Precizari esentiale
Orez
Consumul de orez este benefic pentru copii, insa in cazul existentei constipatiei nu este indicat. Acesta reprezinta o cereala fibroasa care ajuta in mod normal tranzitul intestinal si sanatatea colonului. Soiul alb insa (cel mai frecvent folosit in alimentatia celor mici) dispune de o cantitate redusa de fibre (0,6 g intr-o cana), in comparatie cu orezul brun (pana la 3,5 g intr-o cana). Este vorba de procesul de rafinare in urma caruia fibrele sunt extrase din planta si ceea ce ramane ajunge sa blocheze sistemul diestiv, in loc sa-l ajute. Cercetarile au identificat faptul ca orezul dispune de beneficii antisecretorii, respectiv in studiile asupra pacientilor cu colon iritabil, solutiile de rehidratare pe baza acestuia scad volumul scaunului si grabesc disparitia diareei; orezul simplu alb actioneaza ca un ligant si solidifica scaunul, spre deosebire de cel brun/integral care contine fibre dificil de digerat. Atat orezul cat si alte produse de panificatie rafinate (inclusiv painea alba, dar si biscuitii, prajiturile) contin zaharuri cu eliberare rapida care stimuleaza disbioza (dezechilibrul intre speciile bacteriene protectoare si speciile bacteriene considerate a fi patogene la nivel intestinal). In cazurile grave de constipatie, este indicata evitarea tuturor produselor din gluten timp de cel putin 6 saptamani.
Citeste si:
Banana
Continutul ridicat de amidon rezistent la amilaza (enzima care grabeste degradarea acestuia) al bananei s-a demonstrat a proteja mucoasa gastrointestinala la animale si reduce simptomele de dispepsie non-ulceroasa si ulcer peptic la oameni. Amidonul rezistent la amilaza este descompus in acizi grasi cu lant scurt in colon, un proces care poate reduce pierderile de apa si de electroliti, fiind benefic simptomelor gastrointestinale. In cadrul unui studiu in care s-a adaugat pectina sau banana in alimentatie, s-a redus semnificativ greutatea scaunului si s-a stopat diareea mult mai rapid (comparativ cu o alimentatie bazata exclusiv pe orez). Alte studii confirma aceasta concluzie (conform unui articol publicat in "Gastroenterologia Practica" in iunie 2007), adaugand faptul ca orezul imbunatateste rehidratarea in timpul unui episod diareic, iar bananele verzi prajite ajuta la scaderea cantitatii de materii fecale si opresc mai rapid diareea. Din acest motiv, bananele verzi nu sunt indicate in constipatie (in schimb cele coapte se pare ca ajuta); ele contin un nivel ridicat de amidon care poate fi dificil de digerat de corp, dar si pectina care extrage apa din intestine si scaun, prin urmare agraveaza problema.
Citeste si: Banana: afla de ce este un fruct minune pentru copilul tau
Mar copt
Marul copt, un alt remediu binecunoscut in tratarea diareei deoarece actioneaza ca un ligant, functioneaza intr-un mod nedorit cand exista constipatie. Deoarece este reprezentat de fructul intreg, contine un nivel ridicat din aceeasi pectina mentionata si la banana, care intareste scaunele si prin urmare conduce la constipatie. In plus, are si o natura destul de acida si contine putine fibre care, dupa cum ati aflat deja, constipa. Dimpotriva, sucul de mar contine mai multe zaharuri decat cele din marul consumat ca atare si amelioreaza simptomele de constipatie.
