„Legătura dintre cele două nu este cauzală. Ea reprezintă o asociere." declară autorul studiului Taryn Morrissey.
„Noi am descoperit faptul că mămicile care lucrează sunt asociate cu o masă corporală mai mare în rândul copiilor, însă nu putem afirma sub nicio formă faptul că cele două se află într-o relație de cauzalitate."
Cercetătorii au descoperit faptul că micuții luau în greutate aproximativ 0.5 kg pentru fiecare 6 luni de muncă ale mămicii. Pe măsură ce copiii creșteau (clasa a 5-a sau a 6-a), greutatea lor creștea mai mult, în raport cu mămicile care lucrau.
Tăticii care merg la muncă nu au fost incluși în studiu, deoarece în general nu există un număr semnificativ de tați care rămân acasă, cu copiii lor.
Există mai mulți factori care pot duce către creșterea masei corporale în rândul copiilor cu mămici care lucrează. Dintre acestea enumerăm faptul că cel mai adesea, mamele care lucrează se simt presate de timp și apelează la mâncarea de tip fastfood sau de la restaurante.
„Anumiți părinți nu au reușit să mănânce alături de familie mai mult de două zile pe săptămână." declară unul dintre cercetători.
Se pare că atunci când familiile nu mănâncă împreună, dietele cândva echilibrate se transformă în haos, ceea ce ajunge să crească în cele din urmă masa corporală a membrilor, în special în rândul copiilor.
Un alt factor constă activitatea fizică. Cercetătorii ne avertizează cu privire la faptul că micuții ai căror mămici lucrează, tind să petreacă un număr șocant de 14.6 ore pe săptămână în fața televizorului, reducând semnificativ din timpul de mișcare fizică.
Acest lucru poate fi rezolvat cu mai multă grijă din parte părinților, sau chiar cu sprijin din partea școlilor - introducerea unor mese mai sănătoase și echilibrate și încurajarea copiilor către activități fizice!
Surse: cnn.com, workingmother.com, usnews.com