Ce probleme poate cauza guma de mestecat la copii?

Ce probleme poate cauza guma de mestecat la copii?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Guma de mestecat este un produs preferat de majoritatea copiilor, combinația de gust dulce, savoarea ce durează un timp îndelungat și mestecarea sa fiind irezistibilă pentru cei mici. Părinții însă trebuie să rămână precauți cu privire la guma de mestecat pentru copii și să țină cont de următoarele informații și sfaturi.

Din ce se face guma de mestecat?

Guma de mestecat este compusă fie din ingrediente naturale, fie sintetice (rășină de gumă), conservanți, arome și îndulcitori. Combinația unică de care dispune acest produs îl determină, spre deosebire de oricare altul, să ofere aromă și savoare pentru o perioadă extinsă de timp (beneficiile concrete ale utilizării gumei de mestecat variind de la igienă dentară la managementul caloriilor), constituindu-se astfel în cel mai popular produs din lume. Baza de gumă reprezintă partea insolubilă din produs care o determină să fie masticabilă; este compusă dintr-o combinație de polimeri din clasa alimentară, ceară și agenți de înmuiere care îi conferă textura dorită. Corpul uman poate asimila îndulcitorii din gumă, precum zahărul, însă un consum în exces poate determina un aport caloric considerabil.

Guma de mestecat este un produs extrem de stabil drept urmare a naturii sale non-reactive și a conținutului său redus de umiditate. Își păstrează astfel calitatea un timp îndelungat; în cele mai multe țări nici nu necesită inscripționarea unui termen de expirare (deși în timp devine casantă și își pierde din gust). În mod obișnuit, nu conține cantități semnificative din vreunul din cei opt alergeni principali cunoscuți, însă este de preferat să citiți cu atenție eticheta înainte de achiziție, mai ales dacă vreți să luați gumă de mestecat pentru copii. 

copil care face un balon roz din guma de mestecat

Guma de mestecat pentru copii dăunează dinților?

Din acest punct de vedere, există deopotrivă aspecte pozitive și negative. Aspectul negativ constă în faptul că guma de mestecat pentru copii care conține în compoziție zahăr poate cauza carii prin reacția cu bacteriile din placa dentară producând acizi ce erodează smalțul dentar. Acest tip de gumă este chiar mai nociv comparativ cu bomboanele de supt (se dizolvă), fiind presată de dinți pentru perioade lungi de dinți. Aspectul pozitiv este că mestecatul în sine reprezintă un obicei benefic pentru dantură; această acțiune încurajează secreția de salivă care contribuie la îndepărtarea particulelor alimentare din zona dinților și a gingiilor în timp ce neutralizează acizii care cauzează cariile dentare, concluzie susținută și de Martin Hogan, director al departamentului de stomatologie din cadrul Centrului Medical Loyola. De obicei însă, beneficiile acestea nu ajung să fie pe deplin folosite (este vorba de produsul care nu mai are zahăr în compoziție), dat fiind faptul că guma de mestecat își pierde după un timp gustul și copiii o înlocuiesc de obicei cu una nouă.

Guma de mestecat pentru copii afectează stomacul?

În acest sens au fost chiar propagate mituri care susțin că guma de mestecat pentru copii, dar nu numai, rămâne în stomac timp de 7 ani. Adevărul este că stomacul nu o poate descompune la fel cum face cu alte alimente, însă sistemul digestiv o poate transporta prin acțiunea tranzitului intestinal (va fi eventual eliminată în materiile fecale); de fapt, guma nu este deloc digerată călătorind prin tractul digestiv prin activitatea de funcționare normală (peristaltică) a intestinelor.

Nu trebuie contestat faptul că, în cazuri rare, guma de mestecat poate bloca tractul digestiv; este vorba de situațiile în care este înghițită în cantități abundente/în cantități mici pe o perioadă scurtă de timp sau alături de obiecte mici/materiale nedigerabile (monede, semințe). De fapt, un studiu a relevat faptul că înghițirea repetată a gumei poate determina probleme de sănătate inclusiv diaree, gaze, durere abdominală, ulcerații bucale și probleme dentare/mandibulare, precum și blocaj intestinal. În plus, sorbitolul din unele produse (un îndulcitor) poate cauza diaree, în timp ce scorțișoara din altele poate irita mucoasa bucală.

fetita care face un balon din guma de mestecat

Sfatul specialistului - Alina Stoica, Nutriționist

Ce tip de probleme poate cauza guma de mestecat la copii?

Guma de mestecat este preferată adesea de copii, și nu numai, pentru baloanele ce pot fi create cu ușurință, pentru gustul deosebit pe care îl are, pentru o curățare a dinților...și lista poate continua. Eticheta acestui produs în mod frecvent este ignorată, lista ingredientelor fiind una mai puțin familiară multora dintre noi, mai ales în contextul în care guma de mestecat nu se înghite, deci nu se acordă o importanță deosebită calității acesteia, ci gustului. Momentul decisiv în care se optează pentru un anume tip de gumă de mestecat se rezumă la selectarea în funcție de aroma acesteia, la gustul bun pe care îl are, uneori la capacitatea de a face baloane mai mici sau mai mari.

