Un pahar de apă dispune de un efect revigorant mult mai puternic decât o cană de cafea sau una de suc. Și cu toate acestea, mulți dintre noi nu consumăm suficientă apă. Privându-ne corpul de această resursă naturală și, de altfel, esențială pentru viață, nu facem decât să cauzăm prejudicii corpului. Acordă atenție următoarelor simptome la copilul tău:
Semne că al tău copil nu bea suficientă apă
1. Gură uscată
Deși pare un simptom evident, este deseori trecut cu vederea. De fiecare dată când corpul resimte o senzație lipicioasă, neplăcută, la nivelul gurii, sigur copilul va căuta să consume lichide. Însă băuturile dulci nu reprezintă decât o soluție temporară pentru o problemă mult mai mare. Consumul de apă lubrifică membranele mucoase din gură și din gât, care vor continua să mențină gura umedă cu salivă, mult timp după prima sorbitură. În plus mai poate apărea și senzația puternică de sete, care conduce la formarea unei limbi deșertice.
2. Se instalează constipația
O bună hidratare contribuie la lubrifierea sistemului digestiv. În timpul procesului de deshidratare, colonul folosește apa pe care intestinele ar fi utilizat-o în următoarea etapă din procesul digestiv. Astfel scaunele copilului devin dure și dificil de eliminat. Deși frecvența eliminării scaunelor variază de la o vârstă la alta, consistența acestora trebuie să fie moale și bine formată dacă consumă suficient de multă apă.
3. Urinare redusă
Dacă urinarea nu are loc de 5-6 ori pe zi, sunt șanse mari ca al tău copil să nu consume suficientă apă. Culoarea pe care o are urina trebuie să fie galbenă sau transparentă. Atunci când este de culoare galben închis corpul îți transmite că nu are loc o hidratare corespunzătoare. În cazuri extreme deshidratarea poate conduce la infecții de tract urinar, în care trebuie să apelezi urgent la medic.
4. Uscăciunea pielii
Pielea este cel mai mare organ al corpului, prin urmare este de la sine înțeles că necesită hidratare. De fapt, pielea uscată (solzoasă, care se exfoliază) este unul dintre simptomele timpurii ale deshidratării, care poate conduce la probleme mult mai grave. Lipsa apei presupune lipsa transpirației, care conduce la o inabilitate a corpului de spăla mizeria și uleiurile în exces acumulate pe parcursul zilei.
5. Ochii sunt uscați
Consumul de apă nu influențează doar gura și gâtul. Lipsa unei cantități potrivite de apă conduce la ochi uscați, infundați în orbite. Fără apă în corp, canalele lacrimale se usucă. În cazul în care observi absența lacrimilor la copilul tău, în special de vârstă mică, trebuie să îl hidratezi corespunzător.
6. Apar durerile articulare
Acest simptom este mai ușor de observat în cazul copiilor de vârstă mai mare, care pot comunica simptomele experimentate. Cartilajele și discurile vertebrale sunt compuse din apă în procent de 80%; aceasta reprezintă o necesitate absolută pentru a preveni frecarea oaselor unul de altul, cu fiecare pas pe care îl facem. Prin menținerea hidratării, copilul tău va beneficia de articulații care absorb mișcările bruște, precum alergat, sărit sau căzut.
7. Masa musculară scade
Și mușchii sunt compuși în cea mai mare parte din apă. În mod evident mai puțină apă înseamnă mai puțină masă musculară. Consumul de apă înainte, în timpul și după efortul fizic nu ajută copilul doar la menținerea unei stări bune de hidratare, ci și transmite apa în locurile corecte din corp, scăzând șansa de a dezvolta inflamație și durere.
8. Perioadă prelungită de convalescență
Consumul de apă constant ajută corpul să eliimine toxinele. Toate organele funcționează pentru a filtra anumite produse reziduale, asemenea unei mașinării gigantice; dacă nu îi oferi însă apă, nu poate funcționa corespunzător. Ce se întâmplă într-un corp deshidratat este că organele încep să extragă apa din locuri unde este depozitată, precum sânge, ceea ce poate cauza o serie de complicații nedorite.
9. Apare o senzație de oboseală și letargie
După cum am menționat anterior, atunci când corpul este deshidratat ajunge să preia apă din alte zone, precum și din sânge. Lipsa unui sânge hidratat corespunzător conduce la lipsa de oxigen în întregul corp. În consecință, lipsa de oxigen conduce la somnolență și oboseală. Lipsa de rezistență la efort poate veni însoțită de scăderi dramatice în nivelul de energie în miezul zilei și chiar mai devreme. În plus față de adulți, la copii poate apărea și starea de irascibilitate și comportament opozant.
10. Apar senzații de foame
Atunci când corpul nu este hidratat corect, începe să se gândească că are nevoie de alimente. Acest semn poate apărea atât pe parcursul zilei, cât și al nopții, când copilul se poate trezi înfometat. Cu toate acestea, atunci când intră alimente în corp, acesta lucrează suplimentar, în timp ce consumul de apă purfică și oferă energia necesară acolo unde diverse procese metabolice o necesită.
11. Apar probleme digestive
Datorită faptului că apa menține sănătatea mucoaselor, ajută la întregul sistem digestiv. În lipsa hidratării corecte, cantitatea și forța mucusului din stomac scade, permițând acidului gastric să acționeze în mod negativ. În acest mod apar senzațiile de arsură în piept și indigestie.
Sfaturi pentru a oferi apă copilului
Apa este cel mai potrivit lichid pentru hidratarea necesară; atunci când copilul se joacă afară, trebuie să facă o pauză la fiecare 20 de minute pentru a preveni supraîncălzirea și deshidratarea. Copiii trebuie să bea lichide chiar dacă nu simt încă senzația de sete.
Oferă copilului tău o cantitate constantă de apă pentru a menține o stare bună de hidratare; este de ajutor o cană sau un alt recipient care îi place (paiele sunt extrem de apreciate) pe care o reumpli de mai multe ori pe zi și pe care copilul o poate purta peste tot. În cazul bebelușilor alăptați, laptele matern este cea mai bună sursă de hidratare. Nu uita și de alimentație; legumele și fructele proaspete conțin apă și contribuie la o hidratare corectă.
Citește și: Iată ce se întâmplă în organismul tău când bei îndeajuns de multă apă
Surse: www.scarymommy.com; http://healthyeating.sfgate.com; www.lifehack.org