De ce anumite alimente nu sunt indicate in diaree?

De ce anumite alimente nu sunt indicate in diaree?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Majoritatea parintilor cunosc ce alimente nu sunt indicate pe perioada unui episod diareic, insa putini inteleg din ce cauza se intampla acest lucru. Iata ce anume din compozitia celor mai des consumate alimente le desemneaza drept total contraindicate in diaree.

Suc de fructe

Cu toate ca este plin de vitamine si minerale si extrem de benefic pentru organism, in timpul unui episod diareic face parte din lista de alimente interzise. De altfel, in aceeasi categorie intra si fructele crude (consumate ca atare, indiferent ca sunt pasate sau nu), dar si multe dintre legume. Acestea contin o cantitate semnificativa de fibre care, desi joaca un rol important in orice alimentatie, intensifica tranzitul intestinal, respectiv agraveaza diareea si simptomele asociate cum sunt durerea abdominala, concluzie confirmata si de Colegiul de Agricultura si Stiinte ale Vietii din cadrul Universitatii Arizona. Unele fructe au un continut mai mare de fructe decat altele, insa conteaza, desigur, si cantitatea ingerata din acestea. Printre cele care dispun de un nivel ridicat de fibre se includ merele, caisele, smochinele, mango, portocalele, perele, prunele, capsunile si zmeura. O cana de zmeura ofera, de exemplu, aproximativ 10% din DZR de fibre (in functie de varsta si sex). Daca cei mici se confunta cu diaree, suc fructetrebuie urmarita reducerea aportului de alimente bogate in fibre si in special cele de tip insolubil; acestea sunt predominante in majoritatea fructelor si in special in mere, pere si capsuni determina ca alimentele digerate sa treaca rapid prin sistemul digestiv, inrautatind diareea. Pentru a mentine un aport redus de fibre pe perioada simptomelor diareice trebuie evitate atat fructele si legumele crude, dar si sucul de prune, fructele uscate si leguminoase uscate (mazare, linte si fasole). Daca calatoriti intr-o tara straina, evitati in special pe cele de la vanzatori ambulanti deoarece pot fi contaminate cu diverse bacterii; daca nu aveti alta posibilitate decojiti fructele si legumele inainte de a le consuma. In schimb, se pot consuma majoritatea legumelor bine gatite si fructelor chiar conservate fara coaja seminte sau membrane fara probleme. Un aspect interesant de retinut este ca sucurile din fructe si legume cu putina sau deloc pulpa contin putine fibre si confera cantitati semnificative de antioxidanti ce sustin vindecarea organismului si evident apa ce previne deshidatarea. Este esentiala inlocuirea lichidelor pierdute mai ales in cazul copiilor care se deshidrateaza mult mai rapid.

Citeste si: Sucul de fructe poate provoca diareea

Ceapa

Centrul Medical al Universitatii din Maryland sustine ca consumul de ceapa, dar si de usturoi cauzeaza balonare, ceea ce nu este deloc de dorit in timpul unui episod diareic. Usturoiul si ceapa crude contin o multime de fibre ce cauzeaza gaze, iar cea din urma conte in plus un tip de zahar natural denumit fructoza care produce gaze conform Clinicii Cleveland. Alte alimente care cauzeaza gaze, in special la copiii mici al caror tract digestiv nu este maturat, sunt anghinarea, broccoli, varza de Brussels. Gazele conduc atat la balonare, cat si la disconfort abdominal. In plus, un studiu asupra unor persoane care sufera de boala de reflux gastroesofagian a indicat faptul ca ceapa poate afecta presiunea din interiorul stomacului ceea ce forteaza sfincterul sa se deschida, permitand ca ultima masa ingerata alaturi de aciditatea din stomac sa urce si sa arda esofagul in acelasi timp.