Dar ce probleme cauzează guma de mestecat? Care este rolul acesteia? Găsim alternative sanatoase? Multe semne de întrebare...cu răspunsuri care ne îndeamnă să lăsăm pachetul de gumă, frumos colorat, înapoi la raft.

Guma de mestecat pentru copii favorizează ingestia unei cantități mari de aer, care declanșează apariția stării de balonare, crampelor abdominale, dezechilibrelor de tranzit (diaree, constipație), creșterea acidității. Durerile maxilarului, capului, gâtului, urechilor pot apărea în condițiile consumului de gumă de mestecat, ca urmare a declanșării afecțiunii articulației tempero - mandibulare. Compoziția acestui "aliment" ne oferă o listă de ingrediente (cauciuc, zahăr, plastic, coloranți) de sinteză, care prezintă o serie de efecte secundare, astfel:

  • E 951 (aspartam) - este interzis în unele țări, este admis în România, fiind considerat de majoritatea cercetătorilor unul dintre cele mai toxice E-uri;
  • E 954 (zaharina) - numeroase studii pe animale demonstrează efectul cancerigen al zaharinei;
  • E 210 (acid benzoic) - favorizează instalarea alergiilor la copii, poate provoca starea de hiperactivitate, precum și crize de astm bronșic;
  • E 133 (albastru de briliant) - poate provoca reacții alergice.

Curățarea danturii prin folosirea gumei de mestecat nu este susținută de studiile de cercetare, cu excepția gumei bogate în uleiuri esențiale, cu efect dezinfectant asupra cavității bucale. Guma de mestecat determină apariția salivației reflexe și nu are capacitatea de a îndepărta resturile de mâncare. Este folosită adesea pentru ținerea sub control a halenei (mirosul neplăcut al gurii), dar este o falsă ipoteza, nereușind să împrospateze mirosul. Cantitatea mare de zahăr pe care o conține fiecare gumă ar trebui să ne pună pe gânduri atunci când dorim să o consumăm, gândindu-ne la efectele secundare pe care le are zahărul (solicită intens pancreasul, creează dismicrobism intestinal, favorizează dependență, determină o creștere a indicelului glicemic).

De la ce vârstă pot părinții să ofere gumă de mestecat copiilor și cât de des?

Observ copilași care încearcă să împrumute din obiceiurile alimentare ale fraților, părinților, dar bineînțeles că se raportează adesea la tot ceea ce este mai puțin sănătos, guma de mestecat fiind printre preferatele acestora. Riscul de înghițire a gumei de mestecat este destul de mare, iar copiii cu vârsta până în 3 ani nu pot fi responsabilizați din acest punct de vedere, să mestece fără a inghiți.
Din punct de vedere nutritiv, guma de mestecat nu oferă beneficii copiilor, are o lista de efecte secundare, ceea ce o clasează în vârful piramidei alimentare, în categoria alimentelor pe care ar trebui să le evităm, mai ales când ne gândim la copii. Alimentația din primii ani de viață reprezintă suportul pentru dezvoltarea sănătoasă și armonioasă, și tot atunci se formează și comportamentul alimentar, motiv pentru care este necesară încurajarea obiceiurilor sănătoase.

Avem și alternative sănătoase?

Gândindu-ne la alternativele pe care le avem atunci când vorbim de înlocuirea gumei de mestecat trebuie să avem ca punct de plecare motivul utilizării acesteia. În cazul în care guma de mestecat este folosită pentru igienizarea dinților, atunci aceasta poate fi înlocuită cu succes de simpla spălare a dinților sau de un măr. Guma de mestecat folosită cu scopul de a mânca ceva dulce se înlocuiește ușor cu fructe, cu un desert pregătit acasă, având astfel control asupra ingredientelor folosite. Obișnuința achiziționării acestui produs poate fi ținută sub control, copiilor fiindu-le prezentat un alt aliment, din categoria celor preferate (dar și sănătoase).

În calitate de părinte, și apoi de nutriționist, încerc să pun în balanță efectele pozitive și negative ale folosirii unui aliment, în cazul nostru fiind guma de mestecat pentru copii. Balanța înclină către efectele secundare pe care le prezintă acest produs, motiv pentru care recomand înlocuirea acestuia cu alternative sănătoase. În ultima perioadă dezvoltatorii de produse au introdus în piață și "guma bio", dar citirea etichetei este esențială, decizia de achiziție aparține fiecăruia dintre noi.

