Ce trebuie să includă alimentația?
O alimentație echilibrată trebuie să cuprindă produse bogate în elemente nutritive, esențiale pentru funcționarea optimă a organismului. Așadar, performanța școlară este legată de alimentele pe care le consumă cei mici, iar acestea contribuie la îmbunătățirea sau menținerea sănătății creierului.
„Cerealele sunt o opțiune excelentă pentru micul dejun, alături de fructe proaspete sau de produse lactate, cum ar fi iaurturile. Cerealele sunt bogate în vitamina E și sunt surse excelente de fibre naturale, care stimulează concentrarea, iar despre fructele proaspete știm deja că ar trebui să fie nelipsite din alimentație, indiferent de vârstă", menționează Șerban Damian medic de familie și nutriționist sportiv acreditat CIO, expert în cadrul campaniei „Mousse și suc 100% - aici sunt vitaminele istețe!".
Alte produse care pot fi incluse în alimentația zilnică a școlarului și care sunt recomandate de specialiști sunt: „cele bogate în grăsimi sănătoase, cum ar fi pestele sau cele pline de vitamine și antioxidanți, precum legumele verzi sau semințele și nucile. Acestea pot fi incluse în meniul copilului atât la masa de prânz, cât și la cină", adaugă Șerban Damian.
Peștele oceanic este o sursă valoroasă de proteine și grăsimi sănătoase, spre deosebire de carnea de vita sau de porc, are un conținut scăzut de grăsimi saturate. Nu trebuie să uitam că în carnea de peste se regăsesc faimoșii acizi grași, omega 3, atât de benefici pentru stimularea memoriei. De asemenea, legumele verzi conțin vitamina B și minerale, iar semințele sau nucile sunt o sursă prețioasă de vitamina E, mai mult, stimulează funcțiile cognitive.
Sa nu uităm de gustări. Acestea au un rol important în alimentație, însă trebuie să reținem că deși ciocolata este unul dintre produsele care stimulează memoria și concentrarea, aceasta trebuie limitată. „O alternativă bună pot fi fructele sau sucurile și mousse-urile. Chiar dacă veți spune că sucurile 100% conțin deja cantități mari de zahăr, este bine de știut că, legislația Uniunii Europene interzice adăugarea de zahar în sucurile care au inscripționat pe ambalaj ca fiind 100%. Mai mult, aceeași legislație interzice adăugarea de coloranți și conservanți în aceste produse, deci putem fi siguri că am facut o alegere sănătoasă."
###
Campania „Mousse și suc 100% - aici sunt vitaminele istețe!" este finanțată de Uniunea Europeană și Polonia, precum și de Fondul pentru Promovarea Fructelor și a Legumelor și a membrilor KUPS.
Informații suplimentare despre campanie sunt disponibile pe site www.sucsimousse.eu şi pe pagina de Facebook „Trăiește SMART".
Pentru informații suplimentare despre vitaminele smart, inclusiv sfaturi despre cum să desenați împreună cu copiii voștri fructe și legume, vizitați www.sucsimousse.eu și pagina de Facebook www.facebook.com/TraiesteSMART
Asociația Poloneză a Producătorilor de Suc (KUPS) este o organizație non-profit care asociază și integrează producătorii de sucuri, nectaruri și băuturi. Încă din anul 1993, a fost nevoie de numeroase inițiative care vizează reprezentarea și dezvoltarea industriei. Colaborează cu instituțiile științifice interne și externe, cu laboratoarele de cercetare, cu furnizorii intermediarilor şi cu producția. De asemenea, Asociația are grijă de consumatori și face eforturi pentru a continua să ofere produse de înaltă calitate. Din acest motiv, în 2002, KUPS a stabilit un sistem de auto-control industrial numit Voluntary Control System of juices and nectars (DSK). În plus, în cadrul operațiunilor sale, KUPS urmărește o serie de activități promoționale și educaționale precum promovarea obiceiurilor pentru o alimentație sănătoasa, inclusiv ideea de a servi 5 porții de legume și fructe, dintre care o porție poate fi înlocuită cu un pahar de suc.
Pentru mai multe informații despre KUPS vizitați: www.kups.org.pl