Top 3 probleme in alimentatia copilului si rezolvarea lor

Top 3 probleme in alimentatia copilului si rezolvarea lor

Louise Tanase - Contributor

Alimentatia copilului constituie una dintre grijile fundamentale ale parintilor, mai ales datorita faptului ca tentatiile nesanatoase pot fi intalnite la fiecare pas, iar copiii sunt din ce in ce mai atrasi de acestea. Qbebe iti subliniaza 3 dintre cele mai frecvente probleme in alimentatia copilului si iti dezvaluie cateva solutii.

Problemele in alimentatia copilului constituie provocari zilnice pentru fiecare parinte. Din dorinta de a-i asigura copilului sau o crestere armonioasa si o alimentatie sanatoasa, parintii fac eforturi uriase pentru a intelege cum anume isi pot hrani copiii astfel incat sa le satisfaca poftele, asigurandu-le, in acelasi timp, toate substantele nutritive necesare. Din pacate, copiii au parerea lor proprie despre ce anume ar trebui sa manance si refuza hrana sanatoasa, iar alteori sistemul imunitar al copilului decide ca un anumit aliment nu ii este pe plac.

1. Copilul face mofturi la mancare

Mancarea solida este o experienta noua pentru copilul mic, de aceea are nevoie de timp pentru a se obisnui cu texturile, culorile si gusturile alimentelor. Este un lucru firesc pentru copiii mici sa isi schimbe obiceiurile alimentare de la o zi la alta si este de asemenea normal sa nu doreasca sa accepte alimente noi decat dupa multe incercari.

Acest lucru se datoreaza, partial, schimbarilor in nevoile nutritionale ale copilului - pentru ca nu mai creste la fel de repede ca in primul an de viata, este mai putin interesat de mancare si mananca mai putin. De asemenea, crescand, copilul devine mai independent si invata sa ia decizii singur. Oricat de frustrant ar fi sa ai un copil mofturos la mancare, trebuie sa stii ca aceasta este ocazia perfecta pentru a invata copilul lucruri noi, inainte ca micutul sa isi fixeze gusturile si obiceiurile si inainte de a incepe sa refuze anumite alimente (cum va incepe sa faca dupa varsta de 2 ani).

- Copilul tau simte care este cantitatea de mancare de care are nevoie corpul sau pentru a creste si a ramane sanatos, de aceea poate decide ce vrea sa manance. Ofera-i numai alternative sanatoase intr-un mediu placut, astfel incat timpul meselor sa fie placut pentru toata lumea.

- Incearca sa structurezi bine programul de masa: trebuie sa existe 3 mese principale si 2 gustari sanatoase intre mese. Specialistii spun ca mofturosi sunt, de obicei, copiii care „ciugulesc" toata ziua cate ceva.

- Variaza felurile de mancare, iar atunci cand ii servesti copilului un aliment nou, nu face mare caz. Ofera-i mancarea in acelasi fel (aceeasi rutina, aceeasi farfurie) ca si pana atunci.

- Alimentele noi trebuie introduse la mesele la care copilul este cel mai infometat.

- Trebuie sa intelegi ca unii copii au papilele gustative mai dezvoltate decat altii - este posibil sa nu le placa o anumita textura sau gust.

- Unii copii resping anumite feluri de mancare, insa ii poti pacali amestecand alimentele refuzate cu unele preferate: morcovi sau spanac pasat in sosul de macaroane, bucatele mici de fructe in cereale, carne tocata marunt in piureul de cartofi, etc.

- Nu forta copilul sa manance ceea ce refuza - il predispui la obezitate si tulburari alimentare mai tarziu. In plus, copilul se va incapatana mai tare si va fi mai putin deschis pe viitor la a incerca noi alimente.

- Daca ti se pare ca micutul mananca numai cascaval si biscuiti zile intregi, nu te ingrijora. Incearca sa tii un jurnal si vei observa ca, fara sa iti dai seama, probabil cuprinde toate grupele alimentare si primeste toate substantele nutritive necesare de-a lungul unei saptamani.

- Discuta cu pediatrul despre obiceiurile alimentare ale copilului pentru a afla daca dieta acestuia contine substantele nutritive de care are nevoie pentru a creste sanatos si daca are nevoie de suplimente de vitamine si minerale.

Citeste si:
10 greseli in alimentatia copilului pe care parintii nici nu stiu ca le fac 
Alimentatia copilului: 5 reguli frantuzesti care reduc mofturile!  
Cele mai frecvente 5 greseli ale parintilor in alimentatia copiilor 

2. Alergiile alimentare

In cazul in care ti se pare ca micutul tau are o alergie alimentara nu trebuie sa intri imediat in panica: este posibil sa aiba, dar este posibil si ca simptomele sa fie ale altei afectiuni.

Ce se intampla daca micutul are o alergie alimentara?