Citeste si: Alimentatia copilului cand are diaree  

fasoleLeguminoase

Dupa cum am mentionat si anterior, leguminoasele fac parte din lista de alimente contraindicate in diaree din cauza fibrelor celulozice insolubile ce fermenteaza excesiv. Indiferent ce tip de leguminoase doriti sa oferiti celor mici, ele contin fibre insolubile, fasolea in special, mai exact aproape 6 g intr-o jumatate de cana gatita (aproximativ 1/6 din DZR). Mazarea si lintea contin intre 4,2 si 4,7 g de fibre insolubile pentru aceeasi cantitate gatita, jumatate de cana. Nautul contine intre 3 si 3,7 g de fibre insolubile pe portie. Ce se intampla de fapt? Fibrele insolubile trec prin intestine, impingand materiile fecale (mancarea este evacuata mai rapid); acest lucru este util in optimizarea tranzitului. Aceste fibre nu se dizolva in apa si nici nu se descompun in tractul digestiv.

Citeste si: Leguminoasele in alimentatia copilului 

Varza

Aceasta leguma contine cantitati semnificative de rafinoza, un zahar indigerabil. Acest zahar este un tip de carbohidrat complex care trece prin intestine nedigerat si poate cauza flatulenta; este prezent si in fasole, varza de Brussels, broccoli si sparanghel conform Bibliotecii John Hopkins. Rafinoza necesita o enzima specifica, α-galactosidaza, pentru a se decompune in componentele sale esentiale, enzima care le lipseste oamenilor la nivelul intestinului sau stomacului; prin urmare varza trece pana in intestinul gros unde bacteriile o descompun, proces ce creeaza multe gaze. Alte simptome asociate cu flatulenta sunt balonarea si disconfortul abdominal. Varza obisnuita contine 5.8 g de fibre intr-o cana conform Universitatii Michigan. Aceleasi fibre insolubile mentionate si la leguminoase intensifica trasportul materiilor fecale in intestine, dar sunt si dificil de digerat si in consecinta agraveaza diareea.

Citeste si: Alimente care ajuta in vindecarea constipatiei la copii 

Miere

Stiti desigur ca prea mult zahar nu este indicat in diaree, chiar o poate cauza uneori iar mierea face parte dintre alimentele extrem de dulci. Desi prezinta o multitudine de proprietati curative, acest aliment contine un nivel miereridicat de fructoza, ca si sucurile de fructe mentionate mai sus si bauturile cu sirop de porumb, care cauzeaza gaze, balonare si diaree. Datorita compozitiei de fructoza, se influenteaza abilitatea intestinului subtire de a asimila nutrimentele, ceea ce in consecinta poate contribui la un disconfort suplimentar pana la eliminarea sa din sistem; daca este prezenta si o intoleranta la fructoza, simptomele sunt si mai severe. Acelasi lucru se intampla si in cazul dulciurilor; contin zahar/fructoza care fermenteaza la nivelul tractului digestiv.

Citeste si: Miere versus zahar in alimentatia copilului. Care sunt recomandarile si de ce? 

Lapte

Lactatele sunt incadrate drept factor declansator al bolii de colon iritabil, prin urmare nici in diaree nu sunt de ajutor. De fapt, niciun fel de produs din categoria lactate: branza, unt, smantana, frisca, branza topita, inghetata nu este indicat. Cand cei mici se confunta cu diaree, sunt mai dificil de digerat corespunzator alimentele bogate in lactoza lapteconform Centrului de Informatii Nationale asupra Bolilor Digestive; uneori sensibilitatea poate dura si pana la 6 saptamani dupa disparitia diareei. Deoarece corpul are nevoie sa produca mai multa enzima lactaza pentru a digera lactoza (un zahar din lactate), pot aparea scaune mai apoase si modificate, dar si gaze, balonare si greata. Nu este vorba doar de lactoza, ci si de continutul ridicat de grasimi pe care majoritatea lactatelor in contin (chiar si produsele etichetate degresate sau fara lactoza pot agrava diareea), precum si de proteinele zer si cazeina care cauzeaza probleme digestive grave. Desi iaurtul este in general indicat drept aliment usor digerabil deoarece gradul sau de fermentatie contine nivele de lactoza reduse (conform Universitatii Maryland este indicat sa se consume tablete cu enzima lactaza inainte de ingerarea oricarui produs lactat), chiar si variantele fara grasime contin proteinele mentionate. Singura exceptie poate fi reprezentata de iaurtul cu culturi probiotice.

