Alimentatia in Varicela
Nu exista interdictii in ce priveste alimentatia unui copil bolnav de varicela, insa acesta poate prezenta o scadere a apetitului si refuza prin urmare sa manance, cel putin in primele zile. In plus, veziculele pot aparea la nivelul cavitatii bucale (in gura si chiar in gat), facand dificila inghitirea. Reguli generale:
-asigurati-va ca cel mic este hidratat suficient (mai ales daca este prezenta si febra), iar in cazul in care se satura de apa, ii puteti oferi in schimb sucuri de fructe. Puteti apela chiar la o administrare in cantitati mici si constanta cu ajutorul linguritei. Pentru copiii peste 6 luni care nu mai sunt alimentati la san, evitati formulele lactate daca au temperatura ridicata si oferiti in schimb lapte de migdale sau de orez in faza acuta a bolii. Bebelusii care sunt inca hraniti la san vor beneficia din plin de nutrimentele din laptele matern.
-nu este necesar sa il indopati cu anumite grupe alimentare sau nutrimente. Retineti faptul ca o dieta echilibrata reprezinta cheia in a ajuta copilul sa-si revina dupa convalescenta. Coacazele negre sunt extrem de utile in acest sens deoarece sunt pline de vitamina C, care ajuta la ameliorarea infectiei si regenerarea epidermei si antocianine, fitonutrimente cu proprietati anti-inflamatorii care multiplica puterile vindecatoare ale vitaminei C.
- oferiti copiilor alimente cu textura moale, reci (chiar alimente inghetate) si cu gust fad pentru a face consumul de mancare mai confortabil. Excludeti alimentele care sunt picante, acide sau sarate deoarece pot irita veziculele din gura si gat. Puteti opta in schimb pentru sucuri proaspete de fructe si smoothies care ofera antioxidantii necesari in procesul de vindecare. Incercati sa le pregatiti mese cu nivel redus de zahar, grasimi saturate si sare si nu incercati sa le oferiti dulciuri, ciocolata sau iaurturi dulci pentru a-i convinge sa manance. Cand se simt mai bine le puteti oferi usturoi, care contine substante antivirale, nuci si seminte care sunt o buna sursa de energie si bogate in acizi grasi esentiali, zinc si vitamine V, necesare pentru o vindecare rapida.
Un studiu recent a demonstrat faptul ca varicela poate conduce la o carenta de vitamina A pentru copil timp de cateva luni. Includerea in alimentatie a portocalelor, legumelor de culoare rosie si verde inchis va vor asigura faptul ca cel mic primeste suficient beta-caroten, forma vegetala a vitaminei A, pe care organismul sau o poate converti in vitaminele cruciale necesare. Retinolul, care reprezinta forma activa a vitaminei A din alimentele de origine animala cum sunt oua, ficat si produse lactate, poate fi toxica in exces. Prin urmare, stimularea nivelului de beta-caroten in cazul copiilor foarte mici este intotdeauna cea mai sigura optiune cand se doreste cresterea nivelelor de vitamina A.
Alimentatia in Rubeola
Pentru vindecarea rubeolei si reducerea simptomelor sale inconfortabile, toti bolnavii ar trebuie sa primeasca cantitatea adecvata de nutritie. Totusi, din moment ce majoritatea gasesc dificil mancatul normal, acest lucru ar putea reprezenta o provocare. Din fericire, copiii pot manca alimente cum sunt cele cu consistenta usoara, moale si totusi pline de nutrimente. Unul din aspectele importante in tratamentul rubeolei acasa este reprezentat de o dieta sanatoasa. Astfel, o alimentatie constand doar in fructe este in special indicata in primele trei zile, fiind urmata de una de tip moale, incat stomacul sa gaseasca usoara recuperarea. Este important ca aceasta sa includa o multime de lichide care ajuta la prevenirea deshidratarii (pot fi oferite si sucuri proaspete de fructe in afara de apa).
Puteti opta si pentru o dieta integrala din fructe ce este recomandata in primele zile de la infectie. Sucurile proaspete de fructe cum sunt lamaia sau portocalele sunt benefice datorita nivelelor ridicate de vitamina C si fibre, citricele ajutand si la ameliorarea apetitului dar sunt si foarte eficiente in tratarea simptomelor, asemenea patrunjelului sau radacinii de turmerinc. Copiii pot consuma si lemn dulce pudra amestecat cu miere pentru reducerea tusei si a durerii de gat.
