De ce anumite alimente nu sunt indicate in constipatie?

De ce anumite alimente nu sunt indicate in constipatie?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cu toate ca in realitate constipatia apare rareori la copii, in unele situatii preexistenta sa alaturi de consumul anumitor alimente devine observabila. Care sunt acele alimente care agraveaza constipatia si care este explicatia stiintifica pentru care se intampla acest lucru veti afla in continuare.

Precizari esentiale

Ce se intampla de fapt in interiorul stomacului? In timpul descompunerii alimentelor pe parcursul tractului digestiv, organismul extrage nutrimentele si lichidele de care are nevoie, trimitand apoi restul catre olitaintestinul gros sau colon sub forma de materii fecale. Fibrele de la nivelul colonului ajuta la retinerea apei pentru a inmuia scaunul iar muschii din colon se contracta lent, impingand materiile fecale spre rect pentru a le elimina. Cand sunt ingerate prea multe alimente bogate in grasimi si nu destule cu fibre, scaunul devine dur si uscat, rezultand intr-o evacuare a sa incetinita sau stopata in intestine. Constipatia este definita drept un numar de trei sau mai putine scaune pe saptamana si apare cand materiile fecale avanseaza prin colon prea incet, permitandu-i sa absoarba apa din ele inainte de a parasi corpul. Retineti ca acesta este strict un reper orientativ, iar tranzitul intestinal depinde de o multitudine de factori (varsta, alimentatie, factori ereditari etc.)
 
Doamna doctor Diana Artene specialist in Nutritie Sportiva, Nutritie pentru Copii si Adolescenti si in Stiintele Nutritiei, Doctorand Nutritie Oncologica www.artenediana.co:
 
"Exista multe pareri legate de ce este indicat si ce nu in constipatia copiilor, dar majoritatea sunt bazate pe experiente empirice ale unor parinti. Cauzele principale ale constipatiei sunt fie aportul insuficient de fibre, fie aportul prea mare de fibre, dar prea mic de apa. In cazul adultilor, in aparitia constipatiei mai este implicat si sedentarismul, dar acest aspect este mai rar in cazul copiilor mici - eventual crescand odata cu varsta si accesul la televizor sau calculator. Orezul, painea prajita, grisinele si eventual banana pot teoretic retine o parte din apa ingerata, dar efectul nu apare la toti copiii afectati de constipatie, fiind observabil doar daca aportul de apa al copilului este insuficient sau daca aportul de saruri este excesiv medic(mezeluri, sucuri racoritoare, produse fast food). De asemenea, continutul in pectina al marului copt nu este diferit de al marului crud ceea ce face ca imposibil de recomandat sau nu unui copil cu constipatie sa primeasca sau nu mar copt, in functie de cauze acesta putand sa nu influenteze constipatia in absolut nici un fel desi exista multe recomandari gen cu coaja, fara coaja, copt sau crud. Cand vine vorba de constipatie, esential este aportul de apa, saruri si fibre si din pacate foarte multi copii sunt hidratati cu sucuri si nu cu apa, sucuri care contin tot felul de lucruri care ii pot deregla gastrointestinal. Apa nu trebuie inlocuita nici macar cu ceai si - pentru ca un copil sa o accepte - trebuie ca si parintele sa bea de obicei apa si nu doar sucuri sau cafea deoarece copiii fac ce vad nu ce li se spune.
 
Absorbtia apei la nivel intestinal se face pasiv in sensul gradientului de presiune, ceea ce inseamna ca degeaba bem prea multa apa o data, ca nu vom absorbi mai multa decat este necesar pentru normalizarea presiunii osmotice. Ca si adultii, copiii trebuie sa se hidrateze regulat pe parcursul zilei cu cantitati de ½ pana la 1 pahar de apa la cateva ore, fara a astepta aparitia senzatiei de sete (care demonstreaza ca organismul este deja deshidratat).
 
