Necesarul de fier al copiilor
Cei mici necesita cantitati diferite de fier in functie de varsta, dupa cum urmeaza:
- Bebelusii alaptati la san tind sa primeasca suficient fier din laptele matern pana la 4-6 luni cand sunt introduse de obicei cerealele fortifiate cu fier (o valoare aproximativa este de 0,27 mg/zi). Copiii hraniti artificial ar trebui sa primeasca lapte praf fortifiat cu fier
- Copiii intre 7-12 luni au nevoie de 11 mg de fier pe zi. Alaturi de laptele praf si cerealele reprezinta o sursa de fier
- Copiii intre 1-3 ani au nevoie de 7 mg de fier pe zi, cei de 4-8 ani de 10 mg, iar cei de 9-13 ani de 8 mg de fier pe zi
- Adolescentii baieti necesita 11 mg de fier pe zi, iar adolescentele fete 15 mg (la fete este mai crescuta valoarea deoarece e prezenta mensturatia)
- Tinerii atleti care efectueaza exercitii fizice intense tind sa piarda mai mult fier si pot avea nevoie de o cantitate
Carenta de fier poate reprezenta o problema serioasa pentru unii copii, mai ales dupa varsta de 12 luni cand sunt cei mai expusi acestei probleme (nu mai primesc lapte praf si pot sa nu consume cereale sau alimente cu fier). De asemenea, si un aport excesiv de lapte de vaca (mai mult de 710 ml/zi), deoarece contine putin fier, poate scadea apetitul pentru alte alimente si reduce asimilarea fierului cauzand iritatii intestinale (respectiv sangerari minore si pierdere de fier prin scaun). Alte posibile cauze ale carentei de fier sunt, pe langa laptele de vaca si sucul, mai mult de 115 ml pe zi, care ofera de asemenea o senzatie de satietate, bautul din biberon dupa varsta de 2 ani, precum si o alimentatie cu putine alimente bogate in fier. In cazul copiilor care trec prin procese de dezvoltare rapida, dar si al celor care sufera diverse afectiuni stomacale si intestinale (sensibilitati alimentare, viermi intestinali) este necesar un aport suplimentar. Retineti faptul ca administrarea de medicamente antiacide peste doza recomandata sau pentru ulcer peptic/reflux acid poate reduce cantitatea de fier asimilata in stomac. DZR pentru vegetarieni este in principiu de 1,8 mai mare.
Trebuie sa stiti faptul ca o lipsa de fier poate conduce la probleme de invatare si comportament si progresa spre anemie. Deseori lipsa de fier nu prezinta simptome decat cand se agraveaza, respectiv: oboseala si slabiciune, piele si membrane mucoase palide, tahicardie sau murmur cardiac, irascibilitate, apetit scazut, maini si picioare reci, ameteala sau senzatie de lesin (poate fi diagnosticata concret doar de un cadru medical specializat).
Feroglobin lichid este un supliment alimentar cu fier, zinc si complex de vitamine B, nutrienti care contribuie la formarea hemoglobinei si a celulelor rosii din sange. Contine extract de malt alpin elvetian, miere si extracte naturale din fructe. Feroglobin® sirop poate fi administrat integii familii!
Mod de administrare:
Adulti (femei si barbati): 1 lgt x 2 /zi ( 5 ml x 2 /zi)
Copii 1-3 ani: ½ lgt /zi (2,5 ml /zi)
Copii 4-6 ani: ½ lgt x 2 /zi (2,5 ml x 2 /zi)
Copii 7-12 ani: 1 lgt x 1-2 /zi (5 ml x 1-2 /zi)
Pe perioada menstruatiei sau a sarcinii: 1 lgt x 3 /zi
Ca si in cazul altor suplimente alimentare, cereti aviz de specialitate inainte de utilizare daca sunteti sub supravegherea medicului sau suferiti de alergii alimentare. Suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta sanatoasa si echilibrata.
