Beneficii ale inghetatei
Inghetata este formata dintr-un amestec delicios de lapte integral sau smantana (pentru frisca), indulcitori pe baza de fructoza sau glucoza, de obicei sub forma siropului de porumb, si arome cum sunt vanilie, ciocolata etc. Cand compozitia este inghetata, se dezvolta o consistenta bogata, cremoasa, atat de placuta de cei mici. Iata ce beneficii ofera acest aliment organismului:
- Reprezinta o sursa de energie. Desi continutul nutritional al inghetatei variaza de la un producator la altul si in functie de produs, aceasta are o valoare nutritiva ridicata. Contine carbohidrati, grasimi si proteine, esentiale pentru producerea de energie in corp. Mai exact, contine aproximativ 30 grame de carbohidrati, 7 g de grasimi si 2 grame de proteine (importante in reparatia tesuturilor si cresterea celulelor) intr-o portie, reprezentand astfel un aliment cu densitate energetica mare. Conform Departamentului de Agricultura din SUA, o jumatate de cana de inghetata de vanilie ofera 137 kilocalorii de energie, aproape dublul cantitatii dintr-o jumatate de cana de lapte integral. Desi inghetata are un indice glicemic mic (glicemia nu va creste ca in cazul majoritatii carbohidratilor), inconvenientul este ca poate contribui la cresterea in greutate (daca este consumata in exces)
- Este o sursa de vitamine si minerale. Deoarece este creata din lapte, este bineinteles bogata in special in calciu si fosfor, cu aproximativ 10% din DZR pentru adulti intr-o jumatate de portie. Calciul a fost identificat de cercetatori, pe langa faptul ca ajuta la formarea si mentinerea unui sistem osos sanatos, a reduce riscul de pietre la rinichi, dar si de cancer la colon. Inghetata contine si multe vitamine, inclusiv vitaminele A, C, D, E si tiamina, riboflavina, niacina, potasiu (scade tensiunea), folat si vitaminele B 6 si B 12, dar si vitamina K, un important factor anticoagulare.
- Stimuleaza creierul. Inghetata stimuleaza trombotonina, un hormon al fericirii care ajuta la reducerea nivelelor de stres din corp. Datorita laptelui din care este facuta, contine L-triptofan, un tranchilizant natural care ajuta la relaxarea sistemului nervos, dar si previne simptomele de insomnie.
- Transmite o senzatie de fericire. Si asta nu doar datorita gustului delicios. Conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Institutul de Psihiatrie din Londra care au urmarit activitatea cerebrala a persoanelor care au consumat inghetata de vanilie, s-a observat un efect imediat la nivelul zonei denumite cortex orbitofrontal (un centru al placerii din creier)
Dr. Ruxandra Plesea, medic specialist diabet zaharat, nutritie completeaza:
"Inghetata este placerea copilariei si aduce in primul rand beneficii emotionale, nu o putem numi un aliment primordial pentru cresterea si dezvoltarea copiilor. Ba chiar atunci cand inghetata este preparata cu ingrediente de proasta calitate aduce neplaceri copiilor. Cele mai bune inghetate sunt cele preparate proaspat, care au fructe din abundenta si care nu folosesc praf de oua, lapte praf, indulcitori artificiali, arome artificiale si coloranti toxici.
Inghetata este un desert specific perioadei de vara insa, ca orice desert, trebuie consumata cu moderatie deoarece altfel poate fi un risc pentru acumularea de kilograme nedorite. Se consuma de doua ori pe saptamana, intotdeauna la sfarsitul mesei si nu ca un inlocuitor al acesteia."