Iar in cazul in care unui copilul cu constipatie i se administreaza un aport optim de apa si constipatia persista, trebuie evaluat nutritional ca aportul de fibre din alimentatie sa nu fie prea mare pentru varsta lui. In cazul in care atat aportul de apa cat si cel de fibre sunt optime sau normalizate printr-un plan de alimentatie corect, atunci putem suspecta motive cauze psihologice sau fiziopatologice ale constipatiei si se recomanda sa se mearga cu copilul fie la psiholog (ceea ce nu este deloc o rusine, acesti specialisti dispunand de mult mai multe instrumente cu care pot ajuta copiii sa-si rezolve conflictele pe care fie nu le constientizeaza, fie nu le pot spune parintilor), fie la medic pentru examen clinic, analize si tratament. "
 
Citeste si:
Alimente care ajuta in vindecarea constipatiei la copii 
Tratamentul constipatiei si diareei la copii 
Diareea, constipatia si scaunul normal la copii - sfatul pediatrului 

Orez

Consumul de orez este benefic pentru copii, insa in cazul existentei constipatiei nu este indicat. Acesta reprezinta o cereala fibroasa care ajuta in mod normal tranzitul intestinal si sanatatea colonului. Soiul alb insa (cel mai orezfrecvent folosit in alimentatia celor mici) dispune de o cantitate redusa de fibre (0,6 g intr-o cana), in comparatie cu orezul brun (pana la 3,5 g intr-o cana). Este vorba de procesul de rafinare in urma caruia fibrele sunt extrase din planta si ceea ce ramane ajunge sa blocheze sistemul diestiv, in loc sa-l ajute. Cercetarile au identificat faptul ca orezul dispune de beneficii antisecretorii, respectiv in studiile asupra pacientilor cu colon iritabil, solutiile de rehidratare pe baza acestuia scad volumul scaunului si grabesc disparitia diareei; orezul simplu alb actioneaza ca un ligant si solidifica scaunul, spre deosebire de cel brun/integral care contine fibre dificil de digerat. Atat orezul cat si alte produse de panificatie rafinate (inclusiv painea alba, dar si biscuitii, prajiturile) contin zaharuri cu eliberare rapida care stimuleaza disbioza (dezechilibrul intre speciile bacteriene protectoare si speciile bacteriene considerate a fi patogene la nivel intestinal). In cazurile grave de constipatie, este indicata evitarea tuturor produselor din gluten timp de cel putin 6 saptamani.

Citeste si:

Orezul la copii 

Banana

Continutul ridicat de amidon rezistent la amilaza (enzima care grabeste degradarea acestuia) al bananei s-a demonstrat a proteja mucoasa gastrointestinala la animale si reduce simptomele de dispepsie non-ulceroasa si ulcer peptic la oameni. Amidonul rezistent la amilaza este descompus in acizi grasi cu lant scurt in colon, un proces care poate reduce pierderile de apa si de electroliti, fiind benefic simptomelor gastrointestinale. In cadrul unui studiu in care s-a adaugat pectina sau banana in alimentatie, s-a redus semnificativ greutatea scaunului si s-a stopat diareea mult mai rapid (comparativ cu o alimentatie bazata exclusiv pe orez). Alte studii confirma aceasta concluzie (conform unui articol publicat in "Gastroenterologia Practica" in iunie 2007), adaugand faptul ca orezul imbunatateste rehidratarea in timpul unui episod diareic, iar bananele verzi prajite ajuta la scaderea cantitatii de materii fecale si opresc mai rapid diareea. Din acest motiv, bananele verzi nu sunt indicate in constipatie (in schimb cele coapte se pare ca ajuta); ele contin un nivel ridicat de amidon care poate fi dificil de digerat de corp, dar si pectina care extrage apa din intestine si scaun, prin urmare agraveaza problema. 