Daca micutul este alergic la un aliment, corpul acestuia trateaza mancarea ca pe un dusman si provoaca sistemul imunitar sa o atace. Uneori, organismul secreta un anticorp numit IgE, o proteina care detecteaza alimentul problema si ii spune sistemului imunitar sa secrete o substanta precum histamina care sa se lupte cu „dusmanul". Atunci cand corpul secreta aceste substante, apar simptomele alergiei, cum sunt: inflamatii, lacrimare, secretii nazale abundente si chiar dificultati in respiratie. Aceste simptome apar dupa cateva minute sau chiar 2 ore de la ingerarea alimentului problema. Daca reactia alergica este severa, viata copilului tau poate fi in pericol. Totusi, in unele cazuri, simptomele alergiei alimentare precum eczema, voma sau diareea, sunt cronice. Copiii mici pot face o reactie alergica si la un aliment pe care altadata l-au mancat fara probleme. Prin urmare, daca micutul tau este predispus la alergie la oua, este posibil sa nu faca o reactie alergica la oua primele dati cand le mananca, dar pana la urma simptomele vor aparea.

La ce alimente ar putea fi alergic copilul?

Copilul poate fi alergic la orice aliment, insa exista 8 alimente care sunt responsabile de circa 90% dintre alergiile alimentare: oua, lapte, alune, grau, soia, nuci (nuci, caju, arahide), peste (mai ales somon, ton si cod) si crustacee (crevete, crab, homar).

Ce trebuie sa fac daca mi se pare ca micutul are o reactie alergica la mancare?

In cazul in care observi ca micutul tau respira greu, i s-au umflat fata sau buzele ori are un episod grav de diaree si vomita mult dupa ce a mancat, suna la 112. Reactiile alergice severe pot fi fatale, asa ca nu suna pediatrul si nu te gandi sa pleci tu cu el la spital: ai nevoie de ajutor medical imediat, deoarece caile aeriene ale copilului se pot bloca in cateva minute si el se poate sufoca. In cazul in care simptomele apar dupa cel putin 2 ore dupa ce a mancat un anumit aliment, insa acest lucru se intampla in mod constant, trebuie sa stai de vorba cu pediatrul pentru a face niste teste. Un alergolog va putea spune, dupa efectuarea testelor, ce alimente ii provoaca alergii micutului si daca simptomele fac parte dintr-o reactie a sistemului imunitar (adica este, intr-adevar, o alergie) sau daca sunt un semn ca micutul nu poate digera un anumit aliment, semn al unei intolerante alimentare. Medicul alergolog sau pediatrul iti va da tratamentul necesar pentru situatiile de urgenta.

Cum apar alergiile?

Este posibil ca micutul tau sa mosteneasca tendinta de a face alergii, insa nu neaparat o anumita alergie. Trebuie sa stii ca daca tu ai alergie la animalele de casa (caini, pisici), copilul tau are 50% sanse sa fie alergic la ceva, insa nu neaparat la parul de animale. In cazul in care si celalalt parinte are o alergie, riscul ca micutul sa aiba alergii este de 75%.
Alergiile la soia si gluten dispar de obicei pana la varsta scolara, insa alergiile la nuci, alune, peste si fructe de mare sunt, de obicei, alergii care se mentin toata viata.

Ce trebuie sa faci daca banuiesti ca micutul are o alergie alimentara

Fiecare parinte simte atunci cand ceva nu este in regula cu micutul sau. In cazul in care observi ca unul dintre copii are reactii ciudate la anumite feluri de mancare, trebuie sa ii semnalezi acest lucru pediatrului.
Pediatrul te poate sfatui sa tii un jurnal alimentar in care sa notezi absolut orice aliment pe care micutul tau il mananca, fara nicio exceptie, in incercarea de a depista cauza reactiilor alergice.
De asemenea, medicul pediatru iti va da o recomandare catre un medic alergolog sau la un medic gastroenterolog. Alergologul iti va pune intrebari amanuntite despre simptomele copilului si va face niste teste (cutanate sau de sange) pentru depistarea alergenilor care ii provoaca neplaceri copilului tau. In cazul in care rezultatele testelor efectuate de alergolog sunt negative, probabil ca veti fi indrumati catre medicul gastroenterolog pentru a stabili cauza intolerantei alimentare.

Cum se trateaza alergiile alimentare?

Din pacate, nu exista medicamente care sa previna ori sa trateze alergiile alimentare. Singura modalitate de a preveni alergiile alimentare este evitarea alimentelor care provoaca reactii alergice. Trebuie sa stii ca evitarea unui anumit aliment este mai complicata decat pare si trebuie sa inveti sa citesti etichetele produselor astfel incat sa poti depista un anume ingredient despre care stii ca ii provoaca alergii copilului tau si sa intrebi ce ingrediente contine un fel de mancare cand mergi la restaurant. De asemenea, trebuie sa stii ca, in cazul in care inca mai alaptezi copilul mic care are alergii alimentare, trebuie sa fii atenta si la ce mananci tu, deoarece alergenii pot fi prezenti in laptele tau.