Alina Stoica, Terapeut Nutritionist, calificata si specializata in Nutritie si Stil de viata ne ofera urmatoarele informatii:
"Pentru a avea beneficii asupra starii de sanatate a copiilor, orice aliment trebuie sa indeplineasca 4 conditii de baza: sa fie integral, sa fie natural, sa nu fie aditivat si sa nu fie modificat genetic. In acelasi tipar trebuie sa incadram si inghetata, astfel incat sa ne aduca un aport considerabil de micro si macronutrienti (proteine, grasimi sanatoase, minerale, vitamine - calciu, fosfor, vitamina A, complexul de vitamin B, vitamina C). Se poate pregati inghetata numai din fructe, din iaurt si fructe deshidratate sau oleaginoase si fructe (nuci, caju, migdale, afine, capsuni, mango, cirese, piersici, caise), beneficiind astfel de proprietati terapeutice semnificative. De exemplu, inghetata din visine este un bun energizant, inghetata cu avocado, banana si caju ne ofera grasimi sanatoase, deosebit de importante activitatii cerebrale, si nu numai.
Dulce si aromata, adesea frumos ambalata, inghetata este desertul preferat in timpul verii atat de catre copii, dar si de parinti si bunici. Pentru a stabili frecventa cu care ne rasfatam copiii cu inghetata important este sa intelegm de ce o oferim si ce anume oferim. Aceste doua aspecte sensibile ne pun adesea in dificultate, deoarece majoritatea parintilor percep desertul ca pe o recompensa sau este asul din maneca in conditionarea meselor principale. Este o abordare gresita, care isi pune amprenta in sens negativ in dezvoltarea copiilor. Calitatea ingredientelor din care este preparata inghetata este factorul decisiv in ceea ce priveste frecventa cu care pot manca puiutii nostri inghetata. Trebuie sa incurajam copiii, inca de la primele litere descoperite in alfabet, sa citeasca eticheta produselor pe care si le doresc. O inghetata pe a carei eticheta sunt trecute zeci de randuri la ingrediente, bineinteles ca trebuie evitata. Inghetata sanatoasa, pregatita cu ingrediente integrale, pure, nemodificate genetic, neaditivate se poate consuma zilnic, ca si gustare. In cazul copiilor mofturosi, care refuza fructele, de exemplu, inghetata sanatoasa, obtinuta numai din fructe, poate fi o alternativa. Insist in a sublinia "inghetata sanatoasa", care nu este sinonim cu "inghetata naturala", cum adesea avem tendinta sa credem."
Lorena Somesan, Nutritionist-Dietetician adauga:
"Cel mai mare beneficiu este ca ii face fericiti si acest lucru este important. Inghetata preparata acasa exclusiv din fructe sau combinatii de iaurt si fructe are valoare nutritionala mult superioara inghetatei din comert. Inghetata de casa contine vitamine, fibre, saruri minerale, este fara indulcitori si este cea mai indicata inghetata pentru copii.
Frecventa cu care se poate consuma inghetata vara depinde de cantitatea si de calitatea ei. Daca vorbim despre copii a caror greutate este normala si au activitate fizica zilnic, frecventa este urmatoarea: daca ne referim la inghetata pe care o cumparam din comert - frecventa este mai redusa, la 2 bucati intr-o saptamana. Daca vorbim de inghetata de casa, facuta exclusiv din fructe, se poate consuma mai des, 3 ori/saptamana."
Aspecte negative
Din punctul de vedere al continutului de grasimi, inghetata detine destul de multe, respectiv 10-16% in functie de produs, conform Universitatii din Guelph. Grasimea din lapte este in mare parte colesterol, o grasime saturata; cand nivelul de colesterol din sange creste prea mult, poate aparea o depunere de grasime la nivelul arterelor care interfereaza cu fluxul sanguin si creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. De asemenea, acest aliment contine si mult zahar, majoritatea provenind din continutul de carbohidrati; in exces, poate cauza ingrasare, carii si nivel crescut de trigliceride, un alt tip de grasimi nesanatoase. Prin urmare, cheia consta in consumul cu moderatie sau optarea pentru un tip de inghetata degresat, cu putin zahar.
Din cauza continutului de lapte, respectiv lactoza, inghetata poate cauza si probleme de sanatate pentru anumite persoane. Mai exact, cei care sufera de intoleranta la lactoza care pot experimenta deranjamente stomacale in urma consumului (le lipseste lactaza, o enzima necesara digestiei lactozei); cei cu alergie la lapte nu ar trebui sa o consume deloc. Exista si solutii in situatia intolerantei, si anume inlocuirea inghetatei obisnuite cu un produs asemanator inghetat din lapte de soia sau alt inlocuitor al laptelui.
