Mihaela Bilic a adus în discuție teama părinților de acumularea kilogramelor în plus la copii și decizia „radicală” a acestora de a scoate din alimentație tot ce este gras. În opinia sa, acest demers este greșit, copiii având nevoie și de alimente care conțin grăsimi: „Un copil trebuie să mănânce lucruri grase şi el instinctiv ştie asta, întotdeauna copilul o să mănânce cartoful prăjit, nu ăla fiert, întotdeauna copilul o să ceară unt, o să ceară lucruri care se pun pe pâine şi care automat au grăsime”.
Nutriționistul a precizat că, în loc să se scoată din meniul copiilor anumite alimente, aceștia fiind solicitați să urmeze diferite diete, mult mai sănătos pentru ei va fi să aibă parte de mese în familie, de mâncare pregătită în casă, de mai multă disciplină, astfel încât copilul să nu ajungă să se hrănească singur, „adică să-și ia tot ce vrea din frigider”. Mihaela Bilic a explicat faptul că este foarte important ca părinții să fie mai atenți la mesele în familie, întrucât așa nu vor contribui la formarea unor obiceiuri nesănătoase ale copiilor în viața de adulți: să se găsească în mâncare un refugiu pentru problemele emoționale și dependența de anumite alimente (cum sunt cele care conțin zahăr, de exemplu). Sfatul nutriționistului este ca părinții să-i deprindă pe copii cu ideea că emoțiile (inclusiv cele negative) sunt ceva normal. În acest fel, spune Mihaela Bilic, copilul va înțelege ce i se întâmplă și nu va mai încerca „să se ascundă sub mâncare”.
"Dulciurile făcute în casă nu fac niciun rău dacă nu sunt consumate în exces, iar tradiţionalul orez cu lapte este mai sănătos decât cerealele. Sunt adepta şi promovez gătitul în casă. Dar, să nu ne facem un obicei. O dată pe săptămână este mai mult decât echilibrat. Cerealele au fost inventate de americani când şi-au dat seama că trebuie să hrănească o naţie întreagă cu ceva ieftin. Atunci le-au expandat, au băgat în ele zahăr şi au devenit obligatorii la micul dejun. Nu au nici un avantaj. Pentru un copil, mai degrabă aş pune o felie de pâine cu unt şi gem, care în final ca număr de calorii face tot cât cerealele. Altfel, cerealele sunt un marketing. Trebuie să ne întoarcem la simplitate.”, spune nutriţionista Dr. Mihaela Bilic.
Surse:
www.descopera.ro, www.familie-prieteni.info, www.ziuanews.ro
Surse poze:
www.facebook.com, www.youtube.com