Gateste la WOK, o alternativa mai sanatoasa pentru prajelile in tigaie

Gateste la WOK, o alternativa mai sanatoasa pentru prajelile in tigaie

Bianca Stanescu - Contributor

Pentru ca mai multe mamici s-au interesat despre gatitul la wok, Qbebe a demarat un mic studiu despre tigaile asiatice care au cucerit lumea. Prezente in restaurante si in viata de zi cu zi, vasele wok sunt usor de folosit si pot fi utile la calirea rapida a alimentelor, cunoscuta si sub numele de stir-frying. Fata de prajelile in tigaie, gatitul la wok este o alternativa mai sanatoasa de a obtine retete delicioase cu peste, carne si garnituri in timp scurt si pastrand proprietatile nutritive ale mancarii. Maestrul bucatar Horia Virlan ne-a impartasit din experienta sa cu gatitul la wok si o reteta delicioasa pentru copii.

Gatitul la WOK: ce este WOK-ul?

Wok-ul este o tigaie de provenienta asiatica nascuta din dorinta de a crea mancaruri mai sanatoase, dar la fel de gustoase ca cele prajite intr-o tigaie clasica. Initial folosit pentru o tehnica de gatit numita stir-frying, wok-ul este util si la fierberea inabusita a alimentelor si pentru tocanite. Acestea sunt metode mai sanatoase de a gati si de a pastra, in acelasi timp, savoarea alimentelor.

Pentru ca retine caldura si nu necesita adaugarea unei cantitati mari de ulei, partea curbata a tigaii de tip wok schimba felul in care mancarea este gatita. In plus, alimentele pot fi trase la tigaie pe partile laterale, asa ca uleiul in exces si grasimea pe care o contin deja se scurg in timp ce sunt gatite.
gateste la wok

Un vas versatil, wok-ul mai este cunoscut si sub denumirile de wayan, karachi sau kuali. De obicei este facut din otel, fonta, aluminiu cu strat antiadeziv sau inox.

Structura wok-ului iti permite sa ii gatesti copilului legumele preferate intr-un timp mai rapid si sa il obisnuiesti cu gusturi noi. Un alt avantaj fata de tigaile clasice este faptul ca wok-ul este inalt, ceea ce permite gatirea unor cantitati mari de mancare fara sa fie cufundate in ulei. Aceasta tehnica asiatica de amestecare si rasturnare rapida a ingredientelor in foarte putin ulei incins poarta numele de "stir-frying" (calire rapida) si este folosita mai ales pentru prepararea legumelor, a carnii de pasare, a pestelui sau a fructelor de mare.

Procesul incepe prin adaugarea unei cantitati mici de ulei in wok-ul bine incins. Bucatarii recomanda sa turnam uleiul pe peretii inalti ai tigaii pentru a nu se arde si pentru a evita distrugerea uleiului in baza vasului, unde temperatura este foarte mare.

In general, carnea sau legumele mai tari sunt puse in ulei incins. Dupa ce sunt calite pe jumatate, sunt date cu o spatula pe marginile tigaii, pentru a face loc celorlalte ingrediente care se gatesc mai repede (taitei, orez, peste, fructe de mare sau legume care sunt gata in cateva minute). In timp ce ingredientele finale sunt pregatite, primele se mai fac si ele, dar la un ritm mai lent, pentru a nu se arde. Combinatiile sunt infinite, iar copiii se vor bucura de o masa delicioasa, care se va face repede si va cuprinde atat o garnitura, cat si un fel principal.

Gateste la WOK: din experienta parintilor

Ema, o mamica din Timisoara, ne-a raspuns pe pagina noastra de Facebook.

"Gatesc la wok in special legume cu ulei de masline si servite cu paste. La reteta folosesc ardei rosu, dovlecel, morcov, ceapa si carnita dupa preferinta."

Ioana (30 de ani), mamica lui Alexandru, ne-a spus ca a avut vase de teflon de multi ani. Cand baietelul ei era mic, nu gatea in ele, dar cand a crescut a gatit pentru toata familia.
gateste la wok

"Am citit relativ recent ca teflonul e un material compozit si ca, daca e de proasta calitate si se curata, intra in organism si poate provoca probleme. Nu am renuntat de tot la wok si, sincera sa fiu, mi-e usor sa fac unele preparate in wok, dar nu as mai cumpara de acum incolo. As lua ceva de inox, simplu. Intre timp, am citit ca producatorii ei ar fi acceptat ca e nociv si au alta compozitie pentru teflon acum, dar e greu sa mai crezi ceva," ne-a spus Ioana.