Doamna doctor Liliana Angelescu, Medic Primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice in cadrul Institutului de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU ne precizeaza:
"Fierul este un element indispensabil organismului viu, ajuta in procesul de crestere, mareste rezistenta la imbolnavire. Rezervele de fier primite de copil la nastere sunt suficiente pana in jurul varstei de 4-6 luni dupa care fierul necesar pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului se asigura prin alimentatie. De aceea este importanta diversificarea alimentatiei si evitarea excesului de lapte. Laptele de mama contine o cantitate redusa de fier dar cu o rata de absorbtie buna. In schimb, formulele de lapte praf sunt imbogatite cu fier in proportii variabile, depinzand de varsta pentru care sunt indicate, rata de absorbtie fiind mai mica. Laptele de vaca are o cantitate minima de fier si nu este recomandat in alimentatia copilului in primul an. Pentru a preintampina deficitul de fier, regula de baza este alimentatia echilibrata, indiferent de varsta, iar in ceea ce-i priveste pe bebelusi, o diversificare corecta, care constituie piatra de temelia a viitoarelor obiceiuri alimentare:
- alaptare exclusiva pana la 6 luni;
- evitarea introducerii laptelui de vaca inainte de 1 an - ideal alaptare"
Citeste si: Lipsa de fier la copii: ce trebuie sa stii
Fierul in alimentatie
Desi fierul din surse animale este mai usor de asimilat de corp decat cel din surse vegetale, toate aceste alimente pot contribui la o alimentatie mai nutritiva:
- carne, pasari de curte cu carne inchisa la culoare, ton, somon, oua, tofu, cereale imbogatite cu fier, fasole si mazare uscata, fructe uscate, legume cu frunze, melasa neagra, cereale pentru mic dejun fortifiate cu fier
Fierul din surse animale este denumit fier hem, mai usor absorbit de organism (biodisponibilitate crescuta), iar cel din surse vegetale este denumit fier non-hem (poate fi absorbit de organism daca este consumat cu alimente ce contin vitamina C) sau alaturi de surse de fier hem (aceasta varianta este ideala).
Alimente cu fier hem (usor de asimilat) |
Alimente cu fier non-hem (mai dificil de asimilat) |
*vita fara grasime (hamburger, ficat, carne la conserva, friptura) *miel pui (piept, coapse, aripi, ficat) *curcan (carnea inchisa la culoare are mai mult fier) vitel porc fara grasime peste (egrefin, halibut, somon, ton), conservat in apa carnati scoici creveti scoici sau stridii oua |
*lapte praf/cereale fortifiate cu fier *crema de grau *ovaz *cereale imbogatite cu fier pentru mic-dejun *leguminoase: naut, fasole alba, linte, leguminoase gatite (conservate) cartof copt cu coaja fructe uscate: caise, smochine, stafide prune si suc de prune unt de arahide paste/orez/paine imbogatite cu fier tofu cu textura ferma, humus melasa neagra kale, broccoli spanac, napi |
Sfaturi pentru a influenta in mod pozitiv asimilarea fierului
- Limitati aportul de lapte la 450-600 ml pe zi, dupa varsta de 1 an, iar sucul la 115-225 ml (in functie de varsta), eventual pe acesta din urma il puteti inlocui cu apa- Continuati sa serviti cereale fortifiate cu fier pana la varsta de 18-24 luni
- Serviti alimentele bogate in fier mentionate mai sus alaturi de alimente cu vitamina C - rosii, ardei, broccoli, portocale si capsuni care imbunatatesc asimilarea fierului, dar si cereale/suc de portocale/ovaz fortifiate cu aceasta vitamina. De retinut ca nu este indicat un aport excesiv de ficat (pui/vita) deoarece poate aparea supradozaj de vitamina A
- Evitati sa serviti ceai la masa (contine taninuri care reduc absorbtia fierului)
- Daca cel mic e vegetarian, monitorizati alimentatia sa pentru a include suficient fier (fierul din surse animale se asimileaza mai usor decat cel din surse vegetale; se poate sa fie necesara suplimente alimentare)
- Oferiti ca si gustari alimente ce contin fier; si prepararea alimentelor in oale/tigai din fier poate ajuta
- Luati in considerare suplimente alimentare ce contin fier daca cel mic nu consuma suficiente alimente cu fier, insa numai la recomandarea specialistului; se poate sa fie necesar un test sanguin pentru a verifica necesitatea acestora. Se pare ca se impun in special daca copilul este supraponderal; mananca mai mult, dar nu alimente bogate in nutrimente cheie
Doamna doctor Liliana Angelescu, Medic Primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice in cadrul Institutului de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU ne precizeaza:
"Factorul principal care favorizeaza absorbtia Fe este vitamina C care se gaseste in citrice: portocale, kiwi, lamai, avocado, grapefruit si in special de legumele cu frunze verzi: spanac, patrunjel, brocoli, mazare. Exista si factori care reduc absorbtia Fe din intestin, cum ar fi: fitatii din cereale, fosfatii din bauturile carbogazoase, oxalatii din ciocolata si spanac, polifenolii si tanina din ceaiuri.