Cei mici vor aprecia uneori fructe cum sunt grapefruit, pepene galben si struguri, supe cu gust fad si cereale integrale. Odata cu vindecarea, o dieta echilibrata de legume si fructe bogate in viramine si minerale este esentiala. Incercati sa evitati consumul de alimente picante si alimente procesate in special deoarece contin nivele ridicate de sodiu.Trebuie evitate si bauturile carbonatate, mezelurile, uleiurile si mancarurile grase (in timpul si dupa infectie).
Alimentatia in Scarlatina
In cazul acesteia, nu se impune o atentie deosebita in dieta in afara cazului cand este prezenta nefrita. Daca apare febra, dieta trebuie sa aiba un aspect lichid si trebuie administrate supe si fierturi sau terciuri. In situatiile in care este vorba de o iritare renala si nefrita poate aparea, pentru a elimina cat mai rapid toxinele produse de scarlatina in timpul febrei in organism este recomandat ca pacientul sa primeasca cat mai putine alimente daunatoare, in afara de lapte (care trebuie administrat de la inceput si continuand cateva saptamani) si sa consume cantitati mari de lichide.
Uscaciunea gurii si setea sunt simptome evidente si sunt insotite adeseori de dificultati in inghitire, datorate starii inflamate a gatului, prin urmare apa minerala, suc de portocale si limonada pot fi consumate in cantitati mari. In cazurile mai putin severe, inghetata simpla de vanilie este apreciata de copii, fiind nutritiva, racoritoare si de ajutor pentru gatul inflamat. Daca febra este ridicata, trebuie crescut aportul de lichide si uneori pot aparea tulburari digestive presupunand modificarea dietei in consecinta. Copiii in convalescenta prezinta in general un apetit sanatos, dar este bine sa monitorizati alimentatia, oferindu-le budinca de orez, biscuiti, paine prajita, creme, mere coapte, portocale, prune fierte. Revenirea la alimentele de origine animala se realizeaza treptat si pestele, puiul sau ouale vor fi consumate inainte de alte tipuri de alimente.
Pentru durerea de gat care poate fi chinuitoare, asigurati-va de asemenea de un aport sporit de lichide si incercati sa includeti alimente calde (nu fierbinti) cum sunt ceaiuri fara cofeina, supele calde, suc inghetat sau chiar cuburi de gheata, bauturi reci cu pai, fructe pasate si iaurt, fructe inghetate cum sunt inghetata sau shake.
Alimentatia in Oreion
Oferiti o alimentatie moale si cu gust fad care nu necesita un mestecat indelung si incurajati copilul sa bea o multime de lichide. Evitati sa oferiti sucuri acre sau acide de fructe (cum sunt cele de portocale, grapefruit sau lamaie) care pot inrautati durerea si stimuleaza producerea de saliva. Apa si ceaiul sunt mai bine tolerate sau chiar bauturi cu electroliti daca apar si varsaturi. Puteti oferi celor mici si fierturi cum sunt supe sau alimente moi cum ar fi cartofii piure sau terci de ovaz, care sunt usor de mestecat in cazul durerii de mandibula ce insoteste oreionul. De asemenea, aportul de lichide este important deoarece deshidratarea poate agrava simptomele. Fructele si legumele sunt intotdeauna alegeri sanatoase si sustin sistemul imunitar reducand chiar simptomele in special cand contin antioxidanti cum sunt legumele cu frunze verzi, ardeii, rosiile, ciresele si afinele. Pestii de apa rece, fasolea si tofu sunt surse bune de proteine in timp ce carnea rosie mai grasa nu este. Nu in ultimul rand, evitati produsele rafinate cum sunt zaharul alb, painea alba si cele semipreparate sau alimentele bogate in acizi trans. Acestea nu sunt sanatoase nici in mod uzual si pot inrautati starea de sanatate.Alimentatia in boala mana-gura-picior
Oferiti copiilor o multime de lichide reci pentru a ameliora durerea de gat, chiar gheata cu arome sau inghetata. Nu le serviti insa alimente sau bauturi acide sau picante cum sunt salsa, suc de portocale sau cola. Acestea pot agrava durerile provocate de ulceratii. Alimentele reci amelioreaza durerea prin amortirea zonei si este important sa va asigurati ca cel mic primeste suficiente lichide (apa sau lapte) pentru a preveni deshidratarea. Modificati regimul alimentar daca ulceratiile de la nivelul gurii reprezinta o problema, optand pentru terci, piure de fructe sau de cartofi si supe. Incurajati-i sa se odihneasca si recuperarea va fi extrem de rapida.
Surse:
www.nhs.uk; http://chestofbooks.com; http://parenthots.com; www.lucyburney.co.uk; www.home-remedies; www.aboutkidshealth.ca; http://kidshealth.org; www.mayoclinic.com; www.wikihow.com; http://wiki.answers.com