"De obicei, la wok ii gatesc paste cu sos de branza, insa nu stiu cat de sanatoase sunt pentru Alex. Le fierb separat si in wok fac sos de branza cu smantana de gatit, cascaval (uneori) si branza cu mucegai - un fel de quatro formaggi cu ce gasesti. Apoi, pun pastele si le mai tin un pic pe foc."
gateste la wok

"Cu wok-ul este usor la mancaruri simple: de cartofi sau de mazare, pentru ca se amesteca usor. Forma este foarte utila la el. Noi facem si clatite in wok si, paradoxal, ies ca cele facute in tigaie intinsa. Tot in wok facem sosuri de legume (rosii, ceapa, ciuperci) pentru paste."

"Wok-ul il folosesc mai mult pentru sosuri, nu pentru prajeli, ca sare uleiul si se arde pe peretii lui. Apoi, nu se mai poate curata. Eu, cel putin, nu am reusit."

Nu doar mamicile gatesc la wok pentru copiii lor. Razvan, taticul Lyriei, ne-a povestit ca a cumparat de curand o astfel de tigaie asiatica si ii va gati in curand si fetitei lui la wok diverse combinatii de retete.

Gatitul la WOK: interviu cu Horia Virlan

Pentru a afla mai multe despre gatitul la wok, Qbebe a stat de vorba si cu maestrul Horia Virlan, care ne-a spus cateva secrete ale acestui vas. El a impartasit cu cititorii Qbebe si o reteta delicioasa de orez cu legume.

"Wok-ul asigura o mai mare retentie a mineralelor si vitaminelor din legume, dar si din produse animale (oua, lactate si carne). Alimentele se gatesc mai bine si intr-un timp mai scurt. Wok-ul este mai bun decat o tigaie, cu conditia sa nu adaugi mult ulei. Dar este importanta si o masina de gatit buna pentru folosirea wok-ului,"
ne-a explicat Horia Virlan.

gateste la wok

Iata si reteta la wok sugerata de maestrul bucatar pentru 2 persoane:

Orez cu legume la wok


Ingrediente:

- 1 plic de orez prefiert in apa
- 4 linguri de sos de soia
- 4 linguri de ceapa verde
- o jumatate de ardei gras rosu
- 10 cm de tija de telina curatata de coaja de fibra
(toate taiate fasii subtiri)
- 2 oua
- 2 linguri de porumb
- 1 lingura de otet de orez  
- 2 linguri de coriandru verde sau patrunjel tocat marunt
- 250 g de ciuperci champignon, pleurotus sau urechi de pamant
- o mana de muguri de bambus
- 2 catei de usturoi

Mod de preparare:


In prima transa, se adauga ulei, tija de telina si ardeiul taiate fasii subtiri. Urmeaza o alta transa cu urechile de pamant si mugurii de bambus, apoi 2 oua si usturoiul. Apoi, se adauga orezul si restul ingredientelor, sosul de soia si otetul, iar la final ceapa verde si coriandrul.

Gateste la WOK: reteta cu broccoli si vita

Desi wok-ul este de provenienta asiatica, el a fost preluat in nenumarate bucatarii si adaptat experientelor culinare din fiecare tara. Iata si alta reteta pe care o poti pregati la wok pentru cei mici si de care va puteti bucura impreuna cu intreaga familie. O reteta cu putini carbohidrati, carnea de vita pregatita la wok impreuna cu broccoli si morcovi poate fi servita la pranz sau la cina.
gateste la wok
Broccoli cu vita stir-fry

Numar de portii: 4

Ingrediente:

- 3 linguri de ulei de alune sau canola
- 1 ceasca de ceapa taiata marunt
- 450 de g de carne de vita, taiata bucatele
- 3 cesti de broccoli (flori si tulpini)    
- 3 cesti de morcovi taiati subtiri
- 3/4 ceasca de apa (sau chiar mai multa, daca este nevoie)
- 2 linguri de faina (sau mai multa, daca se doreste un sos mai gros)

Mod de pregatire:

Incalzeste wok-ul la o temperatura peste medie, pune uleiul si lasa-l la incins aproximativ un minut. Adauga ceapa si invarte-o pe marginile tigaii circa 1-2 minute. Procedeaza la fel cu carnea de vita pana este gata. Muta carnea pe o farfurie, acoperita cu o folie de aluminiu pentru a o mentine calda.

Adauga in wok broccoli si morcovi timp de 2-3 minute. Picura apa putin cate putin, acopera cu un capac si lasa-le la gatit 6-7 minute pana legumele se inmoaie, dar raman crocante in acelasi timp.

Cu o spatula, pune legumele pe marginea wok-ului si adauga faina in apa. Cand sosul este gata, amesteca legumele si carnea. Se servesc calde deasupra unei portii generoase de orez.

Gateste la wok: sfaturi

gateste la wok

- Foloseste un wok de dimensiuni potrivite. Pentru calire rapida (stir-frying), nu folosi un wok mai mare de 40 de cm, pentru ca fi greu sa manevrezi mancarea si sa amesteci ingredientele. Nu umple niciodata wok-ul, pentru ca alimentele nu se vor gati bine.

- Pregateste-ti ingredientele inainte sa incepi gatitul. La wok mancarea se face foarte repede cand este bine incins, asa ca nu il poti lasa nesupravegheat pentru a taia legume sau carnea, in paralel.