Citeste si: Diareea la copii: informatii complete 

Doamna doctor Diana Artene specialist in Nutritie Sportiva, Nutritie pentru Copii si Adolescenti si in Stiintele Nutritiei, Doctorand Nutritie Oncologica www.artenediana.co:

"Desi constipatia poate deveni extrem de suparatoare necesitand uneori chiar interventia medicului, orice diaree care depaseste 3-4 scaune moi sau care nu se remite in maxim 1 zi ± febra trebuie semnalata cat mai rapid medicului pentru ca poate pune in pericol viata copilului prin deshidratare. Cauzele pot fi multe: intoxicatii alimentare, infectii gastrointestinale, intolerante sau alergii (mai ales in cazul diareei recurente, cronice in care copilul fie nu creste optim, fie nu ia in greutate optim), igiena deficitara, aport de antibiotice s.a. Alimentatia clasica in caz de diaree exclude sucurile de fructe si legumele crude atat datorita aportului de fibre care stimuleaza peristaltismul intestinal deja afectat, cat si datorita aportului de fructoza care poate agrava per se diareea.

Ceea ce trebuie sa intelegem, oricare ar fi cauza diareei (care dupa cum spuneam trebuie semnalata si tratata sub supravegherea medicului sau chiar in spital) mucoasa intestinala este afectata ceea ce inseamna ca medicalimentele care contin dizaharide (zaharoza din miere sau zahar si din produsele indulcite cu aceste substante, lactoza din lapte) nu pot fi absorbite la nivel intestinal pentru ca legatura dintre moleculele de monozaharide constituente ale zaharozei respectiv lactozei nu poate fi desfacuta in cazul diareei deoarece enzima care catalizeaza aceasta reactie este secretata chiar de celulele mucoasei intestinale afectate de disbioza. Asa ca dizaharidul ingerat, neputand trece prin mucoasa intestinala, ajunge in colon unde este metabolizat prin procese fermentative de bacterii, generand balonare si colici abdominale care pot agrava si mai tare starea deja proasta a copilului afectat de diaree.

Daca un copil afectat de diaree primeste alimente bogate in fibre si fructoza (fructe sau legume proaspete) sau in dizaharide (miere, zahar, lapte, sau produse care le contin ca si ingrediente) diareea se poate agrava putand pune in pericol viata copilului. Esential este sa se mearga la medic pentru ca de foarte multe ori este nevoie de saruri de rehidratare si de regim specific, si uneori chiar de perfuzii pentru reechilibrarea electrolitilor pierduti prin deshidratare.

Copilul cu diaree ar trebui sa primeasca alimentatie de regim pana la vindecarea mucoasei intestinale dovedita nu numai prin scaune de consistenta normala, ci si prin frecventa acestora (normala de la 3 pe zi la 3 pe saptamana, dar de consistenta buna), vitalitate, buna dispozitie, pofta de mancare. Regimul ar trebui sa dureze inca cel putin cat a durat efectiv diareea, timp in care ar trebui evitate prajelile (fie de casa - gen chiftele sau snitele, fie de cumparat - gen fast food, dulciurile de orice fel (aici incluzand desigur si covrigii sau produsele de patiserie sarata), bauturile racoritoare (fie sucuri naturale, fie bauturi carbogazoase pentru ca majoritatea contin fructoza artificiala produsa din sirop de porumb - HFCS - care poate genera un nou episod de diaree), mezelurile (in cazul copiilor suficient de mari carora parintii le dau astfel de lucruri), cat si produsele realizate din acestea (sandvisuri sau pizza). Supa de galusti clara (se scot toate legumele in afara de morcovi) cu carnita fiarta bine, orez fiert cu morcovi, cartof copt in coaja sarat dupa gust, ou fiert, paine prajita, sticksuri sarate, ceai de menta neaparat neindulcit, sunt cateva alimente pe care le putem oferi copiilor cu diaree, atat pe durata episodului diareic cat si dupa, pana la normalizarea florei intestinale (la care contribuie eventual administrarea de suplimente cu probiotice) in cazul in care boala gastrointestinala nu a necesitat internare, caz in care se respecta regimul recomandat in spital."