Dr. Ruxandra Plesea completeaza:
"Copiii ce au anumite intolerante alimentare, la lactoza de exemplu sau la oua, vor cauta inghetate ce folosesc lactate vegetale sau care nu contin oua. De asemenea, copiii cu diabet zaharat vor servi in mod controlat inghetata, iar copii ce vor sa invinga obezitatea vor servi inghetata cu masura, in portii mici, deasupra unui platou cu fructe.
Sunt multe alte patologii mai ales din sfera gastrointestinala ce contraindica servirea inghetatei si daca medicul curant va trage acest semnal de alarma este bine sa cautam alte deserturi mai potrivite."
Doamna Alina Stoica, Terapeut Nutritionist, calificata si specializata in Nutritie si Stil de viata http://nutribalance.ro/ pe care o puteti gasi la tel:+40 728 227 629, Str Londra, nr 33, sector 1, Bucuresti ne ofera urmatoarele informatii:
"Inghetata poate contine urme de substante cu potential alergenic, aspect care nu trebuie neglijat in cazul copiilor cu alergii alimentare sau cu istoric in acest sens in familie (de exemplu alergie la laptele de vaca, capsuni, alune). Aportul caloric semnificativ trebuie sa fie de asemenea un factor decisiv in ceea ce priveste frecventa cu care putem consuma inghetata. Nu incurajez parintii sa isi frustreze copiii, chiar si cei cu probleme de greutate se pot bucura de o portie de inghetata pregatita numai din fructe. Inghetata "comerciala" ne ofera un aport mare de zahar, iar excesul de zahar creste incidenta urmatoarelor afectiuni: deficiente imunitare, diabet, obezitate, aparitia cariilor dentare, scaderea capacitatii de concentrare, probleme articulare, cancer in sfera genitala si digestiva. Ar fi interesant sa vorbim despre cat de hranitoare poate fi o inghetata, si nu despre cat de delicioasa este!"
"Toti copiii pot sa consuma inghetata in sezonul cald, asta bineinteles daca acest aliment face parte din lista preferintelor sale alimentare, el nu va fi impus copilului daca nu doreste. Copiii supraponderali sau care sufera de obezitate sau copiii sedentari care au foarte putina activitate fizica ar trebui sa consume inghetata cu o frecventa mai redusa, 1-2 ori/saptamana." , subliniaza Lorena Somesan, Nutritionist-Dietetician.
Inghetata la bebelusi
Doctorul Pankaj Vohra, gastroenterolog pediatru, este de parere, ca majoritatea expertilor, ca inghetata poate fi oferita celor mici dupa varsta de 1 an. Pana atunci, bebelusul a primit deja produse lactate, cum sunt branza dulce, branza de vaci s.a. Prin urmare, va fi mai usor pentru sistemul sau digestiv sa digere alte produse bazate pe lapte. Retineti insa ca si dupa aceasta varsta este indicat sa le oferiti copiilor inghetata doar din cand in cand (deoarece contine zaharuri si grasimi care nu sunt sanatoase): poate cauza carii, creste riscul de obezitate, incurajeaza o preferinta pentru dulciuri.
Majoritatea produselor comercializate sunt pasteurizate la temperaturi inalte, ceea ce ajuta la eliminarea bacteriilor; trebuie sa fiti atenti insa la faptul ca uneori copiii pot dezvolta alergii la aditivi, coloranti, alune sau capsunile (alte fructe) din compozitie. Nu este deloc indicat sa cumparati inghetata de pe marginea drumului, de la vanzatori ambulanti si nici de tip vrac; nu puteti fi siguri de siguranta si igiena si pot reprezenta potentiale surse de infectie. In plus, chioscurile de acest gen nu au facilitati potrivite de depozitare si inghetata poate sa nu fie pregatita cu apa filtrata curata sau colorantii pot fi alterati.