Citeste si: Constipatia la bebelusi
Morcov fiert
Morcovii reprezinta o sursa naturala excelenta de fibre in stare cruda; o bucata din aceasta leguma contine 1,2 g de fibre insolubile si 2.3 g de fibre totale conform Serviciilor de Sanatate ale Universitatii Harvard. O jumatate de cana de morcov taiat si fiert contine mai putine fibre, 2 g in total. Desi valorile nutritionale asociate ambelor forme de consum sunt apropiate, cel in forma gatita nu are un efect imediat asupra intestinelor in cazul existentei constipatiei (este mai usor de digerat). Centrul Medical al Universitatii Maryland subliniaza ca sucul de morcovi si telina este de ajutor in diaree pentru a restabili echilibrul electrolitic, fiind deopotriva util si in constipatie; in plus morcovul este o sursa buna de pectina (mentionata mai sus) care se localizeaza la nivelul intestinelor.
Citeste si: Constipatia la sugari
Paine prajita
Dupa cum am mentionat si in cazul orezului, produsele de panificatie din faina alba nu sunt de ajutor in cazul existentei constipatiei. Aici pot fi incluse si baghetele, aluatul pentru pizza, gogosile, clatitele si nu doar painea. Este vorba de carbohidrati lipsiti de fibre, ceea ce inseamna ca devin efectiv o pasta in tractul digestiv, lipindu-se de peretii intestinali. Painea prajita in plus va dilua si mai mult si va absorbi lichidele descompuse care sunt depozitate in stomac, cauzand o agravare suplimentara a problemei.
Citeste si: Painea: informatii importante, direct de la specialisti
Ciocolata
Desi pare bizar, ciocolata reprezinta unul din alimentele interzise, mai ales in cazul celor care sufera de sindromul colonului iritabil. Nu se intelege pe deplin mecanismul sau de actiune, insa se considera ca o cantitate mare de ciocolata poate incetini procesul digestiv; se pare ca reduce contractile musculare (peristaltismul intestinal) si prin urmare tranzitul intestinal. In cadrul unui studiu din Germania, multe persoane au inclus ciocolata printre alimentele ce constipa frecvent, iar in altul realizat in anul 2005 s-a observat ca persoanele cu constipatie cronica au considerat ca ciocolata cauzeaza constipatie, ca si bananele si ceaiul negru.
Citeste si: Ciocolata la copii: beneficii si dezavantaje
Produsele lactate
Consumate in cantitati mari, produsele lactate cum sunt laptele si branza pot cauza constipatie. Nu se stie daca este vorba de produse in sine, fiind mai degraba actiunea combinata a mai multora din ingrediente. In orice caz lactoza din ele poate cauza gaze si balonare la nivel ridicat, ceea ce poate agrava problemele deja existente. In cadrul unui studiu asupra unor copii iranieni cu varsta intre 1-13 ani s-a observat ca lactatele pot reprezenta cauza constipatiei, aproape 80% din cei care au eliminat laptele de vaca si lactatele au prezentat ulterior un tranzit intestinal normal. Branza (inclusiv cea de vaci binecunoscuta pentru cei mici), inghetata si altele fac parte din aceeasi categorie, Mark Spielmann, director de nutritie la Spitalul Rabida pentru copii din Chicago considera ca acest fapt se datoreaza continutului ridicat de grasimi si redus de fibre.
Citeste si: Remedii naturiste pentru constipatie
Carne rosie
Desi carnea rosie in sine nu reprezinta o cauza a constipatiei, problema apare atunci cand este consumata regulat substituind alte alimente bogate in fibre. Prin urmare, mai multe portii de carne rosie pe saptamana pot agrava constipatia conform specialistului Mark Spielmann. In plus, acest tip de carne contine si grasimi saturate (ca si lactatele) care stimuleaza secretia de lichid de catre membranele mucoase, dar si proteine (ca si lactatele si ouale) considerate a contribui la constipatie.
Citeste si: Sindromul colonului iritabil
Multumim doamnei doctor Diana Artene pentru informatiile oferite.
Surse:
www.thefooddoctor.com; www.medicinenet.com; www.livestrong.com; www.poopdoc.com; http://en.wikipedia.org; www.everydayhealth.com; http://www.wikihow.com; http://homeremediesforlife.com