Gumă de mestecat fără zahăr?

lama de guma de mestecat desfacuta

Guma fără zahăr reprezintă o opțiune potrivită pentru cei mici, una-două bucăți pe zi fiind suficiente. Astfel, în lipsa zahărului, bacteriile din gura copiilor nu vor produce aceeași cantitate de acid, iar fluxul crescut de saliva chiar poate contribui la prevenirea cariilor dentare. De asemenea, și guma îndulcită cu xylitol este de preferat celei îndulcite cu zahăr. Pentru a preveni efectele mestecatului de gumă, încurajați copiii să se spele pe dinți sau cel puțin să își clătească gura dupa ce o aruncă.

Trebuie sublinat și faptul că cei mici nu ar trebui să mestece gumă până în momentul în care conștientizează pe deplin importanța de a nu o înghiți (concluzie susținută și de Academia Americană a Medicilor Pediatri). Până la vârsta de 5 ani cei mai mulți copii vor înțelege că este un produs diferit și că nu trebuie înghițită, însă nu este o regulă deoarece fiecare copil se dezvoltă într-un ritm propriu. Părintele rămâne în cele din urmă persoana responsabilă de această decizie (trebuie luat în considerare în special riscul de sufocare pe care îl prezintă guma de mestecat). Pentru a determina dacă cel mic este pregătit pentru gumă de mestecat un reper important este reprezentat de păstrarea în gură, respectiv scuiparea pastei de dinți după spălare. 

Citește șiAlimente nerecomandate copiilor cu varsta pana in trei ani 

Surse: 

www.allparenting.com; www.gumassociation.org; http://kidshealth.org; www.colgate.com

Articolul urmator
Cum să procedezi când copilul nu doarme din cauza lunii pline
Cum să procedezi când copilul nu doarme din cauza lunii pline

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fiica Oanei Roman se confruntă cu probleme de sănătate din cauza faptului că a fost abandonată de tatăl ei. „El a distrus acest copil"
    Fiica Oanei Roman se confruntă cu probleme de sănătate din cauza faptului că a fost abandonată de tatăl ei. „El a distrus acest copil"

    Oana Roman se confruntă cu o nouă provocare în viața de familie. Fiica sa Isabela a fost diagnosticată cu o afecțiune rară, întâlnită la copii. După luni în...

    O viitoare mămică susține că nu-și mai poate săruta soțul din cauza respirației lui: „Îmi provoacă senzație de vomă”
    O viitoare mămică susține că nu-și mai poate săruta soțul din cauza respirației lui: „Îmi provoacă senzație de vomă”

    O mămică din Australia mărturisește online ceva ce nu îi poate spune soțului ei în față, de teamă să nu-l rănească: respirația lui îi face greață. Sau cel...

    Testele PISA arată dramele copiilor români: se poate observa un decalaj mare între rezultatele copiilor vulnerabili din cauza sărăciei și cei din medii sociale avantajate
    Testele PISA arată dramele copiilor români: se poate observa un decalaj mare între rezultatele copiilor vulnerabili din cauza sărăciei și cei din medii sociale avantajate

    Testele PISA sunt incluse într-un studiu comparativ internațional, fiind inițiate de OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) în vederea evaluării...

    Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie
    Părinții opresc frigiderele din cauza crizei economice. Cresc cazurile de copii cu intoxicații alimentare în Marea Britanie

    Copiii suferă din cauza intoxicațiilor alimentare și vin la școală cu haine murdare, pentru că părințoo opresc frigiderele, congelatoarele și nu mai folosesc mașinile de spălat...

    Trei copii din Iași au ajuns la spital cu convulsii din cauza unei sobe defecte!
    Trei copii din Iași au ajuns la spital cu convulsii din cauza unei sobe defecte!

    Trei copii din Iași au ajuns la spital, împreună cu mama lor, după ce soba din casa lor s-a defectat și a început să emane fum necorespunzător.

    Am decis să adopt doi copii adolescenți, deși am doar 23 de ani. Nu sunt luată în serios ca mamă, din cauza vârstei...
    Am decis să adopt doi copii adolescenți, deși am doar 23 de ani. Nu sunt luată în serios ca mamă, din cauza vârstei...

    O tânără din Statele Unite a adoptat doi copii adolescenți, deși este doar cu câțiva ani mai mare decât ei, ea având 23. Problema este că oamenii nu o iau...

    Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților
    Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților

    Copiii români nu frecventează grădinița din cauza distanței sau a problemelor financiare ale părinților! În plus, instituțiile de învățământ nu sunt dotate...

    Suntem împreună de 11 ani, iar el nu poate avea copii. Vreau să-l părăsesc
    Suntem împreună de 11 ani, iar el nu poate avea copii. Vreau să-l părăsesc

    O femeie a creat valuri printre internauți atunci când a mărturisit că vrea să-și părăsească soțul de 11 ani, pentru că acesta nu poate avea copii.

    © 2025 Qbebe