Multumim doamnei doctor Diana Artene pentru informatiile oferite.

Surse:

www.everydayhealth.com; www.livestrong.com; www.livestrong.com; http://healthyeating.sfgate.com; www.honeybeesuite.com; www.helpforibs.com; http://ibs.about.com

Articolul urmator
Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri
Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alimente neperisabile: ce sunt, cum le depozităm și când sunt utile
    Alimente neperisabile: ce sunt, cum le depozităm și când sunt utile

    Străduindu-ne ca permanent să ne ghidăm și după principiul „Gândește astăzi și pentru mâine” vom reuși să rămânem prevăzători și pregătiți chiar...

    5 neînțelegeri care îți întăresc relația de cuplu. De ce este bine să te cerți pe anumite subiecte cu jumătatea ta?
    5 neînțelegeri care îți întăresc relația de cuplu. De ce este bine să te cerți pe anumite subiecte cu jumătatea ta?

    Care sunt măsurile pe care le poți lua atunci când ai neînțelegeri cu partenerul de cuplu? Ce decizii vă ajută să depășiți mai ușor problemele care vă apasă și ce...

    Simt că soția mea se folosește de faptul că este însărcinată ca să nu mai facă anumite lucruri prin casă
    Simt că soția mea se folosește de faptul că este însărcinată ca să nu mai facă anumite lucruri prin casă

    Sarcina este o perioadă minunată, dar și delicată în viața unei femei. Iar atunci are cea mai mare nevoie de sprijinul viitorului tătic. Ce te faci când soțul te ajută,...

    De ce îmi las copilul să facă pipi în anumite locuri, afară? Pentru că nu există suficiente toalete publice
    De ce îmi las copilul să facă pipi în anumite locuri, afară? Pentru că nu există suficiente toalete publice

    Unde ar trebui un copil de doar trei ani și jumătate să își facă nevoile, dacă nu există în jur toalete publice, sau sunt prea murdare, ori ocupate? O femeie a fost...

    "Grețurile din sarcină m-au făcut să-mi fie teamă să mai mănânc". Cât de severe pot fi grețurile pentru anumite gravide
    "Grețurile din sarcină m-au făcut să-mi fie teamă să mai mănânc". Cât de severe pot fi grețurile pentru anumite gravide

    O mămică de peste hotare povestește cum nu a putut să mănânce aproape nimic pe tot parcursul sarcinii, din cauza grețurilor puternice, dar și a diabetului gestațional.

    Alimente interzise în timpul chimioterapiei
    Alimente interzise în timpul chimioterapiei

    Atunci când treci prin procedura de chimioterapie, organismul tău întâmpină mai multe dificultăți. Pentru a avea grijă de tine, anumite alimente pot fi deosebit de...

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    A inceput postul Crăciunului 2024! Ce alimente nu mai trebuie să consumi, după spusele preotului Vasile Ioana
    A inceput postul Crăciunului 2024! Ce alimente nu mai trebuie să consumi, după spusele preotului Vasile Ioana

    Data de 15 Noiembrie 2024 marchează începutul postului Crăciunului. Acesta durează până pe data de 25 decembrie 2024, când creștinii ortodocși vor avea dezlegare...

    © 2025 Qbebe