Citeste si: Banana: afla de ce este un fruct minune pentru copilul tau 

Mar copt

Marul copt, un alt remediu binecunoscut in tratarea diareei deoarece actioneaza ca un ligant, functioneaza intr-unmar copt mod nedorit cand exista constipatie. Deoarece este reprezentat de fructul intreg, contine un nivel ridicat din aceeasi pectina mentionata si la banana, care intareste scaunele si prin urmare conduce la constipatie. In plus, are si o natura destul de acida si contine putine fibre care, dupa cum ati aflat deja, constipa. Dimpotriva, sucul de mar contine mai multe zaharuri decat cele din marul consumat ca atare si amelioreaza simptomele de constipatie.

Citeste si: Constipatia la bebelusi 

Morcov fiert

Morcovii reprezinta o sursa naturala excelenta de fibre in stare cruda; o bucata din aceasta leguma contine 1,2 g de fibre insolubile si 2.3 g de fibre totale conform Serviciilor de Sanatate ale Universitatii Harvard. O jumatate de cana de morcov taiat si fiert contine mai putine fibre, 2 g in total. Desi valorile nutritionale asociate ambelor forme de consum sunt apropiate, cel in forma gatita nu are un efect imediat asupra intestinelor in cazul existentei constipatiei (este mai usor de digerat). Centrul Medical al Universitatii Maryland subliniaza ca sucul de morcovi si telina este de ajutor in diaree pentru a restabili echilibrul electrolitic, fiind deopotriva util si in constipatie; in plus morcovul este o sursa buna de pectina (mentionata mai sus) care se localizeaza la nivelul intestinelor.

Citeste si: Constipatia la sugari 

Paine prajita

Dupa cum am mentionat si in cazul orezului, produsele de panificatie din faina alba nu sunt de ajutor in cazul existentei constipatiei. Aici pot fi incluse si baghetele, aluatul pentru pizza, gogosile, clatitele si nu doar painea. paine prajitaEste vorba de carbohidrati lipsiti de fibre, ceea ce inseamna ca devin efectiv o pasta in tractul digestiv, lipindu-se de peretii intestinali. Painea prajita in plus va dilua si mai mult si va absorbi lichidele descompuse care sunt depozitate in stomac, cauzand o agravare suplimentara a problemei.

Citeste si: Painea: informatii importante, direct de la specialisti

Ciocolata

Desi pare bizar, ciocolata reprezinta unul din alimentele interzise, mai ales in cazul celor care sufera de sindromul colonului iritabil. Nu se intelege pe deplin mecanismul sau de actiune, insa se considera ca o cantitate mare de ciocolata poate incetini procesul digestiv; se pare ca reduce contractile musculare (peristaltismul intestinal) si prin urmare tranzitul intestinal. In cadrul unui studiu din Germania, multe persoane au inclus ciocolata printre alimentele ce constipa frecvent, iar in altul realizat in anul 2005 s-a observat ca persoanele cu constipatie cronica au considerat ca ciocolata cauzeaza constipatie, ca si bananele si ceaiul negru.

Citeste si: Ciocolata la copii: beneficii si dezavantaje

Produsele lactate

Consumate in cantitati mari, produsele lactate cum sunt laptele si branza pot cauza constipatie. Nu se stie daca este vorba de produse in sine, fiind mai degraba actiunea combinata a mai multora din ingrediente. In orice caz lactoza din ele poate cauza gaze si balonare la nivel ridicat, ceea ce poate agrava problemele deja existente. In cadrul unui studiu asupra unor copii iranieni cu varsta intre 1-13 ani s-a observat ca lactatele pot reprezenta cauza constipatiei, aproape 80% din cei care au eliminat laptele de vaca si lactatele au prezentat ulterior un tranzit intestinal normal. Branza (inclusiv cea de vaci binecunoscuta pentru cei mici), inghetata si altele fac parte din aceeasi categorie, Mark Spielmann, director de nutritie la Spitalul Rabida pentru copii din Chicago considera ca acest fapt se datoreaza continutului ridicat de grasimi si redus de fibre.

