Cereale din orez fara gluten
Pe la 4-6 luni bebelusul este pregatit sa primeasca gustoasele cereale imbogatite cu vitamine si minerale. In aceasta perioada scad rezervele de fier din organismul copilului si, in acelasi timp, bebelusul este suficient de dezvoltat pentru a putea sa primeasca cereale cu lingurita. Impreuna cu medicul pediatru veti stabili ce fel de cereale trebuie sa consume bebelusul.
In general, primele cereale consumate de bebe trebuie sa fie din orez si sa nu contina gluten.
Glutenul este o proteina de origine vegetala prezenta in cereale precum graul, orzul sau secara. Glutenul poate face rau bebelusului provocand boala celiaca (atrofierea vilozitatilor mucoasei intestinului subtire). Glutenul poate sa fie introdus in alimentatia copilului de la varsta de 6 luni, in cantitati progresive.
Cerealele din orez sunt realizate din ingrediente naturale si au textura fina pentru a se dizolva rapid in laptele matern sau in formula de lapte pe care o consuma in mod frecvent bebelusul. Orice marca de cereale are in gama aceste cereale de inceput, fara gluten. Important este sa urmaresti reactia bebelusului la aceste produse. Fii atenta la semnele de alergie sau intoleranta cum ar fi diaree, eruptii cutanate sau varsaturi. Daca apare oricare dintre aceste semne trebuie sa opresti hranirea bebelusului cu tipul respectiv de cereale si sa contactezi medicul pediatru.
In primele 3 zile, cerealele se dizolva in mai mult lapte, astfel incat sa arate ca un terci fluid (pentru a evita constiparea).
Cerealele pentru copii cu ovaz si porumb
Cerealele din fulgi de ovaz se ofera dupa ce bebe s-a familiarizat cu cerealele de orez. Apoi poti incerca cerealele de porumb si combinatii de cereale cu fructe. Daca bebe a reactionat bine poti diversifica cerealele in functie de indicatiile medicului pediatru, de varsta copilului si de preferintele bebelusului. In comert exista multe combinatii, care mai de care mai gustoase si mai hranitoare.
Un exemplu foarte "gustos" este reprezentat de cerealele cu mar, fara lapte. Acestea sunt recomandate bebelusilor mai mari de 4 luni. Contin cereale de orez si porumb, dar si pulpa de mar. Aceste cereale nu contin gluten si nici lapte, au adaos de zahar si 13 vitamine esentiale, asigura necesarul zilnic – adaptat varstei bebelusului - de substante nutritive si energie. Sunt usor de preparat si nu au adaos de arome si coloranti. Important este ca pot fi consumate si de bebelusii care au alergii sau intoleranta la laptele de vaca.
Iti recomandam: Cereale cu mere Humana
Cerealele cu lapte
Cerealele cu lapte sunt gustoase si satioase, contin, pe langa cerealele propriu-zise, si lapte praf. Cerealele cu lapte se gasesc in diferite combinatii: cu fructe, biscuiti sau vanilie. Cerealele cu lapte si biscuiti sunt recomandate copiilor mai mari de 6 luni, contin cereale de grau, lapte, 13 vitamine esentiale, fier, calciu si iod. Nu au adaos de zahar, arome si conservanti, dar au gluten in continutul lor.
Iti recomandam: Cereale cu lapte Humana
Cerealele cu iaurt sau capsuni
Dupa varsta de 8 luni, bebelusul poate consuma o gama variata de cereale. Poti incerca cerealele cu capsuni sau iaurt. Este foarte important sa citesti pe cutia de cereale varsta pentru care sunt recomandate. Cerealele cu iaurt si capsuni sunt foarte gustoase si bine-primite de bebelusii mai mari de 8 luni. Contin cereale de orez si porumb, lapte, 13 vitamine esentiale, fier, calciu si iod. Nu contin gluten, zahar, arome sau coloranti.
Cum se prepara cerealele
1. Fierbe apa proaspata pentru fiecare masa in parte si las-o sa se raceasca pana la 50° C;
2. Adauga cereale in farfurie (a se citi eticheta atasata cutiei de cereale pentru o dozare corecta a cantitatilor);
3. Se pot prepara si cu formule de lapte, suc sau pulpa de fructe;
4. Amesteca pana cand se obtine consistenta dorita.
Cerealele pentru copii se introduc treptat in alimentatia bebelusului incepand cu varsta de 4-6 luni.
In primele zile, copilul primeste doar 2-3 lingurite de cereale, urmand ca doza sa creasca treptat. Este posibil ca, la inceput, bebelusul sa scuipe cerealele pentru ca nu este obisnuit cu gustul. Incearca a doua zi... daca refuza, incearca saptamana urmatoare.
Cerealele pentru copiii mici sunt foarte satioase si bogate in vitamine. In schimb, specialistii atrag atentia asupra cerealelor pentru copiii mai mari, care au un continut foarte mare de zahar si sodiu. Acestia militeaza pentru un continut mai mare de fibre si cereale integrale si un adaos mai mic de zahar, arome si conservanti. Important este sa alegi cu grija cerealele copilului tau si sa citesti cu atentie informatiile de pe cutie, ca sa stii ce contine produsul ales.
Surse: www.reuters.com; www.webmd.com; gerber.com;