În contextul ultimelor știri legate de comportamentul total neadecvat al unei educatoare de la o grădiniță privată din țara noastră, înregistrată în timp ce țipa și maltrata copiii și al unei educatoare acuzată că „atinge” copiii cu o… „joardă” și le provoacă traume, cineva trebuie să tragă un semnal de alarmă. Părinții trebuie să aibă mare grijă la abuzurile silențioase care au loc la creșă sau la grădiniță și să fe atenți la semne.
În ultimul timp, se pare că în tot mai multe unități de învățământ există „educație” cu țipete și cu fapte care provoacă traume copiilor. O mamă avertizează asupra abuzurilor silențioase care au loc în aceste unități de învățământ. Propriul ei copil a fost abuzat din punct de vedere emoțional și sexual de către un îngrijitor de la creșă.
Există, desigur, semne subtile ale abuzurilor secrete pe care copiii le tăinuiesc de teama de a nu fi pedepsiți și mai rău sau abuzați și mai grav. Mama și-a împărtășit experiența pe un grup local de părinți, avertizând mămicile că pericolele apar acolo de unde te aștepți mai puțin.
„Îngrijitorul care mi-a abuzat copilul a fost o persoană în care aveam deplină încredere și în jurul căruia copiii roiau”
Pentru că la început toate păreau bune și frumoase, iar îngrijitorul era adorat de toți copiii, curând toată situația s-a transformat într un coșmar, atunci când părinții au descoperit că această persoană le abuza fizic și sexual copilul.
„În situația în care copilul meu a fost abuzat emoțional și sexual la creșă, îmi doresc să trag un semnal de alarmă pentru celelalte mămici. Din păcate, o astfel de tragedie se poate întâmpla și familiei voastre, atunci când vă așteptați mai puțin și de la persoana pe care o respectați. Acest îngrijitor a obținut foarte rapid încrederea celorlalți colegi și a celorlalți părinți, inclusiv a noastră.
Părea că este o persoană minunată, complet dedicată meseriei sale. Individul a câștigat încrederea copilului meu, i-a pus un zâmbet pe chip și îl pregătea pentru noile emoții prin care avea să treacă odată cu venirea pe lume a frățiorului său.
Realitatea bolnăvicioasă din spatele acestui comportament este cu adevărat sinistră. De fapt, îngrijitorul îi spunea copilului că noi, cei din familie nu îl iubim. A profitat de temerile pe care copilul meu le avea deja și l-a șantajat să nu ne spună nimic.
Atunci când copilul meu a început să aibă frici, nu am suspectat nimic pentru că păreau a fi temeri normale ale copilăriei. Iar la momentul respectiv am apreciat enorm că exista o persoană care să se ocupe de copii cu atâta pasiune, dar nu pot spune același lucru și acum.
Nu vă temeți să fiți părinți ultraprotectori, mai ales dacă bănuiți că în viața copilului dumneavoastră se petrece ceva ieșit din comun. Nu ignorați semnele, chiar dacă pare că sunteți singura persoană care are dubii. Îmi doresc să îmi fi ascultat instinctul”, a scris mama pe grupul de părinți.
Un studiu efectuat în Australia estimează că 1 din 4 copii din această țară, 28,5% din copii cu vârsta de peste 16 ani au fost abuzați sexual, incidența fetelor fiind dublă față de ce a băieților 37,3% fete comparat cu 18,8% băieți. În România, numai în anul 2021, au fost înregistrate 1.349 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor, 173 de băieți și 1.176 de fete, dintre care 502 în mediul urban și 847 în mediul rural.
7 lucruri pe care părinții ar trebui să le facă pentru a-și proteja copiii împotriva abuzului sexual
Semne că micuțul tău ar putea fi abuzat sexual
Conform Institutului Național Australian pentru Siguranța Copiilor, există anumite semne care indică faptul că micuții au suferit sau sunt supuși unei forme de abuz sexual.
Copiii și Tinerii au anumite simptome fizice și emoționale care pot indica abuzul sexual. Există, desigur și copii care nu manifestă aceste semne, dar părinții trebuie să înțeleagă substratul acestor abuzuri pentru a reuși să le identifice la timp.
Semnele fizice care dau de înțeles că un copil poate fi abuzat sexual includ dureri de cap, dureri de stomac, udarea patului, schimbări în apetit sau pierderea în greutate, insomnii, apariția unor vânătăi pe locurile moi ale corpului. De asemenea, părinții trebuie să fie atenți la schimbări în zona genitală precum umflare, înroșire sau apariția unor scurgeri anormale. Există situații când copiii se vaită de durere sau arsuri atunci când merg la toaleta.
Un bărbat calificat pentru lucrul cu copiii ar fi abuzat peste 90 de fetițe de-a lungul a 15 ani
Specialiștii susțin că nu există un profil al abuzatorului sexual, dar de regulă aceștia fac parte din rândul bărbaților. Abuzatorul de copii este o persoană cunoscută familiei și, la rândul său a suferit de abuz sexual în copilărie. Cercetările în domeniu arată că majoritatea abuzatorilor, 79% dintre ei sunt persoane cunoscute, precum rude, prieteni, persoane din familie sau vecini. Numai 11% din abuzatori sunt persoane străine care aleg copiii la întâmplare. Iar 93,9% din copiii instituționalizați care mărturisesc că au fost abuzați de un bărbat adult.
Este greu să ne închipuim cum am reacționa în calitate de părinți la un abuz fizic, emoțional sau mai rău, sexual, asupra copiilor noștri. Este de neînchipuit cum o persoană normală se poate gândi numai la a provoca o traumată atât de mare unui copilaș inocent care își pierde și orice urmă de speranță în umanitate atunci când cineva îi întinează cei mai frumoși și curați ani în asemenea fel.
Surse foto: pixabay.com
Surse articol: nypost.com