană pe care o întâlnește. De ce boală extrem de rară suferă de fapt

    O tânără în vârstă de 27 de ani își arată iubirea necondiționată oricui îi iese în cale, datorită unui sindrom rar de care suferă.

    Cum se manifestă sindromul impostorului la mame?
    Cum se manifestă sindromul impostorului la mame?

    Sindromul impostorului se manifestă prin credința că orice ai face în domeniul în care activezi, tot nu ești suficient de bun. În cazul mamelor, apar gânduri de...

    © 2025 Qbebe