Sursele alimentare de fier sunt: toate plantele cu frunze verzi; dupa cum am mentionat acestea, pe langa faptul ca sunt o sursa importanta de fier, contin si vitamina C care favorizeaza absorbtia Fe. Un comentariu separat necesita spanacul care contine un Fe ce este legat de molecule mici de fitati sau fosfati care ingreuneaza absorbtia lui. Astfel, fierul se absoarbe din spanac in proportie de 1-2% in comparatie cu fierul din carne care se absoarbe in proportie de 10-20%.
Principalele surse alimentare de fier sunt:
- toate plantele cu frunze verzi (patrunjel, brocoli, spanac), sfecla, rosie, mazare
- fructe uscate: smochine caise, stafide, prune, curmale
- seminte de susan integral
- paine integrala
- cereale (grau, porumb, orez)
- galbenus de ou
- carne: pui, vita, curcan
- peste: ton, somon, sardine
- ficat de pui, vita
Consider ca o alimentatie echilibrata si care sa asigure o absorbtie buna a fierului trebuie sa contina cate putin din toate alimentele enumerate mai sus si care au fost introduse treptat in alimentatie. Astfel, la varsta de 4 luni-4 luni si jumatate se poate incepe cu sucuri de fructe (iarna suc de portocale sau suc de lamaie diluat cu ceai indulcit; toamna suc de mere sau de morcovi; vara suc de fructe de sezon). E bine sa nu fie sucuri de mai multe fructe. La varsta de 5 luni-5 luni si jumatate trebuie introduse legumele- una cate una, incepand cu morcov si cartof si adaugand pe rand legume verzi (spanac, broccoli) ardei gras, rosie, conopida- sub forma de piureuri. Din luna a 6-a la acest piure se adauga si carne alternativ cu galbenus de ou."
Aliment |
Milligrame |
Doza zilnica recomandata* |
Cereale de mic dejun, fortifiate cu 100% din DZR de fier, 1 portie |
18 |
100 |
Stridii gatite la aburi, 90 g |
8 |
44 |
Fasole alba, conservata, 1 cana |
8 |
44 |
Cicolata neagra, 45%–69% cacao, 90 g |
7 |
39 |
Ficat de vita, prajit la tigaie, 90 g |
5 |
28 |
Linte, fiarta si scursa, ½ cana |
3 |
17 |
Spanac, fiert si scurs, ½ cana |
3 |
17 |
Tofu de textura ferma, ½ cana |
3 |
17 |
Fasole la conserva ½ cana |
2 |
11 |
Sardine in ulei cu os, 90 g |
2 |
11 |
Naut, fiert si scurs, ½ cana |
2 |
11 |
Rosii la conserva fierte, ½ cana |
2 |
11 |
Vita, din partea inferioara, inabusita, taiata in bucati cu 0.3 cm grasime, 90 g |
2 |
11 |
1 cartof copt de marime medie cu tot cu coaja |
2 |
11 |
Nuci caju prajite in ulei 30 g (18 nuci) |
2 |
11 |
Mazare fiarta ½ cana |
1 |
6 |
Pui prajit carne si piele 90 g |
1 |
6 |
Orez alb cu bob lung, imbogatit cu fier, prefiert si scurs ½ cana |
1 |
6 |
Paine integrala 1 felie |
1 |
6 |
Paine alba 1 felie |
1 |
6 |
Stafide fara samburi ¼ cana |
1 |
6 |
Spaghete integrale gatite 1 cana |
1 |
6 |
Ton proaspat rosu, gatit cu caldura uscata 90 g |
1 |
6 |
Curcan prajit, piept cu piele, 90 g |
1 |
6 |
Nuci, fistic, prajite uscat, 30 g (49 nuci) |
1 |
6 |
Broccoli, fiert si scurs, ½ cana |
1 |
6 |
Ou fiert tare, 1 mare |
1 |
6 |
Orez brun cu bob lung sau mediu, gatit 1 cana |
1 |
6 |
*Doza Zilnica Recomandata a fost stabilita de Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente pentru a-i ajuta pe consumatori sa compare continutul de nutrimente al produselor in cadrul contextului unei diete complete. DZR este considerata in acest tabel 18 mg, iar alimentele ce ofera 20% sau mai mult din DZR sunt considerate surse bogate dintr-un nutriment.
Multumim doamnei doctor Liliana Angelescu pentru informatiile oferite.
Surse:
www.aboutkidshealth.ca; www.whattoexpect.com; http://kidshealth.org; www.cdc.gov; http://ods.od.nih.gov/