- Incinge intotdeauna wok-ul inainte sa adaugi uleiul, pana incepe sa scoata putin fum.

- Alege un ulei potrivit. Pentru gatitul la wok, cele mai bune uleiuri au nevoie de un punct de ardere ridicat si de grasimi polisaturate scazute. Exemple de ulei pentru wok: uleiul de seminte de struguri, uleiul de soia sau uleiul semi-rafinat de susan.  

- Foloseste o spatula pentru wok, o ustensila curbata la capat pentru a ajunge si la alimentele de la fundul tigaii, si la cele de pe margini.

In concluzie, daca planuiesti sa gatesti la wok pentru copii sau intreaga familie, asigura-te ca il folosesti la capacitate maxima si ca profiti din plin de el. Gatitul la wok ca la carte le da alimentelor o savoare asiatica unica si te poate ajuta sa pregatesti alimentele mai sanatos decat intr-o tigaie traditionala. In plus, ii vei obisnui pe cei mici cu un gust variat si exotic, iar retetele se vor pregati intr-un timp foarte scurt.

Tu ai gatit pana acum la wok? Iti asteptam raspunsurile in sectiunea de comentarii de mai jos, pe forum sau pe pagina noastra de Facebook.

Multumim pentru sprijinul acordat realizarii acestui articol:

Horia Virlan, maestru bucatar, http://horiavarlan.blogspot.ro/

Articolul urmator
O mamă indignată reduce la tăcere comentariile legate de greutatea fiicei sale. ”Vă rog, nu vă mai spuneți că fiica mea e grasă”
O mamă indignată reduce la tăcere comentariile legate de greutatea fiicei sale. ”Vă rog, nu vă mai spuneți că fiica mea e grasă”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pizza la tigaie! Gata în 10 minute. Copilul meu nu mai vrea altceva
    Pizza la tigaie! Gata în 10 minute. Copilul meu nu mai vrea altceva

    Pizza la tigaie? Da, se poate! Și încă se poate foarte repede. Prin urmare, iată rețeta pe care orice mamă trebuie să o aibă în arsenalul de ași sub mânecă din...

    Fructe de mare congelate la tigaie: rețete care te vor duce cu gândul la vacanță
    Fructe de mare congelate la tigaie: rețete care te vor duce cu gândul la vacanță

    Cu siguranță știți că fructele de mare sunt delicioase și, de multe ori, o alegere minunată pentru cină. Dar ce se întâmplă atunci când nu aveți timp să mergeți...

    Am ajuns în punctul în care copilul meu îmi gătește cina și e minunat
    Am ajuns în punctul în care copilul meu îmi gătește cina și e minunat

    Orice părinte se bucură atunci când copilul devine independent și începe să facă lucruri de unul singur. Este chiar o mândrie! Această mamă povestește despre...

    Anca Serea are bonă și menajeră, dar gătește zilnic pentru cei 6 copii ai săi. Cum se descurcă
    Anca Serea are bonă și menajeră, dar gătește zilnic pentru cei 6 copii ai săi. Cum se descurcă

    Anca Serea este întrebată mai mereu cum se descurcă cu creșterea celor șase copii ai săi, iar recent ea a mărturisit că deși se bucură de ajutorul unei bone și al unei...

    O mamă gătește zilnic trei feluri de mâncare diferite la cină, pentru a satisface toată familia. „Soțul meu mănâncă la fel de când era copil”
    O mamă gătește zilnic trei feluri de mâncare diferite la cină, pentru a satisface toată familia. „Soțul meu mănâncă la fel de când era copil”

    O mamă din Australia petrece mai mult timp în bucătărie decât majoritatea. De ce? În fiecare seară gătește 3 feluri de mâncare, pentru ea, soțul și copiii...

    Cea mai sănătoasă pâine: ce trebuie să conțină și ce trebuie să eviți
    Cea mai sănătoasă pâine: ce trebuie să conțină și ce trebuie să eviți

    Pâinea este unul dintre cele mai întâlnite și îndrăgite alimente în cultura noastră, cu toate că, în ultima perioadă, auzim tot mai multe lucruri...

    Tiramisu pentru copii: cea mai sănătoasă rețetă
    Tiramisu pentru copii: cea mai sănătoasă rețetă

    Cam câte rețete de tiramisu credeți că există? Vă spunem noi, multe. Ți-am pregătit câteva rețete de tiramisu pentru copii, pentru a-i oferi celui mic un desert delicios,...

    Un bărbat transgender a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă: „Abia aștept să mai am un copil”
    Un bărbat transgender a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă: „Abia aștept să mai am un copil”

    Niamh și Caleb sunt împreună de mai mulți ani și tot de atât timp și-au dorit un copil, însă soarta nu a fost mereu de partea lor. Niamh a pierdut două sarcini și a...

    © 2025 Qbebe