Exista din fericire o multitudine de variante extrem de sanatoase care pot fi preparate chiar in casa cum sunt smoothies din fructe, iaurt inghetat, piure din fructe racit, crema de fructe sau inghetata pe bat. Cea mai sanatoasa varianta desemnata in urma unui studiu realizat intre mai multe tipuri de inghetata a fost iaurtul inghetat; nu contine multe calorii, nu are grasime si poate contine si probiotice (daca il achizitionati astfel). Compozitia sa este mai exact de 90-100 calorii, 0 g de grasimi pentru ½ cana (preparata din iaurt degresat), 120-180 calorii si 1-1.5 g grasimi saturate pentru ½ cana (preparata din iaurt semidegresat).
"Cititi cu mare atentie eticheta inghetatelor pe care le oferiti copiilor. Veti gasi in unele cazuri ingrediente ce nu au legatura cu alimentele si atunci mai bine preparati mai rar o inghetata acasa alaturi de micuti decat sa permiteti consumul acestor produse. Prospetimea ingredientelor si valabilitatea inghetatei este foarte importanta vara, sa nu uitam ca in produsele cu oua, cu creme, infloresc vara germenii ce duc la toxiinfectiile alimentare. Nu recongelati inghetata de mai multe ori si nu o tineti mult la temperatura camerei inainte de servire." adauga Dr. Ruxandra Plesea.
In final, trebuie sa stiti ca un consum rapid al inghetatei determina durere de cap din cauza faptului ca are loc o dilatare brusca a vaselor de sange din creier (in urma racelii extreme care atinge centrul nervos senzitiv din cerul gurii).
Inghetata pentru copii
"Adesea parintele contemporan este vulnerabil la oferta informationala cu privire la alimente, mai ales cele adresate copiilor. El se hraneste mai mult cu informatia strict comerciala despre aliment decat cu alimentul in sine. Obiceiurile alimentare adoptate de familie sunt transmise copilului, educatia nutritionala incepand practic inca din primul an de viata, de la primul strop de gust de dupa laptic. Iar pentru noi, parintii, este mult mai usor sa construim obiceiuri sanatoase, decat sa corectam. COPILARIA ESTE ULTIMA SANSA A PARINTILOR DE A INFLUENTA ALEGERILE ALIMENTARE ALE COPIILOR!!! In acest sens incurajez cumpatarea, inclusiv cand vorbim despre inghetata. Deci, putem face educatie nutritionala si cand vine vorba despre inghetata, implicand copiii in prepararea acesteia, realizand diferite experimente pentru a testa calitatea ingredientelor, ajutandu-i sa descifreze numeroasele ingrediente de pe eticheta. Alegerile sanatoase trebuie facute indiferent de circumstanta, iar copilul nu trebuie sa invete ca o masa refuzata se transforma intr-un rasfat culinar cu produse dulci, de obicei (cu incarcatura calorica, dar sarace in nutrienti)." spune Alina Stoica, Terapeut Nutritionist.
"Parintii ar trebui sa le ofere copiilor inghetata cat mai naturala, care are mai putini aditivi si fara adaos foarte mare de zahar sau indulcitori. Eu le-as recomanda sa incerce sa faca acasa inghetata, chiar daca nu au o masina speciala de inghetata, se pot descurca cu un blender sau un robot de bucatarie. Din practica mea de la cabinet pot sa va spun ca celor mici le face placere sa consume inghetata cand ies cu prietenii sau in oras si o prefera pe cea din comert in locul celei de casa, insa trebuie sa vorbiti cu ei si sa le explicati ca 1 data pe saptamana, cand prefera ei, pot sa consuma una din comert iar in restul saptamanii pot sa manance inghetata, insa cea facuta de casa. Inghetata de casa ar fi bine sa contina in mare parte fructe, sa fie fara adaos de zahar sau indulcitori, fara frisca sau ciocolata. Cea mai simpla inghetata este cea din piure de banane in care se adauga alt piure de fructe si arome naturale." subliniaza si Lorena Somesan, Nutritionist-Dietetician.
Surse:
www.eatingwell.com; www.babycenter.in; ttp://healthyeating.sfgate.com; www.magforwomen.com; http://blog.doctoroz.com; http://mobilelifetoday.com