Citeste si: Remedii naturiste pentru constipatie 

Carne rosiecarne rosie

Desi carnea rosie in sine nu reprezinta o cauza a constipatiei, problema apare atunci cand este consumata regulat substituind alte alimente bogate in fibre. Prin urmare, mai multe portii de carne rosie pe saptamana pot agrava constipatia conform specialistului Mark Spielmann. In plus, acest tip de carne contine si grasimi saturate (ca si lactatele) care stimuleaza secretia de lichid de catre membranele mucoase, dar si proteine (ca si lactatele si ouale) considerate a contribui la constipatie.

Citeste si: Sindromul colonului iritabil 

Multumim doamnei doctor Diana Artene pentru informatiile oferite.

Surse:

www.thefooddoctor.com; www.medicinenet.com; www.livestrong.com; www.poopdoc.com; http://en.wikipedia.org; www.everydayhealth.com; http://www.wikihow.com; http://homeremediesforlife.com

Articolul urmator
Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri
Nu am scos carnea din alimentația copilului, deși sunt vegană. Vreau să facă propriile alegeri

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alimente neperisabile: ce sunt, cum le depozităm și când sunt utile
    Alimente neperisabile: ce sunt, cum le depozităm și când sunt utile

    Străduindu-ne ca permanent să ne ghidăm și după principiul „Gândește astăzi și pentru mâine” vom reuși să rămânem prevăzători și pregătiți chiar...

    5 neînțelegeri care îți întăresc relația de cuplu. De ce este bine să te cerți pe anumite subiecte cu jumătatea ta?
    5 neînțelegeri care îți întăresc relația de cuplu. De ce este bine să te cerți pe anumite subiecte cu jumătatea ta?

    Care sunt măsurile pe care le poți lua atunci când ai neînțelegeri cu partenerul de cuplu? Ce decizii vă ajută să depășiți mai ușor problemele care vă apasă și ce...

    Simt că soția mea se folosește de faptul că este însărcinată ca să nu mai facă anumite lucruri prin casă
    Simt că soția mea se folosește de faptul că este însărcinată ca să nu mai facă anumite lucruri prin casă

    Sarcina este o perioadă minunată, dar și delicată în viața unei femei. Iar atunci are cea mai mare nevoie de sprijinul viitorului tătic. Ce te faci când soțul te ajută,...

    De ce îmi las copilul să facă pipi în anumite locuri, afară? Pentru că nu există suficiente toalete publice
    De ce îmi las copilul să facă pipi în anumite locuri, afară? Pentru că nu există suficiente toalete publice

    Unde ar trebui un copil de doar trei ani și jumătate să își facă nevoile, dacă nu există în jur toalete publice, sau sunt prea murdare, ori ocupate? O femeie a fost...

    "Grețurile din sarcină m-au făcut să-mi fie teamă să mai mănânc". Cât de severe pot fi grețurile pentru anumite gravide
    "Grețurile din sarcină m-au făcut să-mi fie teamă să mai mănânc". Cât de severe pot fi grețurile pentru anumite gravide

    O mămică de peste hotare povestește cum nu a putut să mănânce aproape nimic pe tot parcursul sarcinii, din cauza grețurilor puternice, dar și a diabetului gestațional.

    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării
    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

    Constipația în sarcină este mai frecventă decât crezi. Studiile arată că femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse să sufere de constipație în timpul sarcinii și...

    Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?
    Ce alimente poți oferi bebelușului dacă suferă de reflux gastroesofagian?

    Refluxul gastroesofagian poate fi prezent la bebeluși întrucât sfincterul esofagian inferior (mușchiul ce face legătura dintre stomac și esofag) nu este încă pe deplin...

    Alimente interzise în timpul chimioterapiei
    Alimente interzise în timpul chimioterapiei

    Atunci când treci prin procedura de chimioterapie, organismul tău întâmpină mai multe dificultăți. Pentru a avea grijă de tine, anumite alimente pot fi deosebit de...

    © 2025 Qbebe