Citeste si:
5 alimente problema in alimentatia copilului tau  
Orarul meselor la copilul de peste 2 ani 
7 mituri despre alimentatia copilului daramate 

3. Copilul mananca numai mancare nesanatoasa

 

Probabil ca fiecare parinte s-a confruntat cu aceasta problema la un moment dat: copilul vrea sa manance numai prostii, adica alimente fara niciun fel de valoare nutritiva. In aceasta categorie de alimente intra toate acele snacksuri, gustari sau deserturi care au un continut foarte ridicat de grasimi, calorii si zahar: chipsuri, pufuleti, napolitane, prajiturele cu crema ambalate, biscuiti, bomboane si sucuri carbogazoase. Chiar daca unii parinti vor spune ca nu pot face nimic in aceasta privinta, din pacate specialistii ii contrazic. Nutritionistul Ellyn Satter spune ca in ceea ce priveste alimentatia unui copil, lucrurile sunt foarte simple: "Parintii sunt responsabili pentru ce, unde si cand mananca un copil. Copilul poate decide numai cat si daca mananca".

Ce poti face pentru a schimba obiceiurile alimentare ale copilului

Parintii au senzatia, uneori, ca problema alimentelor si gustarilor nesanatoase este una pe care nu o pot rezolva. Din fericire, exista metode destul de simple pentru a face acest lucru.

• Trebuie sa recunoastem ca este greu sa controlezi ce mananca micutul tau atunci cand este la bunici, la cresa, gradinita sau scoala, la prieteni in vizita sau in excursii si tabere, insa poti face un lucru bine: sa nu permiti ca micutul tau sa manance mancare nesanatoasa acasa ori cand este cu voi.

• Gateste cat mai mult si variat, inclusiv deserturi si gustari. Exista nenumarate carti de bucate ori site-uri culinare de unde te poti inspira. Poti face saratele sau saleuri pentru a inlocui chipsurile si snacks-urile, piure de fructe amestecat cu iaurt de casa ca sa inlocuiesti iaurturile cu fructe din comert, crema de vanilie sau ciocolata pentru a inlocui budincile si asa mai departe.

• In cazul in care copilul tau cauta si gaseste mereu mancare nesanatoasa, trebuie sa ai grija sa nu se mai intample acest lucru. Atunci cand faci aprovizionarea, umple camara cu alimente sanatoase si tine-le in locuri unde le poate gasi cat mai usor.

• Copiilor le plac „degetelele", adica mancarurile taiate in bucatele mici, insa acesta nu trebuie sa fie un motiv sa le dai snacksuri. Legumele crude taiate fasii pe care le pot inmuia in iaurt sau alte sosuri facute in casa pot deveni noile lor gustari preferate. La fel se intampla si in cazul dulciurilor: fructele sau sucurile de fructe facute in casa pot deveni inghetata preferata atunci cand sunt amestecate cu iaurt sau lapte si lasate la frigider.

• Nu ii interzice copilului un aliment, deoarece pofta sa va deveni mai mare si nu incerca sa ii oferi o felie de mar atunci cand iti cere ciocolata. Cel mai simplu este sa nu existe in casa alimente nesanatoase, pentru ca micutul tau sa nu mai fie tentat de ele.

Citeste si:
De cate calorii are nevoie copilul zilnic: ghid pe varste 
Mofturi la mancare: trucuri incercate de la mame rabdatoare  
Alimentatia copilului: detalii pe care nu le cunosteai dezvaluite de nutritionist  

Voi cu ce probleme de alimentatie va confruntati? Cum reusiti sa le rezolvati?

Surse: babycenter.com, ellynsatterinstitute.org, radiancemagazine.com, parenting.com

Articolul urmator
Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului
Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Probleme la puterea a doua: Iată ce fac acești gemeni când părinții lor cred că dorm
    Probleme la puterea a doua: Iată ce fac acești gemeni când părinții lor cred că dorm

    Andrew și Ryan au devenit vedetele rețelelor de socializare în urmă cu 5 ani. Motivul? La doar 2 ani, gemenii dădeau adevărate petreceri nocturne, când părinții lor...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului
    Năutul: beneficii și rolul său în alimentația copilului

    Năutul, cunoscut și sub denumirea de boabe de Garbanzo, este o leguminoasă extrem de benefică pentru sănătate, utilizată de mii de ani în alimentație datorită aportului său...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete
    Urda în alimentația copilului: beneficii și idei de rețete

    Folosită de mulți ani în bucătăria românească, urda este un ingredient versatil, ce poate fi folosit în mâncăruri sărate, aperitive, deserturi, etc. Află și...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    © 2025 Qbebe